Last news in Fakti

18 Март, 2023 22:42 1 089 7

Хиляди излязоха на протест в Лисабон за по-високи заплати

  • португалия-
  • протест-
  • лисабон-
  • заплати-
  • цени-
  • храни

Недоволните искат и ограничаване на цените на храните

Хиляди протестиращи днес се стекоха в центъра на Лисабон, за да поискат по-високи заплати и пенсии, както и намеса на правителството за ограничаване на покачващите се цени на храните, които според тях задушават и без това ограничените им доходи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Португалия е една от най-бедните страни в Западна Европа и официалните данни показват, че повече от 50 % от португалските работници получават по-малко от 1000 евро на месец през миналата година, а минималната заплата е само 760 евро на месец.

По данни на Евростат минималната работна заплата в Португалия - измерена по паритет на покупателната способност, а не по текущи цени - през 2023 г. е 681 евро на месец, което е 12-тото най-ниско ниво от 15-те държави от Европейския съюз, в които има минимални заплати. В сравнение с нея в Полша минималната работна заплата е 726 евро, в Гърция 775 евро и 798 евро в Испания.

Най-големият португалски синдикат CGTP, който свика протестите, призовава за увеличаване на заплатите и пенсиите с най-малко 10% и иска от правителството да наложи тавани на цените на основните хранителни продукти.

Португалският министър на икономиката Антонио Коща Силва изключи вчера възможността за каквато и да е правителствена намеса за спиране на покачването на цените на храните, тъй като според него пазарът е най-добрият механизъм за определяне на цените.

От 1 януари заплатите на държавните служители са се увеличили средно с 3,6 % спрямо 2022 г., а тези в частния сектор нараснаха с 5,1 %, докато пенсиите се повишиха с максимум 4,83 %, показват данните на държавната администрация.

Инфлацията в Португалия се забави до 8,2% през февруари от 8,4% предходния месец. Цените на непреработените хранителни продукти, като напр. плодове и зеленчуци, нараснаха с 20,11%.

Година след като премиерът социалист Антонио Коща спечели мнозинство в парламента, той е изправен пред улични протести и стачки на учители, лекари, железопътни работници и други.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    17 1 Отговор
    А минималната работна заплата в България е 350 евро а цените на храните според работещите на запад са по високи .

    Коментиран от #6

  • 2 Брейка

    6 2 Отговор
    Тея португалски льохмани са най-голям процент от набодените в Европа.
  • 3 Тираджия с грамота

    6 2 Отговор
    И какъв им е проблема , след като почти всички хранителни стоки са по евтини от България. Цените на ток , газ и вода са като нашите , с разликата че нямат зима и не се налага да харчат луди пари за отопление. Единственото по скъпо там са нафта и бензин.
  • 4 Премини на Дегазин

    9 2 Отговор
    Аман от путинисти, не оставят лидерите си да подаряват парите им на Украйна
  • 5 Мухаа,хаа!

    7 2 Отговор
    Португалия е най бедната ( но в еврозоната) с хиляда евро заплата,и МРЗ-760 евро. А тук буквално ни блъскат насила с нашите мижави заплати.Ако ни набутат,би означавало,че към момента,онези с два бона заплата( нетна) ще отидат на хиляда евро.А колко са с подобни ,нетни заплати?.Огромната маса варира между 850-1100 лева нетни. А пенсиите? Народе не гледай политиката,а погледни трезво през джоба си.Вкарат ли ни в капана, всички ще ядем дървото заедно.В магазина,гишета за ток, вода, парно,гориво не те питат за коя партия си гласувал!
  • 6 САЙГОН

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Мба 350.... 300 Евро чисто зимат Тея на МРЗ в България
  • 7 Кьоравия

    0 1 Отговор
    Абе уж наложиха санкции на Русия, за да я затрият, а гледам в цяла Европа протести за заплати, пенсии и кипящо задоволство от охолният европейски живот!
    Кой е санкционираният, че не виждам добре!?!!!
Новини по държави: