Last news in Fakti

18 Февруари, 2023 10:09 4 163 57

ISW: Лукашенко прави отстъпки с оръжие за Путин, за да остави армията далеч от войната

  • александър лукашенко-
  • компромис-
  • владимир путин-
  • отстъпки-
  • оръжие

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви по време на среща с руския президент Владимир Путин в Москва на 17 февруари, че аерокосмическата индустрия на Беларус е готова да произвежда щурмови самолети Су-25 за руската армия с подкрепата на руски технологични трансфери

ISW: Лукашенко прави отстъпки с оръжие за Путин, за да остави армията далеч от войната  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Кремъл вероятно ще включи елементи от отбранителната промишлена база на Беларус като част от по-големите планове да превъоръжи руската армия, за да поддържа продължителна война срещу Украйна. Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви по време на среща с руския президент Владимир Путин в Москва на 17 февруари, че аерокосмическата индустрия на Беларус е готова да произвежда щурмови самолети Су-25 за руската армия с подкрепата на руски технологични трансфери.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW), цитиран от news.bg.

Лукашенко също така заяви, че беларуският държавен Мински автомобилен завод е започнал да произвежда компоненти за поддръжка на руските продукти КАМАЗ (руски производител на тежкотоварни камиони) и изрази готовност да помогне на Русия да произвежда електронни компоненти, за да замени изгубения западен внос.

Лукашенко освен това заяви, че Беларус изпълнява 100 процента от споразумения за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, които Беларус и Русия са договорили "преди три месеца". Какво са споразуменията не става ясно.

Допълнителните Су-25 и части от камиони вероятно не са критичен материал за успеха на дългосрочните военни усилия на Русия. Кремъл може да командва беларуски фабрики и да ги преоборудва, за да произвеждат критични материали, от които руската армия се нуждае, независимо от изявленията на Лукашенко. Руснаците може също така да се стремят да пренасочат руските фабрики, които в момента участват или са оборудвани за производството на Су-25 и камиони, за да произвеждат по-спешно необходими материали. ISW по-рано предположи, че руските сили са започнали да използват беларуски тренировъчни полигони и треньори, за да обучават мобилизирани руснаци, за да компенсират влошения капацитет за обучение на Русия.

Лукашенко потвърди, че Беларус е изпълнила повече програми за интеграция на съюзната държава - отбелязвайки напредък в постоянната кампания на Кремъл за натиск за формализиране на руско-беларуската съюзна държава в продължение на десетилетия. Лукашенко заяви на 17 февруари, че Русия и Беларус са изпълнили 80 процента от 28-те програми на съюзната държава, включително програми за митниците и данъците - значително постижение в кампанията на Кремъл за формализиране на съюзната държава.
Лукашенко исторически се съпротивлява на прилагането на програмите за интеграция на съюзната държава, като забави конкретно по-сложни въпроси за хармонизиране на митниците и данъците поне от 2019 г.

Следователно изявлението на Лукашенко, че Беларус най-накрая е ратифицирала програмите на съюзната държава по митнически и данъчни въпроси, бележи значителна победа за Русия. Лукашенко заяви, че останалите неизпълнени програми на съюзната държава засягат хуманитарни въпроси.

Лукашенко вероятно плаща за отхвърлянето на по-голямото искане на Путин беларуските сили да се присъединят към инвазията срещу Украйна, като прави по-малки отстъпки, които той е възпирал от години, както оценява и ISW.

Закъснелите отстъпки на Лукашенко и продължаващият отказ да ангажира беларуските сили в руската инвазия показват решимостта на Лукашенко да попречи на беларуските сили да участват пряко в руската война.

Империалистическите амбиции на Путин надхвърлят Украйна и ограничаването на руската заплаха изисква постоянното внимание на Запада. Путин много вероятно ще постигне значителни печалби при възстановяването на руския суверенитет над Беларус, независимо от изхода от неговото нахлуване в Украйна. ISW отдавна е оценил, че Западът понякога пренебрегва дейностите на Путин, които изглеждат тривиални, но че привидно тривиалните дейности, които минават под радара, са от съществено значение за стратегическите печалби на Путин в дългосрочен план.
Путин и Лукашенко първоначално ратифицираха пакета от 28 програми за интеграция на съюзната държава, които вече са почти изпълнени, през ноември 2021 г.

Късогледството на Запада по отношение на по-бавно развиващите се, но дългосрочни усилия на Кремъл помага за стратегическия напредък на Путин.

Руското министерство на отбраната (МО) потвърди имената на командирите на четирите военни окръга на Русия, финализирайки пълната смяна на първоначалното командване на руската армия от началото на нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. Руското МО потвърди на 17 февруари, че той назначи генерал-лейтенант Андрей Мордвичев за командир на Централния военен окръг (ЦВО) и че преди това е назначил генерал-полковник Сергей Кузовлев за командир на Южния военен окръг (ЮВО), генерал-лейтенант Евгений Никифоров за командир на Западния военен окръг (ЗВО) и генерал-лейтенант Рустам Мурадов като командир на Източния военен окръг (EMD)
Кремъл вероятно е назначил като командири фигури, относително неутрални в борбата между финансиста на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин и Министерството на отбраната на тези позиции, за да успокои и двете страни, като същевременно вероятно е поставил потенциални изкупителни жертви за евентуални бъдещи провали в Украйна, за да защити наскоро назначения командир на театъра и руския началник на Генерален щаб, армейски генерал Валерий Герасимов, от потенциална критика.

Пригожин изглежда организира информационна контраофанзива срещу конвенционалната руска военна структура. След видео, публикувано на 16 февруари на войските на групата "Вагнер", в което се посочва, че са били отрязани от артилерийски доставки, бойците на Вагнер пуснаха друго видео на 17 февруари, показващо стая, пълна с тела на починали бойци на Вагнер.

Боецът във видеото твърди, че групата губи стотици бойци на ден, защото руското МО не им осигурява оръжията, боеприпасите и други доставки, от които се нуждаят.

Няколко канала в Telegram, свързани с "Вагнер", също разшириха публикация #GiveShellstoWagner, която изрично маркира руското МО и твърди (лъжливо), че "Вагнер" е единствената формация, която в момента напредва в Украйна и че елементите ѝ следователно се нуждаят от незабавна подкрепа.

Ескалацията на преките обвинения на "Вагнер" срещу руското МО представлява нова информационна контраофанзива на Пригожин, която се стреми да продължи да подкопава руското МО и да замъгли базирания на изтощение оперативен модел на Вагнер, като обвинява руското МО за неговите неуспехи.

Пригожин вероятно е започнал засилена информационна кампания срещу руското МО в отговор на вероятната роля на МО да попречи на групата "Вагнер" да продължи кампанията си за набиране на затворници и общото намаляващо влияние на Пригожин.

Намаляващата известност на Пригожин и краят на кампанията за набиране на затворници вероятно ограничават оперативните способности в Украйна и изглежда, че Министерството на отбраната продължава да отстранява силите ѝ от решителните усилия.

Изглежда, че Пригожин ухажва ултранационалистически фигури, колеги силоваци като чеченския ръководител Рамзан Кадиров и избрани руски блогъри, за да му помогнат в усилията му да си възвърне известността, но вероятно ще намери подкрепата на тези фигури за ненадеждна.

Пригожин стана толкова влиятелна фигура в провоенната ултранационалистическа общност чрез насочване на завоалирани и директни критики към конвенционалния руски истаблишмънт и чрез насърчаване на групата като елитна сила, която може да осигури тактически печалби, които редовната руска армия не може.

Пригожин вероятно ще се опита да повтори този път към нова известност, но не е ясно дали ще успее да го направи.
Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че руските сили вероятно вероятно вече имат 200 000 жертви от началото на нахлуването в Украйна.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи на 17 февруари, че членовете на руските военни и военизираните роти са претърпели 175 000 до 200 000 жертви в Украйна, като 40 000 до 60 000 от тях са убити.

Високият процент на руските жертви, особено високото съотношение на смъртни случаи към ранени, продължава да има вредно въздействие върху бойната ефективност на руската армия и вероятно подтиква руските служители да продължат усилията за криптомобилизация.
Руски източници разшириха реклами за усилията на Донецка народна република (ДНР) за обучение на командири, вероятно в подкрепа на усилията за интегриране на ad hoc формирования на ДНР в руските въоръжени сили. Обявата призовава кандидатите да постъпят в Донецкото висше общовойсково командно училище, за да придобият необходимите умения за заемане на командни длъжности на мотострелкови взводове.

Народната милиция на ДНР може да е започнала това усилие поради значителни загуби сред нейния състав от командири, както и за да подкрепи текущите усилия за интегриране на ad hoc формирования на ДНР в традиционни руски военни формирования.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу по-рано предложи създаването на нови механизирани маневрени дивизии, а народното опълчение на ДНР може да обучава командири за мотострелкови взводове като част от усилията за формиране на нови руски военни формирования частично от съществуващи формирования на ДНР. ISW по-рано съобщи, че докладваното подчинение на руски мобилизиран персонал на части на ДНР е довело до широко разпространено недоволство, а руски източник твърди на 17 февруари, че руската армия е прехвърлила този мобилизиран персонал към конвенционалните руски формирования след техните публични оплаквания.

ISW оценява, че усилията за бързо интегриране на съществуващите ad hoc формирования в конвенционалните руски военни формирования вероятно ще създадат интегрирани единици с проблеми с командването и контрола и влошена бойна ефективност.

Съобщава се, че руски служители продължават мерките в подкрепа на усилията на руското министерство на отбраната за криптомобилизация, като същевременно се опитват да смекчат вътрешното недоволство от мобилизацията. Руски източници заявиха на 15 февруари, че университетите в градовете Томск и Новосибирск подготвят списъци на студенти, които да бъдат мобилизирани, и издават заповеди за мобилизация на студентите.

Друг руски източник твърди, че проектната комисия на град Омск се е произнесла в полза на дело за забавяне на мобилизацията на 2608 жители, работещи в 12 компании, несвързани с отбраната.

Руски източник съобщи, че руският президент Владимир Путин е подписал указ за разширяване на социалната подкрепа за всички вдовци и вдовци на ветерани от бойните действия.

Руските официални лица вероятно ще продължат частични усилия за предоставяне на предимства на руски военнослужещи и мобилизиране на допълнителен персонал чрез мерки за криптомобилизация, тъй като Кремъл продължава да избягва започването на втора мобилизационна вълна.

Доклад от разследване показва, че руската армия вероятно е разчитала на руско дъщерно дружество на френската фирма Auchan за основното снабдяване на руските сили в Украйна. Руското опозиционно издание The Insider публикува доклад съвместно с френския Le Monde и базираната в Холандия група с отворен код Bellingcat на 17 февруари, в който подробно се описва как руският филиал на Auchan събира основни стоки в руските магазини под прикритието на акции за "хуманитарна помощ" и ги изпраща към руските сили, воюващи в Украйна.

Съобщава се, че руски служители директно са организирали доставки от някои магазини на Auchan в Русия до руската армия.

Съобщава се също, че магазините на са помогнали на руските военни служби за набиране на персонал при набирането на мобилизиран персонал измежду техните служители след началото на частичната мобилизация.

Руският президент Владимир Путин подписа редица закони на 17 февруари за интегриране на окупираните територии в руските правни, икономически и административни структури. Путин подписа укази за установяване на отпуск по болест, обезщетения за майчинство и грижи за деца и подкрепа за ветерани и хора с увреждания в окупираните територии. Той също нареди тези, които търсят пенсии в окупирани територии, да подават молби със съответните документи, като отбелязва, че от кандидатите няма да се изисква да превеждат своите молби на руски език.

Указът на Путин установи преходен период до 2027 г., през който период възрастта за пенсиониране в окупираните територии ще се повиши от 60 години на 65 години, последната от които е законовата възраст за пенсиониране в Русия. Това позволява на тези, които получават пенсии в съответствие с пенсионната възраст в Украйна, да запазят правото на регионални плащания.

Руските официални лица вероятно ще продължат усилията си за увеличаване на правната интеграция на окупираните райони в руската система чрез приемане на такива укази, които ще рационализират окупационния контрол върху окупирана Украйна. Те продължиха усилията си да интегрират училищата в окупираните територии в руския образователен апарат. На 17 февруари Путин подписа и закон за признаване на академичните степени и титли, придобити в окупирани територии, като законни в Русия.

Указът на Путин няма да изисква от учителите в окупираните територии да получат сертификат до 1 септември 2024 г. и че образователните и научни организации в окупираните територии трябва да работят в съответствие с руското законодателство.

Окупационният депутат от Запорожка област Владимир Рогов заяви на 17 февруари, че руските университети в Ростовска, Волоградска и Воронежка области ще увеличат броя на държавно финансираните места за жителите на окупираните територии.

Рогов отбеляза, че учениците трябва да преминат Единния държавен изпит на Русия, серия от изпити, които руските гимназисти трябва да преминат, за да влязат в колеж или университет.

Руските служители и окупационните власти продължават да експлоатират активи от превзетите украински градове за икономически и военни ползи, засилвайки процеса на институционализирана корупция в окупираните територии. Окупационният ръководител на Херсон Владимир Салдо заяви на 17 февруари, че руската комисия към Държавния съвет за развитие на малките и средните предприятия се е събрала в Москва, за да обсъди развитието на малкия и среден бизнес в окупираната Херсонска област.

Салдо заяви, че Комисията е обсъдила редица потенциални мерки за подкрепа на окупираната Херсонска област, включително закриване на наказателни дела за икономически престъпления, започнати преди незаконното анексиране на окупираната Херсонска област към Русия.

Комисията също така е обсъдила организирането на институции за развитие на малкия бизнес във всички региони, предоставянето на незабавни преференциални програми за лизинг на селскостопанска техника и провеждането на разяснителна работа за адаптирането на малкия бизнес към руското законодателство.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    31 33 Отговор
    еххххх ..помня преди година как расафилите бяха в екстаз , че Киев пада за 2-3 дена...какво време беше само

    Коментиран от #6, #11, #37

  • 2 Лукашенко

    31 25 Отговор
    Се грижи добре за държавата си за разлика от нашите слуги.

    Коментиран от #34

  • 3 Укропат

    7 25 Отговор
    Беларуските трактори стрелят най точно ,няма спор. Ама ние си искаме Леопарди , сега ги боядисват в Германия и после ще ги опаковат в целофан. Дано не пратят комбайни от Беларус.
  • 4 Българка

    28 34 Отговор
    Ако Путин е руския Хитлер, то Лукашенко е беларуския Мусолини. Дано и съдбата им е като на оригиналите, в чийто кървав образ са влезли

    Коментиран от #16, #39

  • 5 Пич

    29 22 Отговор
    Краварите не се виждат , че стенят на цяла Европа ,да фалира заради техните интереси , в Беларус се втренчили !!! Наглеци !!!

    Коментиран от #51

  • 6 РЕАЛИСТ

    22 29 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Тия приказки бяха за наивници. Искаха да вкарат руските войски в укрепен град и да дадат много жертви. Никой няма повече опит от руснаците. В Берлин и Прага губят половин милион войска и хиляди танкове. Иначе наистина бяха пред Киев за 2 дена, ама трябваше да го разрушат.

    Коментиран от #13, #14

  • 7 Мдаа

    19 18 Отговор
    Според информационния колос "Бесарабски фронт" Путин снощи е избягал в САЩ...😉
  • 8 РЕАЛИСТ

    26 27 Отговор
    Има ракетни удари от Черно море с Калибри по Украйна тази сутрин. Украинците пак квичат. Ударени са Лвов и Днепропетровск.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 батька е

    23 18 Отговор
    най-прагматичния управляващ в безумна европа чак после е орбан а всичко друго е леш!

    Коментиран от #15, #56

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Глупашенко

    7 19 Отговор
    Уф че неприятно напоследък между (сърпа) чука и наковалнята
  • 13 реру

    26 21 Отговор

    До коментар #6 от "РЕАЛИСТ":

    "... Иначе наистина бяха пред Киев за 2 дена, ама трябваше да го разрушат..."

    Друго си е да разрушаваш безогледно градове и села от разсточние с каквото ти падне...

    Коментиран от #27

  • 14 СмЕх

    20 18 Отговор

    До коментар #6 от "РЕАЛИСТ":

    Сега разбрах защо оставиха 60 километрова колона от скрап. Това просто са били хуманитарни маневри.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мацка...

    21 10 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Твоето не е глупост ! Твоето е патология ! Доктор иска !

    Коментиран от #29

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Запада

    14 26 Отговор
    Колективния Запад има общ брутен вътрешен продукт от 50 трилиона, население от 1.2 милиарда и територия от 30млрд. Квадратни километра. И това включва само САЩ, ЕС, Япония, Южна Корея и Великобритания.

    Клуба на богатите и могъщи държави се оказва ПЪТИ по-богат от който и да е друг хипотетичен съюз.
    Само да сравним - колективния Запад има ДВОЙНО на БВП на ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ държави в света.

    Когато фактите говорят, комунистите мълчат.

    Коментиран от #44

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Карък бе

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "дендърляче просто":

    Пак лъжеш. Досега не си бил "вражеска държава" и ПАК не си отишъл там. Мдааа.
  • 22 Груйо

    9 21 Отговор
    Страхливия но хитър таракан Лукашенко, хем го е страх от Пухлер, хем знае че влезе ли в Украйна това ще му е края. Всъщност след победата над Мордор, украинската армия ще има още малко работа да свърши по депутинизирането и де болшефицирането на Беларус
  • 23 Войн

    11 15 Отговор
    Всеки пък, като прочета коментар на Българка, в мен се събужда, онова чувство за дълг и отговорност към човечеството, и това, че още не съм взел оръжието и не съм а фронта, да се сражавам за Зeлeнски и Укpaйнa, ме кара да се чувствам зле.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Западни Факти

    13 12 Отговор
    Оказва, се че колективния запад, състоящ се само от ЕС, САЩ, Великобритания, Япония и Южна Корея, произвежда над два пъти повече отколкото целия останал свят. Да се замислим. Ако съм една средно-голяма или малка държава, кой предпочитам за партньор? Този който има пари и може да си купи продуктите ми ДНЕС или този който няма пари но ми общава светло бъдеще...
  • 26 реру

    21 4 Отговор
    "... Лукашенко заяви на 17 февруари, че Русия и Беларус са изпълнили 80 процента от 28-те програми на съюзната държава..."

    "... Лукашенко исторически се съпротивлява на прилагането на програмите за интеграция на съюзната държава..."

    ГолЕма съпротива... 20% ама за сега...

  • 27 РЕАЛИСТ

    17 26 Отговор

    До коментар #13 от "реру":

    Кого имаш предвид. САЩ ли, които хвърлиха атомни бомби в Япония и които хвърлиха във Виетнам бомби с общ тонаж повече от всички бомби хвърлени през Втората Световна. Или имаш в предвид Англия, която бомбардира Дрезден и изби 35 хиляди цивилни, която разруши язовирна стена и издави няколко селища. Или пък десанта в Нормандия, когато бомбардираха френските села и избиха 20 хиляди цивилни французи.

    Коментиран от #28

  • 28 реру

    29 10 Отговор

    До коментар #27 от "РЕАЛИСТ":

    "Кого имаш предвид..."

    Коментар 6: "... наистина бяха пред Киев за 2 дена, ама трябваше да го разрушат..."
    Коментар 8: "Има ракетни удари от Черно море с Калибри по Украйна тази сутрин... Ударени са Лвов и Днепропетровск..."

    Това, което имам предвид се вижда от всички... В една и съща статия хем твърдите,
    че РФ пазят градовете, хем се кефите от ударите им по градове и цивилни обекти...

    Коментиран от #30

  • 29 Ха ха ха

    7 5 Отговор

    До коментар #16 от "Мацка...":

    Даже много добре го е написала, ама ме е страх , че дебелия ще скъса въжето като го увисят.....
  • 30 РЕАЛИСТ

    15 27 Отговор

    До коментар #28 от "реру":

    Абе омръзна ми да отговарям на глупости. Удрят енергийни обекти и военни цели. Прави бе разлика между начина на водене на война на англосаксонеца и руснака. Бил ли си в Германия , да видиш снимки в центъра на градовете им, какво са причинили бомбите на кървавият генерал Харис. По 80 процента са рушали. Хвърляли са и запалителни, за да всяват ужас сред жените и децата. Това са ти идолите. В кой град руснаците са направили нещо подобно. Били са се , като мъже, а не като п...

    Коментиран от #31, #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Историчар

    27 10 Отговор

    До коментар #30 от "РЕАЛИСТ":

    А разрушаването на Мариопол до основи и бомбардировката на театъра с 1000 цивилни? Масовите убийства в Буча, Изюм и Ирпен? Ракетните удари по жилищни квартали в Харков, гарата в Крамсторск, търговския център и т.н и т.н.

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 РЕАЛИСТ

    8 23 Отговор

    До коментар #32 от "Историчар":

    Това вече не е сериозно. На пропагандни измислици не отговарям.

    Коментиран от #41

  • 37 Я стига

    7 9 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Си мячил като разгонена котка през март. Няма да те огрее

    Коментиран от #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Тая / Този

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Започна все по рядко да се появява.
    Ама точно, циклично през 28 дена.
  • 40 Ха ха ха

    7 6 Отговор

    До коментар #37 от "Я стига":

    С кое няма да го огрее, с Киев за три дена ли......
  • 41 Ясно

    16 2 Отговор

    До коментар #36 от "РЕАЛИСТ":

    Понеже цялата ти дейност тук е такава, затова знаеш ти на какво реагираш, а? Яснооо.
  • 42 Янко

    16 8 Отговор
    Те му опоскаха военните складове и запаси ,нито са плащали ,нито нищо. Да ,оръжието е руско ,но е собктвеност на Беларус-те са го платили .

    Изобщо за каква независимост на Беларус маже да се говори Или пък в Сирия
    Но за Русия това е нормалното положение и искат да наложат в Украйна такова управление марионетно. Какъвто беше Янукович

    В същото време товариш Рубльов ни обяснява колко САЩ доминират над Европа. Всички грехове в които обвиняват САЩ ги върши Русия
  • 43 Развеселен

    15 4 Отговор
    "Аерокосмическата индустрия на Беларус"?!
    Цял ден ще се смея!
  • 44 Аха верно

    5 16 Отговор

    До коментар #18 от "Запада":

    Ама защо не добавиш към рекламната ти аритметика и ДЪЛГОВЕТЕ /вътрешни и външни/ на изброените държави??!
    Само на щатите са над 31 трилиона??!
  • 45 Джамбо

    9 16 Отговор
    По жестоки ,варварски и безпричинни войни от САЩ никой не водил в историята на човечеството . Виетнам , Камбоджа , Ирак Сирия , Лаос , Авганистан , Сърбия и къде ли не още... Бомби над столицата ни ,стоици сгради разрушени ,30000 цивилни жертви ,мъже ,жени деца . А ние издигнахме паметник в центъра на София на падналите американски пилоти бомбардирали най безцеремонно столицата ни. Е нема такава ( благодарна ) нация ,като нас .

    Коментиран от #46, #47

  • 46 Ха ха ха

    14 4 Отговор

    До коментар #45 от "Джамбо":

    А какво ще кажеш за тези: Финландия, Унгария, Чехословакия, Афганистан, Приднестровието, Чечня, Грузия, Ангола, Йемен, Украйна......окупиране на България 1944....
  • 47 Путинче

    16 6 Отговор

    До коментар #45 от "Джамбо":

    Е ние ма съветската армия "освободителна" имаме паметник в центъра на столицата ни. Нямаме такъв дори на Българската армия за наш срам. А съветската армия от какво точно ни е освободила? От нищо. Просто комуняги те ни шромиваха мозъка с откровени лъжи. Прогерманскоъо правителство беше свалено на 9 септември 1944 от комунисти и земеделци. Тоест съветската армия когато влезе в България вече нямаше от какво да ни освобождава. Обаче това не попречи да се градят десетки нейни паметници. А впрочем и царска Русия е бомбардирана Варна и е нахлува Ла в Добруджа през Първата световна така че и от тях сме си платили.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ХайлХимарс

    15 3 Отговор
    И К. Кеворкян има такова честно мустаче. Влажно, руско.
  • 51 Дидо

    11 4 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Кравари със сигурност е двойката алкохолици дето та е направила навремето върху сламата вместо да та преснат директно та земята,ама тейко ти вероятно е прекалил със сливовата пъпцуца тогава !!

    Коментиран от #54, #55

  • 52 Видно е,

    12 3 Отговор
    Че след края на войната Русия и Беларус ще са украински територии.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 хххх

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "батька е":

    Само комунисти според тебе са "прагматични" управляващи??
  • 57 Дъ-Ге

    1 2 Отговор
    Не четох цялата статия и ще коментирам заглавието, което е ...... за пореден път. Слушах точно разговора между Путин и Лукашенко, който се цитира. Икономиките на Русия и Беларус са неразривно свързани и взаимо изгодни. Най-важното е, че няма конкуренция, а добре направено планиране. Камаз произвежа някои части за заводите тракторните заводи "Беларус" за които се иска специфични производствени машини, а не и трябват като излишни разходи и обратното. И в момента Беларус прави някои части за военните самолети на руснаците, така че това не е никаква новина. В разговора просто се потвърди всичко това, като се каза, че обвързването на икономиките на двете държави ще продължава да се увеличава, като няма да се ограничават само в гражданската сфера, а ще разширяват и военната сфера.
    Що се отнася до това Беларус защо не участва и дали ще участва в този конфликт и на коя страна, Лукашенко много ясно изрази позицията си във всички интервюта, които му бяха взети западни и други журналисти. Първо, не участват сега, защото руснаците си имат всичко и те /беларус/ няма какво да надгради. Второ, ако Русия иска те да се включат, ще се включат на страната на Русия безрезервно. Трето, ако бъдат провокирани достатъчно ясно, също няма да се колебаят. Преди седмици да не забравяме, че бяха изстреляни и свалени украински ракети на беларуска територия, но Лукашенко запази самообладание и нещата не ескалираха.
Новини по държави: