Last news in Fakti

15 Септември, 2013 17:13 2 393 3

Япония спира последния си действащ ядрен реактор

  • япония-
  • аец-
  • ядрен реактор-
  • спира

Очаква се след приключване на инспекцията 2 енергоблока да възобновят дейността си

Днес започна процесът по спирането на последния действащ атомен реактор в Япония – четвърти енергоблок на ядрената електроцентрала „Ои“ в югозападната част на остров Хонсю. Мощността на реактора ще бъде намалена постепенно и късно през нощта той ще бъде окончателно изключен, съобщи Би Би Си.

Предпоследният действащ реактор в страната също беше в АЕЦ „Ои“ - трети енергоблок, и той преустанови работа на 3 септември.

Очаква се, че след приключването на плановата проверка два от енергоблоковете в ядрената централа ще възобновят дейността си.

Японската държавна комисия за контрол на ядрената енергетика в края на юни даде разрешение последните два реактора да продължат работа до есента, след като компанията, която оперира с тях, гарантира въвеждането на допълнителни мерки за безопасност в атомната централа.

За повторното пускане на реакторите според японското законодателство е необходимо решение на местните власти, а повечето префектури се отнасят с опасения към идеята за възобновяване на работата им. След дълги преговори японското правителство обаче успя да се споразумее с управата на префектура Фукуи, където е разположена АЕЦ „Ои“.

След аварията на „Фукушима 1“ в страната на практика всички ядрени електроцентрали спряха работа. От 50 реактора бе възобновена дейността само на два – тези в „Ои“. Четири японски компании-оператори са подали заявка за връщането към живот на още 12 енергоблокове на 6 различни АЕЦ, но засега не е известно дали местните власти ще дадат благословията си за това.

Така третата по големина икономика в света поне за няколко месеца ще остане без производство на атомна енергия, а Япония временно ще се превърне в безядрена държава за втори път след инцидента във Фукушима през март 2011 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    2 0 Отговор
    И сега тока ще им се вдигне като в страна с действащи АЕЦ ли ? Не вярвам защото си нямат нашата система която е анти - логична ....

    Коментиран от #2

  • 2 Troll

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Румен Янев":

    Няма страшно, потреблението в световен мащаб ще надхвърли произвеждания ток и това определено ще се отрази тук...
  • 3 Shmeker

    0 0 Отговор
    Аве тия япончета с какво си правят тока в момента?
Новини по държави: