Last news in Fakti

2 Март, 2023 16:02 1 550 5

Кой може да спечели на предстоящите избори в Турция?

  • турция-
  • партия на справедливостта и развитието-
  • реджеп ердоган

Близо 50 процента от турските граждани биха гласували за държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган на президентски избори, сочат данни на анкета на социологическата агенция „Ареда“

Кой може да спечели на предстоящите избори в Турция? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кой може да спечели на предстоящите президентски избори в Турция и коя партия може да получи най-голяма подкрепа? Увеличават се разнопосочните предположения за възможния победител на изборите, които ще се състоят при изключително сложни условия след трагедията от 6 февруари, както и на фона на икономическата криза в страната.

Турският държавен глава Ердоган сигнализира вчера, че няма да има промяна на датата за изборите за президент и парламент в страната - 14 май. Той обяви наскоро, че ще насрочи изборите за 14 май, по-рано от предвидената първоначално дата през юни. След земетресенията на 6 февруари обаче се заговори за евентуално отлагане на вота заради проблемите около организирането му в силно засегнатите райони.

Висшата избирателна комисия на Турция изпрати наскоро делегация в региона, за да проучи как ще се проведат изборите в 11-те окръга, засегнати най-много от унищожителните земетресения. Делегацията прави проверки в районите, за да се запознае на място с условията в региона.

Междувременно днес се очаква турският опозиционен съюз, съставен от шест политически сили, да определи своя кандидат за президент.

Близо 50 процента от турските граждани биха гласували за държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган на президентски избори, сочат данни на анкета на социологическата агенция „Ареда“, цитирани от проправителствения турски в. „Йени шафак“. В проучването на „Ареда“, извършено в периода 23-27 февруари, са участвали общо 3000 души.

На въпроса "За кой кандидат бихте гласували, ако президентски избори се състоят тази неделя?" 49,8 на сто от анкетираните са посочили, че биха гласували за президента Реджеп Тайип Ердоган. Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), се нарежда на второ място с 21,7 процента подкрепа, а Мансур Яваш, кмет на Анкара (от НРП), е на трето място с подкрепа от 9,6 процента.

На въпрос "За коя партия бихте гласували, ако парламентарни избори се състоят тази неделя?" 38,5 процента от 3000-те анкетирани са посочили, че биха гласували за Партията на справедливостта и развитието (ПСР). Кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) се нарежда на второ място с 22,8 процента, прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) е на трето място с 10,5 процента, а за Добра партия са казали, че биха гласували 10,4 на сто от анкетираните, пише "Йени шафак".

Междувременно днес опозиционният в. „Сьозджу“ публикува резултати от анкета на социологическата агенция О Ре Дже, според които подкрепата за управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган е спаднала под 30 процента.

Агенцията е извършила проучване в 45 турски окръзи в периода 22-27 февруари. В проучването са участвали 4700 души.

Ръководителят на О Ре Дже Мехмет Пьостеки каза, че данните на анкетата сочат, че за ПСР са обявили, че биха гласували 29,1 процента от участниците в проучването, като през последния месец подкрепата за управляващата формация е спаднала с 1,1 процента. Партията на националистическото действие, съюзник на ПСР, е загубила само 0,1 на сто подкрепа и е одобрявана от 5,4 на сто от избирателите.

Същевременно Пьостеки отбеляза, че ПСР, подкрепата за която бе спаднала заради икономическата криза в страната и обезценяването на турската лира, е успяла да увеличи популярността си през януари, но подкрепата за партията отново е спаднала заради земетресенията.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Днес съюзът на опозицията

    8 1 Отговор
    Щял да обяви общият кандидат. Кой ли е изтеглил късата клечка? До последно никой не искаше...

    Коментиран от #5

  • 2 Зевзек

    4 1 Отговор
    Наш Ахмет Доганя ще бъде новият президент на Турция.
  • 3 Али

    2 2 Отговор
    Реджеп султан форева.
  • 4 Анонимен

    4 6 Отговор
    Ердоган ще спечели. Има време. Ще разчитаме идвашите български турци от истанбул, Бурса, Измир, Одрин и ще ви уведомим. Сега тъжат за близките си в Турция, но сме за хасанчо, защото е много добре при него. Кой каквото поиска го прави. Живи и здрави и дай боже да няма повече земетресения в Турция и Истанбул. Турчина е добър и не заслужава тегло, да се мъчи. Достатъчно изстрадаха милите. Днес в кауфланд, хубав народ от турция е дошла в Бг, от Истанбул, притеснена женичката.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: