Last news in Fakti

27 Март, 2023 11:43 1 284 16

Бивш тайвански президент отива в Китай в търсене на мир

  • китай-
  • пекин-
  • посещение-
  • мир-
  • тайван-
  • бивш-
  • президент

Ма Инцзоу замина днес на знаково посещение в КНР

Бивш тайвански президент отива в Китай в търсене на мир - 1
Източник: БГНЕС

Бившият тайвански президент Ма Инцзоу замина днес на знаково посещение в Китай обявявайки, че се надява да постигне помиряване и подобряване на отношенията чрез контакти между младите хора, предаде Ройтерс.

Ма, който заемаше президентския пост от 2008 г. до 2016 г., ще стане първият бивш тайвански президент, който посещава Китай след като победеното правителство на Република Китай избяга в Тайван през 1949 г. в края на гражданската война с комунистите.

Пътуването идва във време на изострено напрежение между Пекин и Тайпе заради военния и политически натиск на Китай, който цели да убеди демократичен Тайван да признае суверенитета на Пекин над острова, предаде БТА.

Ма се срещна с китайския президент Си Цзинпин в Сингапур в края на 2015 г. малко преди сегашната тайванска президентка Цай Ингвен да спечели изборите.

Изказвайки се пред журналисти на главното международно летище на Тайван "Таоюан" преди заминаването си 73-годишният Ма каза, че е "много щастлив" да отиде на посещение, по време на което ще разговаря със студенти и ще отдаде почит на гробовете на предците си в Китай.

"Освен че отивам да отдам почит на предците си, ще заведа също студенти от тайвански университети в континентален Китай за установяване на контакти, с което се надявам да подобрим сегашните отношения с Китай чрез ентусиазма и обмена между младите хора, за да може мирът да дойде по-скоро и по-рано тук при нас", каза Ма.

Ма е високопоставен член на опозиционната тайванска партия "Гоминдан", която се обявява за по-тесни отношения с Китай, въпреки че категорично отрича да е пропекинска, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пачо Микчу

    14 0 Отговор
    айде и тоя ще го опаткат като украинските парламентьори в началото
  • 2 Премини на Дегазин

    20 3 Отговор
    Америка не иска мир ве алооооу, какво си позволяваш ти?!
  • 3 Лазене им е спасението

    20 2 Отговор
    на китайските макета.Щатите увяхват,истинската Родина набира стремглаво височина,ще намерят портала си те..
  • 4 Теле

    13 0 Отговор
    Ще уговарят аншлуса
  • 5 ❗❗❗❗❗❗

    21 1 Отговор
    Си отиде на крака при Путин . Говориха на 4 очи около 8 часа. Китай примири две държави. След това събра африкански, арабски и азиатки лидери. Като по команда взеха да си теглят авоарите от западни банки. Те започнаха да фалират. И ето край на петроДолар настава. Идва възход на юанодолара, който те решиха, че ще е втора резервна валута в техните страни......
  • 6 Именно

    1 9 Отговор
    "суверенитета на Пекин над острова"
    То самата фраза е абсурдна.
    Как може да се говори за суверенитет от една държава в/у друга, когато именно суверинитетът на втората е застрашен?

    Коментиран от #12

  • 7 Така се прави

    11 0 Отговор
    Така се прави ! А не като куклата празноглава Зеленски !
    Дипломация ! Но ,когато си пристрастен към дрогата и парите не ти стигат избираш грешния път !
  • 8 За какво му е Тайван,

    2 11 Отговор
    едно малко скалисто островче с 20млн. китайци от които си имат достатъчно. Единственото ценно е производството на чипове, но то е тясно свързано със САЩ. Истинската плячка за Китай е Сибир и той ще бъде превзет мирно и тихо без война. Там живеят по 2 души на кв. км. което кара китайците да завиждат наблъскани като сардели в огромните метрополиси по крайбрежието.
  • 9 Мишел

    10 0 Отговор
    Едва ли от тази трънка е изскочи заек.
    Си е много зает.
    В САЩ, вече шеста седмица (от свалянето на китайския балон) , по дипломатически път, без успех опитват всячески да уредят телефонен разговор по различни поводи, между Байдън и Си. (Fox news )
  • 10 Китай не иска да губи

    0 10 Отговор
    огромния пазар на САЩ и ЕС, а и на Украйна. Другарят Си каза на Путин да преговаря с Украйна и да приключва войната до няколко месеца. Да не пипа ядреното копче, че Сибир му трябвал чист от радиация, все пак там руснаци ще работят за него, другарите Ко Пайтук и Ре Житам ги чакали с кирка, лопата и трион-шаран.

    Коментиран от #13

  • 11 Евроатлантик

    8 1 Отговор
    Китайците не са идиоти като украинците - няма да воюват без нужда. Затова преговарят.
    Ей го "победителят" Зеленски - цъфнала и е вързала Украйна с него - над 10 милиона избягаха и няма да се върнат, загуби територии, а другото е насред война дето краят и не се вижда. Икономика, права, нормален живот - там няма да го има с години. Украйна се превръща в изгорена земя...
  • 12 Мишел

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Именно":

    Тайван не е признат от САЩ за самостоятелна държава. САЩ са признали само Китай, част от който е Тайван.
    Сега САЩ берат плодовете от единен Китай.
  • 13 Мишел

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Китай не иска да губи":

    Фантазираш си на воля.
    Китай трябваше да избира между обслужващ пазарите в и своето бъдеще на световен лидер заедно Русия.
    И направи.
    А САЩ и ЕС тепърва ще търсят откъде и как да пазаруват.

    Коментиран от #15

  • 14 Виждам, че

    0 0 Отговор
    русофилите стават вече китаьофили смятайки, че Русия се е разширилаоще с провинция Китай, а то обратното.
  • 15 Стокообмена на

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Мишел":

    Китай с САЩ, ЕС и останалите бели държави е около 2200млрд$, а с Русия 180млрд. и то найвече внос на нефт, газ и дървесина. Китай е силен защото десетки хиляди западни и американски фирми се изнесоха там заради евтината работна ръка. При конфликт могат да се изтеглят бързо както от Русия и Китай ще закъса от липса на пазар. Икономиката я правят 400-500 мил китайци в големите градове, другите 1млрд. са до колене във водата в оризищата.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания