Last news in Fakti

4 Март, 2023 07:09 1 175 7

Журналисти от Босна и Херцеговина: Правителството на Република Сръбска иска да задуши свободата на медиите

  • бона и херцеговина-
  • журналисти-
  • република сръбска-
  • закон-
  • кодекс-
  • наказания

Правителството на Република Сръбска прие проектозакон за изменение на Наказателния кодекс, с който се въвеждат нови криминални престъпления срещу честта и репутацията

Журналисти от Босна и Херцеговина: Правителството на Република Сръбска иска да задуши свободата на медиите - 1
Снимка: Дойче веле

Управителният комитет на Асоциацията на журналистите от Босна и Херцеговина категорично осъди вчерашното решение на правителството на Република Сръбска да въведе клеветата в Наказателния кодекс на тази съставна част на Босна и Херцеговина и настоява за незабавна реакция от страна на представителите на международната общност в Босна и Херцеговина, за да се предотврати криминализирането на клеветата, предаде агенция ФЕНА за БТА.

Вчера правителството на Република Сръбска прие проектозакон за изменение на Наказателния кодекс на Република Сръбска, с който се въвеждат нови криминални престъпления срещу честта и репутацията, т.е. криминалното престъпление обида и клевета. Министърът на правосъдието на Република Сръбска Милош Букейлович обяви, че глобите за гореспоменатите престъпления ще варират от 5000 до 50 000 конвертируеми марки (една конвертируема марка е около един лев).

Ръководният комитет на журналистите от Босна и Херцеговина (БиХ) предупреждава, че процесът на криминализиране на клеветата, иницииран от властите в Република Сръбска, представлява открито задушаване на свободата на медиите и независимата, разследваща журналистика в тази съставна част на страната.

"Фактът, че властите в Република Сръбска решиха чрез промени в съществуващия закон да определят дори размера на глобите за клевета и че предвидените глоби са значително по-високи от сумите, които съдилищата в БиХ са решавали досега по дела за клевета, не е нищо друго освен институционален опит за сплашване на журналистите и медиите, особено на тези, които пишат критично за действията на правителството, за потискане на свободата на медиите и за въвеждане на (авто)цензура", обявиха от Асоциацията на журналистите на БиХ.

Асоциацията подчертава, че някои политици от Федерация Босна и Херцеговина също подкрепят криминализирането на клеветата и може да се очаква, че ако Република Сръбска приеме гореспоменатите изменения в Наказателния кодекс, същото може да се случи и във Федерация Босна и Херцеговина (другата съставна част на БиХ, известна и като Мюсюлманско-хърватска федерация - бел. ред.).

"Журналистическата общност в Босна и Херцеговина, в това число около 700 членове на Асоциацията на журналистите на БиХ от цялата страна, е единна в мнението си, че подобни процеси трябва да бъдат спрени. Сега се нуждаем от подкрепата на международната общност, особено на офиса на върховния представител на международната общност в БиХ, както и на Делегацията на ЕС, Съвета на Европа и ОССЕ в Босна и Херцеговина, които трябва да предприемат съответните действия, за да предотвратят криминализирането на клеветата. Досегашното им мълчание и конюнктурно поведение дадоха на Милорад Додик (президентът на Република Сръбска - бел. ред.) и неговите съветници попътен вятър, за да осъществят плановете си за криминализиране на клеветата и закриване на независимите медии в нашата страна", заявиха от Асоциацията на журналистите от БиХ.

Те припомниха, че в доклада си за 2022 г. Европейската комисия поиска от властите на БиХ да гарантират свободата на изразяване и медиите и защитата на журналистите като едно от основните условия по пътя към членство в Европейския съюз.

Затова приканваме политиците от двете съставни части на Босна и Херцеговина да издигнат глас и да покажат, че Босна и Херцеговина е страна, в която свободата на словото и свободата на медиите са неоспорими, като неразделна част от процеса на европейска интеграция, подчертаха от Асоциацията на журналистите от БиХ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    8 1 Отговор
    Хехе свобода на медиите няма по-разтегливо понятие от така наречената свобода на медиите.

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Урюрвкос

    4 0 Отговор
    застрашена е свободата на клеветата
  • 4 мдда

    1 1 Отговор
    Вучич е скрит масон!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 да дойдат у нас

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    ще слушат само за величието на наркофашиста-шут и пасквили срещу Русия и Путин.
    И се питам как са ги "подкрепили" определени сили тези журналисти от БХ, за да са толкова самоотвержени?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.