Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Март, 2023 09:45 2 741 57

Латинска Америка подхожда предпазливо на фона на призивите на Зеленски за подкрепа

  • латинска америка-
  • русия-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • война

Володимир Зеленски си е подсигурил подкрепата на Запада, но се налага да разшири кръга от свои поддръжници

Латинска Америка подхожда предпазливо на фона на призивите на Зеленски за подкрепа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Година след началото на руската инвазия в Украйна украинският президент Володимир Зеленски търси съюзници по цял свят, за да притисне още повече Русия на международната сцена. В Латинска Америка обаче все още преобладава чувството на предпазливост заради опасения от това как случващото се ще се отрази на стабилността ѝ в дългосрочен план, предаде ЕФЕ.

Зеленски си е подсигурил подкрепата на Запада, но се налага да разшири кръга от свои поддръжници. Това обаче ще се превърне в нелека задача, тъй като в Южна Америка е вероятно да се натъкне на стари "приятели" на Москва, които, въпреки че осъдиха руската инвазия, не са предприели никакви действия и позицията им остана само на думи.

Още новини от Украйна

Чили осъди действията на Русия

Може да се каже, че държавата, която най-остро осъди Русия и която излезе с най-ясна дипломатическа позиция, е Чили. Нейният президент Габриел Борич заклейми "руската агресия" и лично информира Зеленски, че "може да разчита на Чили за оказване на хуманитарна помощ".

По случай първата годишнина от руската инвазия, която се навърши на 24 февруари, Борич изрази солидарност с украинския народ и публикува в социалните мрежи, че "мирът трябва да се основава на спазване на международното право и на човешките права".

Борич винаги е бил "последователен и красноречив" в позицията си срещу Русия, каза за ЕФЕ преподавателят във Факултета по политология и управление в университета "Алберто Уртадо" в Чили Октавио Гонзалес.

"Както на САЩ, така и на Европа им се искаше латиноамериканските държави да са не само приятелски настроени, а да са най-вече техни съюзници, да наложат икономически санкции на Русиа и да изпратят оръжие на Украйна, което обаче не стана, и не смятам, че ще стане", отбеляза той.

Аржентина и променливата ѝ позиция

В началото на инвазията Аржентина бе в добри двустранни отношения с Русия. Със задълбочаване на конфликта обаче правителството на Алберто Фернандес в крайна сметка осъди на различни форуми руската инвазия в Украйна, подчертавайки огромните икономически последици, които е предизвикала, особено в Латинска Америка.

Един от най-скорошните примери за това е спешния призив, който Аржентина направи миналата седмица за спиране на агресията и за възобновяване на преговорите.

"Подобна ескалация не води до нищо. Трябва да се спре огънят. Най-важното е да се възпре руската инвазия в Украйна", каза преди дни външният министър на Аржентина Сантяго Каферо, който е много по-категоричен в изказа си от представители на други правителства на континента.

Латинска Америка: дистанцираност и страх

От своя страна, мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор осъди инвазията в Украйна, но в същото време влезе в пререкания с правителството на Зеленски, отказвайки да изпрати оръжия на Киев и да наложи санкции на Русия.

Както мексиканският президент, така и неговите кръгове "имат много противоречива позиция по отношение на инвазията в Украйна, като Лопес Обрадор дори поставя под въпрос инициативата на Запада за предоставяне на оръжия на Киев", отбеляза за ЕФЕ сътрудникът в Мексиканския съвет по международни въпроси Уилям Йенсен.

"На международни форуми, включващи многонационални организации и най-вече ООН, Мексико поддържа ясна позиция срещу войната, започната от Русия. Тази позиция обаче е далеч по-неясна и противоречива в двустранните отношения между Мексико и Русия или що се отнася до определени действия на Мексико, до налагане на санкции на Русия", допълни той.

Украйна обвинява Лопес Обрадор

През септември миналата година главният съветник на Зеленски Михайло Подоляк обвини Лопес Обрадор в изготвянето на "руски план", предлагайки на ООН да създаде комитет за военно посредничество, ръководен от папа Франциск. Мексиканецът обаче се защити, заявявайки миналата седмица по време на редовна пресконференция, че "всички водят преговори, дори и най-заклетите врагове".

"В Латинска Америка ще се наблюдава период на липса на твърда позиция относно вида подкрепа, която в крайна сметка може да бъде оказана на украинската кауза", каза за ЕФЕ историкът Енрике Серано, който е и старши професор във факултета по Международна политика и урбанизъм в университета Дел Росарио в Колумбия.

Тази уклончивост се дължи най-вече на бизнес отношенията, които някои южноамерикански държави поддържат директно с Русия, и на това как случващото се може да им се отрази.

Бразилия – дипломатическата позиция на Латинска Америка

Бразилия поддържаше добри дипломатически и бизнес отношения с Русия по времето на бившия си президент Жаир Болсонаро. Те не се промениха обаче дори, след като неговия опонент Луиз Инасио Лула да Силва пое президентския пост. Въпреки идеологическите различия на двамата президенти, нито един от тях не подкрепи икономическите санкции срещу Москва.

Освен това Бразилия е основен вносител на руски торове, които са необходими за поддържането на висока продуктивност в бразилското земеделие, и е партньор на Кремъл в организацията БРИКС.

Затова южноамериканският гигант, обявил своята позиция на неутралитет, се придържа към политиката на традиционната дипломация, която дава приоритет на преговорите и диалогът, като начин за разрешаване на конфликти.

В този ред на мисли Лула осъди руската инвазията, но и си позволи да намекне, че до известна степен Украйна също "носи отговорност" за конфликта.

В ООН Бразилия осъди руската инвазия и миналата седмица подкрепи резолюцията на Общото събрание на ООН, според която руските войски незабавно и без никакви условия трябва да се изтеглят от Украйна. Бразилското правителство обаче отказа да изпрати на Украйна боеприпаси за танковете "Леопард", въпреки молбата, която Германия ѝ отправи за това през януари.

Лула призова международната общност да работи за постигане на мира и я разкритикува, че до момента няма почти никакви инициативи, които да насърчат диалога между двете враждуващи страни.

Бразилският президент даде предложение определени държави, сред които Китай, Индия и самата Бразилия, да си сътрудничат със САЩ, Германия и Франция с цел насърчаване на диалога, но тази инициатива не бе подкрепена.

"Прогресивните правителства в Латинска Америка се опитват да се разграничат от Европа и от САЩ. Става въпрос за възраждането на латиноамериканската автономия, в която може да се чуят по-независими гледни точки и мнения, които търсят своето място на международната сцена", отбеляза академикът Октавио Гонзалес.

Дистанцираността на Петро

Колумбия от своя страна, откакто правителството на Густаво Петро встъпи в длъжност, се държи на умерена дистанция по отношение на войната. Петро призовава за преговори и за решаване на конфликта чрез диалог, но избягва да се намесва прекалено.

В едно от малкото си публични изявления на срещата на върха на държавните и правителствени лидери на Общността на латиноамериканските и карибските държави през януари Петро подчерта отново, че няма да подкрепи войната и няма да изпрати оръжия.

"Преди години Колумбия закупи руско военно оборудване като хеликоптери, за нуждите си в рамките на страната", каза Петро и сподели, че САЩ са пискали от Колумбия да им предаде, това което не използва от въпросното оборудване, за да го изпратят на Украйна.

В името на мира обаче Петро заяви, че по-скоро би предал това оборудване за скрап, отколкото да изпрати "руското оръжие, за да продължи войната в Украйна".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЛАВА

    8 53 Отговор
    Честит 3ти Март! Освобождението на БЪЛГАРИЯ от ТУРСКО РОБСТВО И 500 ГОДИНИ КЛАНЕ, ОТВЛИЧАНЕ И ИЗНАСИЛВАНЕ НА БЪЛГАРИ ОТ ТУРЦИ. Освободихме се с помощта на УКРАИНЦИ, ЛИТОВЦИ, ФИНЛАНДЦИ, ПОЛЯЦИ И РУСКАТА АРМИЯ! Партия Възраждане за нищо не става и е проект на У-Мария МОШЕННИЦИ И ВИ ЛЪЖАТ да им изсъхнат ззззз дано!

    Коментиран от #9, #15

  • 2 РЕАЛИСТ

    78 2 Отговор
    Тоя професионален просяк Зеленски скоро и извънземните ще моли за помощ.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ПО ТОЧНО

    66 2 Отговор
    Латинска Америка подхожда предпазливо на фона на призивите на Зеленски за подкрепа.....................ЗАЩОТО ИМА И ТАКИВА КОИТО ..."ВИЖДАТ" , А НЕ СЕ ПОДЧИНЯВАТ СЛЯПО НА КРАВАРИЯ...!
  • 5 пешо

    52 2 Отговор
    клоуна само от марсианци не е поискал подкрепа

    Коментиран от #26, #40

  • 6 Бонев

    56 2 Отговор
    Никой не иска да се прецаква. Балъците са тук,в ЕС.
  • 7 Сталин

    59 2 Отговор
    Наркозеления предизвика скандал като каза ,че е време американския народ да изпратят техните синове и дъщери да се бият и умират в Украйна за юдейския цар
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    47 2 Отговор
    Чили и 11 септември ❗
    Оня 11 септември, когато СеРеУ физически ликвидираха
    ЗАКОННО ИЗБРАНИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА ЧИЛИ и сложиха Пино.чет ❗
  • 9 пешо

    37 3 Отговор

    До коментар #1 от "СЛАВА":

    тогава е нямало у , крайна имало е само русия
  • 10 Маца

    45 3 Отговор
    С две думи некоректно казанано са го отсвирили Зеления!
  • 11 Сталин

    11 2 Отговор
    Ведь разстрелянньie враги народа
    основном своей задачей
    ставили свержение советского строя,
    восстоновление капитализма
    и власти буржуазии в СССР,
    которьiй бьi в етом случае
    превратился в сьiрьевой придаток
    Запада ,а советский народ-
    в жалких рабов мирового империализма.

    Захватив власть....ети презренньiе
    и жалкие предатели намеревались
    прежде всего отказаться
    от социалистической собственности,
    продав в частную собственность
    капиталистическим елементам
    важньie в икономическом отношении
    наши хозяйственньie обектьi.

    Закабалить страну путем получения
    иностранньiх займов.Отдать
    в концессию важнньie для
    империалистических государств
    наши промьiшленньie предприятия.

    -- И.Сталин
    т.15 ,ПСС стр.33-34
  • 12 да де

    43 3 Отговор
    Отсвириха го като мръсно коте на това предпазливо ли му викате???
  • 13 Вашето Мнение

    54 3 Отговор
    Пленения руски трофеен танк е премахнат от площада в Берлин, защото вместо повод за гордост към урконацистите, той се оказа обсипан с цветя от немците, които още помнят 45-та.
  • 14 соломон напасания

    34 2 Отговор
    На това нещо което си е чист ЖИД някой още обръща ли му внимание .
  • 15 А ПО ЛЕКО

    37 0 Отговор

    До коментар #1 от "СЛАВА":

    МНОГО СИ ОБЪРКАН ....ЩО ТАКА..............1878г И ..................УКРАИНА............!?
  • 16 един от многото

    42 1 Отговор
    Латинска Америка ще ти трябва по късно , когато търсиш къде да се скриеш от любовта на народа!
  • 17 Демократ

    3 30 Отговор
    Честит 3 март на всички българи. Без участието на великото и смело българско опълчение войната нямаше да бъде спечелена, без Априлските въстание света нямаше да узнае за нечуваните жестокости на турците в България и нямаше великите сили да свикат Цариградската конференция, без Раковски и Васил Левски нямаше да има в цяла България революционни комитети, всичко това,извършено от нашите велики предци има огромно значение за Освобождението на България. Благодарността трябва да се отдаде на всеки отдал живота си. За жалост и в такъв величествен за държавата ни процес някои управници забравят,че са българи и възхваляват само Русия.

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 украинче,на Шипка

    52 2 Отговор
    Вчера г-жа Митрофанова се качи на връх Шипка и постави венец на паметника!Показа уважението си към България и към българите, и към националния ни празник!Адмирации,г-жо Митрофанова!Украинската посланичка Олеся Илашчук как демонстрира уважението си към България,някой може ли да каже?

    Коментиран от #37

  • 20 Хаберий

    41 1 Отговор
    Мнението на американци за зеления клоун:
    „Зеленски казва, че САЩ ще трябва да изпратят своите синове и дъщери да умрат, за да защитят НАТО. Тези, които имат украинското знаме в профила си, трябва да отидат първи”;
    „Зеленски е пълен социопат. По дяволите Зеленски. По дяволите Украйна. След тези коментари аз официално подкрепям Путин”;
    „Преди няколко месеца изглеждаше лудост, днес Зеленски е откровен за това: ако НАТО откаже да изпрати повече оръжия в Украйна, ще трябва да изпратим синовете си в много по-голяма война срещу Русия. Единственият им изход е Третата световна война. И той ще направи всичко възможно да я провокира”;
    „Исках да остана неутрален. Не исках да взимам страна. Но Зеленски не можеше просто да млъкне. Този човек е опасен. Аз официално подкрепям Русия в тази война. Украйна е терористична страна”;
    "Зеленски каза, че американците ще изпратят синовете и дъщерите си да се бият за Украйна и вероятно ще умрат. В никакъв случай!";
  • 21 Евроатлантик

    31 0 Отговор

    До коментар #17 от "Демократ":

    Колега, от козяк забраниха да спускаме старите опорки, защото не издържат проверките на историята и ни правят за смях. Докато не съчинят нови, хонорари няма да се изплащат.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хаберий

    30 0 Отговор
    Бившият помощник-министър на финансите Моника Кроули: „Зеленски директно ни заплашва и казва, че американските синове и дъщери ще трябва да се бият и да умрат за Украйна. Никога!"
    А от другата страна на Атлантика дори смятат, че тези думи може да струват живота на Зеленски.
    Франсоа Аселино, лидер на партията Френски народно-републикански съюз, каза: „Това изявление, вече широко разгласено в САЩ, разкрива два факта, които Америка и ЕС усилено крият.
    Първо, армията на Украйна губи позициите си в Бахмут.
    Второ, конфликтът предизвиква повече негодувание сред антируските украинци, тъй като те разбират, че Щатите цинично ги използват като пушечно месо.
    Той също така предположи, че забележката на Зеленски го излага на риск да получи „смъртоносен изстрел“, който САЩ ще побързат да „припишат на Путин“.
  • 24 Наблюдател

    23 0 Отговор
    Просякка вече на глобално ниво се жалва типично в чи футски стил, а скоро и на марсианците ще досажда да му пратят оръжие, боеприпаси и бело подарък
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Марсианец

    20 0 Отговор

    До коментар #5 от "пешо":

    "клоуна само от марсианци не е поискал подкрепа"
    Аааааа....., и от мен поиска, ама го натирих.
  • 27 Тралала

    20 1 Отговор
    В латинска Америка няма страна, която да не е имало преврати и войни благодарение на англосаксонци. Само чакат с насълзени очи освободителя Русия.
  • 28 Алоизмамникът Зельо

    23 0 Отговор
    В Латинска Америка са свикнали на всякакви измамници и мошеници и няма да се вържат лесно на алоалобандерката и да му мятат пачки през балкона! Най-много да му метнат някоя тухла опакована в златисто фолио!
  • 29 МирО

    29 2 Отговор
    Честит 3 март Българи. Поклон пред Велика Русия, освободителка на България от турско робство,
    защитница на православието и славяните.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 нннн

    21 0 Отговор
    Абе, Зеленски кого е питал, като дърпаше мечката за опашката? Когото е питал, той да му бере гайлето.
  • 32 Укропат

    11 0 Отговор
    Само Брендо ни подкрепя. Срещу кинти де ,ама нали Урсула ни дава та всичко е точно. Шефчето каза че докато купуваме ,Колумбия ще ни е приятелска държава и ще я подкрепи е да влезе в ЕС.
  • 33 На този ден можеше да ни спестите този

    17 0 Отговор
    Прост фашист, ненормалника к, наркоман и краварска марионетка Зелен Великолепния!
  • 34 Не ви ли се струва,

    11 0 Отговор
    че на Зелника му е пораснала брадата. Вече дори прилича на тер0рист.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 И. КОСТОВ

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "украинче,на Шипка":

    Тя била сексолог и тепърва ще видим на какво ще учи българките!
  • 38 света не подкрепя

    12 0 Отговор
    терористи и диктатори. За една година, комика се постара достатъчно да убеди света, че е марионетка на САЩ. Няма да намери разбиране никъде другаде, освен при господарите си. Предателите на собствения си народ не ги уважават. В Латинска Америка преобладавт симпатиите към Русия, а чувството на предпазливост ги кара да не го заявяват прекалено силно. Какво се оказа, че изолиран е Запада.
    На китайците им писна да са предпазливи и вече открито заявяват кой всъщност е виновника за конфликта. Няма да мине много време и целия останал свят ще го говори. Тогава, изолацията на Запада ще е пълна.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Тоя и

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "пешо":

    от тях ще започне да проси, ако някой му пусне мухата, че съществуват!
  • 41 подобен беше сценария

    19 0 Отговор

    До коментар #35 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    при Соледар. Комика не разреши на войниците в Соледар да се оттеглят и имаше твърде много жертви. Най-вероятно, същото ще се повтори и с Бахмут. Оня в Киев ще си чеши егото и ще обрече на плен или смърт хиляди - оценява се, че в Бахмут са около 5000- 7000 потенциалните жертви (като добавиш тези в покрайнините, то бройката ще скочи над 10 000). Великият шут дори не слуша господарите си (които още преди месец му казваха да изтегли хората, защото живата сила ще му трябва). Тъжно е, когато умът е замъглен и витаеш в облаци от бял прах. Ама да му мислят украинците, щом му се връзват

    Коментиран от #45

  • 42 БАЦЕ ЕООД

    14 0 Отговор
    дори производителите на любимия продукт на Наркоманс офф, Зеленски не го искат за партньор...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Иван

    5 0 Отговор
    Защо се налага? От какъв зор?
  • 45 Иван

    9 0 Отговор

    До коментар #41 от "подобен беше сценария":

    Той е изтеглил евреите, останали са неевреите. ......като Кулите Близнаци в Ню Йорк.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Иван

    8 1 Отговор
    "Хуманитарна помощ " за гнусния сатанински хазарски евреин Еленски--- кеш пара.
  • 49 Факти

    9 1 Отговор
    Оказва се че настъпващата армия на смъркача бега бързо по всички направления на фронта ! Около 60-70 Хилади украински военнослужещи са загинали в обградените Азовстал , Артьомовск ! Укрепленията построени от демократите за милиарди са превърнати в руини !
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Матей преображенски

    6 0 Отговор
    Какво предпазливо,те направо им отказаха на отрЕз,от какъв зор ще им сервират танкове и какво ли не щеш,искали артилерийски снаряди.Защото американците и западна Европа излъгаха зеленски,залъгват го с празни обещания,и вече казват ,това не е за вас,вие сте прости и неуки,абрамси и тигри са сложна техника,учи се с години,така че,просто забравете.Гледайте там,от България,ще им пратим някакви стари еф-16,да не се сърдят,а техните про-даж-ни-ци веднага ще ви ги изпратят.
  • 56 Но за сметка на това

    4 1 Отговор
    Амииии в Латинска Америка не е имало бананови републики нито на Русия,нито на СССР, но за сметка на това е имало много бананови републики на краварците.
  • 57 хммм

    1 2 Отговор
    Нищо не става от латините!