Last news in Fakti

30 Март, 2023 14:45 845 18

Финландия гласува в сянката на нова желязна завеса

  • финландия-
  • избори-
  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • ес-
  • европа

Финландия, чиито жители ще гласуват в неделя на избори, които са решаващи за бъдещето на премиерката Сана Марин, представи през ноември план, който предвижда построяването на солидна ограда по протежение на 200 километра от общо близо 1300-километровата граница с Русия – твърде слабо населена зона

Финландия гласува в сянката на нова желязна завеса - 1
Снимка: Shutterstock

Когато Русия нахлу в Украйна, нова желязна завеса разсече тесните дотогава връзки между Москва и Хелзинки и Ари Йоронен вижда това с очите си в своята ферма на руско-финландската граница.

"Изсякоха дърветата, за да сложат нови заграждения по границата", обяснява собственикът на стопанството край град Иматра, сочейки светлото петно на двайсет метра по-надолу.

Финландия, чиито жители ще гласуват в неделя на избори, които са решаващи за бъдещето на премиерката Сана Марин, представи през ноември план, който предвижда построяването на солидна ограда по протежение на 200 километра от общо близо 1300-километровата граница с Русия – твърде слабо населена зона.

Такава стена нямаше дори по време на Студената война – след поражението си от Съветския съюз във Втората световна северната държава, държана под око от Москва, беше принудена да спазва неутралитет.

След разпадането на СССР през 1991 г. бившето руско велико княжество (1809-1917) повярва, че иде нова ера на позитивни отношения с могъщата ѝ съседка. Ера, през която Хелзинки ще се наложи като платформа за дипломатически и икономически обмен между Русия и Запада.

Разположена толкова близо до Русия, че се долавят звуците от тамошен полигон, фермата на Ари Йоронен досега бе отделена от съседната страна само с лек дъсчен стобор, колкото да не минава добитъкът оттатък.

През лятото стоборът ще бъде заменен с триметрова стоманена бариера. А целият двестакилометров проект се предвижда да приключи до 2026 г.

"Това ще е добре за в бъдеще. В един момент навярно ще ни потрябва", смята селскостопанският производител.

Градежът на тази стена е само един аспект от завоя в курса на Финландия, готвеща се – може би в близките дни – да стане 31-ата страна членка на НАТО.

Повече от столетие след добиването на независимост от Русия и 28 години след влизането си в Европейския съюз северната държава с 5,5 милиона жители и 337 000 кв. км площ отваря нова глава в своята история.

"Войната в Украйна доведе до обрат – обяснява Йохана Вуорелма, изследователка от Хелзинкския университет. – Наложи се финландците да преосмислят отношенията си с Русия."

Тази крачка ще бъде направена именно от правителството, което ще поеме властта след изборите на 2 април.

Нетипична за Европа с оглед многото резервисти, подлежащи на мобилизация, по време на война финландската армия може да нарасне десеторно – до 280 000 войници, готови за бой.

На военизирания остров Сантахамина, преграждащ стратегическия достъп до Хелзинкския залив, млади резервисти зареждат автоматите си при минус 15 градуса по Целзий, газейки заслепяващия сняг.

Исторически травми

Според Алекси Хейно, който следва за инженер, войната в Украйна е придала "усещане за реалност" на военното му обучение.

Проучвания на нагласите в Европа сочат, че финландците са в най-голяма степен решени при нужда да бранят страната си с оръжие в ръце.

"Това е нещо наследено от десетилетия, идва може би от духа на Зимната война", предполага полковник Веса Лайтонен, който води занятията.

Разредени, но лесно подвижни в суровия местен климат, силите на маршал Манерхайм, привидно обречени на разгром, през зимата на 1939-1940 г. превърнаха съветското нашествие в тресавище, където Москва затъна – основополагащ епизод, често сравняван с украинския сценарий.

Президентът Саули Нинистьо, макар и един от най-редовните някога събеседници на Владимир Путин, и премиерката Сана Марин вече са сред най-големите критици на Русия.

Това категорично контрастира с "финландизацията" от времето на Студената война, когато политическата класа в Хелзинки гледаше да не каже и дума накриво на Москва.

След края на Студената война Финландия също поддържаше усърдно "специалните си отношения с Русия", наблягайки върху икономическото развитие и трансграничната търговия.

Избрала подхода "икономиката на първо място", страната трябваше "да отмества поглед от негативното развитие в Русия" като появата на путиновия авторитаризъм, отбелязва Йохана Вуорелма.

Мнозина финландци се чувстват днес "предадени" и оптимизмът им от времето след края на Студената война "изцяло се е изпарил", подчертава изследователката.

Също като мнозина жители от региона Ари Йоронен редовно е пътувал по работа или за пазаруване до Русия.

"От началото на войната вече не стъпвам там", казва той.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чеп

    6 4 Отговор
    Който не е разбрал до сега,че от джуджетата нищо не зависи няма и да разбере.Само месо за машината ще става от тях.

    Коментиран от #7, #16

  • 2 честен ционист

    6 3 Отговор
    Финландия заминава зад железната завеса. Швеция я изтъргува.
  • 3 Адам Хилтън

    8 4 Отговор
    Щото няма по-добър ракетен щит от бодливата тел - 300 ай кю има женското правителство с което Финландия се хвали.
  • 4 Владолф Путлер

    6 12 Отговор
    Ужас! Вече никой не се съобразява с мен. Каква я мислих каква стана.Всичко се обърка и провали в специалната ми военна операция, станах за посмешище. Дори ме обявиха официално за военнопрестъпник.Издадоха и заповед за ареста ми. Мита за силната и модерна руска армия рухна и вече на моя шантаж никой не се връзва. В дългосрочен план ще претърпя тотална загуба и ще трябва и Крим да върна на Украйна. Укрепих и направих НАТО още по-силно и единно даже предизвиках и разширението му. Съсипах икономиката на страната си и обрекох всички руснаци на мизерия и бедност. Принудих света да мрази Русия и руснаците. Ще предизвикам скоро и разпадането на федерацията. Май единственото достойно нещо което мога да направя е да се самоубия в моя бункер, като идола ми Адолф Хитлер, чието съвременно копие съм реално аз. Обаче тъй като нямам нито доблестта нито смелостта да го направя ще чакам да ми спретнат някой атентат достойни руснаци.

    Коментиран от #12

  • 5 Наблюдател

    9 10 Отговор
    Когато имаш за съсед бясно куче трябва да вземеш адекватни мерки. И Финландия ги взима.
  • 6 Циркаджията

    2 5 Отговор
    Проскубаната въшла само от желязно завеси и тояги разбира, миналия век желязната завеса беше по на запад, този век новата желязна завеса е доста по на изток, с този гениален шахматист може и чак пред московията да стигне
  • 7 И тор

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Чеп":

    За украинския чернозем
  • 8 Гошо

    8 2 Отговор
    Не ми стана ясно тая 200 км ограда какво ще спира , миграцията на елените и зайците ли

    Коментиран от #9

  • 9 Наблюдател

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Гошо":

    Руските zv.инe ще спира.
  • 10 Цензура

    9 5 Отговор
    Правилно са го казали хората, че каквото сам си го, никой не може да ти го. Или - "сам да се буташ в шамарите". Те и yкрите бяха нахъсани, дори надъхани с омраза, ама това не ги спасява. 280 000 резервисти имала финландия - че то само загиналите yкри на фронта досега са толкова.
    Какво им пречеше на тия Русия, с които имаха съвсем нормални отношения? Мечката си минава спокойно край тебе без да те закача, ти почваш да я целиш с камъни, щото някой от някъде другаде ти казал така - ама като те погне, ти ще омажеш гaщите.
  • 11 !!!?

    6 3 Отговор
    На мечка стръвница, желязна решетка !!!?

  • 12 Марш

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Владолф Путлер":

    Умирам от смях като чета бълвoчите на ментално непълнoценни индивиди, като тебе. Абе, СОП несретен - поне нещо от написаното от тебе да беше полуистина, а то всичко наобратно.
    Путин не е "обявен за военопрестъпник" от нито един легитимен съд. Заповед за арест и обвинения не е равно на съдебно решение и присъда, това го знаят и тийнейджърите, ама ти не. Тоя "съд" изобщо не е легитимен и буди само присмех. От кой ще претърпи загуба Русия бе - като 404 вече хвърля старци и деца на фронта? От бабите? НАТО щяло да приема някакви гейcки държави - швеция, финландия, но очевидно губи Турция - най-силната армия в Европа след руската. Нищо в Русия не сочи опасност от разпад, напротив - ЕС е в колапс, залят от бунтове, на крачка от революции, а в САЩ Тексас иска да се отдели. Руската икономика е силна, а руснаците живеят по-добре от вече сигурно 2/3 от ЕС-пейците. То се вижда кои протестират всеки ден и кои не.
    И ти, нещaстен СОП, си никой да говориш от името на "света", също като "Наполеон" от съседната на твоята стая. Смeшник.

    Коментиран от #13

  • 13 Марш в руззия

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Марш":

    Ти на кой свят живееш бе, е оня ден точно тука пишеше че френските пенсионери живеят след пенсия а руските умират точно на пенсионирането си средно статистически, абе само питам вие руслямистките поклонници още ли ще сте рускофили след като султана се обедини с Путлер ? Нали НАТО губело турците?
  • 14 случаен

    1 1 Отговор
    и що се набутват,нали великото нато ще ги пази
  • 15 пенко

    1 2 Отговор
    КОЙ ОТ КОГО ИМАШЕ ПОВЕЧЕ ПОЛЗА : ФИНИТЕ ОТ РУСИТЕ ---ИЛИ -- РУСИТЕ ОТ ФИНИТЕ !?!?!?
  • 16 С лека корекцийка

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Чеп":

    Преди да се върна да чета,бих казал.Тая Северна държава не е подписвала капитулация,а СЕПАРАТИВЕН МИР в начало на септември(6-ти,1944,или там някъде),преди който съветската армия беше разбита на две места.Или спряна.По тоя сепаративен мир има известни клаузи,като тая,страната да не влиза в бъдещи военни съюзи,а и връщане на бегълци-нввъзвращенци,съветски граждани ,бягащи на запад.
    Почти по същото време съветската армия влиза и в България,но...съпротива никаква.Платиха си българските генерали,а и не само те с парче олово,придобито от изстрел,а други с дълги години каторга,или доживотна присъда.
    Това във Финландия не само,че не се случи,но и няколко години по-късно бе осуетен комунистически заговор такъв,какъвто в Чехословакия успя.

    Коментиран от #17

  • 17 Продължавам с "финландизация"

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "С лека корекцийка":

    Фабриканти,други там инженери,майстори и т.н.(понеже страната има множество фабрики,манифактури и т.н. и те не стават собственост на държавата,както в другата източна Европа) трябва да ходят редовно зад източната граница да внасят суровини за фабриките.Държат в мълчание видяното(понякога с настръхнали коси)във великата съветска страна(опазил Господ,ама и у нас беше така),защото сред работниците има добре организирани шпионски групи и казаното от еди-кой си(,все някой известен) стига до ушите на руския посланик,или който и да е там и после няма ВИЗА за следващото посещение за покупка на сувовини.Ето,това е в най-общо те штрихи "финландизацията".Връщаха невъзвращенците и бегълците от Съв.съюз пак по договор(споменат вече). Наистина със Съв.съюз имаха голям стокообмен(суровини срещи продукция),но основният беше Великобритания,следвана от Зап.Германия и Щатите(то всъщност цялата Северна Европа беше,а и сега е така.
    През 1948 комунистите(разграничени от съветското ръководство-Маленков,или съветското ръководство не знае и не бива да знае за това) решиха да вземат властта.Не се случи в Хелсинки,както се случи в Прага по същото време.
  • 18 пенко

    0 1 Отговор
    ООББАА ЧЕЕЕ РУСИЯ ВИНАГИ ЩЕ ПОМАГА НА ФИНЛАНД С ГОРИВА И ПО ПРИАТЕЛСКИ И СЪС ЗЪРНО --НАЙ-МАЛКО !! !?!?
Новини по държави: