Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Март, 2023 15:43 975 6

Трудни преговори! Анкара продължава усилията си по зърнената сделка

  • мевлют чавушоглу-
  • сергей лавров-
  • зърнена сделка-
  • черно море-
  • украйна

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу обсъди по телефона зърнената сделка с руския си колега Сергей Лавров

Трудни преговори! Анкара продължава усилията си по зърнената сделка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обсъди днес в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров сделката, позволяваща износ на зърно от украински пристанища, предаде Анадолската агенция, като цитира съобщение на турското външно министерство, информира БТА.

По време на срещата е направена оценка на споразумението и на двустранните отношения.

Още новини от Украйна

Черноморската зърнена инициатива, осъществена с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, дава възможност за износ на зърно от три украински пристанища. Тя беше удължена през ноември и е в сила до 18 март, освен ако не бъде договорено ново удължаване. Милиони тонове зърно и други хранителни продукти бяха изнесени от украинските пристанища, подпомагащи по този начин свалянето на цените на храните, които достигнаха рекордно високи нива в глобален аспект.

Докато преговорите продължават, Русия предложи удължаване на сделката с още 60 дни, половината от срока, с който беше удължена преди, но Украйна отхвърли предложението.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар каза днес, че Турция ще продължи дискусиите за удължаване на сделката със 120 дни вместо с 60 дни.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    7 3 Отговор
    Какви преговори бе: Ердо казва, Пу слуша и изпълнява, че Си ще му набие канчето.
  • 2 от др. време и др. място

    5 0 Отговор
    Турция успее ли да защити правото си на сегашното лице и пътя като независима държава отворена за свободна търговия и доверие ще го бъде! Но мине ли под контрола на съюзниците ще бъдат употребени и обезличени.Никой не казва,че на плещите на населението ще е лек товара, но ще имат бъдеще в собствен избор и свобода, за разлика от много държави в ЕС!

    Коментиран от #3

  • 3 Кличко :)

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "от др. време и др. място":

    Искам да хвана за зърната ПутИнка Дашната!

    Коментиран от #4

  • 4 Унуфрии

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кличко :)":

    Че кои те спира, знаеш къде е? Отиди почукай на Кремъл и им кажи какво искаш! След това ела да ни разкажеш на какъв цолаж си минал ,ако въообще можеш да ходиш от толкова удоволствия и блаженства, които ще изживееш... :)

    Коментиран от #5

  • 5 Медведев :Ако си мислиш че не се срещам

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Унуфрии":

    С ПутИнка тайно много се лъжеш :)
  • 6 Демократ

    1 0 Отговор
    Светът се измъчва да преодолее руската чудовищност и терор над невинни хора,ДОКОГА на империята на злото ще й се разрешава да руши всичко човешко?
Новини по държави: