Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Март, 2023 15:28 4 612 84

Нов огромен отлив на западни компании от Русия

  • санкции-
  • западни компании-
  • русия-
  • украйна-
  • ес-
  • война-
  • завод-
  • активи-
  • отлив

Огромен брой западни компании продават активите си в Русия и напускат страната

Нов огромен отлив на западни компании от Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Японската Toyota, финландската Nokian Tires, германската Continental, френските TotalEnergies и Leroy Merlin, шведската IKEA, Smurfit Kappa от Ирландия и Swarowski от Австрия? Какво е общото между тези коренно различни компании? Само в рамките на един месец - март - всички те частично или изцяло се изтеглят от Русия и ще продадат активите си в страната.

Към този списък ще се присъедини и най-големият производител на автомобили в Европа Фолксваген (Volkswagen), който вече обяви, че продава заводите си в Калуга. Германският концерн Henkel, който произвежда битова химия, има намерение да продаде единадесетте си завода в Руската федерация.

Още новини от Украйна

Няколко вълни на изтегляне на западни фирми от Русия

Това е нова вълна от западни компании, които се оттеглят от руския пазар. Непосредствено след началото на войната много чуждестранни фирми временно замразиха дейността си на територията на Русия, но други още тогава решиха да се изтеглят от руския пазар изцяло и просто да се примирят със загубите, които бяха свързани с това решение. В следващите месеци последваха още няколко вълни на изтегляне от Русия.

Местният мениджмънтът на съответните чужди компании в Русия често се превръщаше в “купувач” или просто в “получател” на западните активи. Тези мениджъри познават добре съответните производствени обекти, но обикновено не разполагат с капитала и експертизата, за да платят адекватно на продавача и да развиват придобитите заводи и в бъдеще.

А сега се задава нова вълна на отстъпление, която отново засяга особено силно руската автомобилна индустрия.

Защо Москва одобрява новите продажби на компании?

От 5 март заводът за моторни масла в Калуга вече не принадлежи на френската корпорация TotalEnergies. На 8 март Continental съобщи за "напреднали преговори" за продажбата на завода си за гуми в Калуга, в очакване на "регулаторни одобрение". На 14 март такива одобрения бяха дадени на финландския производител на гуми Nokian Tyres: Заводът му край Санкт Петербург е придобит от руската петролна компания “Татнефт”. На 16 март Кремъл обяви, че се работи по предаването на завода на Toyota в Санкт Петербург на Института за изследване на автомобилостроенето НАМИ.

Изглежда, че някои западни инвеститори намират начини да получат поне някаква печалба от активите си в Русия. На други им се налага просто да се откажат от тях, за да могат да се изтеглят от руския пазар легално. В някои случаи това запазва и възможността им потенциално да се върнат обратно.

Това повдига въпроса каква е логиката на Москва да позволява на компании от т.нар. “неприятелски държави” да продават руските си филиали. Също така - защо одобренията за тези процеси сега се увеличават толкова много? Просто съвпадение ли е това или тенденция?

Фактът, че тези сделки са били подготвени отдавна, предполага, че става дума за съвпадение. Повечето от компаниите, които сега официално прекратяват дейността си на територията на Русия, обявиха намеренията си да го направят още през миналата година.

Някои западни компании се надяваха на добра продажба

Очевидно част от западните фирми се надяваха все пак да получат възнаграждение в замяна на руските си активи вместо просто да се откажат от тях. Ирландската компания Smurfit Kappa обяви оттеглянето си от руския пазар още през април 2022 година, но финализира сделката за продажбата на трите си фабрики чак на 23 март тази година.

Френската верига магазини Leroy Merlin е особен случай. Преди година от компанията обявиха, че не искат да напускат Русия. На 24 март тази година обаче фирмата съобщи, че ще затвори 107 свои магазина в 62 руски града. Очевидно с оглед на понижената покупателна способност на руснаците и все по-сложната логистика при вноса в Русия бизнесът там вече не е бил привлекателен за компанията.

Фактът, че продажбата на западни активи в Русия е сложна и продължителна, вероятно се дължи и на това, че купувачите искат да се договорят за най-ниската възможна цена. Освен това руското правителство вероятно умишлено е забавило официалните одобрения за тези сделки с надеждата, че някои от западните фирми ще размислят.

След като войната се води вече повече от година и няма изгледи скоро да приключи, руските власти навярно са се простили с тези надежди. Затова и Москва бързо издаде много разрешения наведнъж - това е основателното предположение. Целта е и поне част от тези фабрики да започнат работа отново.

Странната ситуация на Фолксваген

Ситуацията на Фолксваген обаче не се вписва в това обяснение. Фабриката им в Калуга не работи от март 2022, но германският концерн засега не се отказва от активите си безвъзмездно, въпреки че по всяка вероятност ще се справи финансово с подобна стъпка.

Вместо това компанията чака цяла година. Защо? За да свърши войната? На 1 март бяха обявени преговори за продажба на фабриките, за които беше уточнено, че се очаква да бъдат завършени “в скоро време”. По това време обаче бившият партньор ГАЗ, с когото компанията се раздели по взаимно съгласие миналото лято, вече беше предявил иск за обезщетение в размер на около 190 милиона евро, а на 17 март активите на VW бяха замразени от руски съд. Трудно е да се повярва, че ГАЗ и собственикът на компанията - санкционираният близък до Кремъл олигарх Олег Дерипаска, са предявили подобен иск, без да консултират това първо с властите в Русия.

Това води до един извод - Москва иска, ако не да спре, то поне да забави продажбата на фабриките на германския автомобилен концерн. С каква цел? Да се изстискат колкото се може повече милиони от някогашния ухажван германски инвеститор? Или да се отложи едно много неприятно признание във вътрешната политика? Дори и след посещението на китайския държавен глава Си Дзинпин в Москва все още не се вижда дългоочакваният китайски автомобилен производител, който би могъл да заеме мястото на Фолксваген - и затова заводите за производство на автомобили в Калуга, намиращи се на около 200 километра южно от столицата, явно ще западнат още повече.

Автор: Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 През тея пости

    48 33 Отговор
    китаеца се скъсва да блажи, дядо попе. Третополовите пуснаха голям гювеч на Китай.
  • 2 случаен

    48 33 Отговор
    по колко пъти ще ги продават,и кой е на сметка от това,не продаващите,продават а банките им гърмят,народите стачкуват, песен

    Коментиран от #32, #81

  • 3 украйна

    33 35 Отговор
    то па все едно запада фашистки просперира само финансови кризи има
  • 4 Теле

    38 36 Отговор
    Значи край на евроексплоатацията в русия, ами ресурси като няма в ес...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Читател

    47 31 Отговор
    Кой на кого налага санкция незнам но банки фалират в САЩ.

    Коментиран от #61

  • 7 12343211

    7 11 Отговор
    Абе още ли има... Не ги ли приватизирана!?
  • 8 Просто човек

    40 35 Отговор
    Всички бягат от Блатото...

    Коментиран от #13, #22

  • 9 Последния Софиянец

    22 58 Отговор
    Вчера отказах да сервирам обяд на руско семейство в заведението ми!Учтиво ги помолих да напуснат. Направиха го!

    Коментиран от #19, #21, #24, #38, #40

  • 10 ..............

    23 9 Отговор
    Подадените от европейските фирми декларации за несъстоятелност са растели и през четирите тримесечия на 2022 г., показват най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес на сайта й.
  • 11 пешо

    37 18 Отговор
    на русия не и дреме за западните компании , но те такъв огромен пазар като руския няма да намерят , от всичко това китайците намазаха филията от двата края
  • 12 Майко мила....

    25 11 Отговор
    Нов огромен отлив....до сега там ли бяха тези мушенгии а?
  • 13 пешо

    12 10 Отговор

    До коментар #8 от "Просто човек":

    от напето по голямо блато няма
  • 14 Долу

    30 31 Отговор
    Путин руснакоубиеца
  • 15 Наздарове

    24 15 Отговор
    Другари,от масквича по убава кола нема.!
  • 16 Сесесере

    24 28 Отговор
    Ватниците след малко с кораби по улиците, с шаячни парцали за дрехи и домашен сапун за пране и къпане! Егати смешната нация!
  • 17 Прав им път

    35 20 Отговор
    Заводите остават. Хората купуват, гуми, коли и препарати, а не марки.
  • 18 ха ха

    29 26 Отговор
    Увират ли копейковите глави у нас, че руските икономически връзки няма да се възстановят, ако войната приключи утре. Навлизаме в десетилетия на откъсване от бизнес с Русия. Изтрезнявайте и правете сметка как да се позиционираме сред съюзниците, а не как да се прехвърлим във вражеския лагер.

    Коментиран от #25, #31

  • 19 пешо

    24 10 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    от козяк ще те наградят
  • 20 Даааа

    34 13 Отговор
    Фолксваген има милион и 200 хиляди по малко продажби ! Пълна трагедия
  • 21 Гого

    28 10 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Трябваше ватника да ти начупи кофата-ама са хора,ако бе окраин щеше да се видиш в чудо.
  • 22 Пресъхнал гьол

    28 19 Отговор

    До коментар #8 от "Просто човек":

    Германия, икономическият двигател на Европа, забавя оборотите, отслабва и се срива буквално пред очите ни. За последните 48 часа хиляди бизнеси обявиха фалит. Като 6 от тях са на средна възраст над 124 години. Ето ги:

    – Hülsta, производител на мебели, 80 години след създаването си;

    – Thilmann, верига пекарни, 85 години след създаването си;

    – Wolff Hoch– und Ingenieurbau, строителна компания, 125 години след създаването си;

    – Bodeta, производител на конфекция, 130 години след създаването си;

    – Borgers, производител на компоненти и авточасти, 156 години след създаването си;

    – Kappus, производител на сапуни, 170 години след основаването си.

    Коментиран от #51, #59

  • 23 Ъхъъ

    20 10 Отговор
    Нов огромен отлив.....отливат се вика, като фекални води се отливат. ......
  • 24 Ха Ха ХА

    28 11 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    " ресторантът " ти се състои от празен хладилник и анадолска мушама на масата ! Как да дойдат .....ти изобщо излизаш ли от панела...или целият квартал те мрази ?
  • 25 Викай си

    25 17 Отговор

    До коментар #18 от "ха ха":

    С трици ли ще ги произвеждате тези стоки и със слънчева енергия? Русия превзема находищата в цял свят, като помага на нациите да отхвърлят западната зависимост. Ще си ядете алчните г..ве, без подправки!

    Коментиран от #39

  • 26 Смех 😆🤡🤣

    8 7 Отговор
    Германите имат ама само обмислят ама не продават
  • 27 Тепърва

    23 16 Отговор
    .. идва цунамито за ватенките :)
  • 28 Селянин

    22 17 Отговор
    Тая зима дето иде е началото на края на рашистите. Глад, студ. Купони за храна, и празни магазини. Голям кеф. Следва приватизацията. Край
  • 29 Хахахаха

    25 13 Отговор
    Абе тя много независима тая Русия бе еййй. Ми то като гледам, само западни фирми там! А руски фирми има ли? Ааааааа Москвич е руски, там правят китайските коли! Хахахаха.

    Коментиран от #35

  • 30 реру

    25 7 Отговор
    "... Дори и след посещението на китайския държавен глава Си Дзинпин в Москва все още не се вижда дългоочакваният китайски автомобилен производител..."

    Дори напротив... Си Дзинпин е изразил възхищение от новия руски кросовър "Москвич" и помолил Путин:
    "Няма да е лошо и ще Ви бъдем благодарни, ако организирате производство на такива автомобили и у нас"...
  • 31 Алфа херинга

    18 20 Отговор

    До коментар #18 от "ха ха":

    Русия не ги мисли. Имат огромен ресурс, освен това са в икономическия съюз БРИКС, така че ще се оправят. Европа ще го отнесе, включително и ние.
  • 32 И въпреки

    24 16 Отговор

    До коментар #2 от "случаен":

    всичко западняците живеят многократно по-добре от ватниците. А рушляците са обречени на бедност. Но явно на тях така им харесва.

    Коментиран от #78

  • 33 Груьо

    13 15 Отговор
    Е НАЛИ В РУСИЯ НИЩО НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДАШЕ.СПОРЕД НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ И ТЕЗИ ПЛАТЕНИ ДРАСКАЧИ ВЪВ" ФАКТИ".НАЛИ БЕШЕ БЕНЗИНОСТАНЦИЯ С РАКЕТИ И НЕЗНАМ ОЩЕ КАКВО.А ТО КАКВО СЕ УКАЗА. ТО "ФОЛКСВОГЕН","РЕНО","ТОЙОТА","НИСАН","ХЮНДАЙ","МАЗДА","ВОЛВО","КИЯ","ДАЙМЛЕР-КАМАЗ" И ТОВА СА САМО АВТОМОБИЛНИТЕ ФИРМИ.АЛО ДРАКАЧИТЕ ,НЕЩО ДА КАЖЕТЕ,НАЛИ СЪЩИТЕ ТИЯ БЯХА МНОГО ИЗОСТАНАЛИ.КАТО ГЛЕДАМ ,МАЙ НИЕ СМЕ ИЗОСТАНАЛИ,ЗАЩОТО НЕМОЖАХМИ И ЕДНА КОЛА ДА СГЛОБИМ ОТ ЧАСТИ.И ДО ТОВА НИ ДОВЕДОХА НАШИТЕ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ.
  • 34 SDEЧЕВ

    17 14 Отговор
    С ДВЕ ДУМИ РУСИЯ СИ БЕШЕ РАЗВИТА ИНДУСТРИАЛНА ДЪРЖАВА С ХИЛЯДИ СЪВМЕСТНИ ЗАВОДИ НА ЕВРОПЕЙСКИ ФИРМИ,КОЕТО БЕШЕ ТРЪН В ОЧИТЕ НА САЩ. ДРУГОТО ВЕЧЕ Е ИСТОРИЯ. НИЕ В БГ ОЩЕ ЧАКАМЕ ДА СИ КУПИМ ПО ЕДИН ЕЛЕКРОМОБИЛ ОТ ФАБРИКАТА НА КИРО КАНАДЕЦА. а ДАЛИ ЩЕ ДОЧАКАМЕ?- КОЙТО ВЯРВА ДА ЧАКА И ДА ИМ ГЛАСУВА НА АМЕРИКАНСКИТЕ ШАРЛАТАНИ

    Коментиран от #50

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Васил

    16 10 Отговор
    Ма кой нормален ще иска при тези примати???

    Коментиран от #60

  • 37 фен

    11 15 Отговор
    Бе тя Германия затвори, дойчовците за Русия се притеснили. Споко, видя се, че Русия от запада нужда няма. Обратното, не е валидно!
  • 38 реру

    20 6 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    "Вчера отказах да сервирам обяд на руско семейство в заведението ми!..."

    Кофти... Сега Костя за наказание ще ти отреже копейките поне за една седмица...

    Коментиран от #42

  • 39 ха ха

    19 10 Отговор

    До коментар #25 от "Викай си":

    Да, бе, тя Русия и Киев щеше да превземе за 3 дни...
  • 40 Кръчмарят Паливец

    18 2 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Много си pr oст, колега !
  • 41 Прощай немытая Россия

    23 13 Отговор
    Дори утре войната да спре едва ли големите фирми, които са напуснали ще се върнат в близките 10 години. Русия бавно, но сигурно ще се превърне в Северна китайска провинция.
  • 42 Леле pepy

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "реру":

    Абе кво ти става бе?
    Постваш но без картинка.
  • 43 Хахахаха

    27 12 Отговор

    До коментар #35 от "Мдаа":

    Другар, запада се опита да вкара блатниците в цивилизования свят, като инвестираха там милиарди, ама главния блатник реши да се прави на велик. Сега ще ги връщат в блатото, за където си и ти, там в азиатските страни.

    Коментиран от #47

  • 44 питанка?

    9 18 Отговор
    към дойче факти.Кой е потърпевшия в тази ситуация?Като се продава ,има ли купувачи?И кои са те?Аз не мисля,че някой ще съжалява,ако от България се махнат някои кърлежи ...списъка е дълъг и всеки ги знае.

    Коментиран от #45, #52

  • 45 Хахахаха

    23 8 Отговор

    До коментар #44 от "питанка?":

    Тия кърлежи ти осигуряват работни места бе другарю. Може би желаеш, те да се махнат а ти да останеш без работа? Или ще чакаш, Путин да ти отвори завод за Москвичи? Ама Путин не може нищо да каже, щото вече Си определя какво ще става в Русия.

    Коментиран от #56

  • 46 СССР

    23 12 Отговор
    Нещата си дойдоха по местата. Русия е обезкървена. Няма производство и инвеститори а скоро няма да има работници. Началото на края на една прогнила и корумпирана държава ръководена от престъпника Путин.
  • 47 Мдаа

    4 17 Отговор

    До коментар #43 от "Хахахаха":

    Световната култура произхожда от Азия,както и българския ген! Бих бил горд да съм азиатец!
  • 48 Урюрвкос

    6 10 Отговор
    Преди година тук писаха че Хухтамаки напуснал Русия а на сайта пиши че работят на три смени и търсят около 500 нови работника
  • 49 държави колкото искаш

    11 15 Отговор
    Запада не е целия свят.

    Коментиран от #73

  • 50 Груьо

    10 18 Отговор

    До коментар #34 от "SDEЧЕВ":

    ТЯ СИ Е РАЗВИТА СТРАНА.СЪЩИТЕ ТИЯ ЗАВОДИ,ТОЕСТ АКТИВИ ОСТАВАТ ПРИ ТЯХ.С ПРИДОБИТИЯ ОПИТ,БЪДИ СИГУРЕН ,ЧЕ ОТНОВО,А МОЖЕ БИ И СЕГА ПРОИЗВЕЖДАТ В ТЯХ ПРОДУКЦИЯ. НИКОЙ УВАЖАВАЩ СЕБЕ СИ,НЯМА ДА РАЗГРАБИ ТЕЗИ РАЗРАБОТЕНИ ЗАВОДИ.МАШИНИТЕ В ТЯХ СИ ОСТАВАТ ,КАКТО И КВАЛИФИЦИРАНАТА РАБОТНА РЪКА,КОЕТО Е МНОГО ВАЖНО.

    Коментиран от #55

  • 51 стоян

    9 7 Отговор

    До коментар #22 от "Пресъхнал гьол":

    До 22 ком - абе смашник - фалирала Германия - някаква си пекарна и цех за сапун
  • 52 666

    16 7 Отговор

    До коментар #44 от "питанка?":

    Кърлежите които дават работа на търтейте. Много бързо забравихте че "благодарение" на комунизма сме сто години след маймуните. Докато стигнем западния стандарт ще минат поне още 30 год. За Америка ще ни трябват още сто години.
  • 53 Джамбaза

    5 5 Отговор
    Автор: Андрей Гурков
    А може би Ондрий Гурков?
  • 54 Урюрвкос

    9 4 Отговор
    сега погледнах завода за BMWета в гр. Калининград, продължава да работи със руския представител Автотор но произвежда три пъти по малко коли заради недостиг на части
  • 55 реру

    24 2 Отговор

    До коментар #50 от "Груьо":

    "... ТОЕСТ АКТИВИ ОСТАВАТ ПРИ ТЯХ.С ПРИДОБИТИЯ ОПИТ,БЪДИ СИГУРЕН ,ЧЕ ОТНОВО,А МОЖЕ БИ И СЕГА ПРОИЗВЕЖДАТ..."

    Заводите са за това - да произвеждат...

    Коментиран от #84

  • 56 питанка?

    7 21 Отговор

    До коментар #45 от "Хахахаха":

    хахо,питам те печалбата на тези кърлежи къде отива?Същата дейност мога да вършат и български фирми.И го правят.А ти и освен да се дуп иш на запад друго можеш ли?Путин няма нищо общо с това,което пиша.

    Коментиран от #63

  • 57 Гост

    17 6 Отговор
    На каква загуба продават компаниите само и само да се махнат от там..По новият закон на Фюрера...продажбата се осъществява така... 50 процента от цената се намаля.... отделно че ..видни руски експерти ще оценяват продажната стойност на обекта...Примерно обект на стойност 1 мил...експертите го оценяват на половин и 50 процента намаление...бл...да......ще го купи за 250 хилки...и въпреки това се махат от коч.....а

    Коментиран от #58, #71

  • 58 реру

    20 5 Отговор

    До коментар #57 от "Гост":

    "... въпреки това се махат от коч.....а"

    Умните хора винаги от две беди избират по-малката...
  • 59 Иванушка🇺🇲

    21 8 Отговор

    До коментар #22 от "Пресъхнал гьол":

    I have a dream. Това ли ти е мечтата нещастен русофил Германия да фалира. А откъде ще изкараш някое евро като миеш кенефи. А забравих че Путин ви обеща че щи ви прати в рая.
  • 60 Имаш предвит

    3 17 Отговор

    До коментар #36 от "Васил":

    Американските говедари нали.

    Коментиран от #64

  • 61 666

    21 7 Отговор

    До коментар #6 от "Читател":

    Фалират защото има банки. В Русия няма вече банки и няма какво да фалира. Много е просто но не е за прости хора.
  • 62 Русойеб

    19 5 Отговор
    Жалка картинка е Москва. Имаха се за богове, скоро ще осъзнаят че са шутове с ядрено копче.

    Коментиран от #67, #70

  • 63 Хахахаха

    13 2 Отговор

    До коментар #56 от "питанка?":

    Хахо, а тези български фирми на кой ще продават, ако България не е в ЕС? Или ние ще продаваме само на вътрешния пазар. Външния не ни трябва. Хахахаха.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Гражданин

    18 5 Отговор
    1) Руското блато става все по-широко и все по-дълбоко, всеки чужденец се спасява, а ватенките се давят;
    2) Русия ще изплаща много репарации, и ще си плати и всички чуждестранни активи, пострадали от безумното кгб-управление.
  • 66 Хохо Бохо

    7 13 Отговор
    Бизнесът вакуум не търпи тези които се изнесът ще бъдат заместени от други,най вероятно руснаци и китайци.Честито на печелившите.Видяхме им санкциите на Обединеният Въздух под Налягане.Щом толкова години Куба,Северна Корея ,Иран оцеляха след санкции,кво остава за Русия.По скоро други блокове и организации са наред да се разпадат.

    Коментиран от #69, #74

  • 67 Гражданин

    16 0 Отговор

    До коментар #62 от "Русойеб":

    Ядрените ракети от 1970-та изобщо няма да излетят. Няма да запалят, или ще се разпаднат при старта.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Гражданин

    14 2 Отговор

    До коментар #66 от "Хохо Бохо":

    Народите на тези държави мрат от глад, само комунистите и талибаните оцеляваха; но и то свърши!

    Коментиран от #72

  • 70 Рамзан ага

    2 9 Отговор

    До коментар #62 от "Русойеб":

    Такива като теб ги цен трим директно в 10 ката. Засега никой не се е оплакал.
  • 71 Гражданин

    14 5 Отговор

    До коментар #57 от "Гост":

    В историята всеки си плаща дълговете, прошка няма. Ватенките ще плащат и ще живеят в землянки още сто години.
  • 72 Хохо Бохо

    5 8 Отговор

    До коментар #69 от "Гражданин":

    Чел съм коментари доста на руснаци,та коментираха,щом сме издържали 90 ,сега пак ще издържим.Да му мислят разглезените европейци,но ти май и техни коментари,не си чел .Няма да ми стигне страница да изреждам.В момента е ред на други съюзи и блокове да се разпадат.Въпрос на време.

    Коментиран от #75

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Гражданин

    15 2 Отговор

    До коментар #72 от "Хохо Бохо":

    Няколко милиона ще издържат, няколко милиона ще отнесе Гладомор...

    Коментиран от #77

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Ъхъ

    3 5 Отговор

    До коментар #32 от "И въпреки":

    имато по 5 автоматични перални, 6 хладлника, 4 гаража с по 2 коли вътре, ядат по 3кила пържоле на ден и пият по 6 литра бира...да не изреждам, ти ми кажи какво разбираш под "многократно по-добре."
  • 79 БРАВО

    6 2 Отговор
    Само хубави новини.
  • 80 Криско

    9 4 Отговор
    Гледайте филма Навални. Там е цялата истина.
  • 81 Пак съм аз

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "случаен":

    Ами точно защото се самоопределяш за СЛУЧАЕН, не можеш да се видиш ТИ на какъв хал си, та тогава да си натоварваш мозъчето с другите, които са на светлинни години от ТЕБ !!!
  • 82 Ошашавен

    2 3 Отговор
    Заглавие: Нов огромен отлив на западни компании от Русия
    Друго, Заглавие: Само 20% са компаниите напуснали бизнеса си в Русия. Уточете се бе писачки и писачи.
  • 83 Жоро

    6 0 Отговор
    Кочината все повече заприлича на Северна Корея...Скоро само Кремълското Джудже Наркоман ще продава пред Кремъл нафта и газ :D :D :D
  • 84 Ако с гледане....

    3 0 Отговор

    До коментар #55 от "реру":

    Ако с гледане се ставаше месар,то кучето щеше да е най- добрият!!!
    От 1964г.руснаците произвеждат ЖИГУЛИ-ЛАДА...та досега!!!За 77г.какво пройзведохте "ДРУГАРИ"-какво? Новите ви модели бяха само с нови мигачи,слагахте по някоя нова буква ...и това е новият ви водел и ОK!И това при онези елементарни части и сглобки! Та сега ли ще правите ,когато технологиите са на светлинни години от 60те години! Кажи кое сте развили след като сте придобили патент за нещо/или откраднали чрез икономически шпионаж,което е 90%от военното и промишленото ви п-во!/КОЕ? Хайде отговаряй,твои ред е "ДРУГАРЮ",или ще чакаш упорките.Тази война показа че даже и в военната промишленост частите ви са внос от загниващият Запад,що за национална сигурност е това?-едни платки за ракетите си не можете да произведете! Кой ще ви купува фасадната воена техника,която става за скраб но не и за военни цели!!!"Погледнало кучето към касапина и се облизало"? Ами ако няма касапин???
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания