Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Февруари, 2023 15:30 1 092 28

Полша стартира издирването на украински деца, отведени в Русия

  • отвличане на деца от украйна-
  • депортация на деца от украйна

Инициативата трябва да включва не само "следствени действия за събиране на конкретни доказателства" за "отвличания" на деца, но и "създаване на механизъм за решаване на проблема"

Полша стартира издирването на украински деца, отведени в Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Тази седмица Полша, съвместно с Европейската комисия, ще започне инициатива за издирване на украински деца, отведени от окупираните територии в Русия. Украйна многократно е заявявала, че извеждането на деца в Русия и предаването им на семейства е депортация и геноцид, припомня Руската служба на Би Би Си.

Както обясни полският заместник външен министър Шимон Шинковски, целта на тази инициатива е "да привлече вниманието на света към този сериозен проблем благодарение на много високото политическо ниво на тази инициатива, нивото на председателя на Европейската комисия и министър-председателя на Полша".

Още новини от Украйна

Инициативата трябва да включва не само "следствени действия за събиране на конкретни доказателства" за "отвличания" на деца, но и "създаване на механизъм за решаване на проблема". Повече подробности ще бъдат обявени по-късно тази седмица, уточни Шинковски.

Вчера телевизионният канал "Дождь" (признат за чуждестранен агент в Русия) направи репортаж за украински сираци, изведени от окупираните от Русия територии и разпределени в руски институции.

Според кореспонденцията на руското министерство на образованието с регионалните органи на настойничеството, която е била на разположение на канала, през август миналата година 400 деца са били разпределени в 24 руски сиропиталища и интернати. В най-малко 21 от тях украинските деца, заедно с руските деца, са подложени на "военно-патриотично" възпитание и са принудени да участват в различни "патриотични" дейности.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    32 4 Отговор
    В Украйна вътрешната политическа критика към президента Володимир Зеленски нараства . За това пише колумнистът на Politico Джейми Детмър.

    Коментиран от #21

  • 2 Груйо

    10 45 Отговор
    Човешкият живот в Русия струва по малко от руло тоалетна хартия. Тези дечица са в огромена опасност в лапите на орките

    Коментиран от #5, #10, #28

  • 3 .......

    47 7 Отговор
    Да поляците за пореден път счупиха тъпомер.
  • 4 ЛГБТ

    46 7 Отговор
    Този злодей Путин не дава на децата да си сменят пола.
  • 5 По-добре в Русия,

    35 6 Отговор

    До коментар #2 от "Груйо":

    а не в укроАдът за да ги джендеросът
  • 6 Аспарух

    9 40 Отговор
    Украинските деца трябва да ги търсите в еничарските- суворовски училища.Тези престъпления против човечеството даже и Хитлер не ги е правил. Това е руския свят на Путлер и Дугин
  • 7 Зеленски

    32 1 Отговор
    Трябват ни деца за продажба на органи да вържем бюджета.
  • 8 хаха

    20 2 Отговор
    Тоест ще издирват фантоми.
  • 9 Воин

    7 4 Отговор
    Не е случайна традицията да се обявява (сещайте се) първо на една определена страна
  • 10 Мизерници

    40 4 Отговор

    До коментар #2 от "Груйо":

    Грую ника ти е точно на място . Един въпрос , бил ли си някога в Русия ? Няма да чакам да ми отговориш защото е ясно ,че си прост мизерник и не можеш да си го позволиш . Но ти може да се гордееш ,че си европейски роб а руснаците не ги мисли не може да ги стигнеш и след 100 години.

    Коментиран от #20

  • 11 АйдеУк

    28 2 Отговор
    Айде Русия може да каже, че са с руски етнос, ама ЕС какво ще дири в децата в Русия ... те нямат нищо от общо в случая, личи си кой си пъха носа постоянно където не му е работата, а после правата на хората важни...
  • 12 Бесен- _Язовец

    29 2 Отговор
    Тези деца са русначета сираци. Скоро може да има и мн полячета сираци
  • 13 нищо лично просто обективно

    27 1 Отговор
    Помия ! Помия ! Помия ! До вчера се осиновяваха русначета от САЩ и не само , кому е нужно чужди деца като не изключвам единични случаи от битов характер . Все пак не трябва да забравяме че има много смесени бракове така че .... общо взето статията е по скоро политическа .
  • 14 Ми,да

    24 1 Отговор
    Опазили са ги от европейските педофили.

    Коментиран от #26

  • 15 ами

    13 2 Отговор
    накрая украина ще стане една голяма плоша

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Макс

    6 11 Отговор
    Браво, спасете децата на Украйна !
  • 18 МАЯ

    18 2 Отговор
    Поляците и украинците се подадоха на американската мумия- деменция и нищо добро да не очакват от миролюбивите хора по света! Не търсете деца в Русия, за тях се грижат ! Търсете децата и богатите им родители по света и у нас, за тях се грижи продажният ни президент и правителството! Живеят тези нахалници по комунистически, макар, че такъв строй не съществува , той е бил за мечтатели! На фона на космическите цени на стоките, мизерните пенсии и заплати на обикновените хора, на тези фашизоиди са предоставени всички отлични условия за живот и само веят техният син-жълт парцал-знаме! Търсене на отговорност на продажните ни управници и съд за виновниците !

    Коментиран от #23

  • 19 Наско

    2 6 Отговор

    До коментар #15 от "ами":

    Да ни осведомиш, какво е това ,,плоша"? Вече какви ли не щуротии се появяват в главите на младите?! Млади луди и все още объркани. Все пак трябва да се пробваш.
  • 20 Митрофана

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Мизерници":

    Заслужи двоен надник .
  • 21 куку

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

    Ще издирвате ..а защо ги загубихте...защо не ги евакуирахте..защо сте ползвали жилищни квартали за вашите ракетни устоновки..има ги във видео..Жителите молиха бандеровци да се махнат от техните квартали..защото знаеха до какво ще доведе това..Дори международни организации признават за тези престъпни тактики..Сега ще ги търсите..за да ги пратите после на клане..да воюват срещу Русия на страната на НАТО..Болни мозъци..за 30 години успяха да ви навредят тотално..Сега Путин ще ви лекува--5, а може 10 години ще трябва ..само с гушкане няма да стане..
  • 22 Абре ей

    20 1 Отговор
    На западните мрежи за донори, не им ли стигнаха над 50 хиляди деца от Украйна, ами искат още? Да, над 50 хиляди украински деца изчезнали безследно на Запад.
  • 23 Рожко

    11 3 Отговор

    До коментар #18 от "МАЯ":

    В този момент това беше най-удобният да се направи ,,грабежът на вековете".
    Фащ се сриват към дъното , а Зеленият връща.огромни суми към тях. Той прибира и за себе си , но и от ЕС парите разпределя към послушковците. МВФ и на Кристалинка и наредиха , да се включи с финансиране на кацата с мед.
    Колко милиарди безсмислено се изсипват в тази кофа без дъно и контрол.
    Това са и нашите пари от данъци , но на разпореждане от хора които не се съобразяват с нищо , а играят ролята на 40 с ръководител Али Бай Дън и син.
  • 24 КАК ЩЕ ГИ ИЗДИРВАТ , С КУЧЕТА ЛИ ?

    5 1 Отговор
    .....................................
  • 25 А полски

    6 1 Отговор
    бели робини и магистраки кога?
  • 26 И най

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ми,да":

    Вече от католишките кюрета!
  • 27 Костур

    0 5 Отговор
    Руснаците себе си не могат да изхранят
  • 28 Сократ

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Груйо":

    Няма стойност, така ли? А знаеш ли, че детската смъртност в Русия е 0. А колко е в европейска просперираща България?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания