Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Февруари, 2023 09:15 1 649 54

"Монд": "Украйна е Европа и Европа е Украйна"

  • франция-
  • преса-
  • монд-
  • украйна-
  • война-
  • годишнина-
  • европа-
  • ес-
  • русия

Цялата европейска идея се гради върху мира, но мир не може да има без свобода, нито без правосъдие. Ще продължим да подкрепяме Украйна – от това зависи населението ѝ, от това зависи Европа, от това зависи мирът, заявява председателката на Европейския парламент

"Монд": "Украйна е Европа и Европа е Украйна" - 1
Снимка: Shutterstock

Коментари за войната в Украйна изпълват страниците на френския печат в навечерието на първата годишнина от началото на руското нашествие.

"Украйна е Европа и Европа е Украйна", заявява в статия за в. "Монд" председателката на Европейския парламент Роберта Мецола. Тя изтъква, че ЕС ще продължи да налага санкции на Русия, и настоява за създаването на трибунал, който да съди виновниците за военни престъпления по време на конфликта.

Още новини от Украйна

Цялата европейска идея се гради върху мира, но мир не може да има без свобода, нито без правосъдие. Ще продължим да подкрепяме Украйна – от това зависи населението ѝ, от това зависи Европа, от това зависи мирът. Ние сме с безбройните семейства, изгубили всичко. Ние сме с украинските сили за отбрана, които се бият за свобода, демокрация и световен ред, основан на правила. Ние сме с онези, които се борят за нас, заявява председателката на Европейския парламент.

В своята помощ за Киев западните страни прекрачиха прагове, непреодолими преди. Остава им да отнемат от Путин управлението на ескалацията в тази толкова непредсказуема война. Всяка стъпка на съюзниците на Украйна обаче поставя въпроса каква ще бъде следващата. И повечето от тези въпроси нямат отговор, разсъждава в друг материал анализаторка на "Монд".

"Според мен наближаваме края на войната", заявява в интервю за същия вестник генерал Кирило Буданов, началник на украинското военно разузнаване. Войната обаче няма как да приключи, без да се възстанови териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници от 1991 г. Никой друг вариант не е приемлив за нас. Всякакви териториални отстъпки ще доведат само до нов конфликт в бъдеще, подчертава Буданов.

Деветдесет и пет на сто от украинците вярват, че страната им ще победи Русия. Това сочат данни от анкета, осъществена в началото на месеца от украинския център "Рейтинг груп". Значи решимостта на страната не намалява след година война, пише в. "Фигаро".

Същевременно 97 на сто от запитаните украинци заявяват, че имат доверие на своята армия (срещу 65 процента през 2019 г.), а 90 на сто вярват на своя президент Володимир Зеленски (срещу 36 процента през януари 2022 г.).

Две трети от украинците говорят за влошаване на материалното си положение, а 36 на сто казват, че са останали без работа. Седемнайсет на сто посочват, че техен близък е убит през тази война. Над половината (58 на сто) смятат за невъзможно да бъдат възстановени приятелските отношения с руснаците и беларусите, чиято страна е съюзена с Москва. Според 22 на сто те могат да бъдат възстановени след 20-30 години, а според 11 процента – до 10-15 години.

До момента конфликтът е нанесъл щети на 1,2 милиона хектара природни резервати и 3 милиона хектара гори по данни на "Грийнпийс", отбелязва "Нувел обсерватьор".

Горски пожари, замърсяване на почвите и подземните води, експлозии в промишлени обекти – нахлуването на Русия в Украйна е катастрофално не само за гражданското население, но и за средата, в която хората живеят. Флората и фауната на Украйна търпят много щети по време на конфликта и това може да има тежки последици, предупреждава изданието.

То представя интерактивна карта на пораженията за околната среда, нанесени от войната, разработена от "Грийнпийс" заедно с украинското неправителствено сдружение "Екоекшън". Последното е регистрирало близо 900 такива разрушителни посегателства върху околната среда.

Това са най-вече обстрелите на заводи и стратегически складове, откъдето след руски удари се е разпространил токсичен дим. Най-малко два пъти руски ракети са улучвали резервоари с азотна киселина и червен дим е покривал град Луганск в Северна Украйна, застрашавайки дихателните пътища и зрението на хората. Заслепени и дезориентирани от сонарите на руския военен флот, животните в Черно море не могат вече да избягват поставените мини.

При експлозиите на ракети и снаряди, напомня "Грийнпийс", се образува цял коктейл от химически вещества – например карбонов оксид и диоксид, водна пара, азотен оксид, азотен диоксид, диазотен оксид, формалдехид, циановодородна пара и азот. Попаднали в атмосферата, те вероятно засилват климатичното затопляне и предизвикват киселинни дъждове. Тези вещества изгарят растителността, опасни са за човека и животинския свят. А осколките от избухналите боеприпаси отделят в почвата и водите редица метали и сяра, които могат да поразят хранителните вериги в региона.

Природозащитните организации бият тревога за влиянието на войната върху екологията, тъй като мислят за бъдещето на Украйна. Трябва да привличаме вниманието към щетите от войната за околната среда, за да се взема и тя предвид в дискусиите за бъдещето на страната, обяснява за "Нувел обсерватьор" Денис Цуцаев от източноевропейския клон на "Грийнпийс".

За предстоящата дейност в тази насока "ще са необходими инструменти, експертни познания и ангажираност, както и значителни средства. Тези средства трябва да се отпуснат още сега, а не чак когато свърши войната", изтъква той.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цончо

    45 8 Отговор
    А България е последна дупка на кавала

    Коментиран от #4

  • 2 женераль Стивън Янки

    36 6 Отговор
    Булгаpистaн е HАТЮ и HАТЮ е булгаpистaн!
  • 3 Ротшилд

    8 34 Отговор
    Путине, чети, милиционер!
  • 4 Баба ви

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Цончо":

    Кое не е така?
  • 5 ТИРбушон

    6 49 Отговор
    РФ и поточно Путин наруши Будапещенския договор още 2014 г с окупацията на Крим и част от Донбас.
    Още тогава САЩ и UK имаха пълното право като гаранти за целостта на Украйна да предприемат всички действия, вкл и военни.
    Избра се пътя на дипломацията, териториите не бяха признати от световната общност за отделени от Украйна.
    Минските споразумения не са признание за промяна на статута на тези територии, а за спиране на активните военни действия от двете/трите страни - ВСУ, сепаратистите и РФ. Провокациите бяха системно провеждани от Гиркин, Пушилин и сие.
    Другата лъжа за мачкането на руското население като причина за всичко. Тук нещата започват през 2008 г, Украйна като търсейки про-западна ориентация сключва даоговори за проучване за нефт и газ в черноморския си шелф със западни компании, залежи и на двете са намерени в големи количества до Крим. Така Украйна става сериозна заплаха за РФ, ако излезе от сферата на влияние и се асоциира с ЕС - би била най-големия производител на газ, нефт, въглища и желязна руда и преработени продукти от тях. Логично през 2013 РФ първо саботира решението на украинците за подаване на молба за членство в ЕС и предизвика размириците. Видимо къде установи контрол - Донбас - рудата и Крим - нефт, газ
    Нещата в света са по-прости за обяснение като причинно следствените връзки

    Коментиран от #11

  • 6 свидетел

    36 5 Отговор
    само географски ! иначе си е една дивашка и неориентирана страна , обитавана от унтери ! и сега , както и при СССР първа радост им е да избягат "някъде другадеее" !
  • 7 ТИРбушон

    6 39 Отговор
    Александър Невзоров, журналист:

    „Катастрофата от февруари 2022 г. не можеше да бъде предотвратено по никакъв начин. Русия трябваше да се върне към естественото си състояние на диктатура, агресия, милитаризъм, глупост, параноя и ограбване на съседите си.
    Какво друго може да направи Русия?
    Никаква наука, никакво изкуство, никакви групи по интереси.

    Разберете - много е лесно да се заразиш с фашизъм, както е лесно да се заразиш с антракс, проказа или бубонна чума. Няма проблем да се заразиш, особено когато има замърсител, който е отровил всички водоизточници, който е направил всичко, за да зарази населението, да го доведе до това трагично състояние.

    Но лечението е почти невъзможно. По правило фашизмът си отива само с физическите си носители.", 13.06.2022
  • 8 Миии

    40 6 Отговор
    И Русия е Европа и Европа е Русия
  • 9 ТИРбушон

    6 40 Отговор
    Акад. Дмитрий Лихачов предрича бъдещето на Русия:

    „Русия никога не имала и няма има никаква особена мисия. Не трябва да се търси никаква национална идея за Русия - това е мираж.
    Животът с национална идея отначало ще доведе до ограничения, а след това ще възникне нетърпимост към друга раса, към друг народ и друга религия.
    Нетърпимостта непременно ще доведе до терор.

    Не бива да се допуска връщането на Русия към единна идеология, защото тя рано или късно ще доведе Русия до фашизъм”.

    Коментиран от #30, #40

  • 10 Да бе да

    40 5 Отговор
    А защо крадете от България всичко, вкл. златото ни, нали сме европейци
  • 11 Кирчо

    47 7 Отговор

    До коментар #5 от "ТИРбушон":

    Украйна не е държава а територия, Руска територия.

    Коментиран от #17

  • 12 укрия не е европа и европа не е укрия

    37 5 Отговор
    ами хващайте пушките и всички урколюбвиви джендърчрта отивайте да си пазите фронта боклуци продажни …!
  • 13 ПалавНИК

    7 28 Отговор
    Имаха шанс да заприличат на хора, не е като да нямаха.

    След падането на комунизма- Щатите им наляха бая парички, Западът наля луди инвестиции...

    Направиха им заводи за чудо и приказ.

    Но то не ще да става човек- иска си да е руснак. Правиха само глупост след глупост. Нищо не научиха, нищо не приложиха. Накрая се оказа, че Макдоналдс като се изнесоха- те и едни картофи не могат да изпържат!

    Дай им едно плашене с войни и армии, докато не се н@$раха и там, та целият свят ги видя колко могат, и им се смее.

    От тези- хора не става. От маймуните са станали, но от тези- не.

    Дано цивилизованият свят си е научил урока- оттук нататък- никакви помощи, никакви инвестиции. ОК- хора сме- като вземат да мрат от глад- по идна паница леща, и дотам.

    Това е рецептата. А- и бой! Щото- то като изяде паницата с леща- веднага ще вирне гребена- да се прави на велико. Та тогава- бой, пак глад, пак паница леща, пак бой... И така- в цикъл.

    Коментиран от #18, #53

  • 14 Госあ

    32 4 Отговор
    Празни приказки на изпечени лъжци.
  • 15 Мим

    33 3 Отговор
    Ами това е грешката на западняци ястреби и амери,че подкрепяте зеления,а с това и войната,като пращате още оръжия.Ако искахте мир и спиране на операцията,щяхте да прекратите тази агония.Уви вие това търсите,а говорите уж за мир само,че с победа ,която никога няма да се случи на Крайна....
  • 16 Албания е европа

    29 0 Отговор
    И Европа е албания
  • 17 ТИРбушон

    6 27 Отговор

    До коментар #11 от "Кирчо":

    Хайде да четем история преди да пишем глупости. Украйна е от УЧРЕДИТЕЛИТЕ.на ООН с Международно признати граници!!!!!!!!

    А сега тичкай при батюшка Хрушчов да го питаш защо. И в буквалния и в преносния смисъл.
  • 18 браво

    20 0 Отговор

    До коментар #13 от "ПалавНИК":

    идеалната мисирка която пише за неща от които неразбира ще те вземат във клюкарника в който си чешем езиците да знаеш те набират такива като тебе невежи и готови да се продават за жълтици …

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ЕВВ

    17 4 Отговор
    ЕС е пълна простотия и те занимават само губят времето. Уфффффф
  • 21 Сащ са терористична държава

    26 5 Отговор
    Меркел каза кой скъса мирните споразумения и кой подготви укрофашистите за война срещу всичко руско!

    Американската лъжепропаганда вече носи обратен ефект. Мислещите не могат да бъдат лъгани.

    Коментиран от #23, #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Вчера на "концерта" в Лужники

    6 24 Отговор
    Путин събра около 15 000 подставени зрители
    Постепенно влиянието му намалява.
    Скоро ще му потърсят сметка.
    Иска се още малко време
    Алла Пугачова.
  • 25 Радио Чукотка

    3 14 Отговор

    До коментар #21 от "Сащ са терористична държава":

    Минските споразумения Минск-2 бяха подписани на 15-02.2015г.
    На 15.02.2015г трябваше да настъпи прекратяване на огъня по линията на съприкосновение. ( в общи линии това се случи)
    На 17.02.2023г руските войски, именно руски войски, бай татю, започнаха щурма на Дебалцево.

    Толкоз за "минските споразумения".
  • 26 Още от Монд :

    3 16 Отговор
    Путин си е просто ВАГАБОНТ!
  • 27 Тайгата е Русия

    3 14 Отговор
    Русия е тайгата
  • 28 Укропат

    10 1 Отговор
    Корупцията е същата само нацизма ще стане като при нас накратко.
  • 29 Орка

    22 1 Отговор
    УКРАЙНА Е В ЕВРОПА НО НЕ Е ЕВРОПА А ЧЕ ЕВРОПА СЕ ПРЕВРЪЩА В УКРАЙНА ЗАРАДИ ИНФАЛТИЛНИТЕ И КРАДЛИВИ ПОЛИТИЦИ Е МНОГО ТЪЖЕН ФАКТ И АКО Я КАРА ЕВРОПА ТАКА МАЙ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПОМИСЛИМ ЗА СОБСТВЕННОТО СИ СПАСЕНИЕ АКО НЕ Е КЪСНО
  • 30 Неуместна манипулация

    21 2 Отговор

    До коментар #9 от "ТИРбушон":

    Нетърпимостта на укрофашистите към руснаците и всичко руско доведе до днешните събития. Сега Сащ насаждат същата русофобия в цяла Източна Европа и в Прибалтийските джуджета. За да хвърлят още чуждо пушечно месо в месомелачката. Меркел намекна кой е виновен за конфликта, а и всички го знаем.

    Коментиран от #39

  • 31 Госあ

    17 2 Отговор
    Аве, как е Брендо ве ? Грижи ли се правосъдието у Украине добре за него ?

    Коментиран от #37

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Махмуди

    18 2 Отговор
    Франция е Мароко и Мароко е Франция, ок ли сте?
  • 35 Путин май още не разбира....

    3 18 Отговор
    Че трябва крушите да си обира....
    И направо към Сибира....

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ТИРбушон

    1 6 Отговор

    До коментар #31 от "Госあ":

    Това "ве" издаде провинциалния ти произход.

    Коментиран от #41

  • 38 ЕС СР

    6 2 Отговор
    Ужас, мизерия, миграция, кошмари.
  • 39 ТИРбушон

    1 5 Отговор

    До коментар #30 от "Неуместна манипулация":

    Знаеш ли изобщо кой е академик Лихачов за да правиш неуместна аналогия с днешните събития?!
  • 40 Европа

    12 3 Отговор

    До коментар #9 от "ТИРбушон":

    Фашизма, расизма, колониализма са европейски ценности.
  • 41 Госあ

    8 2 Отговор

    До коментар #37 от "ТИРбушон":

    Ааааа провинциален ? Дали ? Вие от плодзеленчука у Версай ли сте раснали ?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Познати лозунги

    6 3 Отговор
    Явно и западът трябва да премине тоя период, за да порасне.
  • 44 Изтриха ми коментара

    10 2 Отговор
    Казах, че Европа вече не е старата добрата Европа! Вече тука живеят чужди на Европа народи!
    Еми добре да са, а сега и укрофашагите да са "европейци"? Ха-ха-ха
  • 45 Мухаа,хаа!

    9 1 Отговор
    Европа е Шарли Ебдо,и Шарли Ебдо е Европа! Колко сте елементарни ,едно и също! Остава да се гушнат всички премиери под ръка,както тогава и с изпъчени гърди по булеварда..Ние сме Украйна!
  • 46 Луната

    7 0 Отговор
    е в космоса
    И
    космоса е в.
    Луната
  • 47 Хммм

    12 0 Отговор
    Миналата година, когато България и Чехия затвориха въздушното си пространство за руски граждански самолети, премиерът на Гърция - Мицотакис излезе пред държавната им телевизия и каза:-"Ние няма да затварям въздушното си пространство за руски граждански самолети, тъй като туризма ни, който пълни бюджета ще пострада.. Само на следващия ден от ЕК затвориха въздушното пространство на Гърция за руски граждански самолети !
    Толкова до свободата. Щом и премиерът на дадена страна не може да решава!
    Когато румънският евро депутат показа доказателства пред целият европейски парламент за Урсула, която неправомерно и на своя глава е похарчила 70 млрд от европейския бюджет за ваксини, същата Урсула си седи на позицията....
    Толкова до правосъдието в Европа!
  • 48 БАЦЕ ЕООД

    2 0 Отговор
    вие сте глупаци, ние сме глупаци, така казаха отгоре...
  • 49 Пипи

    8 0 Отговор
    Ами не, Украйна не е в ЕС! Не е внесла нито Евро в него, но успешно изнася сега купища пари! Нашите пари, внесени в ЕС! Хрантутим украинци в хотели, а нашите бедстващи българи са във фургони! Пенсионери гладуват, българските деца също!И всичко това за корумпираните политици! За просперитета на крадливите американци!
  • 50 димитър

    6 0 Отговор
    От 52 милионно население от "Свободна и независима Украйна " остана 18-19 милиона. Повече от 30 години тая "независима Украйна" всички Европейски лидери и Американски се сенатори се изредиха и бяха там както и сега .Само изкуфелият бандит , престъпник, убиец терорист Байдън е "посетил 8 пъти Киев" не вярвам заради прелестите й. (Интересно ,че тоя който не помни какво е казал преди 20 минути си спомни,че 8 пъти бил там.) От 2014 година възродиха нацизма значи нов Нацистки Европейски и Украински фашизъм в нова версия след 80 години . Естествено е ,че Украйна е Европа а Европа е Украйна същата идеология. Време е в Европа да възродят навсякъде да има портретите на Хитлер, Франко, Мусолини С.Бандера на тези велики" лидери.
  • 51 97%????????

    2 0 Отговор
    Съвсем се обърках!!! Как така 97%? Нали уж украйна е демокрация за пример, а до вчера ни обяснявахте как само в тоталитарните общества има над 90% подкрепа на властта!!!
  • 52 БПФ

    3 0 Отговор
    Тоест Европа е подивяло нациcтко сборище?
  • 53 БПФ

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "ПалавНИК":

    Самата ти упоритост да определяш за "нехора" гражданите на една страна, доказва най-добре че Русия е на страната на правдата. Досега не съм чул и видял руснаци да говорят или пишат така.
    Русия отново ще смаже нацизма и дано тоя път е завинаги.
  • 54 Гост

    4 0 Отговор
    Деветдесет и пет на сто от украинците вярват, че страната им ще победи Русия. Това сочат данни от анкета, осъществена в началото на месеца от украинския център "Рейтинг груп"= " 99% от българите са доволни от заплатите си"-анкетата е проведена сред 240 български депутати.
Новини по държави: