Last news in Fakti

23 Март, 2023 13:54 1 689 38

Радев: Възможно е октомври да влезем в Шенген. Заличаването на българския клуб в Битоля е израз на безсилие и паника

  • румен радев-
  • октомври-
  • шенген-
  • битоля-
  • клуб-
  • безсилие

"И заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България и нашите европейски партньори Република Северна Македония да впише българите в своята конституция", каза държавният глава

Радев: Възможно е октомври да влезем в Шенген. Заличаването на българския клуб в Битоля е израз на безсилие и паника  - 1
Снимка: БГНЕС

България не се е отказала от Плана за справедлив преход. Това заяви президентът Румен Радев преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

"Служебното правителство не се е отказало от Плана. Това е някакво недоразумение с еврокомисаря Ферейра. Вчера се чуха с нея, всичко е изчистено. България има да получава тази година 800 млн. Условието е до края на годината да доставим плановете, съгласувани с трите важни области - Стара Загора, Кюстендил и Перник. Разбира се, че ще ги предоставим", каза Радев, цитиран от БНТ.

Президентът заяви, че е напълно възможно страната ни да бъде приета в Шенгенското пространство през октомври тази година, ако изпълни всички важни стъпки и направи необходимите законодателни промени. Той подчерта, че се водят разговори с нидерландския премиер Марк Рюте, австрийският канцлер Нехамер, с ЕК и със Съвета.

Радев определи решението на властите в Северна Македония да заличат българския клуб в Битоля като израз на безсилие и паника.

"Това отеква много лошо в ЕС. Това решение е израз на паника и безсилие, защото властите в Република Северна Македония трябва най-сетне да признаят, че има македонски българи и българско присъствие в Северна Македония не от сега, а от векове - от 1300 години. И заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България и нашите европейски партньори Република Северна Македония да впише българите в своята конституция", каза той.

България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, ако те поискат това, а не за Украйна. Това заяви президентът Румен Радев преди заседанието на Европейския съвет, който започва днес в Брюксел.

Президентът посочи, че България е важна част от Европейския механизъм за укрепване на мира, създаден година преди войната в Украйна.

"Затова високо оценяваме визитата на комисар Тиери Бретон, която започна именно от България, като признание за традициите, опита и големия капацитет на отбранителната ни индустрия. С ЕК ще работим за повече инвестиции в отбранителната ни индустрия, но България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави. Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, ако те поискат това. Но не и с Украйна", каза Радев.

Сред темите на срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС са продължаващата война на Русия срещу Украйна, повишаване на конкурентоспособността и производството на Европа, предизвикателствата пред енергетиката, миграционният натиск и други теми от дневния ред на Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Напълно

    21 1 Отговор
    изключено !
  • 2 Фащай деСи и към

    17 5 Отговор
    Екарисажа
  • 3 Рррррррр

    21 19 Отговор
    ТИ ВЛИЗАЙ КЪДЕТО СИ ИСКАШ ,НАРОДА ЗА ЩЕНГЕН НЕ ЩЕ И ДА ЧУВА
  • 4 Румен Руснаков Радев

    20 16 Отговор
    аз съм руски шпионин мразещ демокрацията

    Коментиран от #14

  • 5 РR експерт

    12 6 Отговор
    я по-добре вдигни пак юмрук и разбий някоя прокурорска тиква сорт банкянска!
  • 6 Азиим

    12 4 Отговор
    Мисля, че относно съвместната доставка на снаряди за Украйна, президентът се е изказал доста витиевато.
  • 7 От тинята

    8 1 Отговор
    на блатото ли ? Е няма как да стане !
  • 8 Копейкин.... Костя Копейкин

    10 13 Отговор
    С тоя шенген ще ни мамят цял живот, никога няма да влезнем, ама за какво им е нашта русофилия и цигания, която вече е по-голяма и от на румънците циганията.
  • 9 Пл.В.Б.

    12 8 Отговор
    Зелени ли са червените чорапи на Радев? С тази позиция се доближаваме към новата китайска провинция Ра Ши Стан.
  • 10 Да на шенген

    9 11 Отговор
    Не на еврото.
  • 11 браво

    5 19 Отговор
    Най-железният политик в държавата, за разлика от другите.
  • 12 Никой

    10 5 Отговор
    Тоз много ми прилича на Янко / Т. Ж. / на младини с този прекрасен римски нос. Назначен от РИСИ и един Решетник.

    Коментиран от #15

  • 13 ...

    9 13 Отговор
    Дори на тъпия военен му влезе реалността в главата и се ориентира про-евтопейски. Само шепа предатели на майка България ждрапат и боготворят азиатките Русия и Китай.
  • 14 има си кусури

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "Румен Руснаков Радев":

    президента Радев, но сред тях не са, че е русофил. Консултирай се с тези, които ти спускат опорките, с които да упрекваш тези, коите не са им удобни.
    Между другото, Радев е възпитаник на две школи на ВВС с САЩ и те НЕ БИХА изтървали влиянието си върху него.
    Виж баце тулупа - нЕма нищо нито като образование, нито като съвременно политическо, не дай си боже, интелектуално мислене!
  • 15 наистина си никой

    10 3 Отговор

    До коментар #12 от "Никой":

    Нищо старо не забравено, нищо ново не запомнено! Такива са джендърските тролчета, плюс третокласното им образование.
    Ако Радев беше проруски, НЕ БИ УЧАСТВАЛ в инициатилава за триморието. Знаеш ли за какво става дума? Ама хайде не пишете неща, след като ХАЛ ХАБЕР си нямате от човека или казуса!
  • 16 Кораба потъва

    9 5 Отговор
    Какъв шенген когато Еврозоната се разпада.
    Еврото се обезценява, след повишаване на лихвения процент !
    Обезценяването на Еврото и плана за въвеждане на дигиталните пари ? ми НЕ, НЕ, НЕ !!!



    Събодете се идват избори !
    Против евроатлантиците.

    Коментиран от #20

  • 17 123456

    4 1 Отговор
    Г-н Президент , кажете нещо за твърденията на Григор Здравков - журналистката ви пита 5-6 пъти и все не "чувахте " въпроса - моля пояснете ни ....
  • 18 в сянката на

    6 5 Отговор
    двойника.

    Коментиран от #24

  • 19 Мимчят

    9 0 Отговор
    Абе Радев и ти нещо почна да шикалкавиш с тези снаряди!. Ако ги поискали нашите партньори!.Ами то е ясно защо и за какво ги искат .Пак ,като старити изказвания на Нинова,нито един патрон,а сега нито един снаряд,, за Украйна! Същата работа е и за къде отиват -.През Полша,Словакия или Румъния и за Крайна.Ние не сме деца,за заблуда.Явно са казали ще видите Шенген,ама ще произвеждате за нас,,Украйна,, снаряди и каквото поискаме....
  • 20 ...

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Кораба потъва":

    Ой миличко сладко. Същите тъпи комунистически лозунги от 1917 до 1989та. Лошото е че не помниш КОЙ се разпадна. Този срещу който се грачеше или този който грачеше. А помнете историята да не я повтаряте.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 отврат

    4 1 Отговор
    Боклуци, хората искат референдум, те бързат да ни пробутат. Страх ви тресе, че не можете да теглите заеми, защото толкова съсипахте БГ че вече й нямат доверие кредиторите. Затова бързате съвсем да я загробите, да изхарчите резервите, да теглите заеми и докато сте живи да цъцате пари, пък после след вас и потоп.
  • 23 Никой

    4 4 Отговор
    Московските тролове искат неистово да изкарат кремълския лакей евроатлантик. Всички те са чели учебника " История на комунистическата партия на Съветския съюз ". Комунистическата партия на Съветския съюз ,основана и възпитана от великия Ленин. Нинова сама си призна ,че Елена Супонина - съветничка на Решетников и Аждар Куртов главен редактор на списанието към РИСИ са се срещали с новоизбрания пРезидент. В сайта на института РИСИ е публикувана снимка на тримцата заедно. Тъй,че неуважаеми хобити следите остават за вашето кремълско прокси .
  • 24 Аресва ри да тъ

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "в сянката на":

    Тъпчат Видно е
  • 25 сърпи чук

    3 2 Отговор
    Мунчо е пътник.Безродната му политика също.Колкото повече цвичат руските тролове , по- зле за блятистан.Точно руснаците създадоха "македония" след 45-та
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 юмлучев

    1 1 Отговор
    И тоя перкуляса .
  • 29 Наглецо

    3 2 Отговор
    Абе ! Льотчик .Как една изконна българска територия на повече от 1300г. я признахте за отделна държава ? Така,че тия там селяци ще си правят каквото искат ! Вие им дадохте тази власт,всичките вие продажници !
  • 30 бай Даньо

    2 0 Отговор
    Бедния Радев взе да му се изяснява нерадостната съдба на Русия която идва и си търси нов господар ... Мда не даваме снаряди на Украйна а на Полша а тя ги използва срещу Германия нали!?
  • 31 президент който не чува народа

    4 0 Отговор
    Когато не се носи отговорност лесно се вземат решения . Предаде народа Радееееев , предаде го , а той излезе да те защити и две години отделяше от времето си , докато едни други мръшкари не го отвратиха и всичко не се усмърдя .
  • 32 Георги Сава Раковски

    0 5 Отговор
    Позицията на президента Радев ми харесва!

    Коментиран от #36

  • 33 стоян георгиев

    4 0 Отговор
    Радев се държи като евтина ку...а моли запада за инвестиции в отбранителната промишленост докато обявява че няма да дава оръжие на украйна.абе зелено чорапче що идват у нас да инспектират военната ни индустрия бе убавец? Щото си много умен и красив ли ?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мръсен

    0 0 Отговор
    путинофил. Предател! Продажник! Импийчмънт на пудела на Мутрофаова. А варненската булонка - в забвение в Сибир.
  • 36 Не петни

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Георги Сава Раковски":

    името на един истински българин продажен русофилистик. Апропо Раковски е бил русофоб.
  • 37 Докато

    0 0 Отговор
    Докато имаме проруски президент няма Шенген. Но този плиткоумец не може да го разбере.
  • 38 Този пък

    0 0 Отговор
    Този ни успива като Нинова. Е, Румене все пак ние не сме глупаци.
Новини по държави: