Last news in Fakti

4 Март, 2023 04:24 2 194 12

4 март 1977 г. Земетресението във Вранча

  • вранча-
  • земетресение-
  • бедствие

Трусът довежда до разрушаването на над 8500 сгради и убива повече от 1600 души в Румъния и България

4 март 1977 г. Земетресението във Вранча - 1

Румъния е разтърсена от най-силното в историята земетресение в Югоизточна Европа, епицентърът е в Източните Карпати, Окръг Вранча, Румъния, и е с магнитуд около 7.2 по скалата на Рихтер.

Хипоцентърът се намира на дълбочина 94 км. Трусът довежда до разрушаването на над 8500 сгради и убива повече от 1600 души в Румъния и България. Земетресението в България е усетено най-силно в Свищов, където под руините на сградите загиват над 100 души. Съборени са жилищни блокове на ул. “33-ти свищовски полк”, общежитие на "Свилоза", административната сграда на "Рудметал". Сериозно е повредена търговската гимназия, училище "Димитър Благоев", консервната фабрика, църквата "Св.Троица", строена от Кольо Фичето.

Причината за силната разрушителна мощ е в неблагоприятна насоченост на излъчването на огнището на земетресението, лоши инженерно-геоложки условия и некачествено строителство.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо мексиканеца

    8 1 Отговор
    По това време бях на кино в Котел. Угасна токът и редовете от столове започнаха да се люлеят напред-назад. Настана паника и всички побегнахме към изхода.
  • 2 Урюрвкос

    8 0 Отговор
    тока угасна след като спря земетръса
  • 3 плюс минус

    6 0 Отговор
    В Русе гледахме български филм по румънската телевизия.
    Картината започна да трепти, позагуби се и изчезна.
    Тогава започна и да се тресе.
    Яко, много яко.
    Когато успяхме да слезем от 8 етаж, сред многото наизлезли хора, имаше един по бели долни гащи
    и с плик яйца в ръцете.
    Хем страшно, хем смешно.
    Природата не ни пита.

    Коментиран от #5

  • 4 плюс минус

    10 0 Отговор
    Беше и пълнолуние.
    Огромна луна.
    Може и да оказва някакво влияние.
    Големите земетресения в Турция също бяха при пълнолуние.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Карах 17

    8 0 Отговор
    Гледах съветският сериал "Родена от революцията",тъкмо разстреляха една групичка,дето крадеше чували с брашно и се започна,хукнах паниран по чорапи и след един етаж се върнах за майка си и баба си.Улових ги за ръцете и ги повлякох надолу.Четвърти март,около 21 часа,Казанлък..
  • 7 Ичо

    2 0 Отговор
    Беше петък вечер около 21 ч и 25 м.Тогава слушах музикално предаване по радио Нови зад.Пздр-Димитровград!
  • 8 ХАХАХА

    3 0 Отговор
    Бях на опера ,гледах" Риголето " и точно започна " "Ла долна е мобиле, а до мен имаше французи ,изведнъж столовете започнаха да се клатят и аз си помислих колко невъзпитани ни са ,когато диригентът викна земетресение, хвърли палката и всички хукнахме по стълбите. Интересно ,че нямаше дърпане по стълбите ,а след това се върнахме да си вземем връхните дрехи. След това се прибрах пеша ,добре че не живия далече и отидох с родителите ми да спим при баба и дядо в къщата им. Тъй като това беше първото ми земетресение нямах голям уплах, въпреки че си спомням кино прегледите показващи земетресението в Скопие ,станало доста преди 77 година ,но не си спомням коя,беше 60 те години.
  • 9 Ал Бунди

    6 0 Отговор
    Некачествено било строителството..дрън-дрън та пляс. За толкова силно земетресение у нас жертвите бяха стотина души( мир на душите им)..а я вижте какво става в Турция, и то не веднаж...тия не се научиха да строят и това си е. В Гърция също има доста силни земетръси, но те блъскат яко бетон и желязо и нямат носещи стени..всичко си е до нас, хората и най-вече до лакомията...Аз също много добре помня онази вечер, все пак бях на 14 години и си бе доста страшничко да гледаш как по земята пробягват вълни..тогава бях на вън и си спомня че животните и най-вече кучетата бяха много неспокойни две -три минути преди трусът. Добре, че не повтори....

    Коментиран от #11

  • 10 Роза

    5 0 Отговор
    Спомням си го много ясно,сякаш беше вчера.Бях ученичка и четях урок по физика.Лампата се залюля,хладилникът задрънча и от тавана се посипа вар.Навън лаеха кучета.Наметнахме връхни дрехи и излязохме навън.Тогава живеехме в къща в малък град.Да поменем паметта на невинните жертви в БГ и в Румъния!
  • 11 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ал Бунди":

    Земетресенията в Турция бяха две с магнитуд7,8 и 7,6 и плитки, тогава цялата енергия се отделя на малка площ! Не коментирай неща за които не си запознат!
  • 12 ХА ХА

    0 0 Отговор
    Бях на 12 болен с 40 градуса маиками се е успяла да ме събуди, видях само как се люлее лампата всичко беше приключило в софия
Новини по държави: