Last news in Fakti

20 Март, 2023 12:03 1 338 36

Русия е най-големият доставчик на газ за Китай

  • русия-
  • китай-
  • катар-
  • доставчик-
  • партньор

Руската федерация е изпреварила другите големи доставчици - Туркменистан и Катар (по 2,2 млрд. куб. м), както и Австралия (1,9 млрд. куб. м)

Русия е най-големият доставчик на газ за Китай - 1
Източник: БГНЕС

Доставките на руски природен газ за Китай са достигнали 2,7 млрд. куб. м през януари, като Русия е излязла начело сред останалите доставчици, съобщи Интерфакс, позовавайки се на китайската митница. Русия е изпреварила другите големи доставчици - Туркменистан и Катар (по 2,2 млрд. куб. м), както и Австралия (1,9 млрд. куб. м).

По-специално, през януари "Газпром" е доставил на Китай близо 2 млрд. куб. м газ по газопровода "Силата на Сибир". Други 770 млн. куб. м са били чрез доставки на втечнен природен газ. По данни на митниците общият внос през януари се е увеличил с 1% на годишна база до 11,3 млрд. куб. м. Доставките на втечнен природен газ са се увеличили със 7% до 5,210 млн. тона. Вносът на газ по тръбопроводи е намалял със 7,2% до 4,48 млрд. куб. м.

През 2022 г. търговията между Русия и Китай се е увеличила с 29,3% до 190,27 млрд. долара, което е рекорд. Митническите служби посочиха Китай като най-големия търговски партньор на Русия през 2022 г. През януари-февруари 2023 г. търговският оборот между двете страни се е увеличил с 25,9%.

Вицепремиерът Александър Новак съобщи, че доставките през „Силата на Сибир“ през 2022 г. са достигнали рекордните 15,5 млрд. куб. м газ. До 2025 г. се планира доставките да се увеличат до 38 млрд. куб. м годишно. "Газпром" обмисля да доставя на Китай и по два други маршрута: от Далечния изток и през Монголия, заяви БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    5 25 Отговор
    Напълниха памперсите в тандема Русия-Китай. Путин увърта, мълчи, хленчи безпомощно

    Коментиран от #3

  • 2 Опа

    11 14 Отговор
    По-специално, през януари "Газпром" е доставил на Китай близо 2 млрд. куб. м газ по газопровода "Силата на Сибир" Я, ето каква била истината за това колко Русия щяла да "компенсира" европейския пазар. Сега някой ако мже да смята да сметне колко газ доставяШЕ Русия месечно на ЕС, преди да реши да се оттърве от златната си кокошка. За цената пък съвсем няма да говорим. Чичко Си не плаща като европеец, а като азиатец.

    Коментиран от #17

  • 3 Путин

    8 11 Отговор

    До коментар #1 от "Ротшилд":

    Искаш ли газ, петрол или друго изкопаемо от руската кал? Дай доларе, бате

    Коментиран от #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Антипутлерист

    5 18 Отговор
    Освен газ в скоро време ще дават и гз.

    Коментиран от #19

  • 8 ЕбааааааТия краварскиГъзоблизци

    12 2 Отговор
    От първите четири ком.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Смех 😆🤡🤣

    3 14 Отговор
    Нормално Аустрелиъ вече изнася за Индия никой не иска и да има дори общо вече с Китайските Сътрапи
  • 12 европейче,вбесено

    22 4 Отговор
    Каква я мислихме,каква стана!Европа се отказва от руския газ и газпром фалира,След месец и РФ фалира,А то каква излезе,Вовата си насочи газа към Китай.Китай е 2 пъти по-голям по територия от европейския съюз.На тези малоумници под мен мога да обясня,че няма как някой да продава стока или услуга на загуба!Така че не ги мислете руснаците на печалба ли са или на загуба

    Коментиран от #22

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 стоян георгиев

    5 13 Отговор
    Тва сигурно е шега? Прехваления китайски газов пазар е колкото десет българии!!!! С тоя пазар ли русия ще компенсира загубата на европейците? Ако дадете и цените на които продават на китай ще стане още по смешно!

    Коментиран от #36

  • 15 Харпун

    2 10 Отговор
    Разменят газ срещу внос на мъже в Московия.
  • 16 Значи

    6 1 Отговор
    През 2022 г търговията между Китай и Русия е стигнала 109 млрд, което е рекорд.. А данните на Евростат сочат, че през 2022 г търговията между Русия и ЕС е стигнала рекордните 253,6 млрд евро. Като Русия е внесла стоки в ЕС за 203 млрд евро, а ЕС е внесъл в Русия стоки за 50 млрд евро.

    Коментиран от #20

  • 17 Мишел

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Опа":

    Още по специално, втечненият руски газ е в основата на първото място за Русия.
    Колкото до цената на доставения втечнен газ, тя се определя от газовата борса на Югоизточна Азия.
    Цената на газа по Сила Сибир обвързана с цената на петрола и петролните продукти от преди 2 месеца.

    Коментиран от #27

  • 18 Абе

    8 4 Отговор
    Не ми се мисли,какво ще се случи,ако Русия и Китай се обединят взаимно.НАТО е просто джудже пред тях . САЩ сгреши много.
  • 19 Амиии

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Антипутлерист":

    Ти така ли правиш, че съдиш за другите по себе си? Далеч си от руския дух и начин на мислене, ро....бе 🐮

    Коментиран от #21, #25

  • 20 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Значи":

    Сложи и руския износ за сащ и трагедията на русия ще стане пълна.та българия ползва на година около 3 млрд. куб.м. газ,а русия изнася в рекордни количества за китай 25 млрд. Демек осем пъти българските нужди...цената е в китайски донги разбираи копае дъното.та ей тва е прехваления руски пазар и успех от тва пе вече запада няма да ги окупира...хахаха щом нещат запада ще ги окупира китай.да станеш китайска колония доброволно е сериозно заболяване.даже сега китай няма да иска да окупира сибир щото не би могъл да добива суровините на тези цени.
  • 21 Антипутлерист

    3 4 Отговор

    До коментар #19 от "Амиии":

    Р о б и е имало и има само в Московия. За в бъдеще... дано да се освободят.
  • 22 Вие сте бунаци

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "европейче,вбесено":

    Абе пич, като продаваш една десета от това което си продавал в Европа и двойна да ти е печалбата не компенсира количеството.
  • 23 ако русия бе друг полюс

    0 4 Отговор
    Путин прави същите маневри като Николай Втори и Керенски, и следва революция.. (ако троцки е масон, защо напада масонът керенски в зимният дворец).. Не дрон, всяка военна техника ще унищожа в международни води, и ще обявя война на САЩ и Великобритания, и ще изстрелям поне 5 ядрени ракети на 100 километра от територията на Канада, Сащ и Великобритания. Путин е ггей, .. евроатлантик, плаче за банките в САЩ и Швейцария.. ще рухне любимият му запад и любимият му неолиберализъм.. Напускам всички спортни организации, всички договори и дипломация с НАТО страните, напускане на МВФ, Св. банка, ООН, ..., И КОЙТО ИСКА ЕВТИН ТОК, безплатна инфраструктура, евтина енергия, зърно, храни, тор, машини, от Русия, да напусне всички договори с ЕС, НАТО, САЩ, мвф, оон, св.банка, и всички спортни световни организации, и да се присъедини към РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ. Забрана на износ на всичко от Русия и внос, в Руската Федерация, освен от БРИКС. Правене на Лунна ядрена защита. Изнасяне в орбита около Луната на 10 000 ядрени глави и ракети, със сувалки с изкуствен интелект и роботи. Всяка колония на САЩ, опълчила са на САЩ, ще получи 30 ядрени ракети.
  • 24 ТРЕНД

    2 1 Отговор
    Русия няма да се разпадне. Както ни Китай ни Индия се разпадна преди 100 години. Нито Франция нито САЩ може да се разпадне. Само придатъкът на колониалната империя може да се отдели. Турция няма да се разпадне, а правеха да се разпадне преди 100 години. Само се отделят чуждите територии, към Турция, към Франция, към Англия, САЩ няма да се разпаднат - но НАТО и МВФ ще умре, и властта им над други територии. ЕС ще се разпадне. НО РУСИЯ НЕ! Няма такова явление в историята на Вселената. СССР се разпадна, и каквото можа се отдели..
  • 25 Амиии

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Амиии":

    Какъв дух с тази ро бска психика. Па и мислене моля ти се. Ха ха ха ха ха
  • 26 СЕРИОЗНО

    2 1 Отговор
    Целта на войната е 1000-2000 милиарда печалба от енргопотреблението на ЕС, в ръцете на американски компании, 1000-2000 милиарда долара в ръцете на военопромишленият сектор в САЩ. Санкции срещу Китай, защото, скоро Китай трябва да залее светът с автомобили, банани, плодове, дървесина, кафе, цитруси, сирене, сладолед, шоколад, сглобяеми къщи, мебели, ..., но Китай е консуматор на 60% автомобилните марки от Европа и САЩ, и другите стоки. Такива санкции срещу Китай ще занулят акциите на 80% от американските и европейските компании. А планът на Китай винаги е бил планът на Сталин, това е икономика която няма нужда от внос и износ. (около 20% от бвп е износът, вносът им е около 18%. китай не е износна икономика, българия изнася 62% от бвп, германия 47%) Китай с 10 пъти повече инженери от цял свят, 15 милиона инженери.

    Коментиран от #29

  • 27 Опа

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Мишел":

    Забелязах, че пропусна да направиш сравнение между количествата за януари, да речем 2022, от Русия за Европа и количествата за януари 2023 за Китай, да видим как Русия "компенсира" европейския пазар. За цените пък съвсем се предаде, защото вече е публична тайна, че Русия продава доста под пазарната на "безграничния си приятел" Си.
  • 28 Дракона поглъща пандата...

    2 1 Отговор
    Както винаги търпението носи своите ползи, а китайците знаят как се тренира мечок !
  • 29 Искаш

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "СЕРИОЗНО":

    да кажеш, че Путин играе за САЩ срещу Китай, като едновременно с това закопава Русия? Интересна теория.

    Коментиран от #31, #32

  • 30 Токайто

    0 0 Отговор
    Европа да подготви нови санкции!
  • 31 СЕРИОЗНО

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Искаш":

    Не съм каза това. Но е така, Путин мрази Китай и обича САЩ и Англия, дори е техен агент, антикомунист и русофоб. НЕОЛИБЕРАЛ. Той е опиум за Русия и руският народ, за да не се събуди Русия и да се излекува. Той дойде на власт за да не дойдат комунистите, смекчат неолиберализмът и антикомунистическата - антируска пропагандаа.
  • 32 СЕРИОЗНО

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Искаш":

    не казвам, че Путин е започнал войната, САЩ я започва и поддържа, с онези цели които споменах.. Те не понасят друг да печели от някакъв монопол..
  • 33 ...

    0 0 Отговор
    Само дето не се споменава LNG колко вкарват като най-голям вносител преди Япония дори. Тогава ще разберете, че това по тръбата е нищожно.
    За справка от 2020та за ЕС руснаците правиха по 50 млрд. куб. м3 САМО перз СП1 без останалите. Та с тия 2,7 са смешни направо.
    2021ва януари месец са вкарали 72 млрд ТОНА (ТОНОВЕ) LNG от цял сват.
  • 34 Вирус

    0 1 Отговор
    И сега какво яд ли ги е западняците хахаха
  • 35 ...

    2 1 Отговор
    Руската газ по газопровода и кораби е едва 9% от общата газ която Китай внася на месец от цял свят.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания