Last news in Fakti

12 Март, 2023 18:44 2 014 33

Реколтата от памук в САЩ е унищожена от климатичните промени

  • сащ-
  • тексас-
  • памук-
  • климатични промени-
  • реколта

Миналата година е била истинско бедствие за планинския памук в щата Тексас

Реколтата от памук в САЩ е унищожена от климатичните промени - 1
Източник: Shutterstock

Миналата година е била истинско бедствие за реколтата от планински памук в щата Тексас, сочат потресаващи данни на земеделското министерство. В този американски щат в големи количества се отглеждат тези груби влакна, след което се продават в целия свят под формата на тампони, памучни пелени, марли и други продукти.

Тексаските фермери обаче вече са изоставили 74 на сто от засадените площи, или почти два милиона и половина хектара, заради жегата, пресушила до дъно почвите. Това е ярко свидетелство за разразилата се "мегасуша", която се влошава допълнително от климатичните промени, пише в. "Ню Йорк таймс".

Този срив в производството е повишил цената на тампоните в САЩ през миналата година с 13 на сто, на памучните пелени с 21 на сто, памучните топки са поскъпнали с 9 на сто, а марлята - с 8 на сто. Всичко това е доста над общото равнище на инфлацията в страната през 2022 г. - 6,5 на сто, според данните на компаниите за пазарни проучвания "Нилсен" (Nielsen) и "Ен Пи Ди груп" (NPD Group).

Това е поредният пример как климатичните промени влияят върху разходите за живот по начин, който потребителите може би не могат да осъзнаят.

Западен Тексас е основният източник на планински памук в САЩ, които от своята страна са третият по големина производител в света (след Индия и Китай) и най-големият износител на влакна.

Всичко това означава, че кризата с памука в Западен Тексас ще излезе скоро и извън пределите на САЩ, твърдят икономисти.

"Климатичните промени са скритият двигател на инфлацията", твърди пред "Ню Йорк таймс" Никол Корбет, вицепрезидент на "Нилсен".

В Пакистан, който е шестият най-голям производител на планински памук в света, сериозни наводнения, причинени от климатичните промени, са унищожили половината от реколтата от памук в тази страна.

Според експертите влиянието на промените на климата върху производството на памук се разпростира в цял свят и последствията ще се усещат десетилетия напред.

До 2040 г. половината от регионите по света, в които се отглежда памук, ще се сблъскат с "висок или много висок" риск заради суша, наводнения и пожари, според неправителствената организация "Форум за бъдещето".

Тексаският планински памук предлага поглед в бъдещето. Учените прогнозират, че жегата и сушата, ще продължат да намаляват добива в американския Югозапад, което ще повиши допълнително цените на основни стоки. Според проучване от 2022 г. жегата и сушата, изострени от климатичните промени, вече са понижили производството на планински памук в щата Аризона и бъдещата реколта може да спадне с 40 на сто между 2036 г. и 2065 г.

Бари Евънс, който е четвърто поколение производители на планински памук в Тексас, не се нуждае от научен доклад, за да осъзнае случващото се. Миналата пролет той е засял 2400 акра памук (971 хектара), а е прибрал реколтата от едва 500 акра (202 хектара).

По-голямата част от отглеждания в САЩ памук е планински и добивът му е концентриран в щата Тексас. Това е необичаен факт за основна култура. При други култури като царевицата, пшеницата и соята, които са разпространени в различни географски райони, екстремните климатични събития, засягащи определен район, могат да пощадят останалата реколта, твърди Ланс Хониг, икономист в земеделското министерство.

Според производителите на памук Вашингтон може да съдейства, като увеличи субсидиите в рамките на законопроекта за земеделието, който Конгресът обновява тази година.

Данъкоплатците са осигурявали на фермерите, произвеждащи памук в Тексас, средно 1 милиард долара годишно през последните пет години под формата на субсидии за застраховка на реколтата, според икономиста в областта на земеделието от Калифорнийския университет Дейвис Даниел Съмнър.

Някои икономисти обаче са на мнение, че подкрепата за една реколта, която вече изглежда нежизнеспособна в някои региони заради климатичните промени, няма особен смисъл.

В дългосрочен план това може просто да означава, че памукът вече не е основна съставка във всичко от тампони до текстил и "всички ние ще използваме полиестер", отбелязва Съмнър.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето Мнение

    20 5 Отговор
    Пак шъ гласуфам за Боку! Шъ ми даде малко пара! Турски поток жъ ни мъ интерва! Viva la далавера!
  • 2 Вашето Мнение

    48 8 Отговор
    Защо не кажеш, че цялата реколта е ГМО? Освен, че геномът на такива култури е толкова стеснен, че те умират при най-малката климатична промяна, на тяхно място години наред след това не вирее нищо заради използваните хербициди. Русия успя и изрита всичкото гмо от страната си и скоро ще спасява цял свят от глад.

    Коментиран от #17, #27

  • 3 шегичка

    39 5 Отговор
    Тоя Путин, тоя Путин съсипа им реколтата и сигурно няма да се спре само с памука.
  • 4 отшелника

    39 5 Отговор
    УТРЕ ЩЕ Е МНОГО ИНТЕРЕСЕН ДЕН ЗА БАНКОВАТА СИСТЕМА НА САЩ ,ЩЕ ВЛЕЯТ ЛИ КРЪВ ПОЛИТИЦИТЕ В УМИРАЩАТА СИСТЕМА ИЛИ ЩЕ Я ОСТАВЯТ ДА УМРЕ СПОКОЙНО ПОВЛИЧАЙКИ СВЕТА В НЕВИЖДАН ДОСЕГА ФИНАНСОВ КОЛАПС ,МОЯТА ПРЕПОРЪКА Е -БЯГАЙТЕ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ БАНКИ И ДОЛАРА ,ОЩЕ УТРЕ , НЕЩАТА СЕ РАЗВИВАТ ЗА ЧАСОВЕ !!!!!!!

    Коментиран от #16

  • 5 Гориил

    39 3 Отговор
    Добра реколта от памук се очаква в Централна Азия, Дагестан, Астрахан и Волгоградска област на Русия. Но основният пазар за производителите на памук беше, е и ще бъде Русия.
  • 6 Вашето Мнение

    10 12 Отговор
    Аз съм гей! Срамно ли е? Аз се гордея!

    Коментиран от #8

  • 7 долче и габана

    28 6 Отговор
    това е само увода статията е за сапунисването на стадото...после следва същността и истинския замисъл на тази статия...ще започне да ви се обяснява на дълго и нашироко как дрехите шоково поскъпват заради "климатичните промени" унищожението на памукът в сащ...и никой няма да си зададе въпроса само в сащ ли произвеждат памук...и ще плаща мълчаливо новите високи цени на дрехите..но това ще стане само тук щото стадото е полирани и покорно
  • 8 долче и габана

    9 7 Отговор

    До коментар #6 от "Вашето Мнение":

    И аз съм гей! Нека да направим клуб!
  • 9 Айде де

    0 18 Отговор
    А след това в САЩ не били расисти!
    Абе ей,аланкоолу,отнемате традиционните дейности на коренното население на САЩ?
    Те там са се формирали като нация!
    Гадове!
    Санкции за вас,руски подлоги!

    Коментиран от #14

  • 10 Голем Проблем

    13 0 Отговор
    Господ забавя но не забравя.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 случаен

    9 1 Отговор
    ураааа,браво на промените
  • 14 Вашето Мнение

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Айде де":

    Колежке, няма ли да се присъединиш към нашия клуб? И ние сме Hazита!
  • 15 БгТопИдиот🇧🇬

    12 0 Отговор
    Местя го за реднековете у говедоленд.

    Купи-полвай и изхвърли е причината за глобалните промени.
  • 16 Пешо шперцо

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "отшелника":

    Брат, добре, че ми каза. Имах едно 200 долара и направо ги запалих на терасата и това е. Повече долари ни имам ни пипам!

    Коментиран от #21

  • 17 Аля+ска

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Вашето Мнение":

    Трябва да вземем спешни мерки срещу климатичните промени: Мерките са за спиране на слънчевите изригвания, за изпаренията на океаните, за прозвеждането на въглероден двуокис през нощта от световната разстителност, за спирane цикличното движение на земята.

    Но трябва действително да се борим срещy ХАРП поекта в Ал+яска
  • 18 Урюрвкос

    10 1 Отговор
    намериха причината за фалита на банките
  • 19 Климата-тва е!

    4 3 Отговор
    Памуковите плантации по реките Ами Даря и Сър Даря,които се вливат в Аралско море не са в по-добро положение Самото море се смалява,защото водата на двете реки не се влива в него,а изчезва по пътя си за напояване.Преди 20-25 години се проектираше обръщането на Сибирската река Об към Аралско море,но така и не се случва.
    Да видим и тук у нас какво се случва?Промени действат,но още не сме ги усетили.
  • 20 отшелника

    10 0 Отговор
    ТАЗИ БАНКА КОЯТО ФАЛИРА Е НОМЕР ЕДНО СПОРЕД ФОРБС -America’s Best Banks , 2023 , FORBES -EDITED BY ANDREA MURPHY, AND HANK TUCKER
    FEBRUARY 14, 2023, 06:30 AM
    А КАКВО СЛЕДВА ТАЗИ СЕДМИЦА ....

    Коментиран от #24

  • 21 Хммм

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "Пешо шперцо":

    "Може да има кървава баня следващата седмица ( визира от утре), тъй като продавачите на къси позиции вече са там и те ще атакуват всяка една банка", лазс Кристофър Уейлън - председател на Whalen Global Advisors

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хммм

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Хммм":

    Каза Кристофър Уейлън
  • 24 Хммм

    13 0 Отговор

    До коментар #20 от "отшелника":

    Няколко дни преди фалита й , шефа на банката каза :"Горд съм, че сме най добрият финансов партньор в най трудните времена" (край на цитата)
    Един ден по късно, банката спечели титлата "банка на годината" на гала в Лондон. И само ден след това... Фалира.
  • 25 САЩ са си заслужили напълно

    8 1 Отговор
    Всяко бедствие
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Калпазанин

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вашето Мнение":

    В Русия който внесе гмо е за две годинки на топло ли студено в Сибир, когато отвориха макдоналдсите путин изрично им забрани да си вкарват боклуците от обора а да ползват руски продукти

    Коментиран от #29

  • 28 Хфърчилото

    8 0 Отговор
    Доларите се правят от памук.Ще трябва го да внасят,защото ги печатът ежедневно .
  • 29 Потребител

    9 0 Отговор

    До коментар #27 от "Калпазанин":

    Еми до там ни докара "западната демокрация" - "избора" е или ядеш ГМО продукти или натурални насекоми и ларви. Не че и те няма да станат ГМО след няколко години.

    Едно време се мръщехме на салама "кучешка радост" но беше от месо а сега такъв се води деликатес - иначе обикновените и уличните помияри не искат да ги ядат.
  • 30 Симо

    10 0 Отговор
    И сега с какво ще правят хартията за доларите, като няма памук? Новият долар да не заприлича на румънска лея, от пластмаса?
  • 31 Нема памперси за

    7 0 Отговор
    дедо Джо.
  • 32 Вирус

    5 0 Отговор
    От климатичните промени хаха как натрапват зелената сделка и въглеродния отпечатък
  • 33 Хихихи Кръвожадните кравари

    4 0 Отговор
    подпалвачите на войни по цял свят ще одат по без гащи догодина.

    И това е само началото!