Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Март, 2023 20:31 6 738 47

Руска рулетка

  • си дзинпин-
  • руска рулетка-
  • владимир путин-
  • джо байдън-
  • китай-
  • русия-
  • украйна-
  • сащ-
  • нато-
  • война

Светът навлиза в напълно нов етап от своето развитие

Руска рулетка - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Самир ал-Таки, коментар за саудитското издание „Asharq Al-Awsat"/ превод: БГНЕС

Миналата седмица китайски официални лица направиха две много важни изявления. Китайският президент Си Дзинпин остро разкритикува политиката на Съединените щати за цялостно сдържане, обкръжаване и потискане на Китай.

Още новини от Украйна

Това беше последвано от изявлението на китайския външен министър, че Пекин и Вашингтон вървят към неизбежен конфликт.

В китайската дипломация е прието да се избягва директното споменаване на Америка и наистина ми беше трудно да открия такива изявления в китайските дипломатически архиви.

Някои анализатори смятат, че тези изявления са отчасти свързани с вътрешната ситуация в Китай. Икономиката му е подложена на натиск от забавянето на растежа, а причината не е само пандемията от коронавирус, а множество вътрешни и външни фактори. Китайските власти добре осъзнават това. Те са загрижени за бъдещето на средната класа, която вече е изправена пред спад на жизнения стандарт. В същото време Съединените щати се опитват да подкопаят икономическата мощ на Китай чрез политика на сдържане.

Но този обрат в китайско-американските отношения не може да бъде обяснен единствено с вътрешните нужди. Може би най-важното е изтеглянето на технологична, научна и индустриална инфраструктура от Китай. Администрацията на Байдън даде на американските инженери, работещи в страната, две възможности: да останат в Китай и да загубят американското си гражданство или да се върнат в родината си.

Вашингтон ограничава достъпа на Пекин до модерни технологии с американски произход. Съединените щати, Япония, Нидерландия и Тайван решиха да ограничат доставките на технологии за Китай за производство на чипове и високотехнологични полупроводници. В отговор Си Дзинпин призова за продължаване на усилията за преодоляване на технологичното изоставане и постигане на технологична самодостатъчност.

От друга страна, Китай отбеляза със загриженост промените в региона и дори в цялостната международна среда.

Съединените щати ускориха възстановяването на съюзите в Източна Азия. Те работят активно за преодоляване на пропастта между Южна Корея и Япония, предоговарят отношенията с Индия, за да се превърнат в основен доставчик на гражданско, военно и медицинско оборудване, изграждат мостове с Филипините и Индонезия, да не говорим за Виетнам и Сингапур.

Китай, от своя страна, възнамерява да построи 340 военни кораба, в това число 60-70 подводници и 12 атомни подводници, половината от които могат да носят ядрени ракети. Пекин също така планира да увеличи четирикратно запасите си от ядрени оръжия и средствата за тяхното доставяне.

Политиката на Китай изключва използването на ядрени оръжия, освен в отговор на съответна агресия. Нарушаването на координацията и комуникацията между Пекин и Вашингтон засилва глобалното усещане за тревога и несигурност и променя цялостната стратегическа ситуация в Азия.

През последните четири века руско-китайските отношения се колебаят между погранични войни, принципа "врагът на моя враг е мой приятел", недоверие и периоди на относително спокойствие. Китай поддържа 19 военни дивизии на границата си с Русия в Източен Сибир. Въпреки че сега Пекин трябва да увеличи влиянието си по море, за да се противопостави на САЩ, той все още се нуждае от Русия. Китай го устройват два варианта:

- Русия да бъде силна и приятелски настроена към Китай страна. Да играе ролята на "младши партньор" по въпросите на енергетиката, селското стопанство и водите, да не говорим за воденето на стратегически войни и отвличането на вниманието на Запада (Сирия и Украйна).

- Русия да бъде слаба. Тогава Китай ще може да запълни демографската празнина в Източен Сибир и да се възползва от огромните му енергийни, селскостопански и водни ресурси. Границата на Китай с Русия и централноазиатските републики е гъсто населена и страда от липса на прясна вода, бедност и ниско социално-икономическо развитие, а езерото Байкал, разположено в Източен Сибир, притежава половината от световните запаси от прясна вода. То може да се превърне в панацея за китайското население, живеещо в необлагодетелстваните и сухи райони на Източен Китай.

След като Китай най-накрая застана на страната на Русия в конфликта ѝ с Украйна, тази възможност изглежда се увеличава.

Понастоящем отношенията между Вашингтон и Пекин могат да се характеризират като конфронтационни. Около двата полюса бързо се формират коалиции от съюзници, което води до нарушаване на веригите за доставки и на банковата и финансовата структура.

Светът навлиза в напълно нов етап от своето развитие. Настоящата международна ситуация напомня на периода непосредствено преди избухването на Втората световна война.

Изтеглянето от Афганистан, конфликтът за "Северен поток", взаимните санкции между тихоокеанските държави, съюзите между тях, увеличението на военни бюджети, нарастването на производството на ракети и технологичният "развод" са само признаци на промяната от глобализация към фрагментиран свят.

Това, което виждаме, е само върхът на айсберга. Арената е много по-голяма от описаната по-горе, а Тайван не е нищо повече от капка в океана.

Неизбежна ли е конфронтацията, както твърди китайският външен министър? Става въпрос не само за възможността от пряка конфронтация. Всъщност такъв конфликт може да превърне редица региони на света в открита арена на безмилостна конфронтация. Не е необходимо голямо въображение, за да си го представим.

Светът се движи към ръба на пропастта. В интерес на всички разумни сили е да работят за установяване на диалог, засилване на ролята на международните институции, създаване на двустранни механизми за комуникация и правила за стратегическо съревнование, за да се избегнат кризи и глобална конфронтация.

След събитията от Кубинската ракетна криза нито руската, нито американската страна се осмелиха отново да се доближат до ръба, нищо че всичко прилича на руска рулетка.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 "Втората армия в Света"

    32 74 Отговор
    Путлер искаше да превземе Дондас до края на Март, но вместо това украинците унищожиха 500 000 могилизирани орки и 50 000 рецидивисти за 4 месеца.

    Коментиран от #7

  • 4 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺 СЛАВА

    76 26 Отговор
    БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ СА ПЪРВИТЕ ДЛЪЖНИ ДА ОТИДАТ ДА СЕ БИЯТ НА СТРАНА НА УКРАЙНА,ВИЖДАМ ЧЕ С ВСЯКА СТАТИЯ ПРЕДАВАНИЯ ИНТЕРВИУТА С ВСИЧКИ ГОСТИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА,ПАЖАУСТА ДАВАИТЕ ВИИИ ОТ ФАКТИ ОЩЕ УТРЕ ТЕЯБВА ДА СТЕ В УКРАЙНА

    Коментиран от #47

  • 5 Путин

    52 24 Отговор
    Яко ви го...

    Коментиран от #34

  • 6 реру

    14 11 Отговор
    "... Китай отбеляза със загриженост промените в региона..."

    Срещата мина, анализи всякакви... но дали страните са доволни?

  • 7 Никой

    51 14 Отговор

    До коментар #3 от ""Втората армия в Света"":

    НЕ Е КАЗВАЛ КАКВО ЗА КОЛКО ВРЕМЕ ИСКА,ВИЕ ТРОЛОВЕТЕ СИ ИЗМИСЛЯТЕ НЕЩО И ПОЧВАТЕ ДА ПОВТАРЯТЕ КАТО ЛУДИ ЕДНО И СЪЩО

    Коментиран от #10

  • 8 Тиква

    62 18 Отговор
    Руската рулетка е в Европа в момента от 6 медеца. Горките се дънят от стачки и ядат по половин краставица. За банките да не говорим….
  • 9 ГРАФ КОЗЛОДУЙ

    20 10 Отговор
    Шведска Маса
    Турска Чек.ия
  • 10 "Втората армия в Света"

    25 45 Отговор

    До коментар #7 от "Никой":

    Сбърках, ивинявай! Искаше да превземе Киев за три дни!

    Коментиран от #18

  • 11 УкраИнски гамбит

    36 21 Отговор
    Всички ФАЩистки бази по течението на Ефрат са под обстрел от сирийски и ирански войски.
    Мар4е, да си чувала нещо ?

    Коментиран от #17

  • 12 Жа омра

    39 18 Отговор
    Дже ндърите губят на абсолютно всички фронтове.Такъв рев не е било никога,жал ми е за тях и моа зема да ги оПна.
  • 13 ПалавНИК

    19 37 Отговор
    "великия" китайски император посети провинцията
    ....


    Ама нищо от тези две неща няма значение за нормалния свят.

    Е... Ако китайците нападнат Тайван е съвсем друго нещо, но нямат ресурса да го направят. Рф естествено вече никой не я брои😃😃😃 джуджаците се самоизложиха.
  • 14 Бреййййй

    42 9 Отговор
    Вашингтон ограничава достъпа на Пекин до модерни технологии с американски произход. И сега Теслите ще ги правят само с китайски части а соларките ще ги забранят със закон. ......а полицията дронове няма да ползва а само балони....
  • 15 хихи®

    42 10 Отговор
    Светът навлиза в напълно нов етап от своето развитие
    А България отново е от страната на Булката...
  • 16 Хубаво го е написал

    12 5 Отговор
    Светът се движи към ръба на пропастта. В интерес на всички разумни сили е да работят за установяване на диалог, засилване на ролята на международните институции, създаване на двустранни механизми за комуникация и правила за стратегическо съревнование, за да се избегнат кризи и глобална конфронтация.
  • 17 ПалавНИК

    13 10 Отговор

    До коментар #11 от "УкраИнски гамбит":

    Като ще си говорим за фашисти, не че очаквам да знеш какво е това, защо не провериш 14-17. 03.2015 Санкт Петербург...... Олелеее

    😆😆😆

    Световен конгрес с личното одобрение и послание на късия цар!!!!

    Коментиран от #29

  • 18 ШМЪРКАН

    33 17 Отговор

    До коментар #10 от ""Втората армия в Света"":

    Ако го беше превзел за 3 дни най-много 60-70 хиляди укри да бяха умрели.А сега брилянтно изпълнено жертвите от страна на хо хл са половин милион.Това щяха да са половин милион потенциални терористи.А сега са отлетели при Бандера да възраждат подземния РАЙХ.

    Коментиран от #25

  • 19 Чичак

    21 6 Отговор
    Хареса ми написаното от този Самир ал-Таки, коментар за саудитското издание „Asharq Al-Awsat" Браво !
  • 20 РУЛЕТКА❗

    32 8 Отговор
    Коен: "Конфискацията на руски активи може да подкопае доверието в долара, най-широко използваната валута в световната търговия и парични преводи. Чуждите държави може да са по-малко склонни да държат пари в американски банки или да инвестират, защото се страхуват, че активите им могат да бъдат конфискувани. Експертите обаче са загрижени, че подобни действия конфискация на активи ще увеличат риска от изземване на американски и европейски активи в чужбина в случай на възникване на международен спор“
     
  • 21 Картите

    28 6 Отговор
    Проблемът са картите. Такава една карта преди време окончателно скара Иран със Запада. Иранското разузнаване откри планове и карти на инглетата за Персийския залив за 50 години напред. После подобна карта турското разузнаване измъкна от краварите, на картата имаше много нови държави, включително и Кюрдистан. Там някъде любовта между Турция и САЩ се разсъхна. И всеки лидер на голяма държава взе да се замисля, а нямат ли кравите и бозавите от острова такава карта и за нас? После излезе високомерния Джордж Фридман и арогантно взе да обяснява как САЩ трябва да контролират света, както някога бозавите инцести са контролирали Индия. Като насъскват единия раджа да се тепа с другия раджа
  • 22 Чичак

    19 7 Отговор
    Впрочем написаното до голяма степен се препокрива с руската и китайска позиция
  • 23 Факти

    15 15 Отговор
    Няма такова нещо като жизнен стандарт на средната класа в Китай. Конкуренцията винаги е била жестока там и веднъж като избягат късметлиите никога не се връщат. Имат няколко града с висок стандарт, на ако наемеш един скутер и излезеш само на 30 км от града стигаш първите села, където дори ток няма и масово се палят фенери. Който е бил там знае, че тези хора не са изтъкани за война и са най-мирните азиатци.
    Биха избягнали война на всяка цена и както историята многократно показа дори през световните войни единствено посмяха да си възвръщат земя от Япония, а в Европа пратиха шепа войски. Мао го търпяха докато не умори няколко милиона от глад. Като дойдат в хотела са супер културни, притеснителни и уплашени да излязат след 7 часа... ако някой си мисли, че ще се бият, където и да е чисто се е сбъркал
  • 24 Пучо Капучо

    16 12 Отговор
    В голямата политика никой на никого не вярва, има само интереси. Така е и м/у Русия и Китай. И докато е така, жална им ма@ка на краварковците...
  • 25 "Втората армия в Света"

    7 17 Отговор

    До коментар #18 от "ШМЪРКАН":

    Това грозде е много кисело да знаеш!

    Коментиран от #42

  • 26 Има ли капитан в самолета?

    17 11 Отговор
    ЕС- фалит, политически самоубииства, размирици, разделение, омраза, лицемерие, всеки се спасява по единично... САЩ- фалит, политически канибализъм, унищожаване на производства, пожари, катастрофи, бедствия... Русия - фалит... Масово хората теглят спестяванията си от банките в САЩ и ЕС. Какво се случва?
  • 27 Чичак

    17 3 Отговор
    Благодарим на ФАКТИ за това че нов източник ни посочи ( Asharq Al-Awsat ) Много интересна медия ! Браво.
  • 28 Светът навлиза

    17 13 Отговор
    в нова ера в която съединените щати не държат ключа на световното господство европейският съюз се разпада а украйна вече не съществува и новият политически лагер на всички вече им е ясен. Така че господа европейски съграждани тези които ви манипулират ви манипулират ако вие имате ясно съзнание просто слезте на земята.
  • 29 🤣🤣🤣🤣🤣

    6 5 Отговор

    До коментар #17 от "ПалавНИК":

    Някъде да съм написал фашисти ⁉️
    Или гузен негонен бяга ❗
  • 30 Русофил

    11 20 Отговор
    Светът навлиза в нова фаза и ще става опасно място. Дано доброволно всички руски слуги
    се изнесат в Русия на сигурно и хубаво и да не тровят останалите. Ако не има и насилствени начини.

    Коментиран от #32, #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 А ти се

    16 10 Отговор

    До коментар #30 от "Русофил":

    Изнасай при говедарите нямало кой да им пасе кравите.
  • 33 Джендр0либераСТ от ФАЩ

    22 8 Отговор

    До коментар #30 от "Русофил":

    А може ли американофилите да се изнесете към ФАЩ ?
    И без това там имат остра нужда от untermensch да им вършат черната работа.
  • 34 Не видя се как

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Путин":

    Виж,че Сибир улете-тва е темата
  • 35 Гражданин

    15 14 Отговор
    Да изясним, че другарят Си на срещата нищо не е подписал. Само гледа през цепките и крои шапката на Русия. Без съмнение силната китайска икономика има за цел номер 1 да се налапа с евтини ресурси от разпадащата се болшевишка кочина.
  • 36 След дъжд - качулка

    8 7 Отговор
    💲💲Вашингтон ограничава достъпа на Пекин до модерни технологии с американски произход.💲💲
  • 37 ЦРУ

    1 3 Отговор
    Изтеглянето от Афганистан беше една огромна грешка
  • 38 САЩ

    4 8 Отговор
    Китайците ще ядът бой
  • 39 АУУУУУ

    8 12 Отговор
    НИЩО НОВО ЗА ВСИЧКИ КОИТО ЧЕТАТ РАЗЛИЧНИ МЕДИИ. ЗА РУСОФИЛНЯТА Е ФЕЙК, ЗАЩОТО И ПОКАЗВА СИТУАЦИЯ , КЪДЕТО РУСИЯ Е ГОЛЕМИЯ ГУБЕЩ........КИТАЙ Е ТРЪГНАЛ ПО ТОЗИ ПЪТ.......И ТОВА СЪМ ГО ПИСАЛ МНОГО ПЪТИ.......НОВИТЕ ЧИПОВЕ КОИТО СА АМЕРИКАНСКИ РАЗРАБОТКИ ЩЕ КЕ ПРАВЯТ САМО В ......САЩ......ЗАВОДИТЕ В КАЛИФОРНИЯ НА СТОЙНОСТ ПОВЕЧЕ ОТ 50 МИЛИАРДА СА ПОЧТИ ГОТОВИ......ЕВРОПА СЪЩО ОТДАВНА СПРЯ ДА ДАВА ТЕХНОЛОГИИ НА КИТАЙ......МАСОВО СЕ ЗАКРИВАТ ЗАВОДИТЕ В КИТАЙ И СЕ ОТКРИВАТ СЪЩИТЕ ВЪВ ВИЕТНАМ, КАМБОДЖА ,СИНГАПУР, МАЛАЙЗИЯ И ИНДОНЕЗИЯ.....РУСОФИЛНЯТА Е В ШОК. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 40 Путин е полудял и не знае какво да прави

    10 15 Отговор
    Убиецът и военнопрестъпник Путин е един психически болен човек и комплексиран психопат и това може да го потвърди всеки един психиатър.,,!
    Вовата се прави на луд и жертва и манипулира света като обяснява че Русия е жертвата и едва ли не е нападната от Украйна, а агресивната война на Русия срещу Украйна, където масово се избиват невинни деца и старци , е изпреварващ отговор и защита на Русия на подготовката за нападение от Украйна чрез агресията на САЩ и НАТО срещу Русия, за да завладеят суровините и природните ресурси на Сибир и
    най-лошото и жалкото в случая е, че на тези фантазии и пропаганда на болния мозък на един терорист и военнопрестъпник вярват милиони руснаци и хиляди русофили и русороби в България.
    В безсилието си да спечели войната в Украйна Путин съвсем полудява и започва да извършва и терористичен шантаж в Света и налудничево да заплашва Света и човечеството с ядрено оръжие, затова колкото по бързо "санитарите" му поставят усмирителна риза толкова по големи са шансовете да има мир на планетата...!!!
  • 41 Олят О тялО

    10 6 Отговор
    Защо всичко трябва да става по американските правила ? Кой ги е назначил за единствени и най-велики ? Те самите ли ? Трябва ли другите да им бъдат послушници и слуги ?
  • 42 Голям праз

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от ""Втората армия в Света"":

    Една партизанска война щеше да му струва повече. Примери много, но Афганистан стига, три от най-силните държави последните 200 години го разбраха на собствен гръб.
  • 43 Добре казано но..

    6 5 Отговор
    Само това с "младши партньор" не е вярно!
    Вярно е че Китай е с пъти по-голяма икономическа сила и много по-голямо население, но Русия има също много предимства и бонбонки. Тъй, че "младши партьори" в тази комбинация няма. Особено при две ядрени държави! Където едната едната е първа в ядрено отношение в света, а другата е с индустриален капацитет несравним с никой.

    Запада и НАТО сами си го зачукаха вместо да са с Русия
  • 44 тая

    4 3 Отговор
    Колкото и да е неприятно,само трета световна ще оправи нещата.
  • 45 Този път

    4 7 Отговор
    Китайците направиха голяма грешка - отидоха там не за да търсят мирно решение, а за да покажат, че са на страната на агресора Русия !
  • 46 Си Дзинпин играе в Руска рулетка с Путин

    2 6 Отговор
    Каква я мислихме, каква стана ?!?

    Вовата имаше план да контролира , завладее и господства в Европа, но срещна само санкции , пълен бойкот и изолация от Европа и си насочи газта само към Китай на два-три пъти по евтина цена отколкото за Европа или дори и на безценица. само и само да има на кой да продава газ , А пък Китай който искаше да господства в далечна Азия се заобиколи от всякъде с врагове и със своето свръх производство, ще загуби печелившите си световни пазари и скоро ще насочи износа си само към Русия и ще продава стоката си на Русия на безценица само и само да има на кой да я продава и на два-три пъти по евтина цена отколкото за Европа или САЩ и дори на загуби водеща до фалити, поради санкции , бойкот и изолация с отказ на Запада повече да купува китайски стоки от съучастник на Путин и Русия...!!!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания