Last news in Fakti

6 Март, 2023 19:00 949 13

Папа Йоан Павел II е прикривал случаи на педофилия, когато е бил кардинал?

  • полша-
  • папа-
  • църква-
  • педофилия-
  • йоан павел втори-
  • войтила

Разследване на полската частна телевизия TVN твърди, че кардинал Карол Войтила е знаел за случаи на педофилия в полската църква, преди да бъде избран за папа през 1978 г

Папа Йоан Павел II е прикривал случаи на педофилия, когато е бил кардинал? - 1
Снимка: Shutterstock

Според разследване на полския телевизионен канал TVN кардинал Карол Войтила е знаел за актове на педофилия, извършени от свещеници от неговата епархия в Полша. Така разкритията относно папа Йоан Павел II предизвикват нови спорове.

Разследване на полската частна телевизия TVN твърди, че кардинал Карол Войтила е знаел за случаи на педофилия в полската църква, преди да бъде избран за папа през 1978 г, пише le monde.

Тогавашният кардинал и епископ на Краков Карол Войтила е бил наясно със случаи на актове на педофилия, извършени от свещеници в неговата епархия, които е премествал от една енория в друга, за да избегне скандал, според автора на проучването Михал Гутовски.

Един от свещениците е изпратен от бъдещия папа в Австрия. В този случай кардинал Войтила е написал препоръчително писмо до кардинал Франц Кьониг от Виена, без да го информира за обвиненията срещу свещеника. Като част от разследването Гутовски се срещнал с жертви на свещеници педофили, техни роднини, както и бивши служители на епархията. Той също цитира документи от бившата комунистическа тайна полиция SB и редки църковни документи, до които е имал достъп. Епархията на Краков му е отказала достъп до архивите си, според журналиста.

Вече се е случвало Полската църква да откаже да предостави документи дори на правосъдието или на обществена комисия за разследване на случаи на педофилия. Желаещ да остане анонимен свидетел потвърдил, че лично е докладвал на кардинал Войтила за педофилските действия на свещеник през 1973 година.

"Войтила първо искаше да се увери, че това не е блъф. Той помоли да не го съобщавам никъде, каза, че ще се погрижи за това", разказал този мъж и добавил, че кардиналът изрично го е попитал дали аферата може да остане в тайна. "Това, което открихте, е новаторско, защото показва това, което много хора подозираха от години, че Папа Йоан Павел II е знаел, че този проблем съществува, преди да стане папа, казва пред журналиста Томас Дойл, бивш католически свещеник.

Книга с подобни обвинения срещу Карол Войтила трябва да излезе в Полша в сряда. Резултатът от разследване на холандския журналист Еки Овербек е озаглавен "Maxima Culpa. Йоан Павел II знаеше".

Няколко случая на педофилия сред духовенството, разкрити главно от медиите, разтърсиха Полската църква през последните години. Няколко високопоставени полски служители бяха санкционирани от Ватикана.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А патриарх Кирил

    3 26 Отговор
    прикрива neдoфuлuятa на Путин.

    Коментиран от #4

  • 2 За католицизма е нормално

    5 20 Отговор
    Отвратително е, но е разбираемо защо. Нямат право да се женят, както и нямат право на никакви сексуални близости. Обаче за православието не е ясно защо. Защо в Кремъл всички са обратни или педофили. Нали са най върлите православни християни!
  • 3 Пич

    28 0 Отговор
    Още в светото писание е казано , че за да бъдеш пастир на стадото , трябва да си женен мъж ! Това правило и до днес се спазва от православната църква , и не може да станеш свещеник , докато не се ожениш ! Неспазването му от католиците е по същество ерес , която закономерно води до такива извращения ! И ако при нас са изключение , при католиците е епидемия !!!

    Коментиран от #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пан Попелушко

    9 0 Отговор
    Не му беше чист косъма на Карол Войтила.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Умрял

    6 0 Отговор
    Ами кел файда като е пукнал вече !
  • 9 ФЕЙК

    8 0 Отговор
    Кажи му поляк и повече не го обиждай!
  • 10 Гертруд

    0 1 Отговор
    Баба Ванга рече: Рим ке стане халифат. Там няма вяра- има пара за отбрани и гнет за други. Цяла Южна Америка е в религиозен бунт!
  • 11 Марио

    0 0 Отговор
    Аман от идиотски статии
  • 12 Че откога за християнството

    0 0 Отговор
    Педофилията е грях?
  • 13 Никъде в светото писание

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Не е казано такова нещо. Освен това и в православието след като станеш свещеник не можеш да се ожениш. Затова бързат да се оженят преди да са ръкоположени.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания