Last news in Fakti

18 Февруари, 2023 09:07 3 741 71

Русия поиска от Съвета за сигурност на ООН независимо разследване на атаките по "Северен поток"

  • русия-
  • оон-
  • независимо разследване-
  • атаки-
  • северен поток

Русия вчера внесе в 15-членния съвет проекторезолюция, видяна от Ройтерс. В нея се съдържа искане към генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за провеждане на международно разследване на "саботажа" и установяване на виновниците

Русия поиска от Съвета за сигурност на ООН независимо разследване на атаките по "Северен поток" - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Русия иска Съветът за сигурност на ООН да инициира независимо разследване на атаките от септември миналата година срещу газопроводите "Северен поток", свързващи Русия и Германия. При последвалите взривове тогава се стигна до изтичане на голямо количество синьо гориво в Балтийско море, предаде Ройтерс, съобщават от БТА.

Русия вчера внесе в 15-членния съвет проекторезолюция, видяна от Ройтерс. В нея се съдържа искане към генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за провеждане на международно разследване на "саботажа" и установяване на виновниците.

Руският заместник постоянен представител в Обединените нации Дмитрий Полянски каза, че целта е текстът да бъде гласуван до седмица. За приемане на резолюция от съвета са нужни поне девет гласа "за" и не трябва да има нито едно вето от петте постоянни членки - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай.

Това означава, че вотът може да съвпадне със заседанията на Общото събрание и Съвета за сигурност на ООН, посветени на първата годишнина от инвазията на Москва в Украйна, отбелязва Ройтерс. Вероятно в четвъртък Общото събрание отново ще гласува резолюция с призив към Русия да изтегли войските си и за спиране на огъня.

Швеция и Дания, в чийто изключителни икономически зони бяха извършени нападенията срещу "Северен поток", излязоха със заключение, че тръбопроводите са взривени умишлено, но не казаха кой стои зад това.

САЩ и НАТО окачествиха случая като "саботаж". Москва обвини Запада. Нито една от двете страни не е представила доказателства.

Миналата седмица разследващият журналист Сиймор Хърш, спечелил награда "Пулицър" през 1970 г., написа - като се позова на неназован източник - че водолази от американските военноморски сили са разрушили тръбопроводите с експлозиви по заповед на президента Джо Байдън.

Белият дом отхвърли твърденията и ги определи като "тотално неверни и пълна измислица".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    90 12 Отговор
    Знаете , какво е казал Бисмарк ! Руснаците винаги си вземат своето ! И този път ще е така. Разликата е , дали запада ще отиде да им плати , или , Русия ще отиде да си го вземе !!!

    Коментиран от #5, #22, #40, #66

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Няма как

    69 6 Отговор
    От такива сатаниски организации да се осъществи независимо разследване
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Достоевски

    15 56 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    "Народ, който блуждае по Европа и търси какво още може да разруши и унищожи само заради развлечението”

    Коментиран от #9, #10, #43, #45

  • 6 Геша

    50 5 Отговор
    Май зад купчината ако на този терористичен акт стърчат краве ки рога.
  • 7 независими зависимости

    52 1 Отговор
    невяврвам в независимите неща свързани с америка !!! всички имат зависимости от тях няма как да е. взависимо разследването след като извършителя контролира половината свят плаща на когото и където трябва и после ти обясняват по тв че това било за твое добро и ти се чудиш аз ли нещо месъм наред вече или политициъе ги тресе някаква зависимост … така че оон мога да им повярвам ако се разсформират и след края на третата световна война се създаде нов екип който да е независим вече…
  • 8 РЕАЛИСТ

    57 2 Отговор
    Никоя страна не била представила доказателства. Ами то и по закона Магнитски няма да представени никакви доказателства, ама хваща дикиш.

    Коментиран от #16, #70

  • 9 Пич

    66 4 Отговор

    До коментар #5 от "Достоевски":

    Ами , като оставиш празните приказки , виж делата на народите ! Проследи разрушенията на германците , англичаните , французите , и американците ! Колко народи са ограбили и избили ! И тогава пак пиши.....
  • 10 РЕАЛИСТ

    13 26 Отговор

    До коментар #5 от "Достоевски":

    Абе Достоевски себе си ли е имал в предвид. Доскоро му стоеше дългът в едно казино във Висбаден, та добре, че Абрамович влезнал и го изплатил. Достоевски е бил едно пиянде и комарджия.
  • 11 ПУ💀ИН,

    9 49 Отговор
    КАЖИ КАЖИ
    ЗА
    БУЧА
    ИЗЮМ
    ИРПИН
    БАХМУТ........
    „ПЕЙ” ,БЕ „ПЕЙ ..”..🎤

    Коментиран от #24, #49

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българка

    9 42 Отговор
    А кога в България ще започне истинско разследване на соботажа в Чирен? Това нанесе и продължава да нанася щети за молиарди. И да се осъдят всички замесени участници както българи, така и от Росатом

    Коментиран от #25, #63

  • 14 Историк

    11 61 Отговор
    Руския фашистки режим вече няма никакви "права", а това как си представя "независимото" разследване е известно от останлите му "правни" действия.

    Коментиран от #28, #33, #36

  • 15 Терористичният Запад

    61 5 Отговор
    крие истината за атаките срещу газопроводите... С това всички вкупом, начело с Фащ, се обособиха като терористични държави! Светът видя и ролята им в подпалването на войната (виж Меркел) и лъжите за прикриване престъпленията на създадената от тях Киевска хунта и неонацисти!

    Без Сащ ще има мир!

    Коментиран от #27

  • 16 Българка

    10 37 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":

    Санкциите по Закона Магнитски са, за да предпразят хората в САЩ и вече Великобритания от българските мафиоти. Но тук няма никакви последствия, защото държавата ни е превзета от мафията, а Каскетурата си е ОПГ с бандитите

    Коментиран от #20, #38

  • 17 Бай Кал

    43 4 Отговор
    международно разследване на "саботажа" и установяване на виновниците е нужно ! Всички факти водят за сега до обоснован извод, че САЩ са извършили терористичен акт.
  • 18 Васил

    8 49 Отговор
    Хем си взривяват тръбата а после искат разследване ще ме разплачат рашистите ама от смях.

    Коментиран от #23

  • 19 НАТО-Стандарт

    8 38 Отговор
    Неизбежен е трибуналът за военнопрестъпниците. Да видим след него, дали рублоробите ще знаят много или ще се скрият като мишки вдън земя.

    Коментиран от #41

  • 20 РЕАЛИСТ

    31 3 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    Тоя закон Магнитски , кръстен на един данъчен измамник, има за цел разправа с политически противници. Това е cherry picking. В кюпа са Горанов и Божков, а Бойко, който е прибирал парите не е там. Бойко си купи индулгенции, във формата на изтребители F-16.
  • 21 От страни

    24 1 Отговор
    Нищо нема да стане. Съвета за сигурност не работи. Всичко което предлага Русия се блокира от САЩ и по същия начин всичко което се предлага от САЩ се блокира от Русия или Китай. Патова ситуация.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 БПФ

    44 5 Отговор

    До коментар #18 от "Васил":

    Тоест РУСИЯ си е взривила тръбите, за да не може да продава скъп природен газ на ЕС ??? Сами са си нанесли щети за милиарди, за да си подарят пазара на САЩ ????


    Неведнъж съм казал, че средностатистическият русофоб е такъв олигoфpeн, че дори да му се отстрани хирургически целият преден дял на мозъка, пак няма да се забележи разлика в когнитивно-интелектуалното ниво после !!! Затова русофобите трябва да се лишават от избирателни права - защото държавата не може да се управлява индиректно от хора с тежки ментални дефицити.

    Коментиран от #30

  • 24 Калпазанин

    27 4 Отговор

    До коментар #11 от "ПУ💀ИН,":

    Кажи кажи за Ирак Афганистан Либия Сирия Палестина Виетнам, блей та блей
  • 25 От страни

    29 3 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    "Молиарди" ? Това е явно от "украинската математика"? Там в Бесарабия такава ли ви е математиката? Щото укрите така сметат - пуснати 40 ракети, свалени 61 което е 90% от пуснатите? Ей тия укри.... кой се върже с тях все не е прокопсал...
  • 26 Аз с

    4 34 Отговор
    Взривяването на двете тръби на СП1 и само едната на СП2 явен Опит на кремъл да принуди Германия да завърши сертификацията на СП2. Това беше въпрос на чест и победа за политиката на джуджето, но се превърна в огромен провал за русия.

    Коментиран от #32

  • 27 Рошко

    23 2 Отговор

    До коментар #15 от "Терористичният Запад":

    Правилно, всеки ден ще има престрелки в училищата дрога чалга и лбгт паради

    Коментиран от #35

  • 28 От страни

    17 1 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    То ако става дума за "право" - ти нямаш правото да се наричаш историк. Та си фани некой друг ник.

    Коментиран от #55

  • 29 Примката се затяга

    13 8 Отговор
    около гушата на Мумията. Чака го трибунал.

    Коментиран от #34

  • 30 От страни

    24 2 Отговор

    До коментар #23 от "БПФ":

    Нашета правна система е построена въз основа на т.н. Римско право. А они орица са го казали преди векове - Cui bono?, Cui prodest? На кой му е изгодно. И както казваш това явно не е Русия. При това че Бидоня го казва на глас заплахата.
  • 31 Кравешки танкери

    25 2 Отговор
    ще потъват в Атлантика.
  • 32 От страни

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "Аз с":

    Всичко е по лесно - четвъртата бомба не е гръмнала щото са калпазани тия дето са я сложили. Ти като искаш да покажеш на некой среден пръст да не би да си сечеш останалите?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Запознати

    23 2 Отговор

    До коментар #29 от "Примката се затяга":

    Светът се промени. Краварите отиват в Краварника!
  • 35 От страни

    18 2 Отговор

    До коментар #27 от "Рошко":

    Мани ми ще приемат закон че тия от лгбт-то могат да си ловят всеки от улицата тогава да видиш чудото....

    Коментиран от #58

  • 36 БПФ

    25 2 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    Ти ако беше "историк", а не обикновен квартален пияницa-дeбилчик, щеше да знаеш какво е фашизъм и къде единствено е съществувал той.
    Цял свят знае, че украйна е нaцистка държава, нарушаваща непрестанно и човешките права и правилата на войната. Дори Андрю Милбърн - американски военен инскруктор и създател на ЧВК Моцарт призна, че единствените военни престъпления, които е видял в 404, са дело на ykpопитeците !!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 САЩ

    27 4 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    са терористична държава - освен с войните си, го доказаха и с газопроводите.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 стоян

    1 23 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    До 1 ком - Ти беше ли там когато Бисмарк е казвал тия глупости - Първата световна война германците унищожиха две руски армии и русия капитулира - тогава какво е вземала русия -кажи ти за кой Бисмарк говориш - някой от вашето село ли е

    Коментиран от #42, #44, #46

  • 41 Явно не

    20 4 Отговор

    До коментар #19 от "НАТО-Стандарт":

    знаеш колко войни подпалиха сащ след атомните им бомби на Япония. Украинската е засега последната им. Всички техни президенти от Труман насам са военнопрестъпници. Останалото е пропаганда/лъжи!
  • 42 Рьоне

    19 2 Отговор

    До коментар #40 от "стоян":

    Ама че си глупаваа...... Германия загуби първата световна война ! Още ли не се е чуло у ваше село ?!

    Коментиран от #60

  • 43 кюмюря от Драгалевци

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "Достоевски":

    САЩ ли имаш в Предвид ? Да ЕС е главния икономиески конкурент на САЩ и затова е логично да се опитва да го отстрани .
  • 44 верно си сюн дюк

    11 1 Отговор

    До коментар #40 от "стоян":

    Дай конкретен източник на твоя ЧАСТЕН Гугл който "бистри" такива простотии за Първата световна .

    Коментиран от #62

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 От страни

    10 2 Отговор

    До коментар #40 от "стоян":

    Ако избирам между теб и Otto Eduard Leopold Fürst von Bismarck-Schönhausen как мислиш кой ли приказва глупости?
    Нема да ти пиша "до ком. 40" дано разбереш че е до теб.
  • 47 ДА ДА

    4 26 Отговор
    Изобщо не ми пука кой е направил това добро дело да прекъсне тръбите и да обезкърви руската и без това калпава икономика.
    Вижда се че европейците не стоят на студено и тъмно, не са некъпани, на са гладни и жадни както твърдеше че ще се случи местната русоробия.
    Газ има, има в ЕВРОПА, и е на цена същата като от миналата година по това време.
    Изобщо единственото което се къса са русофилските недохранени опорки, за величието и важността на господаря им.

    Коментиран от #56

  • 48 Катюша

    3 19 Отговор
    Човекоядец от Москва, нищо не може да иска.
  • 49 Иван

    19 2 Отговор

    До коментар #11 от "ПУ💀ИН,":

    Бели Каски, Холивуд, Ал Багдади, Соломон Паси, Еленски, Нобелова награда, празненство в Белия Еврейски Масонски Дом относно взривяването на Северен Поток.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Минувач

    19 3 Отговор
    Да видим сега, как ще се измъкнат англосаксонците от това най-нормално искане за разследване, както би се направило задължитено при всяка подобна ситуация. Русия директно им заявява - ние сме ОК за независимо разследване, явно са сигурни в невинността си. САЩ вероятно ще откажат, което веднага би ги поставило пред света в положение на гузни и замесени. Политически погледнато те няма, как да откажат за независимо разследване, но да видим ..

    Коментиран от #53, #69

  • 53 ...

    2 15 Отговор

    До коментар #52 от "Минувач":

    Знаеш ли какво е ООН и с какво се занимава и трябва да се занимава. Не и с бизнеса на разни евреи като Милер и Шаломов. Дай да мрът цяла Африка от глад да се занимаем ние с газта на един диктатор. Да бе. Ей сега.

    Коментиран от #68

  • 54 стоян георгиев

    3 16 Отговор
    Да се направи разследване възможно най бързо както иска путлер.той е ставал сто пъти по желание и все е получавал двойки сега ще е същото.
  • 55 Дидро

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "От страни":

    Мого си точен!!!
  • 56 Ушeв

    13 1 Отговор

    До коментар #47 от "ДА ДА":

    Много обичам, когато русофобчетата се изказват публично за неща, от които нямат никакво понятие.

    Ако не беше Газпром за подава газ чак до диверсията, сега газохранилищата щяха да са празни. Приходът за руската хазна от износа на Газпром за година (година с нормални цени) не надхвърляше 4-5 милиарда. За бюджетът на Русия това е скромна сума. А кои икономики са калпави - то се вижда. Руската понася всевъзможни невъобразими санкции без видимо усилие, докато ЕС съсипа собствената си индустрия със собствените си санкции !!! В Ес вече затвориха стотици и хиляди предприятия, вкл. стратегически - например производители на изкуствени торове. А няма торове - няма добра реколта... според тебе защо ни карат да ядем буболечки?

    Коментиран от #59

  • 57 Ма голям проблем бе. Аре 3ти път

    1 8 Отговор
    ООН се оправя с 100 държави в нужда, заметресения, наводнения, болести, суша. Не пкащат един лев в БЮДЖЕТА им ама искали си нещо за бизнес проекта им който си взривиха да се правят на жертва. И кой ще сложат вътре да разследват бе серсеми?????? Независими руснаци ли? Наглата пасмина.
  • 58 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "От страни":

    Ами да ни е честита димокрацията
  • 59 стоян

    0 2 Отговор

    До коментар #56 от "Ушeв":

    До 56 ком - другарю Ушев забравил си нулата след 5 милиарда - между 40 и 50 милиарда печели русия от Европа от газа
  • 60 стоян

    1 2 Отговор

    До коментар #42 от "Рьоне":

    До 42 ком - от къде сте такива неграмотници бе другар - Германия унищожава руската армия и русия капитулира -заради този разгром става революцията в русия 1917- на 03 03 1917 гд русия подписва капитулацията
  • 61 нормален

    5 1 Отговор
    То е повече от ясно че американците са го направили гадни долни подпълвачи на война
  • 62 стоян

    1 3 Отговор

    До коментар #44 от "верно си сюн дюк":

    До 44 ком - къде и какво си учил бе - русия капитулира на 03 03 1917 гд - в руската история не го пише
  • 63 Оплачи

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    се на Гешев.
    Апропо що не идеш в Испания?
    Като ти дойде цикъла ще ти дадат три дена платен отпуск.
  • 64 пенко

    0 6 Отговор
    ТЪПИЕ РУСНАЦИ ---КАКВО ВИ КОСТВА ДА УДАРИТЕ ПЕТРОЛОПРОВОДИ И ГАЗОПРОВОДИ В САЩ И БРИТАНИЯ ??????????????????
  • 65 Болярин

    1 5 Отговор
    А защо пРоссия не си направи собствено разследване за грабителската война в Украйна ?!!
  • 66 Пак съм аз

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Руснаците могат да си ИЗМОЛЯТ от запада само вмирисан чируз, който си носят в горното джобче на сакото за мезе на водката !
  • 67 ДЯДО ПОП

    0 5 Отговор
    Колко сте жалки руски тролчета с присъствието си ! Нашите плюсчета и минусчета нямат влияние - фактите говорят, а не плужеците !!!
  • 68 Лицемерие без край

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "...":

    В Африка ще мрат от глад, защото изнесеното уж за тях жито отиде в ...Зап.Европа!
  • 69 Ще измислят

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "Минувач":

    И още как! Ще кажат, че извънземните са го направили.
  • 70 Нищо не остава скрито

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":

    Как Русия да има доказателства, като не бе допусната до мястото на взривяването, за да участва в разследването, въпреки че тръбите са нейни? Само този факт е достатъчен, за да се разбере, че се прикриват виновните.
  • 71 РУСИЯ е терористична държава

    1 4 Отговор
    и Наглостта на Русия е безподобна и безгранична.!

    Как може Русия въобще да си помисли че може да поиска от Съвета за сигурност на ООН независимо разследване на атаките по "Северен поток",. след като самата Русия извърши най безпрецедентно международно терористично престъпление с най голямата варварска агресия на 21 век в Европа с престъпения срещу човечеството , без въобще да зачита и да се съобразява с ООН и със Съвета за сигурност на ООН, и най брутално нападна независима и суверенна Украйна, като погази международното право с принципите на Съвета за сигурност на ООН, за да има сега отново наглостта да иска независимо разследване от Съвета за сигурност на ООН ....???!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания