Last news in Fakti

4 Март, 2023 06:54 721 8

Вьоса Османи: Косово се намира в момент на определяне на енергийното си бъдеще

  • косово-
  • президент-
  • вьоса османи-
  • енергетика

Президентът на Косово прие днес делегация на високо равнище, съставена от представители на различни американски компании

Вьоса Османи: Косово се намира в момент на определяне на енергийното си бъдеще - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Република Косово Вьоса Османи прие днес делегация на високо равнище, съставена от представители на различни американски компании (Partnership Opportunity Delegation-POD). Срещата се организира от Службата за глобални партньорства към Държавния департамент на САЩ, предаде специално за БТА агенция КосоваПрес.

По време на срещата с високопоставената американска делегация президентът Османи говори за потенциала на икономическото сътрудничество, увеличаването на американските инвестиции в Косово, както и за новата и квалифицирана работна ръка.

Въз основа на интереса на компаниите към развитието на енергийния сектор, президентът Османи каза, че Косово се намира във важен момент на определяне на енергийното си бъдеще и говори за специалния акцент върху декарбонизацията. Тя подчерта значението на диверсификацията, както и на масовото интегриране на възобновяемите енергийни източници, гарантиращи сигурността на доставките и устойчивото развитие на този сектор.

По време на срещата бяха обсъдени също многото възможности за проекти, които са от общ и геостратегически интерес за Косово и САЩ. В тази връзка президентът Османи говори за силния съюз със САЩ, основан на общи ценности.

Президентът подчерта, че вниманието на институциите на Република Косово към укрепването на върховенството на закона - напредък, който е признат в международен план - е показател за непоколебим ангажимент за устойчив икономически растеж, както и за привличане на преки чуждестранни инвестиции.

Според прессъобщение на президентството делегацията от представители на различни американски компании (Partnership Opportunity Delegation-POD) е инициатива, насочена към насърчаване на по-задълбоченото сътрудничество между САЩ, страните със стратегическо значение, както и частния сектор. В рамките на тази инициатива се проучват широк кръг от възможни партньорства за сътрудничество по конкретни проекти, които подпомагат общите политически приоритети.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бранденбург

    13 0 Отговор
    И тая ли се нарича Османи бе, навсякъде са, с о рос и Пентагона ръчкат яко Балканите
  • 2 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    8 2 Отговор
    Краварите откраднаха тази територия от Сърбия, създадоха тази измислена държава
    и си назначиха слуги, също както и у нас бяха сложили Кирчо Тъпото...

    Коментиран от #3, #4, #5, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 какво ти е направил

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    че така го бойкотираш ? аз го ползвам редовно от години и нямам проблеми! единствения недостатък е че се управлява от многополови защото тая рубрика помощ за окрайна ми е много противна и омразна …! преди като си беше продавалник беше по-добре но какво да се прави
  • 7 Урюрвкос

    1 0 Отговор
    всички се диверсифицират към Щатите но ако там мине природен катаклизъм или някой завод се запали цялата верига увисва на сухо
  • 8 Османи,османи

    0 0 Отговор
    Може и да стани...