Last news in Fakti

28 Март, 2023 19:07 1 958 8

Спешни мерки! Великобритания повиши на "високо" нивото на терористична заплаха

  • великобритания-
  • ира-
  • северна ирландия

Промяната идва приблизително година, след като Великобритания понижи нивото на заплаха за провинцията до "значително" за първи път от повече от десетилетие

Спешни мерки! Великобритания повиши на "високо" нивото на терористична заплаха - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британската разузнавателна агенция MI5 повиши нивото на заплаха от вътрешен тероризъм за Северна Ирландия до "високо", което означава, че атака е много вероятна, съобщава "Ройтерс".

Британският министър за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис заяви, че нивото е било повишено от "значително" след скорошното нападение срещу полицаи.

Миналия месец униформен беше тежко ранен при нападение с огнестрелно оръжие, като нападението беше осъдено от правителствата в Дъблин и Лондон.

"Обществеността трябва да остане бдителна, но не и да се тревожи, и да продължи да докладва за всички свои опасения на полицейската служба на Северна Ирландия", посочи министърът.

Промяната идва приблизително година, след като Великобритания понижи нивото на заплаха за провинцията до "значително" за първи път от повече от десетилетие.

Тази мярка идва и преди 25-ата годишнина от мирното споразумение от Разпети петък следващия месец, което до голяма степен сложи край на "Неприятностите" - три десетилетия на насилие, което разтърсваше Северна Ирландия от края на 60-те години на миналия век.

По-рано този месец президентът на САЩ Джо Байдън съобщи, че е приел поканата на британския премиер Риши Сунак да посети Северна Ирландия. Освен това се очаква Бил и Хилари Клинтън да присъстват на събития, свързани с годишнината.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТрампЛин

    23 0 Отговор
    Страх ги е от мигрантите от Африка. Само млади мъже пристигат с кораби. НПО-та ги превозват.
  • 2 Пада, пада като

    25 1 Отговор
    сняг обедненото уранче по гъбясалият остров....
  • 3 Самата

    27 1 Отговор
    малобротания е терористична заплаха за света, като кравария.
  • 4 Гиго

    22 0 Отговор
    Великобритания да повиши още цените и хората и там ще скочат...
  • 5 ЗЕЛЕНА ЛЕНА ЕЛЕНА БЪЛГАРКА

    3 3 Отговор
    ХОРА ,АЗ СЪМ ЗАВИНАГИ ДЪЛГОКОСА В ЗЕЛЕНА ИРОНИЯ И С ИНДИВИДУАЛНА СЕЛСКА ПРОСТАШКА САМОСТОЯТЕЛНА ЗЛОБНА ОЛИГОФРЕНСКА ИНТИМНА ТРАДИЦИОННА КЛАСИЧЕСКА ДУШЕВНА БЪЛГАРСКА ДЕПРЕСИРАНА ЧУТУРА ,И ТРИ ГОДИШНА ДЪЛГА КОСА ЩЕ СИ ПУСНА С ЛЕВИЯ КРАК ,ЗАЩОТО СЪМ ОЛИГОФРЕНКА И ИНДИВИД..........
  • 6 Ахаа

    17 0 Отговор
    Хайде сега да отпуснем няколко милиарда за борба с тероризма от парите на балъците.
  • 7 те ги е страх

    4 0 Отговор
    Днес, булевард Волтер- Айфеловата кула-" полиция" бие мирен народ на Париж! само, че тази" полиция" я водеше един от чуждестранния легион!!!!!!
  • 8 Коко

    0 0 Отговор
    Те толкова са вече убити ингилизите, че не виждам кой би искал да ги нападне?
Новини по държави: