Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 07:25 2 180 91

ISW: Историческите граници на Путин са оправдание към съседните държави

  • русия-
  • украйна-
  • война

Путин даде четириминутна реч на митинга за Деня на защитниците на Отечеството в Москва, заявявайки, че в момента "се води битка за историческите граници (на Русия), за (руския) народ"

ISW: Историческите граници на Путин са оправдание към съседните държави - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин на 22 февруари възобнови своя империалистичен изказ, като заяви, че Русия се бори за "историческите си граници". Той се изрази по подобен начин в речта си преди повторното нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г. Путин даде четириминутна реч на митинга за Деня на защитниците на Отечеството в Москва, заявявайки, че в момента "се води битка за историческите граници (на Русия), за (руския) народ".

Това пише Институтът за изследване на войната (ISW) в дневния си анализ на ситуацията на фронта в Украйна.

Путин не направи други забележки относно хода на войната или не обсъди конкретни цели на фронта. Концепцията за "историческите граници" на Русия може да се използва за оправдаване на агресия срещу почти всеки от съседите на Русия, както и Молдова и централноазиатските държави, които не споделят граница с Русия, тъй като всички те съдържат територия, която е принадлежала в един момент към Съветския съюз или Руската империя или и двете.

Речта на Путин последва неговия указ от 21 февруари, с който се отменя указът му от май 2012 г. относно териториалната цялост на Молдова.

Путин отмени заповедите си от 2012 г. към руското външно министерство (МВнР) твърдо да спазва принципите на Хартата на ООН, които изискват развитието на приятелски отношения между държавите на основата на равенство, зачитане на техния суверенитет и териториална цялост, и ангажимента на Русия активно да търси начини за разрешаване на проблема с Приднестровието на основата на зачитане на териториалната цялост на Молдова. Отмяната на указа от 2012 г. не показва, че Путин възнамерява да атакува Молдова - начинание, за което му липсва военен капацитет - въпреки че сочи към ескалация в продължаващите му усилия да подкопае молдовската държава.

Новият указ също отмени разпоредбата за "последователно прилагане" на Договора за ограничаване на стратегическите оръжия (СТАРТ) със Съединените щати. Путин заяви, че е подписал указа "за да осигури националния интерес на Руската федерация във връзка с дълбоките промени, настъпващи в международните отношения".

Представители на украинското разузнаване продължават да оценяват, че Русия не разполага с бойната мощ и ресурсите, необходими за поддържане на новите ѝ настъпателни операции в Украйна. Представител на Главното управление на украинското военно разузнаване (ГУР) Вадим Скибицки каза пред АП, че руските сили са засилили настъпателните си операции в поне четири или пет посоки в Луганска, Донецка и Запорожка области в началото на февруари, но все още не са постигнали значителни успехи, въпреки че продължават да изтощават своя персонал и ресурси.

Скибицки добави, че руските сили съсредоточават усилията си върху превземането на Купянск, Лиман, Бахмут, Маринка, Авдиевка и Въгледар.

Началникът на ГУР Кирило Буданов заяви в интервю за Forbes, че руската офанзива е толкова неефективна, че е почти незабележима, и отбеляза, че руските сили са разпределяли снаряди и боеприпаси, за да поддържат атаки по направленията на Бахмут, Лиман и Въгледар, като същевременно пестят снаряди в други области.

Изявлението на Буданов съвпада с оценката на ISW, че руските сили дават приоритет на посоките Бахмут и Лиман и тепърва ще предприемат значителен натиск за настъпление в райони западно от град Донецк.

Буданов добави, че руските артилерийски запаси са намалели до 30 процента от общия брой снаряди. Той твърди, че Русия е внесла тестова партида артилерийски снаряди от Иран и в момента се опитва да набави друга партида от 20 000 снаряда. По-рано Буданов изчисли, че руските сили са изстрелвали около 20 000 снаряда на ден в края на декември 2022 г., което е спад от 60 000 снаряда на ден през ранните етапи на войната.

Буданов също отбеляза, че руската тактика около Бахмут и Въгледар до голяма степен е преминала от артилерийски и механизирани атаки към пехотни атаки поради липсата на снаряди и бронирани превозни средства. Буданов отбеляза, че Русия е ангажирала повече от 90 процента от своите 316 000 мобилизирани служители на фронтовите линии, което допълнително потвърждава оценките на Запада и ISW, че руските сили нямат значителни неизползвани боеспособни резерви.

Буданов отбеляза, че обявената от Кремъл цел за производство на 800 танка годишно е нереалистична и заяви, че Русия може да произвежда само 40 крилати ракети на месец, които изразходват за един цикъл ракетни удари. Русия вече е загубила най-малко 1500 танка и вероятно дори 2000, както ISW съобщи по-рано.

Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин директно обвини руското Министерство на отбраната (МО), че е излъгало за снабдяването на всички неконвенционални части. "Вагнер" получават само 20 процента от артилерийските боеприпаси, които са им обещани.

Пригожин твърди, че изявлението на МО е "плюене срещу частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" и опит да се скрият престъпленията на МО срещу бойци, които постигат бойни успехи край Бахмут. Той призова МО да изпълни обещанията си, а не да залъгва руската общественост.

Много видни руски блогъри скочиха в защита на Пригожин, разпространявайки твърденията на Пригожин и обвинявайки Министерството на отбраната, че не успява да подкрепи предполагаемите най-ефективни руски сили в Украйна.

Един блогър отбеляза, че руското МО сега се отнася към силите на "Вагнер" по същия начин, по който МО се отнася към своите конвенционални сили в Украйна, което е ясна стъпка назад от предишното представяне на Пригожин като истински победител край Бахмут.

Оплакванията на Пригожин също потвърждават, че предишните му хвалби за независимостта на "Вагнер" от руското МО са лъжи. Друг блогър, свързан с Кремъл, разкритикува съперничеството между групата "Вагнер" и Министерството на отбраната като контрапродуктивно.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че правителството на САЩ е загрижено за потенциалното укрепване на руско-китайските отношения.

Прайс заяви, че Съединените щати са загрижени, защото "тези две страни споделят визия... в която големите държави могат да тормозят малките държави, а границите могат да бъдат преначертани със сила".

Руският президент Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров се срещнаха с директора на офиса на Централната комисия по външни работи на Китайската комунистическа партия (ККП) Ван И в Москва на 22 февруари.

Информационният канал на Кремъл ТАСС съобщи, че Йи е казал, че "без значение как се променя международната ситуация, Китай остава ангажиран да поддържа положителните тенденции в развитието на отношенията си с Русия.

Представители на американското разузнаване заявиха, че Путин може да мобилизира значително повече руски персонал. New York Times съобщи на 20 февруари, цитирайки служители на американското разузнаване, че руският президент може да мобилизира още стотици хиляди руснаци в допълнение към мобилизираните преди това 300 000 души персонал.

New York Times свързва перспективата за масова мобилизация с удвояването на антизападната и антиукраинската реторика на Путин. ISW по-рано оцени, че Путин е отложил обявяването на втората мобилизационна вълна от загриженост за стабилността на своето управление и е продължил да предпочита практиките на криптомобилизация.

Путин вероятно е наредил на руските държавни органи да създадат всички необходими условия за широкомащабна мобилизация, както ISW съобщи по-рано, но Русия няма капацитет да обучи стотици хиляди нови войници или мобилизирани резервисти и няма да може да ги оборудва с артилерия или бронирани превозни средства през 2023 г., с изключение на неправдоподобни промени в руската отбранителна индустрия или желанието на руски партньори като Китай да предоставят смъртоносна помощ в огромен мащаб.

Американски служители заявиха, че руските сили се борят да компенсират загубите на тежка техника поради ефективни санкции. Заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо заяви на 21 февруари, че Русия е загубила над 50 процента от своите танкове и боеприпасите са на изчерпване. Адейемо заяви, че санкциите на САЩ и контролът върху износа са влошили способността на руските сили да заменят над 9000 единици загубено военно оборудване, принудили са да спират производството в ключови отбранителни съоръжения и са причинили недостиг на основни компоненти за производството на танкове и самолети.

Съобщава се, че руснаците са увеличили миграцията си към Съединените щати, след като Кремъл обяви частична мобилизация през септември 2022 г. CNN съобщи, че почти 22 000 руски граждани са се опитали да влязат в Съединените щати през южната им граница след обявяването на частичната мобилизация на Путин. Докладът, който цитира данни от американските митнически и гранични патрули, посочва, че броят на руските граждани, опитващи се да влязат в Съединените щати, се е увеличил почти три пъти от началото на частичната мобилизация.

Кремъл продължава да разширява програмите за социални помощи за семействата на руски войници, които участват във войната в Украйна в съответствие с обръщението на Путин от 21 февруари. Кметът на Москва Сергей Собянин подписа на 21 февруари указ за разширяване на същите мерки за социална подкрепа, дадени на семействата на мобилизирания персонал, към семействата на военнослужещи по договор и доброволци.

Председателят на комисията по труда, социалната политика и въпросите на ветераните на Държавната дума на Русия Ярослав Нилов обяви на 21 февруари, че Държавният фонд за подпомагане на семействата на загиналите войници и ветераните от "специалната военна операция" ще действа във всеки регион на Русия.

Комисарят на украинската Върховна рада по правата на човека Дмитро Любинец обвини руския омбудсман Татяна Москалкова на 22 февруари в възможно участие в международни схеми за извеждане на украински деца от други държави в Русия.

Любинец заяви, че Москалкова и нейните подчинени може да са участвали в принудителното извеждане на две украински деца от Австрия в Москва през януари 2023 г. Властите на Западна Австрия (Тирол) обявиха през януари отстраняването и разследването на тиролски служител, обвинен в организиране на извеждането на две украински деца от Австрия при майка им в Москва без съгласуване с отговорните украински власти.

Австрийските власти отрекоха държавна намеса в отнемането на тези две украински деца.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТИРбушон

    23 7 Отговор
    Финансиста Пригожин😀😀😀😀😀

    Болшой театър.
  • 2 АЛЯСКА

    26 4 Отговор
    Влиза ли в историческите граници на русия.

    Коментиран от #28, #48, #65

  • 3 Българин

    24 23 Отговор
    нелепият император на коч...та

    Коментиран от #7

  • 4 Българин

    37 23 Отговор
    тези дни Путин показа на Света колко е смешен

    Коментиран от #13

  • 5 Хараламби

    39 12 Отговор
    А ве, г-нчо, всички държави имат исторически граници! Дай сега да хукнем да си ги връщаме ли?!

    Коментиран от #84

  • 6 Българин

    25 16 Отговор
    некро..га на Путин вече е напечатан

    Коментиран от #38

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    28 21 Отговор
    Путин закопа Русия

    Коментиран от #77

  • 10 Ксаниба

    15 14 Отговор
    Чакам Аляска да обяви независимостта си от фащ!!

    Коментиран от #29, #31

  • 11 Спрете

    19 21 Отговор
    Спрете да бълвате пропаганда а пишете за българските и ЕУ мошеници. Тогава ще докажете че сте истински народни журналисти а не преписвачи и ли..за..чи .

    Коментиран от #16, #40

  • 12 РУСИЯ ВЛИЗА ЛИ

    32 9 Отговор
    В историческите граници на Монголия.

    Коментиран от #20, #55

  • 13 жужетоЗе

    6 11 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Не като клоуна трагичен
  • 14 Хомосапиенс

    25 6 Отговор
    Дано и Турция не реши да възстановява историческите си граници че лошо ни се пише.

    Коментиран от #25

  • 15 Путин Халката

    21 6 Отговор
    Ами и монголия може да има притенций от китай до Полша!!

    Коментиран от #86

  • 16 Ха ха ха

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Спрете":

    А да пишат ли , че бият негрите.....
  • 17 Ушанков

    26 18 Отговор
    Путлер знае ли историческите гранаци на България.
    Че ние трябва да нападнем половин Европа.
    Безмозъчен дядка .

    Коментиран от #36

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Путин Халката

    10 7 Отговор
    Ами и монголия може да има притенций от китай до Полша!!

    Коментиран от #22

  • 20 Арестович

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "РУСИЯ ВЛИЗА ЛИ":

    А Гермаптя , Китай и османската империя, влизат ли в историческите гоаници на Монголия?
  • 21 Българин

    15 7 Отговор
    ПУТИН СЕ ОКАЗА ПРОСТО ЕДИН Г..
  • 22 Ксаниба

    3 4 Отговор

    До коментар #19 от "Путин Халката":

    Ами най вече къмнднешните теритироии на днешната окраина, румъния и турке
  • 23 Шизофрения

    19 10 Отговор
    Това за историческите граници звучи нелепо, джуджето да си каже че всичко е за ресурси.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хаха

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хомосапиенс":

    Тоя пък дано чак те вече са ни Харизали на тях, че предатели никой не иска, сега ще видим дали ще е само влияние или и територии ще си вземат, като се найграят двата блока.
  • 26 Гост

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "Скрий се бе":

    Нужжници има само в проzzия

    Коментиран от #39

  • 27 Волжка България

    10 4 Отговор
    Влиза ли в историческите им граници или честния президент на света владимиир ще я предаде на българите
  • 28 Хахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "АЛЯСКА":

    Не. Продадена е. За жълти стотинки, но са получени пари за това.
  • 29 Стамат

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ксаниба":

    След референдума за присъединяване към росската империя, или преди това?

    Коментиран от #35

  • 30 Исторически туземци

    11 4 Отговор
    Тез глупаци всеки ден си сменят опорките
    Истината е че решиха че имат армия и могат да си правят каквото поискат пък то излезе обратното
  • 31 Чакате

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ксаниба":

    Ама за там имаме желание но нямаме възможност
  • 32 Нищо подобно

    10 10 Отговор
    Най-обикновена манипулация от поредния "мозъчен тръст":):)
    Путин просто имаше предвид руското население извън границите на Русия, в речта си. Не за разширяване на граници стана патакламата в Украйна, а защото бе избивано руското население там и защото НАТО искаше да изгони руския военен флот от Крим. Дори първото готово споразумение почти подписано от Зеленски, но отказано от Запада, беше за това Донбас да е в границите на Украйна. Чак след като заради Запада, нещата станаха кървави и необратими, се стигна до референдумите и частичната мобилизация. Русия си има достатъчно земя, и не земя и е трябвало от Европа и САЩ, а мир и търговия. ISW удобно пропуска фактите от десетилетия преди тази война. За да прикрие виновника и да уплаши европейците за да не спират да дават още пари и да страдат заради шепа глобални шарлатани.

    Коментиран от #50

  • 33 Урюрвкос

    2 3 Отговор
    Путин си трае за правата на руснаците в Прибалтийските държави но там поне не ги убиват.
  • 34 САЩ са злото

    8 4 Отговор
    Докато бандитът не бъде набит, няма да има мир!
  • 35 жужетоЗе

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Стамат":

    Какво значение има за Косово или фолкланските "острови" да речем?? А Крим, той на кого, не ли е на Крим???
  • 36 Хахаха

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ушанков":

    Начертай си , първо, някакви граници в главата си.
    И не фантазирай. Че смешен ставаш.
  • 37 А краварските интереси са върху целия

    6 7 Отговор
    Свят! Вижте се вас самите и какви сте ги свършили!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Хахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Къде?
  • 40 Жоро

    9 8 Отговор

    До коментар #11 от "Спрете":

    На руски мекерета доверие нямам. Уж щяха да дават по една лада за убит, после стана палта, пък те палтата били само за снимките и после си ги прибират. Късметлии са тия дето получиха чувал с беларуски картофи или салам от незнайно какво, китайски прасета сигурно

    Коментиран от #43, #44, #46, #76

  • 41 Хахаха

    7 3 Отговор
    Ами това е. Неграмотни са повечето тук. Не знаят руски, не гледат в оригинал, какво казва. Дали ще могат да го асимилират, ако е преведено коректно, също е под въпрос. Нали затова опростачват народа.
  • 42 Василев

    6 9 Отговор
    Те тези "исторически" граници на руските проzтаци май стигат чак до Сърбия?! Дори и местните рубладжийски мизерници тряаа да се замислят по този повод...

    Коментиран от #79

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Оракула

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "АЛЯСКА":

    Ами да ревнем и ние Българите за нащите исторически граници?
    Стара Велика България , Дунавска България над Дунава ,Волжка България на Волга,
    България на Панония и България на Балканите!
    Путин не иска границите на Руското Княжество , а границите на Империята Русия???
    Все едно, ние да си искаме границите на всички Български държави
    и отделно на Великата Римска Империя ,били сме пълноправни поддъници
    та дори Пълководци и Императори сме им дали!

    Коментиран от #59, #75

  • 49 кюмюря от Драгалевци

    4 2 Отговор
    Добро утро на всички нормални хора (изключвам соросоиди и фашаги ) .Глупаво е да говорим че територията на дадена страна страна не е от значение защото все пак съвременните конфликти възникват заради тях (поне от единия участник ) но още по глупаво е да говорим че без значение са хората преживяващи да дадена територия . И така като погледнем СВО безпристрастно за коя от страните кое е по важно ? Погледнете изказванията през последните 8 години на различни лидери и от едната и от другата страна и едва ли ще ви затрудни отговора . Всъщност тук опираме до това дали територията или човека живеещ на тази територия е по важен като естественото развитие на този спор е Референдум но този странен метод е само в УСТАТА на политиците и от него те бягат като дявол от тамян .
  • 50 Да. но

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "Нищо подобно":

    Но пък при мир и търговия на Русия с Европа(и без санкции) Русия ще дръпне наред, което е абсолютно недупостимо за САЩ!! А и нашите красавци тук няма да могат да се хвалят, че заплатите са им колкото на руснаците(въпреки че Русия е във война със запада и какви ли не санкции от години) Това сега бе целенасочено ръчкано, финасирано и организирано от години. Война с Русия на чужда територия и с кръв на братски народи, ползвайки дори доказани фашистки отряди за целта. А и Европа го отнася икономически, като бонус.

    Коментиран от #71

  • 51 Княгиня Анастасия Романова

    8 8 Отговор
    С тази своя реч, Путин доказва на света, че наистина е с тежко психическо разстройство и разпад на личността!
    С тази своя реч, Путин доказва своето невежество и простота!
    С тази своя реч, Путин доказва факта, че е едно тъпо долно кагебейче с бандитски манталитет!
    Абе П...... ин, абе св...... оч, ИСТОРИЧЕСКИТЕ ГРАНИЦИ СА
    ГРАИЦИТЕ НА ДАДЕНА ДЪРЖАВА ПРИ НЕЙНОТО СЪЗДАВАНЕ!!!!!
    С ТАЗИ РЕЧ, ТИ ПОТВЪРЖДАВАШ ПРАВОТО НА БЪЛГАРИЯ ДА СИ ВЗЕМЕ ТЕРИТОРИЯТА НА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ, ДА ТЕ НАПСУВА И ДА ТИ КАЖЕ, ЧЕ КРИМ Е БЪЛГАРСКИ, БЪЛГАРСКИ Е И ЕЗИКА НА КОЙТО ГОВОРИШ, БЪЛГАРСКИ СА БУКВИТЕ, КОИТО ПИШЕШ!
    А ИСТОРИЧЕСКИТЕ ГРАНИЦИ НА РУСИЯ ТЪРСИ В СИБИР НЕЙДЕ, АМА И ТАМ НЕ СА! ХАХАХАХА
    ЕХ, ПРОСТОЙ ЧЕЛОВЕК, НАДО УЧИТЬСЯ БОЛЬШЕ!

    Коментиран от #53, #57, #58, #74

  • 52 Ааа неее

    5 4 Отговор
    Това че си се облякал в рокля не те прави Княгиня Анастасия Романова. Нито си слушал речта на Путин. Нито ти е ясна причината за ставащото в украйна. Дори коментарите на неваксаните с Файзър тук, те е домързяло да прочетеш.
  • 53 Хахаха

    6 1 Отговор

    До коментар #51 от "Княгиня Анастасия Романова":

    Путин е говорил пред своите граждани. Какво сте разбрали, неграмотните, е друг въпрос. А за какво въобще сте го слушали? Слушайте си Бидона.
  • 54 Кирчо

    5 7 Отговор
    Украйна не е държава а територия, Руска територия.

    Коментиран от #62

  • 55 АХА

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "РУСИЯ ВЛИЗА ЛИ":

    А Сирия, Афганистан, Либия, Ирак. Да изброявам ли още? Те влизат ли в историческите граници на оная територия отвъд голямата локва?

    Коментиран от #61

  • 56 FOX по нумерологията е 666

    5 1 Отговор
    Отвсякъде го оправят, търпи пълен провал, но той антикомунистът, пасува. Не спира износът към НАТО, не обявява помощ за Фолкленските острови и други колонии, не иска Аляска да бъде върната и платен наем за 150 години.. не иска репарации за ВСВ. не разкрива лунната афера, ни катинското клане - че не е съветско.. Не разкрива педофилията и канибализмът на атлантическият елит, геноцидите им и глодоморите им. Снишава се, и чака батко Тръмп да го спасява, но батко Тръмп се снишава също когато е напечено и става русофоб и прави мммиинети на русофобите.. Ще познае Ванга, че след 2030та ще има СССР-2.0, 2072г. и по цял свят безкласово общество без капитализъм. Нека още сега започнат да горяяят руското знаме, и го заменят със съветското. ВЕДНАГА!!!
  • 57 АХА

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "Княгиня Анастасия Романова":

    Тпично изказване в стил"бялото е черно". Нещо да кажеш за един, който наколко пъти пада по стълбичките на самолета?
  • 58 рада дълбоката

    2 4 Отговор

    До коментар #51 от "Княгиня Анастасия Романова":

    Аз не знам България да е отдала територия (ДАРОМ ) на някоя държава или пък дружески да е отдала независимост (както вие с е изразявате ) на измислена държава на територията на която живеят етнически руснаци . Ако считаме Русия за приемник на СССР (защото тя отнесе всичките негативи , задължения и пр ) то такъв дружествен акт на милосърдие няма подобен в света . Но както се казва ИМАЛИ ДАЛИ но защо тогава тези облагодетелствани страни не върнат жеста който са получили и отчитайки че в тях живеят множество етнически руснаци просто чрез референдум не постъпят по същия начин както Русия . Не могат да живеят заедно и това не е от вчера ( за който е запознат ) . Все пак при такава ситуация аз мисля че мнозинството на дадена територия трябва да определя своето бъдеще иначе конфликта рано или късно е неизбежен .
  • 59 Пентагончев

    4 3 Отговор

    До коментар #48 от "Оракула":

    Ти какво предлагаш ? Кое е по важно територията или 8млн. етнически руснаци на нея които и до ден днешен продължават да се чувстват такива . Все пак да не забравяме че това там са техните домове , с техния труд , отстояван с кръвта на дедите и през вековете . Ти сигурно ще предложиш да си зарежат имотите и да отидат да живеят в Русия защото видиш ли на ТВОИТЕ ГОСПОДАРИ така им харесва . Не байно ! Има един мирен метод и той е РЕФЕРЕНДУМ от който се боят и ТВОИТЕ господари ... Анадън му !?

    Коментиран от #60, #68

  • 60 КЪВ РЕФЕРЕНДУМ БЕ ДРУГАРЮ

    6 3 Отговор

    До коментар #59 от "Пентагончев":

    С калашник в гърба.....по съветски
  • 61 САЩ

    5 4 Отговор

    До коментар #55 от "АХА":

    Не анексира нито Сирия, Ирак, Либия....в наше време......за разлика от Русия.....

    Коментиран от #69

  • 62 И КОЙ ПРИЗНАВА УКРАЙНА

    6 3 Отговор

    До коментар #54 от "Кирчо":

    За руска територия....другари.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Хахахаха

    7 4 Отговор
    Ами ако Германия реши да си връща историческите земи от времето на Хитлер, кво прайм? И Италия ако реши да си връща Римската империя, кво прайм?
  • 65 Ха-ха-ха...

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "АЛЯСКА":

    По-лошото е, че България влиза в историческите граници на Османската империя, която Ердоган опитва да възстанови... И ако тръгне турската армия на "специална военна операция", първите, които ще избягат са ура-патриотите, начело с копейкин, шкембе-войвода...

    Коментиран от #66

  • 66 Хахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #65 от "Ха-ха-ха...":

    Много е примитивно подобно разсъждение. Много.
  • 67 Исторически

    3 6 Отговор
    Украйна е съществувала преди Русия, така че да се уточни по кое време границите.....

    Коментиран от #87

  • 68 Ха-ха-ха...

    1 3 Отговор

    До коментар #59 от "Пентагончев":

    На тези дедите им не са отстоявали нищо през вековете, защото са били крепостни роби, търпяли са го и са били само РАЯЗХОДЕН МАТЕРИАЛ както и сега.
  • 69 Хахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #61 от "САЩ":

    А защо какво общо въобще имат с тези страни? И кой ги е канил там?
  • 70 император путин1

    4 4 Отговор
    Жалкото жуже терорист се изживява като император!

    Коментиран от #78

  • 71 Ха-ха-ха...

    2 3 Отговор

    До коментар #50 от "Да. но":

    "Но пък при мир и търговия на Русия с Европа(и без санкции) Русия ще дръпне наред, което е абсолютно недупостимо за САЩ!!"

    Нали до преди една година си търгуваха "при мир", колко дръпнаха? - Николко! То ако ставаше с терор и отрицателна селекция - тогава да, но не ставааа. "Дърпа се напред" с много учене и много труд, което не е ценност за 80 % от населението на териториите северно от Казахстан и Монголия.
  • 72 Скайнет

    3 3 Отговор
    Исторически!... Значи трябва да предадат Русия на монголите.

    Коментиран от #73

  • 73 Хахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #72 от "Скайнет":

    Защо?
  • 74 Солей

    4 0 Отговор

    До коментар #51 от "Княгиня Анастасия Романова":

    Трамплине не се прави на много интересен и начетен,отдалече си личиш.И графиня дьо Шарни да се наречеш,си оставаш една драг куин.
  • 75 Рамзан ага

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "Оракула":

    И да ревнеш и да искаш,с този потенциал и армия,никой не те бръ1сне за 6лива.Моли се султана,да не вземе пак да си припомня кои територии имали място в сърцето му,щото ни на1то ни ма1то ще ти помогне.
  • 76 ДДРОнег

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "Жоро":

    А в твоя салам,какво има,кожички и копита ,а очаквай скоро и скакалци и червеи.
  • 77 а тебе..

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Пра пра баба ти..на миндерчето до бай иван..
  • 78 двата..

    5 2 Отговор

    До коментар #70 от "император путин1":

    Императора..китайския и русския-през март ще батисат..укрофашагите начело със зеления бандерец..

    Коментиран от #81

  • 79 много си смотан..

    5 3 Отговор

    До коментар #42 от "Василев":

    Земите и селищата до източния бряг на днепър са основани и кръстени от великите петър и екатерина, а западна бандерия е пипната-лвов от панове..а киев от варягите..
  • 80 Сократ

    3 3 Отговор
    Запада е фалирал. Това е чистата истина. Фалирал както беше фалирал средата на 80-те. Но тогава горби ни предостави на запада, като стока на пазара. Повече от 30 години забпада папкаше от нас. Ама те бързо успяват да оглозкат и последната мръвка. Сега пак са гладни и обърнаха алчният си поглед към Русия. Ама с нея ще си счупят зъбите. Запада само това умее: да убива и краде.
  • 81 Толкоз

    2 0 Отговор

    До коментар #78 от "двата..":

    И България става китайска провинция.
  • 82 Сибирският бръснар

    4 1 Отговор
    Историческите граници са функция на оцеляла нация в историческите конфликти и преобразования векове и хилядолетия назад. В случая Русия е една нация, която знае и помни от съвсем наскоро, няма и век, няма и 30 години, когато тя е имала в своите граници днешната конфликтна територия, наречена Украйна. Просветените хора знаят, че тая страна е изкуствено създадена на практика след ВОСР от 1917 г., вследствие действията и решенията на либерал-интернационал-комунистите, слуги на юдейския интернационал. Това е историческа грешка, случила се на гърба на Руската империя. В 50-те години на СССР още една грешка на Хрушчев задълбочава противоречията, а Горбачов, Елцин и Кравчук довеждат въпроса да остра криза и на границата на война. И тя се случи благодарение на неспирните ламтежи на жидоянките, вековните планьори на превземането на ресурсите на днешна Русия, които щракнаха запалката върху разлятата горивна смес с преврата срещу Янукович през 2014 г.

    Коментиран от #85

  • 83 хахаха

    1 1 Отговор
    60 000 снаряда на ден....в едно денонощие има 86 400 секунди...излиза, че на всяка секунда и малко се изстрелва снаряд...а дали е така, кой да ти каже? :)))
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Сибирският бръснар

    3 1 Отговор

    До коментар #82 от "Сибирският бръснар":

    Българите имаме бледи исторически спомени, заличени от нашите световни врагове, както на Запад, така и на Изток в днешните земи на бившия СССР. Ние бихме имали също претенции за исторически граници над цяла Евразия, която е била владение на Стара Велика България, на Хон-Българската империя и на последната й структура Волжска България. Но за съжаление нашите древни деди и нация, съставена от стотици племена и народи е била атакувана перманентно от всякакви врагове, подчинени на талмудистите, от всякакви посоки, особено от Западна Европа и от Московията и Руското царство, докато системно са ни ликвидирали като нация и останки от народ. Оцелели сме само на Балканите. И днес милеем за Волжска България, наречена подигравателно Татарстан, разпърчосана на още десетина области под други имена, където историческата памет е изцяло погребана и заличена. Така че нашите роднини днес в Поволжието и Урал остават все по-притиснати от обстоянтелставта и е най-добре да се примирим със съставното положение в Руската федерация, под водещата роля на братския руски народ. Защото руснаците са наши исторически деца, макар и побойници.

    Коментиран от #91

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Истрическите граници ли?

    2 1 Отговор
    Безкултурната и вампирясала Русия трябва да редуцира територията си, а не да заграбва с реки от невинна кръв. Да Путине. Понял!
  • 90 Ха-ха-ха...

    0 0 Отговор

    До коментар #86 от "Ъхъ":

    И твоята "даскалка" би брала срам с теб... Липсва ти една ",", а след съществуващата, липсва съюзът "че".
  • 91 С една дума

    0 0 Отговор

    До коментар #85 от "Сибирският бръснар":

    Не е важно България да е добре, а Русия!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания