Last news in Fakti

28 Февруари, 2023 08:11 2 113 5

САЩ са поискали Мексико да екстрадира сина на Ел Чапо

  • ел чапо-
  • сащ-
  • мексико-
  • овидио гусман-
  • синалоа-
  • наркотици

Арестът му предизвика вълна от насилие в страната

САЩ са поискали Мексико да екстрадира сина на Ел Чапо - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ са поискали Мексико да екстрадира Овидио Гусман, син на излежаващия присъда в затвора наркобос Хоакин Гусман - Ел Чапо, за да бъде изправен пред американски съд, предаде Ройтерс, като се позова на мексикански правителствени източници, съобщи БТА.

През януари мексиканските сили за сигурност арестуваха по-младия Гусман, издирван по обвинения в трафик на наркотици, след интензивна престрелка близо до град Кулиакан в северната част на щата Синалоа. Щатът от дълги години е база на все още влиятелния наркокартел на баща му. Арестът на Гусман предизвика вълна от насилие, в резултат на което загинаха десетки хора.

Ел Чапо придоби значително влияние като ръководител на картела Синалоа, преди да бъде екстрадиран в САЩ през 2017 година. Войници задържаха Овидио и през 2019 г., но той бързо бе освободен тъй като залавянето му предизвика масов приток на въоръжени мъже в Кулиакан.

През 2021 г. Държавният департамент на САЩ е обеща 5 милиона долара награда за информация, която да доведе до ареста или осъждането на Овидио. В САЩ срещу него са повдигнати обвинения в заговор за трафик на кокаин, метамфетамин и марихуана.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ром Бакарди

    15 4 Отговор
    Да, да....ацтекити ша гу пратят у ю ес ей, ама някуй друг път! Тоз ко кат е окошарен-пак варти бизнеса и прай паре-дава на политицити, на шарифити, на беднити гражданя и сичку е точну!
  • 3 Петър

    22 3 Отговор
    САЩ са поискали Мексико да екстрадира сина на Ел Чапо, а аз се чудех кой учи Зеленски само да иска, а то САЩ били учителите на искането.
  • 4 случаен

    13 1 Отговор
    много лицемерно,що ли всички по висшите инстанции,си признават,че са употребявали наркотици,и обама си призна,че вземал,и кат много велики с камара служби,що не са преборили вноса на белото,цру колко войни финансира с търговия на наркотици,ама тогава може,щот са техни кучи синове
  • 5 124

    8 1 Отговор
    А нещо за военноморските учения Русия - Китай - Южна Африка...?!