Last news in Fakti

23 Март, 2023 23:00 2 230 37

Макрон: Това ли искате? По-ниски пенсии и по-високи данъци?

  • франция-
  • еманюел макрон-
  • протести-
  • пенсионна реформа-
  • пенсии-
  • париж-
  • данъци

Макрон разкритикува насилието по време на демонстрациите

Макрон: Това ли искате? По-ниски пенсии и по-високи данъци? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Френският президент Еманюел Макрон иска да въведе спорната пенсионна реформа до края на годината. Актуални социологически проучвания обаче показват, че до 70% от французите отхвърлят точно тази реформа. А одобрението за политиката на президента Макрон е спаднало до 28%.

Това явно не тревожи френския президент твърде силно, защото в телевизионно интервю от Елисейския дворец каза, че не гледа рейтингите, а прави това, което е нужно за страната. Заяви също, че вдигането на пенсионната възраст на 64 години не е приятна мярка, но е била наложителна.

"Не съжалявам за нищо"

Спорната пенсионна реформа беше прокарана от правителството на Макрон без официално гласуване в парламента. След това правителството оцеля при два вота на недоверие с крехко мнозинство. Протестите и стачките срещу реформата и президента, някои от които преминават с насилие, продължават в много френски градове.

"Жалко е, че не успяхме да убедим всички. Не съм щастлив от това, но не съжалявам за нищо", заяви Еманюел Макрон в отговор на многобройните въпроси на двамата интервюиращи го журналисти от телевизионните канали France2 и TF1. "Правя това, което трябваше да се направи“, зави френският президент и увери, че е можел да действа и като неговите предшественици, а именно - да протака реформите и просто да замита проблемите под килима.

Макрон разкритикува насилието по време на демонстрациите

Профсъюзите вече призоваха за общонационални стачни действия и протести и този четвъртък, защото смятат, че "социалната демокрация" е в опасност. Президентът изрази разбиране към протестите и гнева на хората. „Те имат право да демонстрират“, каза той. "Ще слушаме и ще продължим по този път, но никога няма да се поддадем на насилието", добави Макрон, визирайки нощните безредици и горящите автомобили и контейнери за боклук през последните дни и седмици.

"Екстремното насилие не е част от тази република", посочи Макрон. Няколкостотин души бяха временно задържани в разгара на размириците от понеделник насам. От Френската лига за правата на човека разкритикуваха "тревожната ситуация с демокрацията" и нарастващото полицейско насилие. Говорител на парижката полиция отхвърли обвиненията за произволни арести. За днешните протести са мобилизирани пет хиляди полицаи, които да съпровождат протестите на синдикатите. В цялата страна те ще бъдат 12 000.

Какво следва?

Еманюел Макрон покани социалните партньори, синдикатите и бизнеса да разговарят за по-нататъшни реформи и по широк кръг от теми: за по-високо минимално заплащане, за намаляване на безработицата и повече работни места в промишлеността, както и за социалните проблеми. Макрон обяви и нов данък върху свръхпечалбите в промишлеността и обеща да осигури повече справедливост за работещите и здравословни условия на труд за по-възрастните работници. Диалогът със синдикатите трябва да започне "през следващите няколко седмици", каза още той.

Макрон беше категоричен, че не се планира отмяна на пенсионната реформа, нито някакви персонални промени в правителството, разпускане на Националното събрание, нови избори или референдум. Президентът заяви, че ще продължи да работи както и досега, защото "трябва да приемем реалността". Сегашната пенсионна система не може да остане каквато беше, Франция просто не може да си го позволи вече, увери той.

По думите му алтернативата на повишаването на пенсионната възраст е по-високи пенсионни вноски, по-ниски пенсии или дори по-високи данъци. "Това ли искате?", попита риторично Макрон. "Хората не искат да чуят истината", убеден е той. Лявата опозиция беше предложила да бъде поет по-голям държавен дълг. Този вариант - за пенсии на кредит - също беше категорично отхвърлен от френския президент.

Критики след интервюто

Дали синдикатите ще приемат предложението на Макрон за диалог засега е под въпрос. В първата си реакция ръководителят на профсъюза CGT Филип Мартинес заяви, че президентът "презира хилядите хора, които протестираха досега". Депутатката от Зелените Сандрин Русо пък разкритикува имперското и арогантно поведение, което често се приписва на президента. Тя изрази своето недоумение от това, че в неделя Еманюел Макрон ще вечеря в двореца Версай с британския крал Чарлз III, докато хората демонстрират по улиците на Париж.

Еманюел Макрон беше избран за президент през 2017 г. като реформатор и европейски новатор. Междувременно много хора във Франция са разочаровани от неговата политика. Миналата година обаче той беше преизбран за нов мандат, с което беше осуетен опитът на десните популисти около Марин льо Пен да вземат властта.

Автор: Бернд Ригерт


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Баце

    52 2 Отговор
    Този е само един манипулатор. Може ли да обясни на французите, което се отнася за целият, абсолютно целият ЕС както и за такива квази европейци като източна Европа само едно нещо:
    Защо навсякъде младежката безработица е много, много висока, а в същото време няма свободни работни места, а се държат стари вече хора и им се вдига и възрастта за пенсия, защо не се допускат младите да работят, бюджета пак ще се пълни, ще има за пенсии и младите няма да мислят за джендъризма, а ще усвояват полезни трудови навици???

    Коментиран от #10, #30

  • 3 Есхач

    59 3 Отговор
    Макрон призна напрактика,че Франция е фалирала!!!
  • 4 честен ционист

    37 1 Отговор
    Тоя перко, откакто запали църквата, нищо не върви вече у Фаранса

    Коментиран от #37

  • 5 Сатана Z

    45 5 Отговор
    Жълтопаветната Френска измет не иска да работи,а на държавата и трябват работещи роби за да ги дере с данъци,които ще отидат за Украинските смъртници.

    Z
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Банките и правителствата

    39 0 Отговор
    на джендърлята са тотално компроментирани!!!!
  • 9 ГРАФ КОЗЛОДУЙ

    38 0 Отговор
    Президентът Макарон ще бъде Свален от Власт, чрез Демонкратичен Протест на Жълтите Жилетки.
  • 10 Пръц

    34 4 Отговор

    До коментар #2 от "Баце":

    Защото,младите са неквалифицирани ,неуки и за нищо не стават.Така са ги научили,особено цветнокожа част от населението,които в общи линии чакат социалните помощи .Трябва да поживееш и поработиш на запад за да ти се изясни кой кой е в цялата хранителна верига.Специално за цветните се откриват нови работни места,където бял човек не се допуска.За тях са строежите ,където след 10 години яко бачкане си каталясал с куп болести и не можеш да изкараш дори до пенсия ако не се преквалифицираш навреме.
    Има и още ,ама друг път.

    Коментиран от #14, #21, #35

  • 11 Taka така

    26 0 Отговор
    Макрон е диктатор и лунатик
  • 12 СталиН

    38 1 Отговор
    Микрон де Ротшилд направо на въжето ,искаме евреите вън ,ограбихте социалните фондове , стотици милиарди и трилиони и сега се къпят в злато а гоите ще трябва да плащат всичко поколения напред
  • 13 СталиН

    36 2 Отговор
    Путин се разхожда по Украйна почти без охрана ,а Микроня се крие в бункера в Париж от народната любов
  • 14 Баце

    29 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пръц":

    Точно това потвърждава, че е манипулатор и че иска и той и нашите изедници да уморят хората, да отпишат пенсионните им партиди, които вече са изхарчили и всичко им е ОК, въпросът ми е точно в следствие на това, но защо никой не го пита?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Така ще е

    26 0 Отговор
    Вие си го избрахте този геронтофил!
  • 19 Aлфа Bълкът

    20 2 Отговор
    Охооо, тия за туй ли се карат бе? И аз викам кой знае каква реформа правят?
    Ще ги пенсионират на 64г, а там средната продължителност на живота е 83г.
    20г ще си лежат по гръб и ще се шляпат, а тука пенсията идва на 65г и не знаеш дали ще доживееш да я вземеш.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хахахаха

    22 0 Отговор
    Идиот, дано те обезглавят като мария Антоанета
  • 24 долу ЕС

    22 0 Отговор
    искаме макроне времената когато имапе достатъчно БЕЛИ МЛАДИ ХОРА В ЕВРОПА да плащат пенсиите на родителите си, когато семействата бяха с по три деца! а сега боклуче не искате белите да раждат, замествате ги черни, а белоте ставаат джендъри! глобалистите го направийте и сега идва отмъщението, камък върху камък няма да остане !
  • 25 микрон

    21 0 Отговор
    Тоя Макрон трябва да се затвори в клетка с 50бр. 90 годишни нимфоманки...
    Само така франсетата ще живнат!
  • 26 баба ти от Пловдив

    15 0 Отговор
    дойче веле да покаже Щутгарт сега и Париж сега - площад Бастилия сега!Виктор Юго- Клетниците !
  • 27 Кресна

    18 0 Отговор
    Следва гражданска във Франция .
  • 28 ДебиленВюрстен

    8 0 Отговор
    Емануела е за предпочитане пред емануел ротшилд...
  • 29 МАКАРОН

    2 0 Отговор
    Черният хумор на Шарли Ебдо се обърна срещу Макрон

  • 30 Рошко

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "Баце":

    Ами то о затова, искат джендър поколения които да не могат да се въдят и населението да намалява бря, затова е и тази лбгт пропаганда и либерастия, както беше фейсбук, планетата майка е достатъчно голяма да нахрани всички, и прекалено малка да задоволи алчните и богатите
  • 31 Когато администрацията

    9 0 Отговор
    на едно правителсто е много голяма и добре задоволена откъм пенсии и други субсиди и облаги , тогава се прокарват такива реформи. Нали трябва някой да гласува пак за тях! Когато се изпращат милиарди на Украйна и се дават милиарди за нови оръжия за да се подмажат на ФАШ. Тогава! Путин диктатор а Макрон не хе? Не го интересувало мнението на неговите избиратели хе? Пандела само за такива!
  • 32 Драган Косматков

    2 0 Отговор
    Велик човек е нетрадиционно ориентирания Макрон, милер за държавата, а хората- кучета ги яли!
  • 33 Хахаха

    7 0 Отговор
    Хората искат депортация на милиони незаконни мигранти на издръжка от държавата, спиране на измамата с изм. на климата, къде то се крадат милиарди и спиране на износ на печалби към офшорни зони.
    Хората не искат да плащат за крадливи банкери.

    Макрон е пътник, както и либерастията.
    Хората си искат капитализъм, а не корпоративен социализъм.
  • 34 Дааа

    5 0 Отговор
    Макрон ще стане на макарон.

    Само в Бг, ще ходим с бастуните на работа, заради робското бездушие на населението бурсуци останало по тея земи.
  • 35 Aлфа Bълкът

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пръц":

    Кой работи по каквото е учил и е започнал квалифициран? Шепа хора!
    Два копипейста ми поставяш
    и сам се питаш щ, и сам си отговаряш.
    Някой да не е почнал научен? Почвам работа и след първата седмица съм наравно с другите, ако съм по глупав един месец, ако си некадърен и глупав цял живот няма да ти стигне.
    Младите хора са свободни и си бият камшика като им писне, вашето поколение може 40г да изкара в един скапан завод на минимална заплата в един и същ скапан град. А младите искат разнообразие и движение.
  • 36 Aлфа Bълкът

    0 0 Отговор
    Много шум за нищо и коментарите вятър правят само за права. На тях им вдигнаха пенсионната възраст на 65г и гък не казаха, тръгнали да дават акъл какво трябва да се прави и защо се прави.
  • 37 +++++

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    ббабоебец и дете не може да направи, а иска цялоа държава да управлява......
Новини по държави: