Last news in Fakti

24 Февруари, 2023 10:15 843 17

Иран обогати уран до 84%, приближавайки се все повече до ядрено оръжие

  • иран-
  • маае -
  • уран

Агенция Блумбърг първа съобщи, че инспекторите са открили частици уран, обогатени до 84%. МААЕ не отрече информацията, като заяви само, че "МААЕ обсъжда с Иран резултатите от последните дейности на агенцията по проверка"

Иран обогати уран до 84%, приближавайки се все повече до ядрено оръжие - 1
Снимка: Shutterstock

Иран за първи път директно потвърди обвинението на международните инспектори, че е обогатил уран до 84% чистота, което би приближило Ислямската република повече от всякога до материал за оръжия, съобщи Асошиейтед прес.

Признанието, което се появи в новинарски уебсайт, свързан с най-високите етажи на иранската теокрация, подновява натиска върху Запада да се заеме с програмата на Техеран, която беше ограничена от ядреното споразумение от 2015 г., от което Америка едностранно се оттегли през 2018 г., пише БТА.

Наскоро поелият отново премиерския пост в Израел Бенямин Нетаняху заплашва да предприеме военни действия, подобни на тези, когато преди Израел е бомбардирал обекти от ядрените програми на Ирак и Сирия. Но докато при тези атаки не избухна война, сега Иран разполага с арсенал от балистични ракети, безпилотни самолети и други оръжия, които Техеран и неговите съюзници вече са използвали в региона, коментира АП.

Признанието дойде от „Нур нюз“ (Nour News), уебсайт, свързан с Висшия съвет за национална сигурност на Иран, контролиран от върховния лидер аятолах Али Хаменей. Коментарите на „Нур нюз“ дойдоха след дни на объркани коментари от страна на Иран, които не признаваха директно обвинението на инспекторите от Международната агенция за атомна енергия, че Техеран е обогатил до 84 %.

МААЕ не отговори веднага на молбата за коментар във връзка с публикацията в „Нур нюз“, посочва АП.

Не стана ясно веднага къде е било извършено обогатяването на уран до 84 % чистота, въпреки че МААЕ заяви, че е открила две каскади от усъвършенствани центрофуги IR-6 в иранския подземен обект Фордо, "свързани по начин, който значително се различава от начина на работа, деклариран от Иран пред агенцията през ноември миналата година".

Известно е, че Иран обогатява уран във Фордо до 60 % чистота - ниво, за което експертите по неразпространение на оръжия вече твърдят, че няма гражданска употреба за Техеран.

Оръжейният уран се обогатява до 90 %. Въпреки че генералният директор на МААЕ предупреди, че Иран вече разполага с достатъчно уран, за да произведе "няколко" ядрени бомби, ако реши, вероятно ще са му необходими още месеци, за да създаде оръжие и евентуално да го миниатюризира, за да го постави на ракета.

Източник: БТА / Асошиейтед прес


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    3 10 Отговор
    Израел няма да го допусне.Ще има война там.Аятоласите им се клатят краката.Огромни бунтове имаше.САЩ и Израел унищожат ли Ислямската гвардия народа ще свърши останалото.После падане на санкциите и златен дъжд от петродолари.

    Коментиран от #2, #4, #8, #11, #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кирчо

    7 2 Отговор
    Прави са хората, защитават си държавата.
    Българите сме стадо овце оставихме се да станем роби на САЩ.
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 4 Българин

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":

    Ся да разбирам ли, че желтопаветните жожоби одобряват външна намеса в суветенна държава и лишаването и от собствен път на развитие? Или това важи само когато е в полза на новия иванушка-джонушка?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Теле

    6 0 Отговор
    Още един пирон в ковчега на сащ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Глупаци

    2 7 Отговор
    Едва ли има нормално мислещ човек изключвам тролове който да иска мюсюлманските фанатици да разполагат с ядрено оръжие.

    Коментиран от #13

  • 10 Напълно изкривен свят!!!!

    10 1 Отговор
    Защо Иран да няма ядрено оръжие? Ирак и Либия нямаха и къде са сега?
    Ким и неговата измъчена страна, Северна Корея още ги има, понеже Ким има ядрени ракети и ги усъвършенства постоянно! А Израел са много агресивна страна. Те самите имат около 300 атомни бойни глави, НО съседите им нямали право да имат? Израел когато си поискат издигат военни самолети и бомбардират съседите си, ама това "демократичните" ФАЩ и ЕС не го "виждат", като някакво нарушение?
    Ясно е, че и войната в Украйна се определя пак през тези изкривени представи. Украйна на ФАЩ им трябва само, като бойно поле и чужда сила, която да им свърши добра работа - унищожаване на Руската Федерация! А целия европейски запад, са овце, готови и те да са полезни идиоти, за да угодят на ФАЩ!
    Но сега пък "предният фронт" да загине били страните България, Румъния и т.н..? Еми, който е глупав, ще мре за чужди интереси!

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бурхныбэлэг чадалтай

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Напълно изкривен свят!!!!":

    Западни хора няма да мрат за интересите на марионетките си, които в момента са на власт в тия страни.
    Русия може да издържи на дълга и продължаваща война, западните хора не могат да издържат дълго на лишения.
    На запад западните хора живеят на квартири и плащат наеми, няма как да издържат на висока безработица и лишения което ги прави и бездомници. Скоро ще се събудят и западните хора и ще видят, че са били лъгани и ограбвани за интересите на някой друг далече от тях.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Някой

    2 0 Отговор
    Отказа от договора "Старт" не е една бела , както се казва. А лавина от бели. В договора се казва , че двете свръх-ядрени държави по договора трябва да упражняват пълен контрол и върху своите сфери на влияние , с цел недопускане , и неразпространение на ЯО . И сега няма сила която да удържи Иран да натрупа солидни количества ЯО , както и други желаещи . Изобщо света става много опасно място за живеене.
  • 15 Някой

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":

    Късно е чадо , мандалото лопна. Как се напада ядрена държава , за да и изключиш правителството ръчно. Това че ще се убият 5-10-15 учени няма да промени почти нищо. Щото не се знае какво има под земята . Силите спират да се контролират едни други , и остава само един червен телефон , по който да се говори с пръста на копчето.
  • 16 Деций

    1 0 Отговор
    С приятели като Русия, Китай и другарят Ким, Иран ще има ядрени оръжия.То даже според мен е факт който не е официално обявен.А от това са силно притеснен в САЩ и Израел!
  • 17 Краят на Израел

    1 0 Отговор
    такъв какъвто е сега май е близо. Не го казвам с омраза, просто наблюдавам нещата.

    Проблемът е, че там май ще пламне света. Израел също е ядрена сила и ще стане много акано много рязко.