Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 13:00 2 739 10

Очаква ли се голямо земетресение в Истанбул - какво казват сеизмолозите

  • турция-
  • земетресение-
  • истанбул

Вероятността земетресение с магнитуд над 7 степен да разлюлее този район до края на 30-те години на 21 век е около 64 процента, изчислява доц. Доган Калафат

Очаква ли се голямо земетресение в Истанбул - какво казват сеизмолозите - 1

След силните земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер в Южна Турция на 6 февруари въпросът за отдавна предричания голям земен трус в района на Мраморно море, Северозападна Турция, отново набра актуалност и се превърна в тема на оживени дискусии в страната.

Вероятността земетресение с магнитуд над 7 степен да разлюлее този район до края на 30-те години на 21 век е около 64 процента, изчислява доц. Доган Калафат. Според експерта, който говори пред турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, вероятността нараства още повече в следващите десетилетия, като до 50-те години на този век шансът за такъв трус се увеличава на 75 на сто, а до 90-те години - на 95 на сто.

Според проф. Джелял Шенгьор учените очакват в района Мармара земетресение от най-малко 7 степен, чиято продължителност може да бъде цели две минути. Едно земетресение там може да бъде дори с магнитуд 9 по Рихтер твърди специалистът.

По думите на друг известен сеизмолог, проф. Наджи Гьорюр, има натрупване на енергия по протежение на 79-километров разлом от град Мармара Ереглиси до Принцовите острови, което крие риск от земетресение с магнитуд 7,2. Същевременно обаче съществува риск и за по-голямо земетресение в същия район с магнитуд 7,6.

Проф. Дженк Ялтърак подчерта, че в Мраморно море има четири разломни сегмента, които не са се разкъсвали между 240 и 510 години. По думите му най-рисковият сред тях, който сеизмолозите очакват да се разкъса, е по линията между Османгази и остров Имралъ, дълга 110 км. Този сегмент е с потенциал да произведе земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер, казва той.

Проф. Окан Тюйсюз отбелязва, че на всеки 250 години в Мраморно море има голямо земетресение. Измерванията показват, че Северноанадолският разлом в Мраморно море се движи средно с 2 см на година. Районът Мармара е в очакване на земетресение от над 7 степен. Най-вероятно то ще се случи в точка между Силиври, Истанбул, и Принцовите острови, казва проф. Тюйсюз.

Според проф. Шюкрю Ерсой в Мармара е възможно да стане земетресение с магнитуд 7,7. Той посочва, че най-голямото земетресение в този район е било това от 1509 г., наречено "малък апокалипсис". Това земетресение е причинило огромни разрушения и жертви, казва той.

Проф. Ахмет Ерджан обаче смята, че би било "учудващо", ако в района стане голямо земетресение преди 2045 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия е

    3 5 Отговор
    Виновна Ама Наистина
  • 2 арабската принцеса

    5 1 Отговор
    oлгатa aл-мисир се прави на съпричастна към сирийците при карбаловски ама тука яко лапа краваарските центове да ръси гнусна пропаганда!
  • 3 Заглавието е сгрешено

    2 2 Отговор
    "Очаква ли се голямо земетресение - какво казват краварите" - ето, поправих ви го, няма нужда да ми благодарите
  • 4 Брокер

    2 0 Отговор
    Сега е момента за апартамента, особено във високите ЕПК-та
  • 5 🇧🇬🇪🇺💯

    1 0 Отговор
    Сметката е ноо по ужасяваща, огромно земетресение в Истанбул може да се случи и утре❗️
    30 г. х 365 дни = 10 965 дена
    22 изминали години = 8 030 дена
    10 965 дена - 8 030 = 2 935

    ❗️2935 дни до краят на предикцията за
    64% вероятност,
    ❗️всеки 171, 32 дни се равнява на 1% линеарна вероятност, тъй като тук не се борави с линеарни величини❗️
    Разделяме 2 935 оставащи дни на 1% вероятност в дни 171,32 = 17,131%
    И извеждаме задачата която е следната:
    ❗️В 17,13% от Времевият Диапазон има вероятност от 64% от катастрофически Земетръс в Истанбул❗️
    Comprende Compradore❓
    Земетръс може да се случи и след още 30/40 години, в светът няма надеждна методика за предикции на Земетръси досега, такава методика няма❗️
  • 6 Мдаааааа

    3 1 Отговор
    ".....какво казват сеизмолозите".....Сеизмолозите казват: "Носете си новите дрехи, момчета и момичета !"
  • 7 Отец Оцет

    8 4 Отговор
    Махнете 4-те минарета на Света София и я направете пак музей. Господ може и да се смили и да няма земетресение.
  • 8 И какво

    4 2 Отговор
    И какво ?? Трябва да се надяваме още 5 години ли??? Не може ли по- Бързооо 🤣🤣🤣
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: