Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Февруари, 2023 21:33 1 046 18

Литва настоява ЕС да наложи още санкции на Русия

  • литва-
  • европейски съюз-
  • русия-
  • санкции

Новите наказателни мерки срещу Москва, които влязоха в сила през уикенда, засягат търговията, пропагандата и финансовия сектор

Литва настоява ЕС да наложи още санкции на Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Литва Гитанас Науседа призова днес Европейският съюз да наложи на Русия още по-широкообхватни санкции от тези, включени в десетия пакет санкции на ЕС срещу страната заради инвазията ѝ в Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Ще продължим да оказваме натиск. Предстоят пакети 11 и 12. Няма да отстъпим", каза Науседа в литовския балтийски курорт Паланга, съобщи агенция Балтик нюз сървис.

Още новини от Украйна

Той заяви, че настоява особено силно за наказателни мерки срещу руската държавна компания за атомна енергия "Росатом" и за целия сектор.

Литовският президент изрази задоволство, че десетият пакет санкции беше одобрен навръх първата годишнина от инвазията в петък. "Не съм много доволен от последния пакет санкции", добави в същото време той, като изрази по-конкретно съжаление, че руската ядрена индустрия не е била засегната.

"Винаги сме изтъквали, че няма как дестабилизирането и заплахата за ядрените съоръжения в Украйна, които Русия извършва, да останат без последици", припомни Науседа. Той отбеляза, че досегашните опити за налагане на санкции в тази област не са успешни "заради много специфичните интереси на точно определени държави". Науседа не даде подробности по въпроса.

Държави членки на ЕС като Унгария са против налагането на санкции на руската ядрена индустрия. "Росатом" в момента изгражда два нови реактора в унгарската атомна електроцентрала в Пакш, отбелязва ДПА.

Президентът на Литва допълни, че всички пакети санкции досега са плод на компромис, като в противен случай е нямало да бъдат приети.

Новите наказателни мерки срещу Русия, които влязоха в сила през уикенда, засягат търговията, пропагандата и финансовия сектор. Както и в предишните пакети, санкционирани бяха също хора и организации, обвинени в подкопаване и застрашаване на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, посочва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето Мнение

    22 0 Отговор
    От всички мисири във факти, този е най-смешен. Хем му се иска да е обективен, хем е страхлива мишка и пробва с мека пропаганда.
  • 2 Майна

    24 3 Отговор
    ЕВРОПА публично и демонстративно ЕВТАНИЗИРА държавните икономики и...вследствие гражданите си, под ,,ВЕЩОТО ,, ръководство на САЩ
  • 3 Дедо ПОП

    22 1 Отговор
    Не вземам скъпо за погребение , чада ! Литовците може да почват да се записват , че очаквам да съм много ангажиран в Литва !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Само за това настояват

    10 0 Отговор
    и????
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гориил

    19 2 Отговор
    За да бъдат в по -трудна и безнадеждна ситуация, европейските държави трябва да подкрепят призива на Литва.Моля ви да възнаградите литовския посланик в София от Ордена на Мадарски Конник.

    Коментиран от #15

  • 8 Да знаете,

    19 2 Отговор
    Врабецът Литва решил да изнасили Мечката и се приготвил зад нея, но преди да я хване за вълната те тръцнала, изпуснала сериозна струя газ и издухания врабец се заканил. Ще видиш ти следващия път какво ще ти се случи.
  • 9 Ха,ха,ха

    10 3 Отговор
    Много се зъбят, но жълтото отзад все повече се увеличава.
  • 10 Майна

    9 1 Отговор
    Вижте какво готви ,,тъмната кабала,, ..
    ,,Незаконната руска офанзива беше бърза, безчувствена и брутална. Това е варварство“, казва Ай Байдън във видеото. „Незаконната окупация на Киев от Путин и предстоящата китайска блокада на Тайван създадоха криза на националната сигурност на два фронта, която изисква повече войски, отколкото доброволците могат да осигурят

    . препоръчителният път напред ще бъде да се позове на акта за селективна служба, каквито са моите правомощия като президент. Първите, които ще бъдат призовани според последователността, определена от националната лотария, ще бъдат мъже и жени, чийто 20-ти рожден ден се пада през календарната 2023 година. Помнете, че вие ​​не изпращате синовете и дъщерите си на война. Изпращате ги на свобода. Бог да благослови нашите войски и Бог да благослови Украйна",
    Е ,хайде поддръжниците и от форума да си стягат ,,мешката,, и да защитават..,,свободата си,,
  • 11 Гориил

    8 0 Отговор
    Русия търпеливо се молеше за неутрална и извънблокова Украйна.Какво отговори?
  • 12 Майна

    9 0 Отговор
    Не знам вече какво да мислим..
    Ясно е ,че Бай Дън е психотронно управляван , но явно на моменти се показват дефектите на въздействието.., а може и ,,гешефтарски те мозъци,, да са толкова ,,дефектирали,, ,че изумяват човешката ...логика
  • 13 КОНТРАТА

    13 1 Отговор
    Литва е 100% зависима от руския ток още е вързана за мрежата на Русия. Руснаците свалят ли бушоните на Литва, Литва се връща в 17 век.
  • 14 Гориил

    8 1 Отговор
    Литовските пристанища продължават да предлагат услугите си на Русия. Но товарооборотът на Клайпеда (бившият град Мемел, отнет от Германия и дарен на Литва от другаря Сталин) намаля четири пъти. В Клайпеда няма други товари (освен руски и беларуски). Това са стотици милиони загубени пари. Така Москва реши.
  • 15 сноу

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гориил":

    Съглсен ..ама по ще му отива мъдарски...
  • 16 Дрън дрън та пляс

    0 1 Отговор
    Нали ние и вие ще ги плащаме бе малоумници
  • 17 Гръч

    1 0 Отговор
    Минало ли е на референдум или пак идва от шепа върховни соросоиди.Държавата това са хората а не политиците
  • 18 Циник

    1 0 Отговор
    След Украйна идва време и на Прибалтика да се денацифицира и демилитаризира... веднъж и завинаги.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания