Last news in Fakti

30 Март, 2023 08:14 2 725 31

Санкциите не спъват бизнеса с Русия

  • бизнес-
  • санкции-
  • русия-
  • европа-
  • внос-
  • износ

Според Европейския парламент въздействието на санкциите "не е достатъчно тежко, за да ограничи възможностите на Русия да води война в Украйна"

Санкциите не спъват бизнеса с Русия - 1
Източник: Shutterstock

С десет последователни кръга санкции, наложени на Русия за година след инвазията ѝ в Украйна, ЕС е в най-тежката наказателна кампания срещу чужда държава от създаването си. Брюксел твърди, че санкциите имат за цел за намалят приходите на Москва и достъпа ѝ до ключови технологии.

Според Европейския парламент обаче въздействието на санкциите "не е достатъчно тежко, за да ограничи възможностите на Русия да води война в Украйна".

Всъщност търговията между 27-те страни членки на ЕС и Русия продължава в резултат на интензивно лобиране, нежеланието на ЕС да поеме по-сериозен икономически удар и опасения от въздействието върху глобалните вериги на доставки.

И вместо да налага нови санкции, ЕС сега възнамерява да се съсредоточи върху спазването на вече обявените от страна на "слаби звена" като ОАЕ, Турция, Армения, Грузия, Казахстан и Киргизстан.

Ройтерс обобщава секторите, в които търговията между ЕС и Русия повече или по-малко продължава.

Търговски потоци

През 2021 г. Русия беше петият най-голям търговски партньор на ЕС, като стокооборотът достигаше 258 милиарда евро, по данни на Европейската комисия. ЕС внасяше основно горива, дърво, желязо, стомана и торове.

От началото на инвазията в Украйна през февруари 2022 г. стойността на руския внос в ЕС падна наполовина до около 10 милиарда евро през декември.

Общо от март 2022 г. до края на януари 2023 г. ЕС е внесъл от Русия стоки за 171 милиарда евро, сочат данни на Евростат.

Това е доста над 60-те милиарда, които ЕС твърди, че е отпуснал на Украйна през годината. В сумата обаче не се включва цената на модерните танкове, които вече започват да пристигат в атакуваната страна.

Природен газ

През миналата година ЕС наложи санкции на въглищата и петрола, пренасян по море, от Русия. Природният газ не е обект на санкции, но Москва сама спря по-голямата част от доставките по тръбопроводи. През 2022 г. ЕС е получил около 40 на сто по-малко руски газ от предходните години.

Картината е различна при втечнения природен газ. От началото на войната доставките на такъв газ от Русия до ЕС са се увеличили до 22 милиарда куб. м през 2022 г. спрямо 16 милиарда куб. м през 2021 г.

Обемите все пак са значително по-малки от доставките по газопроводи, достигнали 155 милиарда куб. м годишно преди войната. Но ръстът им принуди някои страни членки да потърсят правни основания за ограничаването им.

Ядрени мощности

ЕС не е наложил ограничения и върху атомната индустрия на Русия, а Унгария, където "Росатом" предстои да разшири атомната централа "Пакш", и България открито се противопоставят на подобни санкции.

Вносът на продукти на руската ядрена индустрия в ЕС през 2022 г. възлизат на 750 милиона евро, сочат данните на Евростат. Според Евроатом, Русия е доставила около една пета от урана, използван в ЕС през 2021 г.

Френското министерство на енергетиката обаче оспори наскоро оповестен доклад на "Грийнпийс", според който Париж рязко е увеличил вноса на обогатен уран от Русия след началото на войната. Франция все пак призна, че спирането на съществуващите договори с Москва би било по-скъпо от прекратяването им.

Диаманти

През миналата година ЕС е закупил от Русия диаманти на стойност около 1,4 милиарда евро, като нито вносът на скъпоценни камъни е забранен, нито държавната компания "Алроса" е поставена под санкционен режим.

Белгия, където се намира най-големият пазар за диаманти в света - Антверпен, открито лобира, че ЕС не е нужно самостоятелно да подема санкции срещу руските диаманти.

В момента ЕС, САЩ и страните от Г-7 разработват система за проследяване на диамантите, за да наложат контрол на руската търговия с тях. Според Световния център за търговия с диаманти в Антверпен тя трябва да включва и Индия, за да бъде ефикасна.

Химикали и суровини

Вносът на торове от Русия в ЕС през миналата година възлизаше на 2,6 милиарда евро, или с 40 на сто повече от 2021 г., тъй като ръстът на цените контрира спада на обемите, посочва Евростат.

Калиевият карбонат, известен и като поташ, от Русия и Беларус, е силно ограничен или дори забранен в ЕС, но други торове, като например азотните съединения, не попадат под санкционни удари, посочва Шон Мекл от организацията "Фъртилайзърс Юръп" (Fertilizers Europe).

Сред суровините, които не са обект на санкции, е никелът, използван основно в производството на стомана. През 2022 г. ЕС е внесъл руски никел на обща стойност от около 3,2 милиарда евро, сочат данните на Евростат.

Големи имена, вторични санкции

"Алроса" и "Росатом" липсват от черния списък на ЕС, който в момента включва около 1700 компании и личности, достъпът на които до Общността е забранен. Той не включва и "Газпромбанк", финансовото крило на монополиста "Газпром", както и вторият най-голям производител на петрол в Русия - "Лукойл".

"Трансперънси интернешънъл" отдавна призовава достъпът на Русия до лобиране в ЕС да бъде отрязан и да бъдат наложени вторични санкции на тези, които помагат на санкционираните да заобикалят ограниченията. Подобна мярка отдавна е в сила в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    62 9 Отговор
    Санкциите навредиха единствено на ЕС.
    Гадно е,че и ние сме в това число

    Коментиран от #18

  • 2 Точен

    51 8 Отговор
    ЕС се простреля в трите крака с проамериканските и антиевропейските си санкции.
  • 3 Българин

    50 6 Отговор
    Санкциите са за балъци, алъш-вериша си върви с пълна пара
  • 4 Урсуз фон дер Корупционен

    39 4 Отговор
    Не е вярно! САНКЦИИТЕ МИ РАБОТЯТ!!!
  • 5 Дядо

    34 2 Отговор
    Предните дни имаше статия "САНКЦИИТЕ РАБОТЯТ!!!..." 🤡
  • 6 🤔🤔🤔🤔

    7 40 Отговор
    БРАВО тогава ,всички родни РАСАФИЛИ да заминават в РАЯ НА ЗЕМЯТА да правят бизнес ,щом не им харесва тук. Да не се тормозят . Пък може и малко на фронта да ги пратят на тях въобще няма да им пречи.
  • 7 морски

    33 5 Отговор
    Какви санкции, какви 5 лева. Руските пристанища са препълнени с кораби които чакат по седмица за ред да товарят.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кремльов

    14 5 Отговор
    КПСС-БКП. Ура другари.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Който

    8 30 Отговор
    чете внимателно, ще разбере, че санкциите не работят "достатъчно" според европейците , а не, че не работят. Сега Западът ще се фокусира върху прилагането им. Някои се радват малко прибързано какво мислят, че значи написаното.

    Коментиран от #17

  • 12 Механик

    34 7 Отговор
    Когато на отговорни постове сложиш амаерикански марионетки, при това БЕЗмозъчни и БЕЗ полови, така се случва.
    Всички решения, които вземат се оказват неадекватни.
    Вола като рие, пръста пада по гърба му.-(стара, българска поковорка.)
  • 13 Шумкар, та знае ли се.

    9 6 Отговор
    Лекува ли се "стокхолмския синдром" и има ли почва у нас ?
  • 14 Фен

    30 6 Отговор
    Е тя целта на санкциите беше да се удари Европа! И там успеха е пълен
  • 15 Напреднал

    33 3 Отговор
    "спазването на...."слаби звена" като ОАЕ, Турция, Армения, Грузия, Казахстан и Киргизстан." Хайде пак имперски приоми - нали разбирате, че изброените държави не са част от ЕС. Защо тогава същите трябва да се "принуждават" да спазват чужди санкции - на ЕС? Ми нали говорим за демокрация и свободни пазарни отношения, бе лицемери
  • 16 Къде е Киро на кирия...!

    23 5 Отговор
    Внася се в огромни количества украинско зърно ,яйца и млечни продукти...!А никой ,,държавник" не мисли,че нашите зърнопроизводители и животновъди издъхват и работят на загуба...

    Коментиран от #24

  • 17 Дядо

    19 3 Отговор

    До коментар #11 от "Който":

    След всичкия този цирк, няма как да си признаят, че ходовете им са глупави. Великите европейци не бъркат, ако ще и да почнат да забраняват къпането по-често от 1 път на седмица, за да не се харчи вода и топло.

    А заглавията тук често са заблуждаващи и некадърно написани.
  • 18 Хаха

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

    Смени си Ника и ходи да се биеш в Донбас.

    Коментиран от #19

  • 19 В. А. П.

    3 12 Отговор

    До коментар #18 от "Хаха":

    В Бахмут да отиде ще е по добре. Там поне вече осем месеца не се случва нищо. Има превзети два кокошарника една плевня и три кучешки колиби.
  • 20 защо

    10 1 Отговор
    Някой прочете ли думата МИР?

    А защо? Даваме ли си сметка?
  • 21 Лицемерие

    19 2 Отговор
    Дори най-кресливите поддръжници на санкциите се оказва, че намират начини да си търгуват с Русия, защото, както знаем, това е "друго". Полша, например, е увеличила търговията си с Русия през последната година. А дори МВФ дава прогнози за ръст на руската икономика и срив на британската и германската. Кой знае какво тепърва предстои да се случи във Франция, след като вчера гледах видеа как полицаи се бият с пожарникари, които също излизат на протест срещу пенсионната реформа, която "демократът" Макрон прокара без гласуване в парламента им. Забавно е да видиш как Иран троли Франция и призовава да се спазват човешките права на протестиращите. Но за западните "демократи" това е друго. Спазват се правата само на "правилните" протестиращи.
  • 22 Киро

    15 4 Отговор
    От съществата в ЕП нищо умно не е излязло . С ваксините беше същото . Като не работят санкциите , да ги махат , на който не му харесва Путин , като го срещне да не го поздравява , а не да тормозят всички ни с тези простотии . Този конфлик , можеше да е свършил отдавна , ама сащ и ес гасят огън с бензин. С всичките тезинизхвърляния като чк на пясък единствения резултат е по-празна кошница , за повече пари ,когато изляза от магазина. Нато да влиза в Украина и да избута руснаците , ако им стиска , друг вариянт няма
  • 23 а бе факти..

    12 4 Отговор
    Що пишете тия неща..утре като напишете че магазините в руссия са пълни със западна стока и дизело е 50 ст.литаро и то по време на санкции и денафикация..соросоидите ще ви обърнат гръб.
  • 24 стоян

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "Къде е Киро на кирия...!":

    До 16 ком - че то българи с български фирми го внасят украинското жито и царевица- нали е пазарна икономика - миналата година всички зърнари направиха дубъл в печалбите на наш гръб дето плащахме пазарната цена - е сега цената пак е пазарна но по ниска
  • 25 Незнаещ

    5 9 Отговор
    Затова ли,че не спъват бизнеса с Русия,рублата се срива до 77 рубли за долар и 84 рубли за евро.Да вярвам ли или....

    Коментиран от #29

  • 26 Продълж@в@ме подмян@та

    11 5 Отговор
    С две думи безмислените действия на ЕС за които всички Европейци плащаме🤣
  • 27 Урюрвкос

    4 0 Отговор
    всеки ден се въвеждат тихомълком нови санкции, вчера завод натовари стоката си за износ, тира мина граница и по пътя получава съобщение да се връща назад. Стоката по списък с тарифни номера е вече забранена.
  • 28 Песимист

    5 5 Отговор
    Пишете по вече за проваления търг на Руската банка за продажба на държавни ценни книжа,защо никой не се явява.Така ще се ориентираме сами..
  • 29 Сандо

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "Незнаещ":

    Знаещите и можещи постигат чудеса чрез курса на валутата си.Това обаче за незнаещите е тайна велика.
  • 30 Българин

    1 1 Отговор
    Океаните са пълни с руски танкери пълни снефт и се чудят къде да го исерат
  • 31 Жоро

    2 1 Отговор
    По голяма глупост скоро не бях чел :D Скоро Кочината ще заприлича на Северна Корея...Всички западни компании продават активите си в Ватнешка и това не пречело :D :D Скоро Кремълското Джудже Наркоман ще продава пред Кремъл нафта и газ :D :D И тук всичко е по план :D :D
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания