Last news in Fakti

19 Март, 2023 14:31 992 1

Висока активност и малко нарушения на изборите за долна камара на парламента (СНИМКИ)

  • казахстан-
  • избори-
  • гласуване

Над 50% от казахстанците упражниха правото си на глас към 16.00 часа местно време

Висока активност и малко нарушения на изборите за долна камара на парламента (СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова ©

Исторически избори се провеждат днес в Казахстан. Те се смятат за финален щрих на процеса на демократизация на азиатската страна. Над 12 милиона казахстанци гласуват за Меджлис (долната камара на парламента) и Маслихат (местни законодател орган). Според данните, предоставени от областни градове с републиканско значение и столични комисии, към 16:10 часа на 19 март 2023 г. своя глас са упражнили 51,98% от общия брой граждани, имащи право на глас, посочват от ЦИК.

Първият гласоподавател упражни своя граждански дълг е направил това в 7:05 часа - веднага след отварянето на избирателната секция.

Избирателна секция № 275 към посолството на Казахстан в Армения започна работа в 7.00 часа местно време. По думите на председателя на секционната избирателна комисия до обяд над половината граждани, регистрирани в секциите, са упражнили правото си на глас.

„От рано сутринта в секциите тече активно гласуване. В избирателната секция идват избиратели - наши граждани, временно и постоянно пребиваващи в Република Армения. Гласуването протича в спокойна и организирана обстановка. Гражданите идват със семействата си“, казва Райимбек Алимхан, председател на избирателна комисия.

Представителят на Генералната прокуратура Азамат Саргазин заяви, че от началото на изборния ден са регистрирани 9 нарушения в три региона. „те са се случили в избирателни секции в Енбекшиказах, Жамбил, Райъмбек и Уйгурски райони на Алматинска област, в Караталски и Кербулакски райони на Жетисуска област, в Айиртауски и Жамбилски райони на Северноказахстанска област. Причината за нарушения е, че членовете на комисията позволяват на гражданите да гласуват за други лица“, каза представител на Генералната прокуратура в ефира на онлайн телемаратон, който се провежда по време на целия изборен ден.

Министерството на вътрешните работи на Република Казахстан информира, че 9 граждани са били отстранени от избирателните секции поради неправомерно поведение по различни причини.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фанка

    0 0 Отговор
    Путин отлага изборите за президент не намиръл смисъл във тях,е това е истински държавник!