Last news in Fakti

26 Февруари, 2023 07:08 866 3

Йордания е домакин на израелско-палестински преговори за избягване на ескалация на насилието

  • израел-
  • палестина-
  • йордания-
  • преговори-
  • акаба

На еднодневната среща в пристанищния град Акаба на Червено море ще присъства съветникът на президента на САЩ Джо Байдън по въпросите на Близкия изток Брет Макгърк

Йордания ще бъде днес домакин на среща между израелски и палестински висши служители по сигурността и политически представители с американско участие за прекратяване на изблика на насилие, породил наскоро опасения от по-мащабна ескалация преди свещения за мюсюлманите месец Рамазан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на официални източници.

Еднодневната среща в пристанищния град Акаба на Червено море, на която ще присъства съветникът на президента на САЩ Джо Байдън по въпросите на Близкия изток Брет Макгърк, ще събере за пръв път от години на едно място висши израелски и палестинските ръководители от службите за сигурност, както и представители на ключови регионални сили.

Дискусиите са част от засилената дипломатическа дейност на Йордания в сътрудничество с Вашингтон и регионалния партньор Египет за възстановяване на спокойствието в Израел и палестинските територии - ивицата Газа и Западния бряг - и на доверието между двете страни, заявиха служителите, пожелали да запазят анонимност.

Целта на срещата е да даде на палестинците надежда за политическо бъдеще, каза за Ройтерс висш йордански представител. Ако целите ѝ бъдат постигнати, това ще се отрази на ситуацията на място, каза той.

Срещата дава шанс да се спрат ескалиращите израелско-палестинските сблъсъци в последните месеци, разгневили арабите и предизвикали международно безпокойство от ново разпалване на израелско-палестинския конфликт.

"Подобна среща не е имало от години... Огромно постижение е да ги съберем на едно място", каза йорданският представител.

В предишни години са избухвали сблъсъци между израелската полиция и палестинци около джамията "Ал Акса" в Йерусалим в разгара на месеца на пости Рамазан, който съвпада с юдейския празник Пасха и християнския Великден. Йерусалим е свято място за трите религии, а Йордания е пазител на "Ал Акса", главната джамия в Стария град.

Най-малко 62-ма палестинци, включително мирни граждани, са убити от началото на годината по данни на палестинското здравно министерство. Десет израелци и украински турист са загинали в палестински нападения през същия период според израелското външно министерство.

По-рано този месец йорданският крал Абдула се срещна с Байдън и води разговори с Макгърк, в които САЩ - верен съюзник на Израел, Египет и Йордания - предупредиха за заплахи за регионалната сигурност и лобираха за възобновяване на прекъснатите преговори с посредничеството на САЩ за палестинска държава.

Освен за избягване на насилието се очаква днешната среща да съдейства също за спиране на едностранните действия на Израел, каза йорданският служител. "Това "в крайна сметка може да доведе до по-нататъшен политически ангажимент", допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    2 0 Отговор
    Пародия или цирк как да го наречем, навремето същите тези Египет и Йордания тези гаранти бяха във война с новородения израел естествено с помощта на англосаксите, после същите тези англоезични "демократи" сготвиха арабска арабската пролет и Египет която за съжаление успя назначиха си пионката сиси и се почна с договорите с евреите а за Йордания е публична тайна че откраднатия "американски" петрол от Сирия минава от там до Хайфа и след като излезе в международни води става демократичен, най голямата цена я плащат поробените палестинци, наглост алчност лицемерие. А в Европа няма да ревете че има емигранти или че Путин ви е виновен дано час по скоро ви спука от бой като хлебарки, няма израел има Палестина
  • 2 Ало Глупак

    3 0 Отговор
    ИСРАЕЛ Е ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВА КОЯТО ИЗБИВА ПАЛЕСТИНЦИ нещо санкции манкции..лицемери долни...
  • 3 Гошо мексиканеца

    0 0 Отговор
    Да им пожелаем мир!