Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Март, 2023 10:31 3 799 72

Защитата на Бахмут е стратегически обоснована

  • бахмут-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • донецка област-
  • русия-
  • руска армия

Украинските лидери се разбраха да продължат със защитата на Бахмут

Защитата на Бахмут е стратегически обоснована - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Обсадата на украинския град Бахмут и перспективите пред Русия и Украйна днес отново е водеща тема в западния печат, предаде БТА.

Украинските лидери се разбраха да продължат със защитата на Бахмут, въпреки че жертвите се увеличават, пише в. "Гардиън". Битката за обсадения град, който все още е под контрола на Киев, продължава от седем месеца. Жертвите са хиляди, стотици сгради са сринати или овъглени. Малцината останали цивилни от месеци са затворени в мазета, без да разполагат с течаща вода, електричество и газ, обобщава британският всекидневник.

Въпреки слуховете за предстоящо отстъпление на украинските войски президентът Володимир Зеленски заяви, че е инструктирал армията да намери сили за подсилване на отбраната на Бахмут. Според Института за изследване на войната украинските сили изглежда са предприели частично изтегляне от източните райони на града, но настъпващите руски войски продължават да търпят големи поражения.

''Малко вероятно е руските сили скоро да си осигурят значителни териториални придобивки при водене на градска война, която обикновено е в полза на защитника и може да позволи на украинските части дори и при изтеглянето им да нанесат големи поражения на настъпващите руски войски'', смята базираният във Вашингтон мозъчен тръст. Макар че според Института за изследване на войната все още е рано да се каже как възнамерява да действа Украйна, защитата на Бахмут "остава стратегически обоснована". Възможно е изтеглянето на украинските войски да има за цел "за да изтощи руските сили чрез продължаване на войната в градски условия". На друго мнение е обаче министърът на отбраната на САЩ. Вчера Лойд Остин заяви пред журналисти, че Бахмут има "по-скоро символична, отколкото стратегическа и оперативна стойност", пише в. "Ню Йорк таймс".

Украйна е преценила, че бруталната обсада отслабва и ограничава руската армия, докато Киев очаква нов арсенал от западни оръжия, който включва танкове и високоточни ракети. Това ще позволи на украинските въоръжени сили (ВСУ) да си върнат контрола върху окупирани територии в други части на Украйна, допълва американското издание. Игор Чернев, депутат от партията на Зеленски "Слуга на народа" и ръководител на украинската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО, заявява пред сп. "Тайм", че отстъплението на ВСУ от Бахмут не е неизбежно, понеже те все още контролират някои пътища за снабдяване в града. Същевременно Чернев смята, че Бахмут не е крайната цел на украинската армия. "Ако се погледне картата и тактическата ситуация, ще се види, че нещата са се влошили за нас", казва Чернев пред американското издание.

Според Киев обаче обсадата на града продължава да работи в интерес на дългосрочните интереси на Украйна, както с оглед на разбиването на мобилизираните наскоро руски сили, така и с оглед на спечелването на време за подготовка на контраофанзива през пролетта. Украйна ще се възползва от възможно най-много от фикс идеята на Москва да завладее Бахмут, допълва украинският депутат. Решението за това кога или как ще се изтеглят украинските сили зависи от командването на ВСУ, посочва Чернев. Украйна рискува да понесе повече загуби, отколкото може да си позволи, смята обаче Майкъл Кофман, директор на отдел "Изследвания на Русия" в базирания в САЩ Център за военноморски анализи. Според него в един момент стратегическите решения може да започнат да носят по-малко ползи на Киев. Увеличаването на украинските загуби в Бахмут "може да възпрепятства успеха на по-важни операции", казва още американският експерт, цитиран от сп. "Тайм".

В. "Вашингтон пост" се спира върху стратегията на руския президент Владимир Путин. "Неговите условия за какъвто и да било мир остават неясни, а освен това няма индикации, че той е готов за реални преговори", смята американският всекидневник. "В годишната си реч пред парламента, произнесена миналия месец, Путин хвърли вината за конфликта върху "киевския режим и неговите западни господари" и изригна заплашително срещу предполагаемия неуспех на опитите на Запада да изолират руската икономика. На терен Русия дори не е постигнала пълен контрол върху четирите украински области, които незаконно анексира миналата година, а длъжностни лица от САЩ и ЕС продължават да са категорични, че пълното изтегляне на Русия е необходимо условие за постигането на дипломатическо решение", обобщава "Вашингтон пост".

Руските журналисти Андрей Солдатов и Ирина Бороган отбелязват в материал, публикуван в сп. "Форин афеърс", че "половинчатият подход" на Путин към войната и поддържаната от него "максималистка риторика" не съответстват на действията му на терен. Въпреки че руснаците "безразборно изстрелваха ракети" срещу украински градове, Москва все още не е използвала целия спектър от конвенционалния си арсенал, нито е прибегнала до пълна мобилизация или национализация на икономиката. Тази стратегия позволи на Путин "да поддържа политическа стабилност чрез комбинация от заплахи и безразличие", казват авторите на статията. "Както в международен, така и във вътрешнополитически план това му помогна да подготви Русия за много дълга война, без да се правят жертвите, които в крайна сметка биха могли да накарат населението да се разбунтува", смятат Солдатов и Бороган. "Колко време може да се поддържа тази не изцяло тотална война? Колкото повече продължи тя, в толкова по-голяма степен на Путин ще се налага да прибягва до някои от по-драстичните действия, с които заплашва. И в един момент той ще изчерпа възможностите си да продължава с тази игра", заключават руските журналисти.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фелдмаршал Паулус

    54 7 Отговор
    Нито крачка назад!
  • 2 Последния Софиянец

    71 8 Отговор
    Колко още ще удържат старците и децата в Бахмут?Без вода,храна и муниции?

    Коментиран от #15

  • 3 Побъркани

    70 2 Отговор
    Вчера едно днес друго.

    Коментиран от #6

  • 4 Делю Хайдутин

    47 3 Отговор
    В Бахмут се оплакват че всеки втори снаряд е дефектен.

    Коментиран от #5, #12, #49, #51

  • 5 Делю Хайдутин

    42 7 Отговор

    До коментар #4 от "Делю Хайдутин":

    Браво на жениците в завод Арсенал!!!!

    Коментиран от #14

  • 6 Последния Софиянец

    53 5 Отговор

    До коментар #3 от "Побъркани":

    Не могат да се изтеглят вече.
  • 7 Боро

    43 3 Отговор
    Защитата на Бахмут струва около 1,5 млн долара на час. Скъпичко...

    Коментиран от #63

  • 8 Бай Дън

    56 3 Отговор
    Ще се бием в Бахмут до последния украинец!

    Коментиран от #17

  • 9 Куку

    12 69 Отговор
    Другари болшевики,кръстете се!Щото ако се вдигнат от вековния гнет,таджики,узбеки,казахи,чечени,дагестанци от Расия ще остане само Масква!

    Коментиран от #16, #48, #70

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Некой си

    59 4 Отговор
    Последната година виждаме само един украински "лидер" - зеленски, който изскача при всяко отваряне на уеб страница и всяко пускане на телевизора.
    И, не съвсем в тази връзка, да питам какво стана с брендо?
  • 12 ами

    37 4 Отговор

    До коментар #4 от "Делю Хайдутин":

    няма проблем руснаците са въоръжени с лопати
  • 13 МирО

    48 7 Отговор
    Горките урко.питечета, мрът като мухи, макато нямат акъл и смелост да се дигнат и в кииф, да хванат джуджи-наркомано и да изцедът последното бело дее изсмъркал.
  • 14 ами

    29 5 Отговор

    До коментар #5 от "Делю Хайдутин":

    дефектните снаряди са произведени от колективния запад не са наши
  • 15 Хахахаха

    13 50 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Смятай със страците и децата градът е удържан 7 месеца, срещу Вагнер, а смятай като дойде украинската армия, какво ще става!

    Коментиран от #20, #33, #46, #72

  • 16 Куку

    20 0 Отговор

    До коментар #9 от "Куку":

    Куку, куку
  • 17 Хахахаха

    8 37 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Дън":

    Важно е и последния руснак да падне там!

    Коментиран от #61

  • 18 Евроатлантик

    42 7 Отговор
    Капан за украинци е Бахмут - сами влизат в обкръжението през оставения им единствен път и там стават пушечно месо за месомелачката. За руснаците е супер изгодно това - идват им сами и ги отстрелват на гюме, вместо да ги гонят и вадят от укритията. Затова и не напъват да го превземат. Вече няма да им коства особено усилие, отдавна са си подготвили всичко. Топят човешката сила на ВСУ и се готвят за пролетната офанзива, когато ще настъпят по целия фронт и няма да има кой да ги спре.

    Коментиран от #31

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Българин

    49 6 Отговор
    Орбан смрази: Български политици са взели милиард евро, за да вкарат страната си във война с Русия!

    Виктор Орбан направи смразяващо изказване, цитирано от CNN!

    Смразяващо изказване на унгарския премиер Виктор Орбан срещу български политици беше цитирано от CNN и несъмнено ще донесе неприятни последици. Орбан директно обвини и посочи бившите премиери и партийни лидери Бойко Борисов и Кирил Петков в престъпни договорки с ЕС.

    Виктор Орбан разполага с уличаващ документ

    „Да, това е престъпление. Престъпление, за което народът им не е уведомен и не е поискано неговото съгласие. Разполагаме с документи, които доказват, че Борисов и Петков са получили много милиони… да го кажем направо – близо 1 милиард евро, за да изпратят войска в Украйна.

    Коментиран от #27

  • 22 Дзверцов

    30 1 Отговор
    Каква защита каква отбрана. Руснаците ще ги затрупат с бомби и отломки в собствените им окопи.
  • 23 ПУ.РУ ФИЛ=

    1 25 Отговор
    =УБИЕЦ НА ПЛЕННИЦИ☝
  • 24 От село

    39 0 Отговор
    Аз сега не разбрах
    вчера беще
    САЩ: Падането на Бахмут няма да означава, че руснаците са променили хода на войната
    Великобритания: Руски сили се сражават с лопати и танкове на 60 години
    Западът: Защо въоръжените сили на Украйна в Артемовск претърпяха загуба

    А днес
    Защитата на Бахмут е стратегически обоснована

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Рублю

    3 28 Отговор
    Аз съм ватенка обичам много да обяснявам, но споменеш ли ми за фронта много бързо се скатавам 🤡
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Куку

    5 25 Отговор
    Другари болшевики,къде са ВДВ,Спецназ,танковите дивизии,Армата,Циркон,Су57.Какво става тук другари?Все прапили?
  • 29 От градо

    23 0 Отговор

    До коментар #24 от "От село":

    Сега ще ти обясня, това са журналисти, които предполагат разни неща, докато зад кулисите се случва съвсем друго.
  • 30 Данни

    20 1 Отговор
    В Бахмут има три обезкървени бригади и два батальона. Офицерите и кадровите войници се изтеглят в украинския тил за подготвяната в средата на април контраофанзива. Единственият път за отстъпление се контролира от руската артилерия.
  • 31 О, грешиш

    21 1 Отговор

    До коментар #18 от "Евроатлантик":

    Бай Дъно лично ще отрази всяка атака по фронта. А Урсуза ще обяви нови санкции за еуропата.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Груьо

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    А ТО ДРУГИ ИМА ЛИ.ЧЕ НЕЩО НЕ МОГА ДА СЕ СЕТЯ.ПИШЕШ ГЛУПОСТИ.
  • 34 Политкомисар

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Велик !!!":

    Евала на твоя дилър!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 стоян георгиев

    4 28 Отговор
    Бахмут се държи и ще се държи докато руските усилия в северозападна посока не успеят да затворят обкръжението.до тогава украинската армия ще го контролира щото им е изгодно те да са в града а руснаците да се опитват да го превземат руската армия стигна до блатист регион северно от града и вече трудно ще поддържа настъпателното си темпо,което дава възможност защитниците да отдъхнат и да нанасят удари по руските части дето атакуват.

    Коментиран от #43, #71

  • 37 Бгг

    11 0 Отговор
    Пропагандата последно кажете - важен ли е града или не ???
  • 38 Некой си

    20 1 Отговор
    Вчера Остин каза, че Бахмут не бил стратегически важен.
    Днес зеленият каза, че е от изключителна важност.
    На кого да вярваме?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 не може да бъде

    18 0 Отговор
    стратегически обоснованата защита на Бахмут е отразена в малка руска народна приказка
    -ваня,хванах една мечка
    -браво ,доведи я в селото
    -и аз това искам ,ама тя се дърпа....
    ........е ,ако не може ,,остави я и се връщай...
    -и аз мисля така ,ама тя не ме пуска!?
  • 41 Делю Айдук

    16 1 Отговор
    Ще победи този който има повече лопати. Засега руснаците имат преимущество, но Бай Дън е разпоредил САЩ да намери лопати и да ги прати на Зеленски. Лошото е че толкова лопати може да достави само Китай.
  • 42 хамсал

    5 0 Отговор
    Последно, има ли смисъл от отбраната и е ли е тя стратигическа или е със символично значение! Еми хептен ни объркахте!
  • 43 Хи их хи

    8 0 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    Директно от мястото на събитията предава Стоена старата мома!
  • 44 ама верно ли

    2 1 Отговор
    на принципа на изтеглянето на Афганистан ли?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 да е

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    Арагорн от пещерата с мъртъвците ли ще мобилизира таз Украинска редовна армия? или някой друг блокър ? 7 мобилизации от Украинска страна, срещу една частична на Русия. Украинския резерв е към края си. Русия има още 1 Милион обучени бойци. МИЛИОН!
  • 47 Да, бе

    7 0 Отговор
    Бахмут не е стратегически обект, но отбраната му е стратегическа!!! Тия каквото и да приемат явно е много силно или пък те са много слаби от врата на горе...
  • 48 един от многото

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Куку":

    Ами , куку си , да си го знаеш!
  • 49 един от многото

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Делю Хайдутин":

    Вчера още не беше дошло решението отвъд океана!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 дядо поп

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Делю Хайдутин":

    На харизано магаре , петалите не се гледат!
  • 52 Яне Сандански

    7 0 Отговор
    Всички пишещи и най вече тези от факти ,имате ли представа какво е в Бахмут и давате ли сметка въобще .Спрете тази война и не унищожавайте народа на Украйна за чужди интереси и вие не бъдете подстрекатели на тази чудовищна война .В Бахмут е живия Ад който и престава нямате.Отворете и гледайте ,в латиноамериканските малко частни канали вече излизат кадри,страшно е всичко е трупове наоколо в украински униформи.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Факти

    7 1 Отговор
    Много лъжете, през 1 час пускате фейкове, които напълно си противоречат. Вс знаят истината, дори пуделите на сащисаните. Русия печели и обявената й икономическа война. А ЕС благодарение на олигархичното си ръководство (крадливо), подчинено на американския бандит, върна Европа в 1950-те г.

    Русия демилитаризира неонацистие през 3/2022, сега демилитаризира и Натю!
  • 55 Кресна

    7 0 Отговор
    Факти института за изследване на войната е частен и е на семейството на Виктория Нюланд .Да вярваме ли в такъв случай ??????
  • 56 Българин

    1 6 Отговор
    Защитата на Бахмут се държи само за да се покаже на москалите, че са слабаци и некадърници и да не си въобразяват, че могат да направят нещо.

    Коментиран от #60

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Зевзек

    3 1 Отговор
    С лопатки ги изгониха от Бахмут....страх ме е да помисля какво ще стане ако грабнат Калашниците
  • 59 Военнопрестъпника Путин

    2 7 Отговор
    В бахмут е страшно, навсякъде се търкалят овъглени трупове на руски войници

    Коментиран от #62

  • 60 Ванга

    5 0 Отговор

    До коментар #56 от "Българин":

    Защитата се държи защото руснаците са оставили един коларски път и отстрелват фашистите като на стрелбище
  • 61 Анонимен

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хахахаха":

    Айде помисли малко кого избиват като пилци там. Бахмут е в оперативно обкръжение, украинците биват анихилирани при опитите си за бягство от там - Телеграм е забит до тавана с клипчета какво ги правят когато се опитват да бягат. Според WSJ в Бахмут клоуна попиля най-боеспособните си подразделения, дори американците го посъветваха преди месец да се махне от там, но наркомана не спря да тегли подразделения от други фронтове и да ги праща в месокомбинат Бахмут.
  • 62 Винету

    4 0 Отговор

    До коментар #59 от "Военнопрестъпника Путин":

    Военно престъпление е да превърнеш цели градове в отбранителни линии.

    Коментиран от #68

  • 63 Баро

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "Боро":

    Атаката също ама у сащ долари има а у раша не

    Коментиран от #65

  • 64 Винету

    6 0 Отговор
    ВСУ също като всяка друга терористична група използва цивилните за щит като се окопава в градовете.
  • 65 Африканец

    5 0 Отговор

    До коментар #63 от "Баро":

    У САЩ само дългове има....долари има само ако си напечатат.85% от БВП са услуги,тоест нищо не произвеждат.
  • 66 Вагнер

    6 0 Отговор
    Колкото повече стоят толкова повече ще измрат.
  • 67 Мишел

    2 0 Отговор
    Вчера това беше град без стратегическо значение, днес вече защитата му е обоснована 😃😃😃😃😃😃
    А защитниците от ВСУ продължават да бягат нощем на малки групи, през калното поле, от месомелачката.
    Междувременно Залужний призна, че резервите, с които щяха да правят контраофанзива при Кременная -Сватово, са смлени в Артьомовск Бахмут.
  • 68 Баро

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "Винету":

    До колкото знам поговорката гласи:
    Моят дом е моята крепост.
    Па ти си дрънкай глупости безплатно е.
  • 69 покрайна

    0 0 Отговор
    няма хора, няма оръжие.
  • 70 Майнич

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Куку":

    Въх че си ми умничък! Това в Свободния университет ли ви го преподават? Ами ако всички поробени начело с Китай решат да се вдигнат срещу краварландските ФАЩ какво ще стане а?
  • 71 Бай Али Чепов

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    С кое ще нанасят удари по руснаците- , хахаха -с голи дупеда по мъжките части на солдатите, няма с какво друго!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: