Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 16:50 1 744 32

Санкциите срещу Русия удрят гръцката кожухарска индустрия

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • санкции-
  • гърция-
  • гръцката кожухарска индустрия

Десетки предприятия в Кастория и Сиатиста, които произвеждат кожи с косъм от 15 век насам, бяха принудени да затворят след началото на руската инвазия в Украйна

Санкциите срещу Русия удрят гръцката кожухарска индустрия - 1
Снимка: Shutterstock

В голяма изложбена зала за кожени изделия в Северна Гърция рускините някога са позирали в позлатено кресло, подобно на трон, увити в чисто новите си кожени палта.

„Те се чувстваха като царици. Сега никой не стъпва тук“, сподели служител на залата, който не пожела да каже името си.

Макар че през последните десетилетия кожухарската индустрия се свита след ожесточени кампании на защитници на правата на животните, които осъждат жестокостта ѝ, кожените изделия продължават да бъдат търсени в страни като Русия и Китай.

В Гърция, която е един от главните центрове за износ на кожи към Русия, санкциите на ЕС върху Москва нанесоха още един удар върху индустрията.

Кожите са сред луксозните стоки, чиито износ към Русия е забранен.

Десетки предприятия в Кастория и Сиатиста, които произвеждат кожи с косъм от 15 век насам, бяха принудени да затворят след началото на руската инвазия в Украйна.

„Преустановяваме дейността си. Съкратих 80 процента от персонала си, общо 52 души“, каза Акис Цукас, ръководител на Гръцкия кожухарски съюз.

Според проучване на „Ърнст енд Янг“ (Ernst and Young) през 2019 г. кожата с косъм е сред 12-те най-големи пера в износа на Гърция, като някои палта се продават за 200 000 евро (213 000 долара).

Цукас споделя, че след пандемията от Ковид през 2019 г. износът на кожи възлиза на 108 млн. евро (116 млн. долара), като почти половината то сумата идват от Русия.

Кожи за 21,5 млн. евро са продадени в Обединените арабски емирства, където също са били разграбени предимно от руснаци. В Украйна пък са отишли кожи за 10 млн. евро.

Година по-късно износът на практика спадна до нула, споделя Цукас.

Пандемията засегна тежко индустрията, тъй като милиони норки бяха умъртвени във ферми за кожи, след като някои животни дадоха положителен резултат за коронавирус.

„Отчаяни сме“

Неспособни да изнасят стоките си, местните занаятчии се местят в Русия, за да се опитат да намерят работа.

„Баща ми беше кожухар и аз усвоих занаята от много ранна възраст“, казва 47-годишният Апостолис Гравас, който ръководи семейния бизнес за кожи в Сиатиста.

„Коронавирусът и войната ни унищожиха. Отчаяни сме. Затова потърсих работа в Русия. Много хора като мен отиват в Русия, за да си намерят работа“, каза той пред Франс прес.

Мария Фотис, която работи в сектора от 1979 г., казва, че Русия търси опитни работници, които да се присъединят към нейната индустрия.

„Аз не съм забелязала войната да ги е притеснила особено. Тъй като не могат вече да купуват от Гърция, те започнаха да произвеждат и продават кожи там“, сподели тя.

В работилницата в Челябинск, Южна Русия, където тя е намерила работа, Фотис каза, че шест от осем служители са гърци.

„Но можете да останете там само три месеца, докато ви изтече визата“, отбеляза тя.

Почти пълно затваряне

Христос Зефклис, кмет на град Войо, казва, че 80 процента от жителите в близкия град Сиатиста и околните села се издържат от кожухарската индустрия.

„Как ще се преквалифицират сега? Целият този преход към нов икономически модел се оказва много скъп за техния жизнен стандарт“, каза той.

По официални данни половината от 4000 кожари в Сиатиста и Кастория са били принудени да изоставят професията си през тази година.

Фермите за норки в района също са засегнати и в резултат на това са намалили производството си наполовина, казва Милтос Каракулакис, говорител на Общогръцката асоциация на животновъдите, отглеждащи животни за кожи.

Четиридесет от 92 ферми са закрити, а тези, които са останали, се очаква да отглеждат един милион норки спрямо 1,8 милиона през последните години, казва Каракулакис.

Сега кожухарите се опитват да навлязат на нови пазари в Европа, САЩ, Китай, Япония и Корея.

„Още няколко години ще се опитваме да се фокусираме върху различни пазари. Може да има начин да се наруши ембаргото, но не е като да внасяме контрабандно оръжие или други подобни неща“, каза 50-годишният Никос Глиаяс, чието семейство е в бизнеса от 1960 г.

По-етичен избор

През последните години големите модни марки се отказаха от използването на кожа с косми, както и на крокодилска и змийска кожа, особено след като по-младите поколения изискват по-етични и устойчиви изделия.

Организации за защита на правата на животните, като PETA, твърдят, че норките, лисиците, чинчилите и други животни са жестоко умъртвявани от ток, а понякога са одирани живи, след като са държани в претъпкани и мръсни условия.

В Гърция някои търговци се опитват да оцеляват, като изработват продукти от овча кожа, която се смята за по-приемлива от етична гледна точка, отколкото норката.

„Опитваме се да оцелеем в бизнеса, като произвеждаме специално обработена овча кожа", обяснява Стелиос Порпорис, маркетинг директор на една от най-големите фирми за кожи в района.

Той заяви, че овчите кожи, които са обработени така, че да приличат на козина от бобър или тюлен, са "по-приемливи за пазара, тъй като идват от хранителната верига".

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    16 6 Отговор
    Санкциите срещу Русия , които Западът наложи след началото на специалната си операция в Украйна , не бяха толкова ефективни, колкото се очакваше. Москва незабавно предприе защитни мерки в икономиката и засили търговските връзки с Азия, Близкия изток, Латинска Америка и Африка. За това пише британският икономист Иън Стюарт в колонка за Reaction.
  • 2 Последния Софиянец

    14 6 Отговор
    Един приятел има цех за кожени облекла в Москва и спря да търгува у нас.

    Коментиран от #7, #15, #23

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Другарят

    16 5 Отговор
    Гръцките и нашите сигани плащат за небивалата си глупост!
  • 5 Ел Греко

    5 3 Отговор
    Интересно,,да питам..къде е тоя град Войо..някой чувал ли е за него?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хахахаха..сладур

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Аааа..знам го бе.знам го! Той рекламира в Porn Hub...
  • 8 ...

    13 18 Отговор
    От 10 години в Европа никой не носи мърша в/у тялото си. Това остана модерно само в изостаналите държави от изток.

    Коментиран от #13, #26

  • 9 Гориил

    11 6 Отговор
    Турските компании станаха вторите на руския пазар на скъпа кожа, техните продукти са стилни, модерни, с високо качество и конкурентна цена.Гърция губи войната.

    Коментиран от #14

  • 10 Патриот

    9 4 Отговор
    Да мрат гнусните кожодери - има толкова много други, по-полезни и приемливи професии... :(
  • 11 Българин

    7 3 Отговор
    Ся тея данкции ужким срещу Русия пък удрят Гърция. Я тва със санкциите не го разбирам. Сака че да стреляш с бонби пи Путин, а да улучваш ЕС
  • 12 Некой си

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "Гориил":

    Чухме бе, чухме..особенно ме кефят китайските Лади и Москвичи..

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Некой си

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гориил":

    Знам, знам..за турските кожени якета...Оня ден си купих едно от Капалъчаршъ..дадоха ми го в комплект с боя за обувки. И пише в инструкцията за употреба, да го мажемми лъскам преди всяко излизане, особенно в дъждовно и снежно време...( абе я мислим , че с боя за печка ще е по-икономично, еле апа ако намериш от оная с щърко на капака)
  • 15 страхливци

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    ГОЛЯМ ПРАЗ
  • 16 Гориил

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Некой си":

    Те са по-удобни, по-качествени и по-евтини от много европейски марки.Не говоря за фантастичен стил и дизайн.

    Коментиран от #18, #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Име

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Гориил":

    ма ти верно си гурел
  • 19 Солей

    4 2 Отговор
    И ся кво, оказа се, че и прословутите руски кожени палта не били руски. :))))) Егати! :))))

    Коментиран от #22

  • 20 мъкааа

    7 5 Отговор
    И сега какво ще раздават на майките героини.
  • 21 Нема и нЕма

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Гориил":

    " и по-евтини от много европейски марки" Бокл уците са евтини. За другото, още чакам да видя доказателства, но нещо нЕма.
  • 22 д ъъъ

    5 7 Отговор

    До коментар #19 от "Солей":

    Не са, но не са и гръцки. Оказало се, че са откраднати от Украйна при мародерските набези на великая и непобедимая.
  • 23 продажник

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Що не отидеш при него, ще ти е по уютно ами стоиш тук да те тормози ЕС и НАТО или тук имаш специална мисия към посола.
  • 24 КуКу

    6 5 Отговор
    Голям проблем! Откъде сега, ще вземат ватниците палата эа вдовиците???😃😃😃
  • 25 Соваж бейби

    2 4 Отговор
    Ми такива тип палта от години не са мода,тежи ,грозно е !Показателен факт че само Русия им била клиент ?!И гъркините не ги обличат .При положение че има голяма конкуренция грейки на големи фирми,палта които не са от кожа на животно тази година например палтата на Макс Мара хита на сезона топло,леко,удобно .Няма се връщаме в средновековието я

    Коментиран от #27, #28

  • 26 мда

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "...":

    Определено.Гроздето е кисело.
  • 27 Хммм

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "Соваж бейби":

    Бейби, в Гърция през зимата, в дни когато е много студено температурата не пада под един градус.. При плюс 1илк 2 градуса, гърците казват, че е много студено.. В Русия зимата в студените месеци е минус 50 градуса към Сибир... Към Москва към минус 15 минус 20 градуса! Е, кажи ми как да го облича гъркинята това палто? Вие правите ли разлика между температурите в Русия и тези в Гърция? Определено не! Тук не иде реч за модерно или не, а за необходимост!

    Коментиран от #29

  • 28 Хммм

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "Соваж бейби":

    И сега дочетох коментара ти.
    Излез ти при минус 50 градуса с палтето на Макс Мара :)))) И се обади после колко си се стоплила.
  • 29 Соваж бейби

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Хммм":

    То и тука е така зимата е 5/7 градуса вечер може да падне -1или -2° но е рядко в Пиринеите когато ходя че ми е по наблизо да не е топло с грейка за ски .Обаче говоря за камилска вълна бе човек ,кашмир като имитация на плюшено мече палто в България сигурно кожух му викате наподобява овча кожа леко и топло си сложи пуловер бе и те се върнаха на мода .Защо трябва да се избиват животни ?Ами грейките с пачи пера ,даже има и с парно /батерия не съм пробвала още защото са спортни модели.Повече топли от животинското имах на времето и майка няколко бяха на мода през комунизма знам и тежи отживелица е .

    Коментиран от #31

  • 30 АААА

    1 3 Отговор
    Продавайте си ги на краварите като сте такива подлоги руснаците ви смениха с Турция
  • 31 Христо

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Соваж бейби":

    Палтото от овча кожа е от животно, което е убито, за да го изядеш.Милиарди овце и други животни се убиват за храна. Защо овчата или телешка или свинска кожа да стават зян?

    А перата, за които мило говориш - те да не би от живи птици да са оскубани?

    Коментиран от #32

  • 32 Соваж бейби

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Христо":

    За този тип кожа съм напълно съгласна с теб ,грехота е да се хвърля.Само че тази гръцка фирма избива норки и други животни които не се яде.Лисиците в България ?!Леле какъв кич даже и като шал яка се носиха сигурно във всеки дом има от майките им .Кожа от бик стъргана ли не знам как се казва много гладка не знам дали си имал обувки или боти е нещо уникално и топли шити на ръка ,mexicana santiag оригинал от Мексико не пропуска дъжд удобни .Има кожа и козина тази козина кожуси колкото и да се обработва си е косми не го намирам за красиво,или ловджии с разни глави на стените зловещо е и се получават ,кокошинки вредно е за здравето.Вземи пример и пухените завивки които замениха вълнените юргани така е и с палтата .
Новини по държави: