Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Март, 2023 11:22 4 402 45

Войната на Русия в Украйна показа, че САЩ имат други приоритети, а не Европа

  • нато-
  • сащ-
  • украйна-
  • европа-
  • китай-
  • русия-
  • джо байдън-
  • отбрана-
  • бвп-
  • сигурност

Дори войната в Украйна не успя да подтикне най-големите европейски сили да постигнат целите за разходи за отбрана

Войната на Русия в Украйна показа, че САЩ имат други приоритети, а не Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Само 7 от 30-те членове на Атлантическия алианс са изразходвали поне 2% от своя БВП за отбрана през 2022 г., показва годишният доклад на междуправителствения военен съюз, разпространен от централата на пакта в Брюксел, пише БТА.

Дори войната в Украйна не успя да подтикне най-големите европейски сили да постигнат целите за разходи за отбрана, определени още през 2014 г., т.е. в годината на анексирането на Крим от Русия. Според публикувания вчера доклад на НАТО, нито една от най-големите икономики в Европа не е постигнала общата цел да изразходва 2 процента от своя БВП за отбрана. В целия военен алианс само седем от 30-те членове през миналата година са изразходвали поне 2% от БВП за целта.

И въпреки че това възлиза на милиарди, официални лица и експерти предупреждават, че членовете на организацията ще трябва да харчат много повече, за да гарантират сигурността си, посочва изданието “Политико“ .

Данните на НАТО за 2022 г. показват, че макар съюзниците да наливат значително повече пари за отбраната си от години, много от тях все още изостават в голяма степен от поставената през 2014 г. цел алиансът да изразходва 2% за отбрана в рамките на едно десетилетие. От 30-те членки само Гърция, Полша, балтийските републики, Великобритания и САЩ са похарчили повече от 2 процента от БВП за отбрана през миналата година, показва годишният доклад на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

От трите най-големи икономики в ЕС най-близо до целта е Франция, която изразходва 1,89% от своя БВП за отбрана. В същото време, въпреки многобройни обещания, Германия изостава с постигнатите 1,49%, а Италия е маркирала 1,51 на сто.

Министър-председателката на Естония Кая Калас, чиято страна според доклада е достигнала 2,12 % разходи за отбрана през миналата година, заяви в началото на седмицата , че е "доста шокирана", когато гледа кой изпълнява и кой не изпълнява целта.

"Хайде де, това не е възможно - мисля, че всички трябва да разберат, знаейки и виждайки какво се случва в Украйна, че не разполагаме с това време", каза тя пред "Политико". Докладът обаче подчертава как съюзниците от НАТО непрекъснато инвестират и сега харчат значително повече, отколкото при първото договаряне на целта.

"Европейските съюзници и Канада увеличиха разходите за отбрана за осма поредна година. От 2021 до 2022 г. разходите за отбрана са се увеличили с 2,2% в реално изражение. Общо през последните осем години това увеличение добави 350 милиарда щатски долара за отбрана“, каза Столтенберг. Шефът на алианса отбеляза, че НАТО е очаквала още две членки да постигнат целта, но техните икономики са нараснали с повече от очакваното, поради което разходите им са останали по-ниски като дял от БВП.

Разминаване между обещания и постижения

САЩ продължават да са най-щедри за отбраната в НАТО. Докато САЩ представляват 54% от икономическата продукция на алианса, те допринасят за 70% от разходите за отбрана, се отбелязва в доклада.

Следващият по големина платец, Великобритания, отговаря за около 6 % от общите разходи на алианса, а Германия - за около 5 процента. Всъщност в алианса съществува разбиране, че да обещаеш да увеличиш разходите за отбрана и да го направиш в действителност не е едно и също нещо. "Политическите прокламации за увеличаване на отбранителните способности са добре дошли", каза високопоставен служител на отбраната от Централна Европа. Поемането на обещания е лесно.

"Но да се изразходват значителни допълнителни средства за отбрана е много трудно на практика", каза служителят, като посочи многобройните пречки, които засягат европейските държави.

Сред тях са неефективното планиране на отбраната, недостигът на суровини за производство на оръжия и боеприпаси, дългите процедури за възлагане на обществени поръчки и ограниченият производствен капацитет, чието разширяване може да отнеме години. "Реалните разходи за отбрана ще се увеличат в някакъв момент, но това ще отнеме поне няколко години - при условие, че съществуващата политическа воля е устойчива", добави служителят.

Вчера Столтенберг подчерта пред журналисти в централата на НАТО в Брюксел, че въпреки направеното, "няма съмнение, че трябва да направим повече и трябва да го направим по-бързо". "Темпото сега, когато става въпрос за увеличаване на разходите за отбрана, не е достатъчно високо", каза той. "Моето послание към съюзниците е, че приветстваме това, което са направили, но те трябва да ускорят, трябва да постигнат повече в един по-опасен свят." На практика посочената цел от 2% от БВП като разходи за отбрана вече се приема за необходим минимум, а не като таван.

Многостранни предизвикателства пред сигурността

Експертите предупреждават, че процентите далеч не са единствената мярка, която има значение, докато алиансът се бори с развиващите се заплахи за сигурността. Дебатът за двата процента "поставя по-голям акцент върху вложенията в колективната сигурност на алианса, а не върху резултатите", казва Шеймъс П. Даниелс, анализатор на бюджета за отбрана в Центъра за стратегически и международни изследвания - базиран във Вашингтон мозъчен тръст.

"Членовете на НАТО трябва да инвестират съответните средства за отбрана", каза той, "но трябва да се съсредоточим повече върху това дали съюзниците осигуряват съвременни способности и сили, необходими за усилията за колективна сигурност." Друг европейски дипломат призна пречките на този фронт, като например това, че Германия все още не е докоснала новия си фонд за военна модернизация на стойност 100 млрд. евро. А някои съюзници инвестират в скъпоструващо оборудване, докато нямат достатъчно сили за евентуални операции.

Но дипломатът посочи и няколко фактора, които тласкат напред европейските инвестиции в отбраната - включително икономическите ползи от харченето на пари за отбрана и възможните политически промени в САЩ. И макар че официални лица и експерти очакват Вашингтон да продължи да играе водеща роля в рамките на НАТО, се признава, че независимо от това кой е в Белия дом, вниманието на Америка ще се насочва все повече към Азия.

Макар че сегашната американска администрация силно подкрепя НАТО и изразходва огромни средства за подпомагане на Украйна, някои гласове - включително републикански претенденти за президентския пост - поставят под въпрос тези разходи. Войната на Русия в Украйна "промени възприятията и всички разбират, че [САЩ] имат други приоритети, а не Европа", отбеляза вторият европейски дипломат.

Съществуват "опасения", каза дипломатът, свързани с евентуално "завръщане на републиканците". Данните в доклада на Столтенберг показват, че Хърватия и Франция са най-близо до постигането на целта от 2 %, като всяка от тях отделя по около 1,9 % от БВП за отбрана. На опашката се нареждат Белгия, Испания и Люксембург, чиито разходи за отбрана са под 1,2 % от БВП.

Общите военни разходи на НАТО през 2022 г. се оценяват на над 1 трилион щатски долара. Очаква се лидерите на НАТО да договорят нова цел на срещата на върха във Вилнюс, Литва, през юли, а Столтенберг заяви, че 2 % от БВП вече трябва да се разглеждат като минимум, а членовете да се стремят да напредват по-бързо, отколкото досега, за да достигнат по-високи нива, съобщи Ройтерс. "Ще се застъпвам за по-амбициозно обещание от това, което поехме през 2014 г.", каза той. "Ако през 2014 г. е имало нужда от увеличаване на разходите за отбрана, то сега това е още по-очевидно."


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Русофил

    12 59 Отговор
    Много силно руско лоби има в Европа. За ликвидирането му трябва време.
    Като спрат рублите и лобито ще си отиде.

    Коментиран от #22, #43

  • 3 Петър

    65 9 Отговор
    Какви приоритети имат САЩ? Това е една гадна консуматорска държава, яд ме е, че много хора не виждат това.
  • 4 МОСКОВИЯ СЕ РАЗПРОДАВА НА ПАРЧЕ

    12 40 Отговор
    Kитaец ĸyпи пoлoвинaтa oт pycĸa ĸoмпaния в Яĸyтия с пpoeĸти зa $12 милиapдa
  • 5 ТаУмВзе

    56 6 Отговор
    Краварчето му фалират банки, но на война с Русия и Китай се цани! Сценката от окрайна я мани. Пада Артьомоск и окраинското наци приключва.

    Коментиран от #10

  • 6 Петьо Петров

    10 46 Отговор
    руската коч....а свърши -Китай ще си откъсне голямо парче
  • 7 Индийски БИВОЛАР

    7 43 Отговор
    нелепите ватенки загубиха специалната......
  • 8 ЕС-НАТО-САЩ гейски съюзи

    45 6 Отговор
    САЩ е най-голямото зло на света!
  • 9 Заглавието

    31 0 Отговор
    ... няма нищо общо със смисъла на статията.

    Коментиран от #27

  • 10 Русофил

    10 31 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Той и Киев аха да падне ... преди година, ама не падна. Сега всяко село е решаващо
    за руската пропаганда.

    Коментиран от #17, #19

  • 11 Дякон Унуфрий Араллампиев

    31 4 Отговор
    Правеше си някой сметката че ще краде от медеца на Баба Меца Че ще разположат огромна армия която да провокира с присъствието Русия Е да ама не Плановете се провалиха

    Коментиран от #23

  • 12 Коментар

    34 3 Отговор
    Да,сащисаните се чудят как да набутат еврпейците във война,за да им продават оръжия.Даже накараха Урсула да приеме санкциите,които най-много на Европа вредят като всеки ден с пропаганда се пробват да ни убеждават как Путин е сложил санкциите и така да ни накарат да се юрнем да бием руснаците за ресурси.
  • 13 Евроатлантик

    34 5 Отговор
    САЩ закопаха Европа. И тласнаха Русия към Китай, а сега по спешност въоръжават Южна Корея и Япония, че изтърват Тихия Океан. Ама са изтървали влака отдавна. Китайският дракон отдавна се готви да детронира световния бияч от околностите си. Китай и Русия имат бясното куче Ким, Поднебесната е с най-големият военен флот от няколко години, Китай имат гарантирани доставки на суровини, така че производствата им ще работят на пълни обороти и икономиката им ще запълва всички празнини освободени от Европа и САЩ. След изключването на Русия от SWIFT вече работят паралелно китайските и руските аналози. Русия има и тяхна карта конкурент на Виза и Мастъркард, не бих се учудил и при Китай да е така.
    Та предстои Чичо Сам да бъде отпъден, най-вероятно чрез война в Тайван. Сривът на производството на чипове ще отекне със страшна сила навсякъде в Западния свят. Което е още една причина това да се случи. Китайците само чакат удачния момент да ударят.

    Коментиран от #32

  • 14 ЗаЕдинПРиятел

    13 3 Отговор
    Аз пак да питам за един приятел, защо разхода трябва да е свързан с брутния вътрешен продукт (ако не е просто рекета на застрахователите от 90-те) ... ако един немец изкарва повече пари от един македонец, означава автоматично, че и повече пари ще плаща на САЩ за оръжие. Това означава ли, че ако и двата народа са част от НАТО - Макегодния ще я защитават по-малко. Точно мутрите от 90-те, те искаха процент от оборота или ти унищожаваха бизнеса.
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 2 Отговор
    Какво общо имат парите дадени за въоръжение на НАШАТА армия,
    с тези дадени за оръжие и боеприпаси на У--йна ❗❗❗❓❓❓
  • 16 Българин

    19 5 Отговор
    Сбогом НАТО

    Коментиран от #25

  • 17 Чеп

    19 7 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    Ако беше паднал Киев кажи ми укрофашите как щяха да дадат 500 000 жертви ?Най-много 60-70 хиляди и край и останалите бандери щяха да си джиткат на воля.А сега в месомелачката и при Бандера.
  • 18 Фактопроверител

    5 23 Отговор
    Ей, ватенките пак се оляха. Един Бахмут не можаха да превземат, ама вече кроят шапката на Тайван и на Тихия океан. А не виждат, че основната руска опорка за злото, проклето НАТО дето иска да завземе цялата матушка раша, всъщност се оказа, че само си е бърборило и е нямало никакви намерения да увеличава ресурс и прочие. Гениалният стратег путлер, обаче сега ще ги накара зорлем. А като са тръгнали западняците, то няма да спрат докато не демилитализират, денацифицират и най-вече денуклеризират матушката, щото утре ще се пръкне някой нов дорогой владимир владимирович и пак всичко наново. БезГраничният приятел Китай дава на путлер само сълзи и сополи, а на практика иска само евтини ресурси, без да дава нищо в замяна. И чака своя момент да реализира БЕЗграничните си претенции към Южен Сибир.

    Коментиран от #37

  • 19 Иииии

    18 3 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    Защо пък Киев да пада? Къде виждаш ти Украйна като страна в този конфликт? Ако твърдиш, че Украйна има нещо общо с конфликта, който се води на нейна територия, значи не живееш на този свят.
  • 20 Разходите за отбрана

    26 3 Отговор
    са пари хвърлени на вятъра. Ако САЩ са се специализирали в производството на такава техника, то не значи, че Европа трябва да им финансира икономиката. Тези разходи не създават никакъв продукт от който обществото да има полза. Всъщност отбранителният сектор замърсява околната среда, създава инфлация и други негативни икономически ефекти. В крайна сметка ако западът не беше предоставял оръжие на украинците конфликта отдавна може би щеше да се разреши.

    Коментиран от #28

  • 21 Два процента

    6 11 Отговор
    Са малко трябва да се постигнат поне четири и половина процента за да може алианса да задуши русия
  • 22 Хахаха

    19 6 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Не е лоби. Просто Русия е огромна и незаобиколима част от човечеството. Няма нужда от лобиране. Самото и съществуване е опора за честните и читавите хора по света. Русия си е Русия.
    Само античовеците и роботизираните био единици без чест и съвест, естествено, ненавиждат Русия.
  • 23 Така е,

    3 11 Отговор

    До коментар #11 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    баба Меца даде медеца на китаеца.
  • 24 Погром на Европа до дупка

    13 1 Отговор
    Войната на Русия в Украйна показа, че САЩ имат други приоритети, а не Европа
  • 25 ФАКТ

    4 16 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Товарищ Калашникова,пардон Митрофанова,иска да прикътка по просташки начин българските IT специалисти за работа в кочината Московия.Че заедно със семействата им.До къде стигна "великая и несъкрушимая".След като им избягаха специалистите/да не отидат на фпанта в Украйна/,сега путлерастията търси специалисти от вражеската страна България.Рашистите с ума сошли.
  • 26 Даааа

    17 1 Отговор
    Европа им финансира икономиката на САЩ. Друго не прави.

    Коментиран от #30

  • 27 111111

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Заглавието":

    Недей с лошо, колега!

    ПС
    "Факти" ли? За "Факти" лоша дума да не съм чул. ;-))
    Мааамини сладки.
  • 28 Какво щеше

    4 13 Отговор

    До коментар #20 от "Разходите за отбрана":

    да стане ако на Украйна не се даваше оръжие? Отдавна да е окупирана и руските войски в Молдова, Полша и Прибалтиките. После в Румъния и у нас, това ли искате да стане?

    Коментиран от #31, #33, #35, #41, #42

  • 29 Столтенберг е

    17 0 Отговор
    Враг на европейските народи
  • 30 111111

    13 1 Отговор

    До коментар #26 от "Даааа":

    Не си прав!
    Европа прави много за себе си; пардон - "срещу".
    Вреди си с все сила.
  • 31 111111

    9 2 Отговор

    До коментар #28 от "Какво щеше":

    Авгиевите обори - особенов БГ - са си за чистене. Повсеместно!

    ПС
    А народеца ни никога няма да ги изчисти. Просто - манталитет; не сме гърци, нито французи.
  • 32 Китай не е

    2 8 Отговор

    До коментар #13 от "Евроатлантик":

    толкова силен колкото изглежда. БВП му е колкото на ЕС и колкото на бедна България на човек от населението. Имат много врагове до себе си, Индия им е основен враг имат големи погранични спорове, а още Япония, Ю.Корея, Тайван и Виетнам. Търсят си и нови врагове в лицето на Индонезия, Филипините и Австралия за Южно-китайско море. Броят на населението им не е толкова голям, само на Стара Индия(с Пакистан и Бангладеш) е с 300мил. повече. Били са ги японци, руснаци, виетнамци(1978г.), а сега и индийци с камъни и тояги по границата.

    Коментиран от #34, #36

  • 33 111111

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Какво щеше":

    И още нещо - Всичкия жълтопаветен умнокрасивитет щеше да приветства (разбирай целува навсякъде) Путин.
    Просто - манталитет на умнокрасивитета.

    ПС
    За жалост.
  • 34 111111

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "Китай не е":

    Ти да видиш; анализатор!

    ПС
    Даже анализатор и половина.
  • 35 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 1 Отговор

    До коментар #28 от "Какво щеше":

    Какво щеше да стане е

    Бъдеще евентуално време !

    Но виж КАКВО СТАНА ,
    когато Руската армия се изтегли от ГДР е РЕАЛНО СЕГАШНО ВРЕМЕ❗

    Армията на САЩ изтегли ли се от ГФР
    или навлезе в Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Румъния, България ....🤔🤔🤔🤔🤔
  • 36 Хахаха

    12 1 Отговор

    До коментар #32 от "Китай не е":

    Стига с това БВП. Не сте ли разбрали, че това е измислен инструмент на запада. В повечето западни страни то се формира от услугите, а не от промишлеността и от ресурсите. Без евтините ресурси и услуги няма да имат вече. Ще закусват БВП. Тук ще в пъти по добре от другите страни на а ЕС. Ще видите.

    Коментиран от #39

  • 37 Евроатлантик

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Фактопроверител":

    Артьомовск е в по-голямата си част вече под руски контрол, Авдеевка е следващото обкръжение, от което Донецк най-накрая ще си отдъхне от ежедневните артилерийски обстрели по цивилни цели в града. Те не са спрели от 2014 година.
    А преди малко обявиха, че руснаците контролират Красногоровка. Изгонването на ВСУ от Донецк се случва, макар и бавно. Ама никой няма бърза работа, така че ще се воюва колкото трябва, щом на никой не му увира главата да преговаря за мир.

  • 38 Артилерист

    12 1 Отговор
    Американците трошат безчет милиарди, за да крепят хегемонията си. Например Ирак с какво е заплашвал американците, че изхарчиха сума ти пари за войната там, избиха близо милион човека, два пъти повече раниха, опустошиха страната и прокудиха 10 милиона в емиграция. От 240 години история, американците само 16 години не са в някаква война. Не помня точно числото, но ставаше дума за много десетки трилиони общи разходи за тези им войни. Представяте ли си какви ползи можеше да има от тези пари, вместо да се харчат за убиване и разруха? И сега са побеснели и рекетират сателитите си за повече военни разходи, защото се вижда края на хегемонията им. А нали НАТО беше отбранителен съюз? Варшавският договор отдавна го няма, но те си нарочиха Русия за заплаха и продължиха с ненаситния си милитаристичен нагон. Затова и сега са пак във война, този път срещу Русия чрез укронацистите. Но този път, колкото и да насилват и остъргват оръжейно и финансово страните от НАТОто си, удариха на камък. По-голямата част от човечеството се обединява срещу тях и в изолация е не Русия, а те, американците и подчиненото им НАТО ...

    Коментиран от #40

  • 39 Всяка държава

    2 6 Отговор

    До коментар #36 от "Хахаха":

    е силна военно до границите си. Къде ще се бие Китай с държавите от НАТО, те са далеч, а и за чия територия? Китай може само икономически да се бори със Запада, но всъщност той е силен защото има къде да си търгува стоките точно с него. За 1 година търговския стокообмен между Китай и САЩ, ЕС е 2200 млрд$, за Русия е 200млрд.$, кого би предпочел? Никой не ще война - САЩ, ЕС, Китай. Китай получи Сибир и ще го увоява стотици години, друго не му трябва. САЩ и ЕС ще купуват стоките произведени със сибирски суровини и всеки ще е доволен. Единствено за Тайван може да има нещо, но то ще е бързо.
  • 40 Българските турци

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "Артилерист":

    Ментално са изключили Турция от НАТО като не дават никакви статистики за военните и разходи и разработки,които са уникални в най новата история на турците !...Давам ви съвсем прясна информация пупликувана в турската медия : - Интелигентна отбранителна система Hydro-GIDS.

    Благодарение на водородните реактори, които са патентовали, те могат да произвеждат на място, без да съхраняват водородния газ, необходим за системата за изстрелване. Тази система не оставя балистична следа. Поради тази причина той не може да бъде открит от безпилотни летателни апарати и други военно въздушни отбранителни елементи в района. Тъй като не създава отпадъци след изстрелване и не представлява елемент, изискващ поддръжка и ремонт на системата, той осигурява възможност за серийна стрелба един след друг.
    Най-интересното е, че са намалили цената за изстрел от $800 на само $3. Използването на твърдо гориво в системите за изстрелване на военноморските платформи също причиняваше деформация на платформата в допълнение към живота на цевта. Тази нова технология прави системата за изстрелване с водород по-ефективна за военноморските платформи. Hydro-Gids; Може да се носи и на мобилни устройства и да бъде интегрирана на фиксирани платформи и на безпилотни летящи , наземни и морски превозни средства. Тази система е първата в света, която използва водорода в стартовите площадки за задвижване и на дронове.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 В Русия

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Какво щеше":

    Има закони и правила, които много или малко се спазват. Това е валидно за всички сектори и аспекти от живота. В България няма нищо, всеки идва си прави каквото иска, болниците трепят хора само и само да вземат пари от държавата. С коли колко хора се изтрепаха ... да ни превзема Русия, мисля, че голямата част от населението ще бъде по-добре.
  • 43 Кви рубли

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Ти се въртят в главата бе? Огромна част от българите обичаме Русия- безплатно.И направо умираме от любов към фаш- също безплатно, и от цялото си сърце!
  • 44 Светльо

    6 1 Отговор
    Нашият президент единствено е избран мажоритарно и има право повече от останалите политици да говори от името на народа си. А тези които разбират само от дребна търговия и далавера имат нахалството да искат да се включат по-активно във войната. Защо, защо да даваме оръжие. Каква победа, какви пет лева, защо не си оправим вътрешните неразбории, а гледаме чуждите, само тогава ще сме суверенна държава. Тук всеки мисли, че разбира от всичко.
  • 45 куку

    2 0 Отговор
    е..откъде да има пари за пенсионери във Франция--след като наливат СТОТИЦИ МИЛИАРДИ за войната..заслужил геронтофил..неговата булка вече гони 70..на нея все тая..
Новини по държави: