Last news in Fakti

13 Март, 2023 09:33 1 749 8

Седем партии ще се борят за места в следващия парламент

  • казахстан-
  • избори-
  • меджлис

На 19 март в Казахстан се провеждат предсрочни парламентарни избори

Седем партии ще се борят за места в следващия парламент - 1

Предсрочните избори за Меджлис (долната камара на Казахстан), които ще се проведат на 19 март, ще са заключителният етап от цикъла политически промени в страната. Тяхното провеждане беше оповестено още през септември 2022 г. За пръв път в страната за това, че ще има предсрочни избори, политическите партии научиха половин година по-рано, което им даде възможност да се преформатират и да се подготвят добре за предстоящия вот.

Над 12 милиона души ще имат право да избират сред 7 партии. Това са партия AMANAT, Народно-демократична патриотична партия, партия Respublica, Народна партия на Казахстан, Казахстанска партия на елените „Байтак“, Демократическата партия на Казахстан „Ак, жол“, Общонационална, социалдемократическа партия.

Новото при тези избори е, че за първи път ще участват толкова много партии. Това е възможно благодарение на законодателна промяна, която дава право партия да се регистрира не с подписка от минимум 20 000 души, а четири пъти по-малко, т.е. 5000 души. Също така е свален прагът за влизане в парламента от 7% на 5%.

От 2024 г. ще се използва смесен пропорционално мажоритарен модел. Тези избори не са само за Меджлис. Едновременно ще се провеждат избори в регионалните законодателни структури, стана ясно по време на среща на новият посланик на Казахстан в София Виктор Темирбаев с представители на българската експертна общност, научни и академични среди и медии.

На изборите за Меджлис ще се избират 98 депутати. От тях 70%, или 69 депутати ще се избират по пропорционалната система, а 30%, или 29 депутати на мажоритарен принцип.

Що се отнася за изборите за законодателните органи по региони то там ще е 50% пропорционална и 50% мажоритарна система. За селските региони – 100% е мажоритарна система.

„През 2022 г. бяха внесени съществени изменения в законодателството. Сега всяка партия при представянето на списъка с депутати на партия, минимум 30% трябва да са жени, младежи или с ограничени възможности. Също така вече е въведена и графа „против всички“. По този начин се дава възможност на гласоподавателите да изразят своето неодобрение като цяло“, уточни посланик Темирбаев.

На изборите на 19 март са поканени 10 международни организации и представители на 34 ЦИК, но поради провеждането на парламентарни избори на 2 април в България, българска делегация няма да може да посети изборите в Казахстан на 19 март.

Към днешна дата са акредитирани 111 международни наблюдатели от 16 държави.

В своите отзиви и коментари участниците в събитието дадоха висока оценка на подхода на казахстанските власти към модернизацията на политическата система на страната и търсенето на нови начини, които определят положителни тенденции за успешното развитие на държавата. Според тях, в условията, когато светът е изправен пред геополитически и геоикономически рискове и предизвикателства, стабилен и проспериращ Казахстан отговаря на интересите не само на своите граждани, но и далеч извън пределите на региона на Централна Азия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Герп

    0 6 Отговор
    Ще са номер 1
  • 2 В Белене вземат реакторите в момента

    6 2 Отговор
    Украинци и уестингхаус са там
    Реакторите заминават на Украину
    А вие.....
  • 3 ЧЕКМЕДЖЕТАТА СЕ ПОИЗПРАЗНИХА

    3 5 Отговор
    И ТИКВАТА напъва, напъва
  • 4 ТИКВУН ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА

    2 5 Отговор
    После пак ще ревете че лошо и скъпо било
    Хак да ви е
  • 5 бушприт

    5 0 Отговор
    „Байкюфтак“, Демократическата партия на Казахстан „Ах, пържол!“
  • 6 ТАКА ЛИ ВИ КАЗАХА

    3 0 Отговор
    ОТ КОЗЯК
  • 7 троловете

    5 0 Отговор
    кълват само на заглавията
  • 8 ИЗБОРИ БАУ-БАУ

    1 0 Отговор
    Вече се знае за какво става въпрос и всичко си е МАНИПУЛИРАНО!!!! ПП-ДБ и ДПС ще направят правителство, което вече се знае и има директиви за изпълнение, спуснати "отгоре". Че такива работи......нищо ново под Слънцето.