Last news in Fakti

8 Март, 2023 17:10 797 0

Австрия залови трафикант на мигранти, свързан с трагичния инцидент край Италия

  • мигранти-
  • инцидент с лодка край италия

Дървената лодка, натъпкана с около 180 мигранти, е отплавала от Турция на 22 февруари

Австрия залови трафикант на мигранти, свързан с трагичния инцидент край Италия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четвърти заподозрян трафикант на хора е арестуван във връзка с корабокрушението край Южна Италия миналия месец, при което загинаха най-малко 72 души, съобщи представител на италианската полиция в сряда.

Заподозреният, 27-годишен турски гражданин, беше заловен в Австрия във вторник вечерта, след като успя да избяга от мястото на бедствието в ранните часове на 26 февруари, каза служителят, без да даде повече информация.

Трима предполагаеми трафиканти, един турчин и двама пакистанци, бяха задържани непосредствено след потъването, след като оцелелите ги разпознаха пред полицията.

Дървената лодка, натъпкана с около 180 мигранти, е отплавала от Турция на 22 февруари и се разпадна край каменистия бряг на калабрийското село Стекато ди Кутро при лошо време и бурно море.

До момента са извадени 72 тела, включително на 28 непълнолетни и 30 жени. Седемдесет и девет души оцеляха, а около 30 все още са в неизвестност.

Оцелелите посочиха, че е имало поне още един трафикант, вероятно сирийски гражданин, който е успял да избяга от лодката и все още не е идентифициран. Разследващите са посочили само четирима заподозрени, всички от които в момента са в ареста.

Прокурорите са започнали две разследвания на бедствието - едно срещу трафикантите и друго относно това дали италианските власти са направили достатъчно, за да избегнат трагедията.

Италианското правителство отхвърли обвиненията, че е забавило спасителната операция, след като е получило доклад от самолет, управляван от граничните сили на Европейския съюз Frontex, че лодката се приближава към Южна Италия в бурно море.

Премиерът Джорджия Мелони каза във вторник, че от Frontex не са предупредили, че лодката е имала проблем, добавяйки, че крайбрежните служби на Италия са "работили по правилен начин".

Мелони трябва да проведе заседание на кабинета в Кутро в четвъртък и се очаква да одобри законопроект, който ще увеличи наказанията за трафикантите на хора.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: