Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 10:38 806 1

Надежда за мир! Диалогът между Белград и Прищина продължава

  • косово-
  • сърбия-
  • албин курти-
  • александър вучич

За последен път Александър Вучич и Албин Курти се срещнаха в Брюксел през ноември

Надежда за мир! Диалогът между Белград и Прищина продължава  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Днес в Брюксел ще се проведе нов кръг от диалога между Белград и Прищина, темата на който ще бъде френско-германското предложение за нормализиране на отношенията, съобщи Танюг, пише БТА.

Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, с подкрепата на специалния представител на ЕС за диалога Мирослав Лайчак, ще проведе отделни срещи с президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателя на Косово Албин Курти от 15 часа, след което ще последва съвместна среща. Борел ще даде пресконференция в края на срещата.

Френско-германският план е новата преговорна рамка, в която Белград и Прищина трябва да намерят решение на косовския въпрос, съобщи по-рано президентът Вучич и потвърди, че в този план от Белград се очаква да приеме членството на Прищина в ООН. Планът се състои от десет точки. В точка 4 се казва, че Сърбия няма да се противопоставя на членството на Косово в която и да било международна организация, съобщи РТС.

За последен път Вучич и Курти се срещнаха в Брюксел през ноември. Оттогава продължава подготовката за новата среща, като европейски и американски посредници няколко пъти посещаваха Белград и Прищина.

В навечерието на днешната среща в Брюксел Вучич проведе вчера телефонен разговор със специалния съветник в Държавния департамент на САЩ Дерек Шоле, който посочи, че САЩ напълно подкрепят предложението на ЕС за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина и очакват срещата в Брюксел да бъде конструктивна, със забележим напредък към споразумение.
Шоле заяви, че споразуменията, подписани по-рано в процеса на диалог, трябва да бъдат изпълнени, което включва и създаването на Съюз на сръбските общини в Косово.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че очаква много трудна среща. По думите му Сърбия е ангажирана с мира и стабилността в региона и в този контекст той е готов да работи върху концепцията и изпълнението на предложения план с ясно дефинирани ограничения, обяви пресслужбата на сръбския президент.

Преди днешния нов кръг от диалога Вучич, както съобщи Танюг, е получил съвместно писмо от френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и италианския премиер Джорджа Мелони относно срещата в Брюксел.
Писмото от европейската тройка беше получено и от Курти, чиято канцелария съобщи, че писмото изисква изпълнение на задълженията, поети от страните в диалога, включително създаването на Съюз на сръбските общини, съобщи вестник "Коха диторе". В писмото се посочва, че Европейският съвет в заключенията си от 9 февруари е изразил подкрепа за това важно споразумение и в същото време е призовал Белград и Прищина да изпълнят изцяло и безусловно задълженията, поети в диалога, включително споразуменията от 2013 г. и 2015 г. за създаването на Съюз на сръбските общини.

САЩ също дадоха пълна подкрепа за предложението на ЕС за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 разума

    0 0 Отговор
    Дано сърбите не ги излъжат със споразумение което не работи като "Минското " където са същите гаранти германия-франция и доведе до знаем какво НАТО срещу Русия под мъдрото ръководство на САЩ
Новини по държави: