Last news in Fakti

2 Март, 2023 13:08 3 815 65

"Убивал е близки, вярвал е на Хитлер": Хрушчов за Сталин

  • йосиф сталин-
  • сталин-
  • никита хрушчов-
  • адолф хитлер-
  • ссср-
  • русия-
  • реч

На 25 февруари 1956 година Хрушчов произнася реч с унищожителна критика срещу своя предшественик Сталин

"Убивал е близки, вярвал е на Хитлер": Хрушчов за Сталин - 1
Снимка: Shutterstock

Речта на Хрушчов пред 20-ия конгрес на КПСС в края на февруари 1956 година, наречена „За култа към личността и неговите последствия“, продължава близо пет часа, но най-важното по темата е казано още в самото начало: „Сякаш този човек знае всичко, вижда всичко, мисли за всички, може всичко, безгрешен е в постъпките си. Именно тази представа за Сталин ни бе налагана в продължение на много години“, казва Хрушчов пред Конгреса.

„Убивал е близки, вярвал е на Хитлер..“

Седящите в залата узнали и това, че Сталин далеч не е бил гениалният пълководец, за който се е имал, а нерешителен и некомпетентен човек. Че е вярвал на Хитлер, но не и на близките си съратници. Докладът на Хрушчов изтъква и отговорността на Сталин за депортацията на кавказките народи, обвинени в сътрудничество с германските окупатори по време на Втората световна война, както и за конфликта с югославския лидер Тито, за фабрикуването на съдебни процеси в края на 1940-те и началото на 1950-те години.

Всеки, който е познавал жаргона на съветските апаратчици, несъмнено е бил шокиран от откровеността на тези думи, коментира по този повод „Ди Велт“. По-малко изненадващ е фактът, че в случая става дума за „тайна реч“ на Хрушчов, поднесена на закрито заседание, но в рамките на партиен конгрес. Насред Студената война отправянето на подобни нападки публично би било немислимо дори и за съветския лидер – те биха били приети и от неговите противници във Вашингтон и Лондон, а и в източноевропейските страни като признание за слабост, а това би имало ужасяващи последици за авторитарния режим.

Разследвания за „Големия терор“

Речта на Хрушчов се базира на резултатите от работата на специална партийна комисия, изследвала репресиите, предприети срещу делегатите на 17-ия партиен конгрес през 1934 година. Комисията доказва, че по време на „Големия терор“ на Сталин през 1937-1938 за „антисъветска дейност“ са били арестувани над 1,5 милиона души, от които 680 000 са били екзекутирани.

Самият Хрушчов не е жертва на Сталин, той застава начело на държавата през септември - след смъртта на Сталин на 5 март 1953 година, припомня германското издание. В този контекст острите думи от февруари 1956 година са още по-впечатляващи. В речта не е пропуснато нищо – и ролята на Сталин след Октомврийската революция от 1917 година, и злодеянията му спрямо народа и партията, депортирането на цели народностни групи и абсурдното му възвеличаване по време на Втората световна война.

Култът към личността

Основната тема в речта обаче е една - че култът към личността е чужд на духа на колективизма. В подкрепа на тезата си Хрушчов цитира Маркс и припомня „огромната“ скромност на Ленин, макар вождът на революцията да е харесвал да се движи с Ролс-Ройс, както припомня „Ди Велт“. Откроявайки разликата в отношението към „загрижеността за съветската държава“ при двамата, Хрушчов припомня, че Ленин търпеливо се е опитвал да върне в правия път другарите, отклонили се от него, докато Сталин еднолично е решавал кой е „враг на народа“ - без доказателства.

„Достатъчно е да се каже, че през 1937 година броят на тези, които са били арестувани по обвинения в контрареволюционни престъпления, нараства повече от десетократно в сравнение с 1936 година“, посочва ораторът. Той не пести детайлите: изрежда доносите, показните процеси и убийствата, извършени по лично разпореждане на Сталин. Както и самоизтъкването му по време на Втората световна война: самият Сталин тогава твърди, че е бил в състояние да предвиди всеки ход на противника – чиста приказка, както констатира Хрушчов. Едно от доказателствата за това: полученото предупреждение от британския премиер Уинстън Чърчил, че се готви нападение от страна на Германия, на което Сталин въобще не повярвал.

Две слабости на речта

Речта на Хрушчов обаче крие две големи слабости, отбелязва „Ди Велт“. От една страна се отправят критики към култа към Сталин, докато към личността на Ленин продължава да се поддържа невероятен култ. Но много по-важен е въпросът как генералният секретар успява да разкрие недостатъците на Сталин, без да направи връзка със системата, допуснала подобен човек да се сдобие с еднолична власт. Затова и отношението му към сталинизма остава непълно, обобщава германското издание.

Речта на Хрушчов не остава дълго време в тайна – тя е изпратена до местните партийни организации и до братските комунистически партии в Източния блок, а през израелското посолство във Варшава стига и до израелските тайни служби. Те на свой ред я препращат на ЦРУ и на 4 юни 1956 година тя е публикувана в „Ню Йорк Таймс“. С изключение на някои дипломатически вълнения тя не води до големи промени. Но безспорното е, че става дума за документ, който и до днес не е загубил нищо от своята интензивност.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    38 13 Отговор
    Просто е-политическа борба...Както днес Байдън обвинява Тръмп във всички грехове...

    Коментиран от #4, #17

  • 2 БЕЗИМЕ

    20 5 Отговор
    СТАЛИНумира ОТ инсулт

    Коментиран от #9, #48, #55

  • 3 И кво

    31 14 Отговор
    Че то и днес е така-оплюваш предишният!!! Я как Бадънчо обвини Доналд Тръмп в смъртта на 1 милион американци от ковид.
  • 4 БЕЗ ИМЕ

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "Реално":

    ТОЧНО
  • 5 Тези

    28 8 Отговор
    Още малко ще изкарат че Сталин е убил и Ленин?

    Коментиран от #65

  • 6 Феликс Дзерджински

    25 7 Отговор
    Хрушч хвален от гьбелсови ученици. БЕЗ ДУМИ.
  • 7 дойчето

    18 9 Отговор
    много яко са изплиска ли легена - ха ха ха
  • 8 да де

    37 11 Отговор
    Ти да видиш що не пишете, че Хрушчов подари Крим на Украинската ССР или не е много удобно?
  • 9 РЕАЛИСТ

    21 8 Отговор

    До коментар #2 от "БЕЗИМЕ":

    Хрушчов заедно с Маленков и Жуков убиват Сталин.
  • 10 Раданч Татлъту

    47 22 Отговор
    Хрушчов е нищожество!Сталин поема Русия с дървеното рало,а я оставя с атомната бомба.Велик човек и ръководител!👍👍👍

    Коментиран от #11, #14

  • 11 ТИРбушон

    21 33 Отговор

    До коментар #10 от "Раданч Татлъту":

    От 27 млн жертви през ВСВ в лагерите и извън тях Сталин е претрепал 9млн......това е твоят герой. Нищoжество като теб....

    Коментиран от #16, #53, #63

  • 12 стоян георгиев

    27 6 Отговор
    Овчаря Хрушчов удобно пропуска и своите подвизи в подкрепа на сталиновия терор.той е толкова тъп че после пише спомени в които без срам описва как е викал смърт за българин преди и по време на процеса срещу бухарин ,а после обвинява Сталин за убийството на бухарин .та Хрушчов е бил част от тази система,познавал я добре и е участвал в процесите които после е заклеймил ни лук ял ни мирисал.добре е обаче Путин да прочете тази статия него го чака същата участ като Сталин от подобни на Хрушчов марионетки.
  • 13 Сталин ряпа да яде

    28 13 Отговор
    Хе хе, Сталин е нищо,в сравнение със световния хегемон в момента сащ,и съратника му нато!!!
  • 14 стоян георгиев

    10 13 Отговор

    До коментар #10 от "Раданч Татлъту":

    Само да не си бил там при трансформацията.хрушчов в спомените си пише че като първи секретар на украинската ком.партия е живял по зле материално от колкото като овчар при царя петнадесет години преди това.спомените му са издадени на български .

    Коментиран от #18

  • 15 докога

    14 23 Отговор
    Четете Солженицин! Ще разберете, че всичко е точно както е описано. Но русофилите не възприемат инфо, различно от спуснатото им от Центалата.

    Коментиран от #21

  • 16 Раданч Татлъту

    38 11 Отговор

    До коментар #11 от "ТИРбушон":

    Е те и 15 милиона индианци отиват зян при създаването на братските САЩ,или тва са незначителни подробности?😎👹✝✝✝👹😎

    Коментиран от #23, #25

  • 17 Стойчев

    12 22 Отговор

    До коментар #1 от "Реално":

    Само дето и Байдън и Тръмп са избрани демократично на избори. А никой не е избирал нито Хрушчов нито Сталин.

    Коментиран от #19

  • 18 Раданч Татлъту

    27 4 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Учуден ли си?Интелектуално Хрушчов е бил много под способностите на един овчар.На България е предлагал да отглеждаме грах вместо пшеница.😎😁🤡😁😎

    Коментиран от #41

  • 19 Раданч Татлъту

    21 2 Отговор

    До коментар #17 от "Стойчев":

    Напълно си прав.....,само дето за Байдън гласуваха и ветерани от Гражданската война на САЩ!😎😁😁😁😎
  • 20 Урюрвкос

    15 7 Отговор
    няма списъци за разстрел подписани от Сталин
  • 21 РЕАЛИСТ

    29 7 Отговор

    До коментар #15 от "докога":

    След прекарани години в САЩ Солженицин се завръща в Русия и вижда истината, че САЩ искат да унищожат родината му. В последното интервю казва, че Горбачов и Елцин да разрушили държавата и Путин е човекът, който се опитва да я възкреси от разрухата до която са я довели двамата предатели.
  • 22 пешо

    18 5 Отговор
    дойче зеле бахмут падна
  • 23 ПалавНИК

    8 8 Отговор

    До коментар #16 от "Раданч Татлъту":

    15млн?! 😆😆😆Сигурно се гордееш с чувството си за хумор? Сега кажи и за 200000те жертви на руско-турската война.....
  • 24 Сталин е най-великият лидер

    20 15 Отговор
    за всички времена! Вечна слава! Показа на човечеството правия път! Има само две грешки: не окупира цяла Германия и не ликвидира долния боклук и малоумник Хрушчов!

    Коментиран от #43

  • 25 Aлфа Bълкът

    14 5 Отговор

    До коментар #16 от "Раданч Татлъту":

    Света се нуждае все повече от всякога от концентрационни лагери.
  • 26 Малийййй,

    21 4 Отговор
    Хрушчов пияндето и компаньон на Сталин при нощните запои, прави оценки и пъчи гърди.
  • 27 Гошо

    17 6 Отговор
    Сталин- "Върху гробът ми ще бъде хвърлен много боклук, но вятърът на историята ще се надигне и ще отвее всичко".
    Така и стана
  • 28 Ксаниба

    16 7 Отговор
    a оркраинеца хрушчов му е бил палячето, и е заложил бомбата дето избухна сег - "дарил е" Крим , Одесса и Бесарабия на УССР!!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Роза

    12 8 Отговор
    Не ми хвалете диктаторски режими,в които има тирания и страх!Сталин е красноречив пример за това,че никой вожд не трябва да се величае,да се издига в култ и да му се приписват качества на непогрешимост!Старата поговорка гласи:"Който хвърчи много нависоко,ниско пада!"Не е зле да я помнят съвременните малки "сталинчета",които се опитват да подражават на "големия" Сталин!
  • 31 Ела да ти кажа

    10 14 Отговор
    Само два пъти в историята на България. Българи са убивали българи заради чужди интереси. Единия път е било по време на Османската империя. Другия е по време на СССР. Сега твърдят,че сме под американско робство. Ако бяха прави. Брат щеше да убива брат си пак. Но това не се случва.

    Коментиран от #34, #49

  • 32 Ххххххх

    13 8 Отговор
    Хрушчов, ти колко хора прати на разстрел като ,,врагове на народа" през 1937 - 1938 г. в Украйна? На Другаря Сталин не можеш лулата му за почистиш по успехи във всички сфери - от икономика до военно дело.
  • 33 Гром&Со

    7 13 Отговор
    След края на тази война, света ще научи истината и за хибрида между Сатаналин и Хитлер-хипофизния Путлер.
  • 34 ТрампЛин

    4 8 Отговор

    До коментар #31 от "Ела да ти кажа":

    И по време на опита за преврат през 1923! Режисиран и напътстван от москва!
  • 35 СБЪРКАНА ДЪРЖАВА С БОЛНА НАЦИЯ

    5 8 Отговор
    ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАЛИЧЕНА.
  • 36 пенко

    11 7 Отговор
    ЗНАЕТЕ ЛИ КАК УКРО Б ОК ЛУ КА ХРУШЧОВ Е СТАНАЛ ГЕН.СЕК - ГЛАВАТАР !?!?!?!?!?!?

    Коментиран от #38

  • 37 КАК РУСИЯ УБИ БЪЛГАРСКИЯТ СИМВОЛ

    9 13 Отговор
    ВАСИЛ ЛЕВСКИ , ТУЦИТЕ ГО ОБЕСВАТ ПО ЗАПОВЕД НА РУСИЯ ЧЕ БИЛ БАНДИТ. ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ СА ЗАПАЗЕНИ И ЧЕРНО НА БЯЛО ПИШЕ ЗА СМЪРТОНОСНАТА ЗАПОВЕД ОТ РУСИЯ. РУСНАЦИТЕ СА БОКЛУЦИИ.
  • 38 ЗНАЕМЕ ЗА БОКЛУЦИТЕ ГРУЗИНСКИ

    8 10 Отговор

    До коментар #36 от "пенко":

    СТАЛИН И ПУТИН.
  • 39 Болна нация лекува се с бомба

    8 6 Отговор
    Такава измислена държава като нея няма.
  • 40 Ръката на Кремъл

    13 3 Отговор
    Всъщност, именно троцкистът Хрушчов започва съсипията на СССР. Вместо социализъм започва да гради държавен капитализъм.
  • 41 стоян георгиев

    9 8 Отговор

    До коментар #18 от "Раданч Татлъту":

    Що да съм учуден? Путин Брежнев Горбачов... все едни и същи неуки коминяги.

    Коментиран от #47

  • 42 Ела да ти кажа

    11 1 Отговор
    В България има много хора. Дето в семейството си са имали. И комунистически убиец. И убит от комунистите. Време Разделно
  • 43 Путинче

    7 9 Отговор

    До коментар #24 от "Сталин е най-великият лидер":

    И как щеше да стане тая окупация на Западна Германия като към Хирошима и Нагасаки щяха да се добавят Москва и Петербург 🎇 Пък и какво като окупираха Източна Германия и цяла Източна Европа - накрая фалираха и СССР се разпадна. Източна и Западна Германия нагледно показаха какво е да си под руски ботуш. Едните правят Мерцедес и Поршета а другите Вартбург и Трабант - едни и същи хора под различно управление. Та да не се чудите защо и до сега руснака 1 читава кола не може да направи. Те дори немците под тяхна власт не могат да създадат нещо свястни 🫤
  • 44 А Путин

    13 1 Отговор
    боготвори Сталин. Точка по темата.
  • 45 Оракулът от Каспичан

    8 5 Отговор
    Хрушчов,независимо,че е бил апаратчик и простак,все пак по негово време ссср се променя от сталинският репресивен стил на управление,към един по-хлабав и за ссср,направо "демократичен" стил.Съветските граждани неслучайно наричат периода "хрушчовско затопляне".При управлението на хрушчов започва нормализиране на отношенията със Запада,както и развитие на търговията между непримиримите доскоро врагове.
  • 46 Перо

    11 5 Отговор
    Хрушчов е украинец, селянин, с неустановен етнос, който еднолично е взел решение, Крим да се подари на Украйна, както и ролята му за заграбване на полски и унгарски земи! Той е причина за разбиването и разделението на държавния апарат и армията, както и възникването на много предатели от тези структури! Най-мразеният човек, след Горбачов, неграмотен и слабо културен дебил! По-голямата част от доклада е въз основа на завист и ниски инстинкти! Известно е, че на поклонението на Сталин заема първото място, както и при носенето на ковчега! От там сме взели много традиции за оплюване на предшествениците и мания за величие на настоящите управници! Известно е също, че СССР никога не са имали капитализъм, преминавайки от феодализъм към социализъм, а дойде време от тях да взаимстваме новия капитализъм, създавайки държавни милионери - олигарси и мафиотска, картелна икономика!

    Коментиран от #52

  • 47 0007777

    4 4 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    с такова мислене другарю едва ли можеш да си несто повече от магазинер или ръководител на трима мургави работника

    Коментиран от #56

  • 48 Констатация

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "БЕЗИМЕ":

    И тези които са били около него , по време на инсулта до толкова ги е било страх от Сталин , че не са смеели да го доближат да му помогнат.
  • 49 Вальо

    2 3 Отговор

    До коментар #31 от "Ела да ти кажа":

    Лъжеш.Не са убивали българи а терористи Левски и Ботев
  • 50 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 1 Отговор
    Добре ретуширана фотка на грузинския циганин...Как е изглеждал в действителност 32 годишният Сталин, може да се види от неретушираната снимка към досието му от Бакинское Губернское Жандармское Управлеie.
  • 51 Путинче

    6 6 Отговор
    Сталин е типичен пример колко лесно се промиват мозъците на хората. Той е бил боготворен от руснаците но и в България също. Даже до днес виждаме дори тук примати които го боготворят. А е бил същия сатрап като Хитлер. Даже са били съюзници и са си поделили Европа в тайния пакт Рибентроп - Молтов. После двете бесни кучета се сбиват и едното побеждава - Хитлер е демонизиран а Сталин светец. Когато умира са превели с глас дори в България. А още по голям е бил шока когато са му свалили маската и са видели какво чудовище е бил. Всички прилики с Путин Не са случайни драги русофили. Ама вие обичате да ви промиват мозъка затова сега новият идол е джуджето от Кремъл което изтрови и изби толкова опоненти и журналисти.
  • 52 Абе перко

    9 1 Отговор

    До коментар #46 от "Перо":

    Един път Сталин подарил Украйна, Сега Хрушчов. След обявяването на борбата срещу култа на личноста, Варна от Сталинград отново стана Варна. Старци като мен го помнят.
  • 53 Гошо мексиканеца

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "ТИРбушон":

    Интересно кой е издигнал и после свалил Хрушчов и с каква цел?
  • 54 Путинче

    5 3 Отговор
    Податливите хора със слаба психика и чувство за малоценност винаги търсят някакъв култ който да идеализиран. Така те си мислят че също добиват някаква стойност покрай култа към личността, към държава, клуб и тн. Русофилите са именно такива хора. Изпадат в телешки възторг от всичко руско и плюят и принизяват противниците ѝ. Даже не им идва на ума че плюят по САЩ ползвайки компютри изобретени от тях в Интернет също изобретен от тях. Или че най се гордеят с атомното оръжие на Русия което също е изобретение на САЩ 😂
  • 55 Гошо мексиканеца

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "БЕЗИМЕ":

    Смята се, че е имал двойник и през 53 година е убит двойникът, а истинският е умрял по-рано. ( Вероятно по време на войната)
  • 56 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #47 от "0007777":

    С Такова мислене съм доста добре,но ти кой си бурят?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Посредствен измисления ли е Сталин?

    1 3 Отговор
    Да!Той не контактуваше с Мао Тзе Ринг,а с Чан Кай Ши през цялото време на войната.Японскивт посланик след двете ядрени бомби ходи при него да му даде гръд за атака до Атлантик(хахахсхахаха).Можеше да завърши на Урал.Е,тука проявил Джугашвили разум.Всъщност кой е той?Криминал от Грузия и източните брегове на Черно море?Там на някъде техен конгрес таварищ Дзерджински трябвало да изнесе реч(тия работи не се ли дават на прокурор конфиденциално в рамките на закона?),реч изобличителна и отпил чаша вода и се свлекал завинаги.Брях!И ЧК се намери някой да води за носа.Да се питаме ква е тая държава?Дали е гангстерска?За сталинска,може и да прескочим въпроса.
  • 63 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "ТИРбушон":

    Ти ли ги брои или така ти казаха
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Мрън

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Тези":

    Никой нищо не изкарва . Това са си офицялни неща , които се знаеха още през соца . Речта за култа към личността , беше известна и се изучаваше . Пак влизате във филми заради пристрастия
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания