Last news in Fakti

15 Март, 2023 12:30 824 5

Естония, Литва и Полша натискат за по-нисък таван на цените за руския петрол

  • русия-
  • полша-
  • литва-
  • петрол-
  • санкции-
  • европейски съюз-
  • естония-
  • руски петрол-
  • таван на цените

Трите държави предлагат таванът, който беше определен на 60 долара за барел през декември 2022 г., да бъде намален до не повече от 51,45 долара за барел, което би го поставило с 5% под пазарните цени

Естония, Литва и Полша натискат за по-нисък таван на цените за руския петрол - 1
Снимка: Shutterstock

Три страни от Европейския съюз призовават за намаляване на тавана на цените за руския петрол този месец в опит да затруднят допълнително финансирането на военната машина на президента Владимир Путин, съобщава "Блумбърг".

Естония, Литва и Полша предлагат таванът, който беше определен на 60 долара за барел през декември 2022 г., да бъде намален до не повече от 51,45 долара за барел, което би го поставило с 5% под пазарните цени.

Днес представители на 27-те държави членки на ЕС започват дискусии относно преразглеждането на тавана на цената на петрола, който Г-7 и Съюза въведоха в края на миналата година.

Трите държави отдавна призовават за по-твърд подход към санкциите срещу Москва. Подобни искания за по-строг таван обаче останаха нечути в преговорите миналата година, тъй като САЩ искаха таванът да бъде определен на ниво, което да позволи на руския суров петрол да продължи да тече към световните пазари. ЕС се нуждае от единодушна подкрепа от правителствата на своите страни членки, за да одобри промените, което предвещава разгорещени разговори.

Въпреки че ЕС се съгласи да преразглежда нивото на тавана на цената на суровия петрол на всеки два месеца след първата оценка през януари, САЩ и съюзниците предпочетоха да запазят прага на 60 долара за барел с аргумента, че новият механизъм вече работи и темата ще бъде повдигната през март.

Ценовото ограничение на петрола има двойна цел - да се опита да запази потока на руски петрол, като същевременно свие приходите на Москва от износ.

Приходите на Русия от продажби на петрол през януари са в размер на 13 милиарда долара, но предложеното намаляване на тавана на цените би ги ограничило с 650 милиона долара, според изчисления на трите източноевропейски страни.

Източник: "Блумбърг"


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    22 2 Отговор
    Абе направо без пари да ви го наливат,а? Соца приключи бе,льохмани,на режим Капитализъм сме вече..
  • 2 Ами що

    21 1 Отговор
    се не откажете бе продажници? Само с интригите на САЩ се занимавате жалки лакеи!
  • 3 Последния Софиянец

    21 1 Отговор
    Те нали не купуват от Русия?Какво ги засяга тавана?
  • 4 Чичо СаМи

    4 5 Отговор
    Щом се дразните значи работят санкциите, винаги може и още, да видим отчета за приходи за Февруари,ама ги крият нещо
  • 5 Гориил

    0 0 Отговор
    Защо ви е нужен този театър на абсурда? Световният сенчест флот снабдява Европа с петролни смеси на пазарни цени.
Новини по държави: