Last news in Fakti

17 Март, 2023 05:56 652 8

Френските синдикати свикват нов ден за всеобща мобилизация срещу пенсионната реформа

  • франция-
  • синдикати-
  • пенсионна реформа-
  • мобилизация-
  • протест

За 23 март е предвиден общонароден протест

Френските синдикати свикват нов ден за всеобща мобилизация срещу пенсионната реформа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френските синдикати свикват нов ден за всеобща мобилизация срещу пенсионната реформа. Той ще бъде идния четвъртък, на 23 март. Това ще бъде деветият подобен общонароден протест, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

До решението се стигна, след като правителството прокара реформата в долната камара на парламента без гласуване, както е заложено в член на френската конституция. При този вариант правителството гарантира за реформата, но се дава право на политическите сили в парламента да внесат срещу него вот на недоверие. Крайната десница вече заплаши, че може да направи подобно нещо.

Според сдружението на френските синдикати подобно прокарване на законопроекта е истинско отричане на демокрацията.

Същевременно около 6000 протестиращи срещу пенсионната реформа се събраха на площад "Конкорд" срещу сградата на парламента, от другата страна на река Сена. Накрая полицията се намеси и ги разпръсна, като използва водни оръдия и сълзотворен газ, след като те се опитаха да и да вандализират скелето около реставрирания Обелиск в центъра на площада.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 в родината на измамната демокрация

    20 0 Отговор
    измамната демокрация трябва да умре!
  • 2 Иван

    5 2 Отговор
    Както навремето в тоталитарна България бяха забранени стачките от червената номенклатура,така и сега са забранени в България пак от червената номенклатура създала този капитализъм, който няма нищо общо със Западния
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Суха съчка

    9 0 Отговор
    Как един журналист не се престраши да напише че условията за трета категория за пенсиониране са най зле в България.
  • 5 Българските турци

    13 0 Отговор
    "Димната завеса" наречена "Демокрация и европейски цeнности" полека лека се разсейва и много скоро истината ще разцъфне "пак на пъпа на Париж " !!!
  • 6 Госあ

    7 0 Отговор
    Аз да си продължа с пенсионната възраст и средната продължителност на живота, щото ми е интересно. Значи при средна продължителност на живота от 80 години във Франция, сега им вдигат пенсионната възраст на 64 години като у нас. И стават такива протести ! С тая разлика, че средната продължителност на живота в България е 70 години !!! И още нещо, много интересно от НСИ - през хубавите години на австрийско командване в България средната продължителност на живота в България през 1935-1939 е бил 50 години. По време на лошия комунизъм 1960-1990 тази възраст скача сигнификантно на 70 години. От тогава до 2022 остава 70 години без да помръдне. Въпреки развитието на медицината. Интересно, А ?
  • 7 Някой

    6 0 Отговор
    Много ми хареса каква причина е изтъкната за полицейските репресии. Били вандализирали скелето на ремонтирания паметник. Значи, не паметника, а скелето му.
    Очаквам полицията да дойде и да почне да буха яко с бухалките всеки позволил си да вандализира паметник (щото у нас пеметници не се реновират и затова нямат скелета) в България, включително този на Съветската армия в центъра на София. Интересно, като почнат да го демонтират, дали няма да се наложи работниците да бъдат репресирани от полицията?
  • 8 Петел

    0 0 Отговор
    Такова нещо в България няма шанс да се случи. В България всички са мого силни на приказки с лакти на масата. Ще чупя тоз телевизор, казваше една у маалата. В България дори и да има някакви наченки на съпротива на улицата, след три дни сме пак пред телевизора. А иначе като ни слуша човек, как сме имале Ботев, как сме имали Левски.... имали сме ама сега ги няма, лошото е че няма и да ги има. Аре бегай да псуваш пред телевизора.
Новини по държави: