Last news in Fakti

21 Март, 2023 12:15 1 010 9

Затрупаните с боклук улици на Париж - символ на протеста

  • франция-
  • париж-
  • протести във франция-
  • пенсионна реформа на макрон

Мнозинството французи, според социологическите проучвания, се противопоставят на решението на президента Еманюел Макрон да повиши възрастта за пенсиониране с две години, от 62 на 64 за повечето хора и от 57 на 59 за боклукчиите

Затрупаните с боклук улици на Париж - символ на протеста - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стачката на парижките сметосъбирачи, която започва своя 16-ти ден във вторник, оказва влияние върху естетиката на френската столица, но и се превръща в символ на протеста на французите срещу пенсионната реформа на Макрон, обобщава Асошиейтед Прес.

Мнозинството французи, според социологическите проучвания, се противопоставят на решението на президента Еманюел Макрон да повиши възрастта за пенсиониране с две години, от 62 на 64 за повечето хора и от 57 на 59 за боклукчиите.

Макрон прокара демонстративно ключовото за втория си мандат законодателство през парламента миналата седмица - без гласуване, благодарение на специален член от конституцията. В понеделник правителството оцеля след два вота на недоверие, внесени от опозицията. Законопроектът вече се счита за приет.

Но боклукът се свърза с политиката. И нито синдикатите, които организират протести, нито някои граждани са готови да отстъпят.

Кметът-социалист на Париж Ан Идалго, която подкрепя стачкуващите, се оказа в безизходица. Кметството отхвърли възможността да изкара със заповед камионите, като каза, че това не е работа на градската администрация. След това полицейската префектура нареди гаражите да бъдат деблокирани. С помощта на частни компании е започнало сметосъбирането в "силно засегнатите" райони, каза кметството. Има проблеми с изхвърлянето на боклука в блокирани инсинератори. Все пак кметството каза, че към понеделник по улиците са останали 9300 тона боклук, което е по-малко от 10 000 тона преди дни.

Работниците в много сектори, от транспорта до енергетиката, стачкуват периодично от януари. Но именно боклукът във френската столица направи боклукчиите, отдавна приемани за даденост, видими - и гнева им очевиден.

Оживената култура на открито в града усеща ефектите. Някои от легендарните тесни улици на Париж се превръщат в предизвикателство за преминаване принуждавайки хората да минават покрай купчините боклук в тясна колона. Ароматът на гранясал, гниещ боклук все повече се носи във въздуха с настъпването на пролетта и затоплянето на времето. Местата в някои кафенета, разположени в близост до купища боклук, са празни.

Два спонтанни протеста миналата седмица на огромния площад "Конкорд", срещу Националното събрание, прераснаха в насилие, когато полицията започна да разгонва протестиращите със сълзотворен газ и водни оръдия. Някои от изгонените започнаха да подпалват купчини боклук из луксозния център на Париж.

В понеделник стотици млади хора демонстрираха близо до Дома на инвалидите - мястото на гробницата на Наполеон, докато силите за сигурност само наблюдаваха отстрани. Насрочени са нови протести - синдикатите планират национални шествия и стачки за четвъртък, за да притиснат правителството да оттегли пенсионната реформа.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Супер

    19 0 Отговор
    Пак гласувайте за макрон. Мазохисти.
  • 2 французойче,от чистотата

    14 0 Отговор
    С две думи в резюме;За бяла Франция настъпиха черни дни!14-те африкански колонии са само спомен!А спомените не топлят,нали?Гордите франсета трябва да забравят господарските си навици и да започват да работят!Не трябва да разчитат на милионите африкански бежанци.Мароканчетата казват-доста години сме работили за Франция!Хайде сега Франция да поработи за нас

    Коментиран от #5

  • 3 Ана

    10 0 Отговор
    Макрон финишира кой ли ще плаща пластиките на баба му след като го изхвърли народа
  • 4 Дякон Унуфрий Араллампиев

    13 0 Отговор
    Гледах как полицията преби от бой една жена Либерте шери Вива демокрасьон
  • 5 Соваж бейби

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "французойче,от чистотата":

    Абе ти днес как си ?Кой ти е виновен че българина си трае ,доволни сте !Кога си хранил Франция абе що за глупости ?Храниш българските политици ,купуваш им хотели ,коли ,къщи в чужбина ...В каква фантазия живееш и кой ти е казал че само мигранти работят а другите седим в къщи и чакаме да падне от небето нещо ли ?

    Коментиран от #7

  • 6 Кадир

    10 0 Отговор
    Че тя почти цяла западна Европа си е едно бунище. Перфектна метафора.
  • 7 Само питам

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Соваж бейби":

    А ти не си от емигрантите.На теб баба ти е кореняк парижанка.Видяла жабата ,че подковали коня и тя вдигнала крак.

    Коментиран от #8

  • 8 Соваж бейби

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    Аз не съм кореняк от тук така е , мъжа ми родителите му са от тук.Ела го виж стареца прави пари с три фирми гони 70 те още излиза с трактора на нивата ,нямат чистачки в къщи не се спира .С мъжа ми сме в града друг бизнес често няма уикенд ако някой се разболее тръгва да замества или вечер ако се обадят 2,3...през ноща закъсали с камион ,авария .Има много мигранти които са дошли учили работят доктори ,адвокати в банки ...ако не си учил много това което можеш!Тука има и франсета боклукчии а в България е друго знаем кои работят в чистотата !Тези хора които протестират всичките африканци ли са ?Ако си бил/а тук на сезонна работа е твой избор никой не те е карал на сила до тук после да пишеш такива неща с бг.фирми посредници която ти краде парите и работиш за нищо .
  • 9 гашф

    3 1 Отговор
    А на стадото тук му вдигат пенсионната възраст и то стои мълчи и си трае. Глупав народ. Ей за това няма да ви бъде.
Новини по държави: