Last news in Fakti

25 Февруари, 2023 11:47 6 878 14

Хотелът, в който загинаха 35 деца: как строят в Турция

  • сеизмология-
  • хотел-
  • строителство-
  • сгради-
  • турция-
  • земетресение-
  • жертви-
  • деца-
  • реджеп ердоган-
  • корупция-
  • адъяман

Хотел погреба под развалините си 35 деца от Северен Кипър

Хотелът, в който загинаха 35 деца: как строят в Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Детски волейболен отбор от град Фамагуста в Северен Кипър пристига в Турция за участие в ученически турнир малко преди опустошителното земетресение. На 6 февруари силният трус разрушава хотел "Исиас" в град Адъяман, където тимът е бил настанен. Всички деца, както и 30 турски екскурзоводи, които са били отседнали на същото място, загиват.

"Просто обезумяхме, когато видяхме кадри в Туитър, че хотелът на децата ни е сринат до основи. Правителството на Северен Кипър организира специален полет за семействата и за спасителните екипи. Пристигнахме на мястото на инцидента чак вечерта. Видяхме срутената сграда, но там не се извършваха никакви спасителни работи", разказва бащата на едно загинало момиче.

Родителите твърдят, че избрали злополучния хотел в Турция, защото на пръв поглед правел „добро впечатление“. „Изпратихме детето си там и си мислехме, че са в добри ръце, но се оказа, че необитаема доскоро сграда е била леко разкрасена отвън и превърната в хотел. На практика изпратихме децата си в гроба“, казва Енвер Каракая, чиято 14-годишна дъщеря Селин Каракая е сред загиналите.

Близки връзки с турското правителство

Междувременно текат разследвания срещу ръководството на хотела, а трима негови мениджъри са арестувани. Семейство Бозкурт, към което се числят и тримата задържани, е известно с това, че поддържа близки отношения с турското правителство. Един от арестуваните - Мехмет Фатих Бозкурт - през 2014 година е бил избран за член на общинския съвет в Адъяман от партията на Ердоган (ПСР).

Междувременно в града бяха арестувани общо 131 души – има доказателства, че строителните разпоредби не са били спазени. Експертен доклад, с който ДВ разполага, сочи, че при строителството на хотел "Исиас" са били използвани некачествени строителни материали като речни камъни и пясък, за да се пестят пари.

"Развалините на сградата бяха внимателно проучени и бе доказано, че използваният бетон е бил нискокачествен", пишат експертите. Сградата, която е била построена като жилищна преди повече от 30 години, впоследствие е била преустроена в търговски обект и надстроена с два нови етажа. Подобни надстройки са нещо обичайно в Турция.

"Сградата, чиято основа и колони са проектирани за пет етажа, не е била построена стабилно. Надстрояването ѝ е било сериозна грешка. Сградата е щяла да се срути дори при земетресение с по-малка сила", казва се в доклада.

Строят се пясъчни замъци

Не само родителите на загиналите деца, но и цялата общественост в Северен Кипър е дълбоко възмутена. Хасан Есендагли, председател на Адвокатската колегия на кипърските турци, описва пред ДВ ситуацията по следния начин: "Цял Кипър е в дълбок траур. Във Фамагуста цари мрачна атмосфера. Всички са шокирани от новината. Няма нито един човек в страната, който да не се чувства пряко засегнат от загубите".

Догус Деря е депутатка в парламента на Северна Кипър и член на лявоцентристката Турска републиканска партия (ТРП). Тя обвинява турската държава за земетресението. "След голямото земетресение в Турция през 1999 г. някои строителни предприемачи бяха нарочени като изкупителни жертви и осъдени. Сега не бива да се повтори същото. Нашата борба е срещу онзи политическия ред, който позволява да се строят сгради, стабилни колкото пясъчен замък", коментира Деря.

Остров Кипър в Средиземно море е на практика разделен на две: кипърските турци живеят в северната му част, а гърците - в южната. "Севернокипърската турска република", или просто Северен Кипър е призната единствено от Турция. От друга страна, Анкара, не признава Република Кипър, която е член на ЕС. Северен Кипър де факто разполага със собствена политическа администрация и социални институции. Той работи в тясно сътрудничество с турското правителство, но не е напълно зависим от Анкара.

Траур и за турските екскурзоводи

Освен децата, в хотела са загинали и 30 турски екскурзоводи. Заради смъртта им Камарата на екскурзоводите (TUREB) подаде жалба срещу хотела. Почти всички хотели в Адъяман пострадаха при земетресението. Сградите в Стария град вече са само руини.

Автор: Бурджу Каракаш


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Ненов

    28 0 Отговор
    Курупцията убива.
  • 2 Как могат да строят турците?

    22 10 Отговор
    Погледнете само как се е строяло в България с баце турските фирми и сами си задайте въпросът? Имаше една турска група в Лондон преди 4 години, построи един етаж сграда, гепа кинтите и избяга, а след тях собственикът бутна целият етаж на тази сграда. Турчин и строител, нема такова жАвотно!
  • 3 Рошко

    14 2 Отговор
    Стигнах до дойче зеле, и спрях да чета
  • 4 КОТарАК

    17 20 Отговор
    турците като строители са едни от най-добрите / като майстор -строител пиша. друго е какво им е по план задача дадено да свършат. но такова земетресение не прощава ако ще и крепост да строиш

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Надежда всяка оставете

    7 0 Отговор
    Цари ли в една държава беззаконие и рушветчълък, знай че най-големите мошеници са в строителния сектор. Куче влачи диря няма. Такава една система ти развързва ръцете да икономисваш и крадеш буквално от всеки строителен материал. С работната ръка е същата работа. Когато контролните органи са само за парлама, това до ента степен развихря безграничната лакомия на разните му "Кольо Фичевци". Специално Турция гъмжи от бежанци - още един дюшеш за строителните фирми. Без проблеми можеш да си набавиш пълчища от непретенциозни, евтини работяги, нямащи си хал хабер от дюлгерлък. Те така, никнат като гъби въпросните натруфени ковчези. Кароче, като си купуваме жилище, трябва да си отваряме очите, не на четири, а на четиридесет.
  • 6 някой

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Какъв план , какви строители ? Може ли на 10 пършиви колонки 25х25 да качиш 5 етажно здание . Една колона да подаде повлича останалите . Първият етаж търговска площ висок 3,20 , и и всичко нагоре да се подпира на тези колонки. В България този първи етаж щеше целият да се отлее на противоземетръсни шайби. Добри строители турците - да да лепят стериопор , и да опъват шпакловки.

    Коментиран от #11

  • 7 Продължение

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Турците правят много по добри и здрави асфалтови пътища от нашите крадци . Но строителството не им се силната страна . Там ролите ни са разменени. В България се краде от пътища , в Турция от строителство.
  • 8 шопендар

    4 0 Отговор
    вчера бях в вторични суровини,да търся нещо.през това време един пълен камион докара нови дебели арматурни железни елементи,бигли и др.,били им истанали от строежа.не само в турция,и у нас се строи гьоторе

    Коментиран от #10, #14

  • 9 Ахахаха

    1 6 Отговор
    Тия освен убийства, терор и грабежи от друго до скоро не разбираха, пък какво остава за строителство или пък еле да не строят върху сеизмична зона всеки 10 години как да им хрумне в простата глава... Ай дано ги тресне още едно и до крак да ги изтреби

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Много ги разбираш

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "някой":

    Първо се научи да разделяш, проект, изпълнители и норми за проектиране и тогава давай как една "колонка" повлича другите. Нещо ..... звучиш малко като майстор правил ремонт на баня !!! Има материя която е трудно понятна за теб явно, но щам ти Аресва цепи се !!!
  • 12 Бай амет плочкаджията

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ахахаха":

    Голяма част от сградите са строени по време коги мъжкия ти родител се е разхожда прав под маса, също и от пишман майстор е като теб подал 2 палета тухли и е разгадал технологията на строежа. Строителните фирми в Турция са едни от най добрите в целия свят-примери много половината Москва, 90% от Дубаи, Катар. проблема им е, че е слаб или податлив към финикийски знаци строителен надзор, контрол. Това се знае от много инвеститори и все по често наблягат на икономии от жизнено важни материали. От друга страна голяма част от зградите средна височина със търговски площи на приемните етажи са си на лица, като от рода на бай Иван си е построил къща-само че в случая къщата е на 5,6 етажа със 2,3 магазина и 10,12 апартамента. Всеки който е ходил в Турция е виждал доста къщи и кооперации изглеждащи не Завършени. Такива са защото не, че е закъсал финансово, а дебне удобния момент примерно предизборни и за буквално седмица сградата е пораснал с +2 етажа. По горе един беше писал как сграда със търговски етаж +5 жилищни е висяла на 10 колони 2525.защото проекта за зграда та е от тез за 200 лева готова за строеж 9 метра да речем. Без да отговаря за конкретното му място и в бонус добавени още 3 етажа ей тъй. За капак, ако си въобразяваш, че в България се строи и контролира перфектно?
  • 13 Мисиркин

    2 0 Отговор
    Ердоган е разписал 2018 та жилищна амнистия за строежи калпави някой е за затвора...
  • 14 Какво

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "шопендар":

    Търси ,ходи да връщаш алАмин ли
Новини по държави: