Last news in Fakti

11 Март, 2023 15:51 1 020 14

Франция се готви за пореден ден на общонационални протести срещу пенсионната реформа на Макрон

  • франция-
  • протести-
  • еманюел макрон

Франция се готви за пореден ден на демонстрации срещу непопулярните планове за пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон на фона на продължаващи стачки, засегнали рафинерии, обществения транспорт и събирането на отпадъци

Франция се готви за пореден ден на общонационални протести срещу пенсионната реформа на Макрон  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция се готви за пореден ден на демонстрации срещу непопулярните планове за пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон на фона на продължаващи стачки, засегнали рафинерии, обществения транспорт и събирането на отпадъци, съобщи Ройтерс.

Коалиция на френските профсъюзи, които демонстрираха рядко срещано единство след началото на протестното движение в края на януари, се надява да продължи да оказва натиск върху правителството да оттегли реформата, чиято основна цел е да увеличи пенсионната възраст на 64 години.

По данни на министерството на вътрешните работи се очаква до 1 милион души да участват в над 200 шествия в цялата страна, докато Сенатът (горната камара на френския парламент бел. ред.) продължава да разглежда предложението. До утре вечер се очаква евентуалното гласуване на текста от страна на сенаторите.

Демонстрациите започнаха в 10 ч. местно време по улиците на редица големи градове страната, в това число Тулуза и Ница. Началото на шествието в Париж беше насрочено за 14 ч. местно време.

Във вторник по улиците във Франция излязоха 1,28 милиона души, което според правителството е било е най-високата активност от началото протестите. Профсъюзите обаче изчислиха, че в демонстрациите в този ден са се включили 3,5 милиона души.

Социологически проучвания показват, че мнозинството от гласоподавателите се противопоставят на реформата на Макрон, а малко над 50 процента от запитаните одобряват стачните действия.

Говорител на "Тотал Енерджис" (Total Energies) заяви пред Ройтерс, че стачките продължават във френските рафинерии и складове на петролния гигант, а френските държавни железници Ес Ен Се Еф (SNCF) заявиха, че националните и регионалните услуги ще останат силно нарушени през уикенда.

В Париж боклукът продължава да се трупа по улиците, а според местните медии жителите споменават все по-често за поява на плъхове.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    29 6 Отговор
    Демокралия ли бе, та да го опишеш!!! В Париж боклукът продължава да се трупа по улиците, а според местните медии жителите споменават все по-често за поява на плъхове.....

    Коментиран от #7

  • 2 Милен

    35 1 Отговор
    А нашите синдикати са в будна кома, явно ще работим до гроб.
  • 3 да де

    23 6 Отговор
    Дреме му на Микрон първата баба на републиката от сто години е пенсионер.
  • 4 Не искаме война!

    31 6 Отговор
    По-важни са протестите във Франция срещу войната, но никой не ги показва по платените козяшки медии. В Европа има огромно протестно движение срещу участие в тази война.
  • 5 Българин

    20 6 Отговор
    Вдигайте ешафода и гилотината, управляващите от друго не разбират. Интересно ми е на макарон бабето до колко години е работила?
  • 6 Гошо

    19 6 Отговор
    Макрон няма ли да отскочи до Киев Така с Зеленски да обсъдят новото име на Русия или да организира форум за обсъждане на някоя "зелена "сделка
  • 7 Съвременна "демокрация" = фашизъм❗

    25 6 Отговор

    До коментар #1 от "Верно ли":



    "Франция се готви за пореден ден на общонационални протести срещу пенсионната реформа на Макрон"


    Това ли е "демокрацията"? Правителството гласува закони, които НАРОДЪТ МАСОВО НЕ одобрява?







  • 8 незнайко

    14 7 Отговор
    Защо се хабят излишни нерви от населението ? Каквото е казано това ще стане и никакви протести не могат да променят решението ! Замо революциите са имали ефект и някакъв смисъл ! С протести нищо не става !!!
  • 9 Факт

    17 0 Отговор
    Отдавна трябваше Жан Люк Мелъншон да е президент а не това същество с неизяснена сексуалност
  • 10 Европеец

    9 6 Отговор
    Всички управляващи подлоги на краварника в цяла Европа няма да управляват още дълго - цяла Европа се тресе от протести въпреки медийното затъмнение за тях.

    Даже и полски футболен клуб беше разпънал транспарант на мача си "тази война не е наша" за което е глобен въпреки че ужким имало свобода на словото.
  • 11 Боруна Лом

    4 7 Отговор
    МАКРОН Е МЪРТЪВ, ДА ЖИВЕЕ МАКРОН!
  • 12 Браво

    14 0 Отговор
    Само така .протести до дупка...свалете го тоя герантофил....
  • 13 Българин

    14 0 Отговор
    Там протестират, а в България дремат, явно 67 г. са им малко до пенсия, робски народ
  • 14 Французите не търпят

    6 6 Отговор
    А нас ни колят всеки ден с цените, но овчиците си блеят и даже няма се вдигнат да гласуват против евроатлантиците, които ще ги пращат на фронта. Всяка овца си заслужава съдбата.
Новини по държави: