Last news in Fakti

29 Март, 2023 10:38 925 0

Спечелилата избори партия предлага кандидат за премиер

  • казахстан-
  • избори-
  • аманат-
  • партия-
  • касим-жомарт токаев

Президентът на Казахстан възложи това на „Аманат“

Спечелилата избори партия предлага кандидат за премиер - 1
Снимка: М. Богданова ©

Най-голямата партия "Аманат" ("Завет на предците"), която спечели парламентарните избори в Казахстан, ще може да предложи на президента Касим-Жомарт Токаев кандидат за премиерския пост. „Казах, че спечелилата изборите партия има право да предложи на държавния глава кандидат за министър-председател. Така тази партия ще поеме политическа отговорност, което още веднъж потвърждава формулата „силен президент – влиятелен парламент – отговорно правителство“, каза Токаев, обръщайки се към двете камари на парламента.

Според него, новото правителство ще трябва да осъществи няколко социално-икономически реформи. „В бъдеще е препоръчително да се предвиди участието на представители на различни политически партии на ръководни длъжности в правителството и акиматите (местни администрации). За тази цел предлагам политическите партии да формират кадрови резерв. Това ще даде нов тласък на взаимодействието между представителната и изпълнителната власт“, ​​отбелязва Токаев.

На 29 март държавният глава подписа указ, с който на правителството се възлага да изпълнява задълженията си до утвърждаването на новия министерски съвет. Преди това президентът, след консултации с фракции на политически партии в Мажилиса (долната камара) на парламента, предложи кандидат за поста ръководител на кабинета на министрите, за да получи съгласието на камарата.

„Процесът на партизиране на властта“

Според Уразгали Селтеев, директор на Института за евразийска интеграция, политическата система започва да работи както трябва. "Започна истински процес на партизиране на властта. Сега партията, която получи най-голямата избирателна подкрепа в Мажилиса, ще номинира министър-председателя. Според мен това трябва да бъде един от настоящите или бивши регионални лидери. Сега имаме нужда от твърд стил на управление, който да принуди останалите да работят. Новото правителство трябва да бъде "полево", а не "кабинетно", - написа политологът в своя канал в Telegram.

Експертът обърна внимание на факта, че партията Аманат вече официално ще носи отговорност за провалите на правителството с всички произтичащи от това последствия.

Относно изборите

На 19 март се проведоха предсрочни избори за Мажилис, който се състои от 98 депутати. Преди новия състав на законодателната власт правителството трябва да подаде оставка. Изборите се проведоха по смесена избирателна система: 70% от депутатите (69 души) бяха избрани от партийни листи, 30% (29 души) - от едномандатни избирателни райони.

Според резултатите от изборите за Мажилис, най-голямата партия на Казахстан "Аманат" спечели 53,9% от гласовете, като получи 40 мандата в партийни листи и 22 - в едномандатни избирателни райони, Народната партия на Казахстан - 6,8% от гласовете (пет мандата), Демократическата партия на Казахстан "Ак жол" ("Светъл път") - 8,41% (шест мандата), Народнодемократичната патриотична партия "Ауил" ("Село") - 10,9% (осем мандата) , партия "Република" - 8,59% (шест мандата) и опозиционната Национална социалдемократическа партия - 5,2% (четири мандата).

Избирателният праг не преодоля казахстанската партия на "зелените" "Байтак", която получи 2,3%. Графата "против всички" е избрана от 3,9% от гласувалите. Избирателната активност е 54,21%.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА