Last news in Fakti

29 Март, 2023 11:18 725 9

Криза в здравеопазването на Хърватия: Лекарите обявиха масова стачка

  • хърватия-
  • лекари-
  • стачка-
  • здравеопазване-
  • условия

"Отговорността за стачката е на правителството, а ние, разбира се, ще се погрижим за пациентите си и по време на стачка – всички спешни пациенти, онкологично болни и деца ще бъдат обгрижени"

Криза в здравеопазването на Хърватия: Лекарите обявиха масова стачка - 1
Източник: БГНЕС

Пет лекарски сдружения обявиха стачка заради проблемите в здравеопазването, а председателят на Хърватската лекарска камара Крешимир Луетич каза, че очакват среща с премиера Андрей Пленкович и неговото лично участие в решаването на проблема, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ.

„Всички пет лекарски организации са готови за стачка. Отговорността за стачката е на правителството, а ние, разбира се, ще се погрижим за пациентите си и по време на стачка – всички спешни пациенти, онкологично болни и деца ще бъдат обгрижени", каза Луетич в изявление за медиите след среща в Хърватската лекарска камара. Той допълни, че от камарата очакват премиерът да се включи лично в решаването на "горещите проблеми“.

Хърватското Министерство на здравеопазването заяви, че е отворено за диалог.

„Протестът и стачката са легитимен начин за изразяване на недоволство, но ни отдалечават от напредъка в здравната система, а с това и от пациентите“, пише в съобщение на Министерството на здравеопазването.

На 18 март се състоя голям протест на лекари и работещи в здравеопазването под мотото „SOS за хърватското здравеопазване“. Според протестиращите, в здравната система на страната има недостиг на 2000 лекари и 4000 медицински сестри, а проблемът е, че условията на работа не са добри и всеки трети лекар напуска Хърватия.

„3000 лекари на площад "Св. Марк" не е достатъчно ясно послание за правителството“, подчерта Луетич и добави, че лекарите ще подадат и формална молба за среща с премиера Пленкович, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урсус фон дер Корупционен

    11 3 Отговор
    МЕРКИТЕ РАБОТЯТ!!!
  • 2 Последния Софиянец

    14 2 Отговор
    Нали влязоха в Еврозоната.Защо се оплакват?
  • 3 Теле

    10 2 Отговор
    Що цела европа стачкува, требе голема причина
  • 4 фашисткия капитализъм се задъни

    6 0 Отговор
    и всичко блокира едно по една и излиза от строя, най-вече обезмисли се живота и труда на хората
  • 5 ХАХАХА

    8 0 Отговор
    Нали еврото е панацеята за всички проблеми за тези които не го щат.? Е на тези го приеха и всичко е "цветя и рози. " Хампуца няма ли да се изкаже?
  • 6 Мухаа,хаа!

    4 2 Отговор
    Нали ви набутаха еврото! Сега сте цветя и рози,а по улиците тече река от мед и масло.Ще бягат с двеста в час! Заплатите им ( предишните) са срязани почти с 49%. Но цените в евро.Всички бивши страни от източна Европа, не се усещат ,че са вкарани в ЕС, единствено като донори.Донори на квалифицирани и неквалифицирани кадри, и територия за внос на производството от централна Европа.Ако прибавим и масираното превземане" от техни компании на възлови производства - ток,вода,ел.енергия през Ерепета ,вериги, телевизия, интернет и телефон, само зомбиран няма да разбере истината.
  • 7 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    Що бе ? Нали веКе са в заветната еврозона на здрача.
  • 8 Чичо Дончо каза

    2 0 Отговор
    Абе сцепиха го този ЕС от стачки.Ма много убав тоя ЕС.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: