Last news in Fakti

30 Март, 2023 10:34 992 11

Турция към Унгария: Разчитайте на нас за доставки на природен газ

  • турция-
  • унгария-
  • природен газ-
  • доставки

Анкара е готова да съдейства на Будапеща за доставката на природен газ по Трансанадолския газопровод (ТАНАП)

Турция към Унгария: Разчитайте на нас за доставки на природен газ - 1
Източник: БГНЕС

Турция е готова да съдейства на Унгария за доставката на природен газ по Трансанадолския газопровод (ТАНАП), заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Ние (Турция), заедно с Азербайджан, сме готови да предоставим всички средства за подкрепа при доставката на природен газ за Унгария по ТАНАП, каза Ердоган снощи на съвместна пресконференция с гостуващия в Анкара унгарски президент Каталин Новак.

Турският президент изтъкна дългогодишните връзки между двете страни, като добави, че помощта, която Унгария е оказала на Турция след опустошителните земетресение през февруари, е доказателство за тези силни отношения.

По време на разговорите обсъдихме различни аспекти в отношенията между Турция и Унгария. Търговските, военните, икономическите и културните отношения, бяха включени в дневния ред на разговорите, каза Ердоган.

Президентите на Турция и Унгария потвърдиха общата си воля за по-нататъшно укрепване на връзките по между им въз основа на засилено стратегическо партньорство.

Ердоган посочи, че двете страни са се договорили да проведат шеста среща на Съвета за стратегическо сътрудничество на високо равнище в унгарската столица Будапеща през декември.

Ще отбележим 2024 г. като година на общата култура, заяви Ердоган.

Той посочи, че двустранният стокообмен е достигнал 3,5 млрд. долара през миналата година.

Обсъдихме стъпките, които трябва да бъдат предприети с цел постигане на общата ни цел за стокообмен в размер на 6 млрд. долара, каза Ердоган.

Той добави, че двамата с Новак са изтъкнали значението на развитието на сътрудничеството между съюзничките в НАТО в сферата на отбранителната промишленост.

Турският президент заяви също, че страната му очаква Унгария да продължи да подкрепя развитието на отношенията между Турция и ЕС, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разчитам

    3 8 Отговор
    да ви стръска докато ни лишите от нахалното ви присъствие.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    4 6 Отговор
    И Сърбия и Унгария ще намалят и после направо ще спрат доставките на руски газ , колкото и да не им се вярва на русолюбците тук !!! Турция в момента ползва 6 милиарда куб азерски газ по тази тръба , който може да освободи с началото на собствения си добив в Черно море , освен 25-30 млд куб капацитет на терминалите за втечнен газ , който по стария трансбалканси газопровод през България и Румъния да стигне до Сърбия , Македония и Унгария !! Освен това и Сърбия и Унгария вече са заявили количества през гръцките терминали и през новия терминал в ХЪРВАТИЯ !! Който им е буквално на 200 км и от Сърбия и от Унгария !! И после ще питам какво ще "тече" по великия Турско-балкански поток !!!

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хихихи..

    3 9 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Ще..Ще.. Ако имаше сериозен газ в Кара Дениз/Черно море/ отдавна да е тръгнал.Оох,на дедо цаците..

    Коментиран от #6, #7

  • 6 гост

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хихихи..":

    Турция започва с доставките на газ от Черно море
    Според южните ни съседи залежите на газ в Черно море се оценяват на 540 милиарда кубически метра . Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез увери, че доставките на природен газ от черноморското газово находище Сакария за местните потребители ще започнат до края на април тази година (2023) , съобщи телевизия ТРТ, цитирана от БТА.

    "Спазваме плана, но имаше известно забавяне поради земетресенията през февруари. Планираме да започнем да доставяме газ на потребителите до края на април. Ще спазим обещанието, което сме дали на нашите граждани", каза Дьонмез.

    По-рано турските власти бяха казали, че газът от находището в Сакария ще започне да постъпва към потребителите през март.

    Според Анкара залежите на газ в Черно море се оценяват на 540 милиарда кубически метра. За най-голямо се смята находището в Сакария, чиито запаси надхвърлят 400 млрд. куб. м. На първоначалния етап от него се планира да се добиват около 10 млн. куб. м газ на ден, или 3,4 до 4 млрд. куб. м годишно. До 2027-2028 г. дневният добив на газ трябва да достигне 40 млн. куб. м, а годишният добив ще се увеличи до 15 млрд. куб. м, посочва ТАСС.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 7777777

    2 5 Отговор
    ЗА КАКВО И Е НА УНГАРИЯ ТУРСКИ ГАЗ, СЛЕД КАТО ИМА СКЛЮЧЕНО СПОРАЗУМЕНИЕ С ГАЗПРОМ ЗА 15 ГОДИНИ ЗА ДОСТАВКА НА ГАЗ НА ЦЕНА ОТ 300 ЕВРО, САМО ДА ИМ ПЛАЩА НАДЦЕНКАТА КАТО НАС ЛИ?
  • 9 аферим машала

    2 0 Отговор
    а от кара дениз за нас комшийте ще има ли фандрак
  • 10 Писателл

    2 0 Отговор
    Кервана си въри за ХХII век...
  • 11 Ванко шемета

    0 1 Отговор
    Копелет@ аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣
Новини по държави: