Last news in Fakti

19 Февруари, 2023 05:37 1 234 6

Китайски официални лица пристигнаха в Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • посещение-
  • делегация

Това е първо посещение на делегация от Пекин след началото на пандемията от коронавируса

Китайски официални лица пристигнаха в Тайван  - 1
Снимка: БНР

Китайски официални лица снощи пристигнаха в Тайван на първо посещение след началото на пандемията от коронавируса преди три години, предаде Ройтерс.

Правителството на самоуправляващия се остров тази седмица се съгласи шестимата китайски делегати да присъстват на фестивала на фенерите в Тайпе по покана на градската управа.

При пристигането си на летището ръководителят на делегацията Лю Сядун, който е и заместник-началник на шанхайската службата по въпросите на Тайван в Китай, не отговори на въпросите на събралите се журналисти. На аеропорта имаше и десетина поддръжници на независимостта на Тайван, които скандираха: "Китай и Тайван са отделни страни" и "китайци вън".

Тайванският съвет по въпросите на континентален Китай заяви, че китайските представители са получили разрешение да посетят Тайпе с уговорката, че присъствието им на фестивала ще бъде дискретно.

Кметът на тайванската столица Цан Ван-ан, който е представител на основната опозиционна партия Гоминдан, традиционно подкрепяща близките отношения с Китай, заяви пред журналисти, че приветства делегацията.

Китай отказва да разговаря с тайванското правителство, откакто през 2016 г. президент стана Цай Ингвен, тъй като я смята за сепаратист. Обменът на делегации от различни градове обаче продължи до началото на пандемията.

Въпреки това, откакто миналата година бяха премахнати граничните контроли, правителството на Цай внимателно се опитва да възобнови връзките между длъжностни лица.

Пекин продължава с военната си активност в близост до Тайван, като почти всеки ден средната линия Тайванския проток е прекосявана от китайски военни самолети.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така така

    4 3 Отговор
    10човекаскандирали Китай вън, ами в тази криза за 10 са събрали пари да платят.

    Коментиран от #3

  • 2 Анти-комунист

    2 4 Отговор
    Ума ми не го побира че Гуоминдан, която яростно воюва срещу ККП сега се е обърнала на 180 градуса и се подмазва на комунистите от континентален Китай. Чан Кай Шък сигурно се обръща в гроба. Добре че зелената партия, която е и управляваща държи здраво за независимостта.
  • 3 Осака онака

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Така така":

    Цървул, иди в Тайван да видиш дали някой иска комунистите. Направи си един експеримент там да се развикаш че Тайван е провинция на Китай, да видиш какъв бой ще отнесеш

    Коментиран от #4, #5

  • 4 хихихихихи

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Осака онака":

    Ако пък ти отидеш в Китай и се развикаш, че Тайван е отделна държава, съм сигурен, че ще отнасеш повече бой! Просто континенталните китайци са повече от островитяните!

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Китайци вън от...

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "хихихихихи":

    Те скоро и руснаците ще се развикат:Китайци,вън от Далний вазток!