Last news in Fakti

4 Април, 2023 11:17 964 5

Първото официално посещение на новия черногорски президент ще бъде в Брюксел

  • черна гора-
  • президент-
  • новоизбран-
  • брюксел-
  • посещение

И допълни, че с радост би посетил също Белград, ако бъде поканен

Първото официално посещение на новия черногорски президент ще бъде в Брюксел - 1
Източник: БГНЕС

Новоизбраният президент на Черна гора Яков Милатович заяви, че първото му официално посещение ще бъде в Брюксел и че с удоволствие би посетил Белград, ако бъде поканен, съобщи ХИНА. В интервю за обществената радио-телевизия RTCG, първото му след като победи Мило Джуканович на втория кръг от президентските избори в неделя, Милатович заяви, че преговорите за присъединяване с Европейския съюз са в застой от дълго време и трябва да бъдат разблокирани.

"Вярвам, че ние трябва да предприемем по-решителна стъпка в тази посока и затова избрах Брюксел за първата си визита като президент, заяви Милатович и допълни, че с радост би посетил също Белград, ако бъде поканен.

След като президентът на Сърбия бе първият държавен глава, който го поздрави за избирането му, Милатович каза, че очаква поздравления и от другите президенти в региона. Милатович заяви също, че иска да постави фокуса върху добросъседските отношения. Попитан за сътрудничеството с партиите на етническите малцинства в страната, Милатович каза, че би искал да види техни представители в новото правителство, което ще бъде формирано след предсрочните избори, насрочени за юни.

"Бих искал правителството да бъде съставено по възможно най-приобщаващ начин. Не е добре, че някои лидери на политически партии, в частност бошняшката партия, не показаха и доза демократичност“, заяви новоизбраният черногорски президент.

Поздравления за победата му във втория кръг на президентските избори дойдоха и от Европейската комисия, а по-късно и от САЩ и Обединеното кралство.

"Очакваме с нетърпение да продължим да си сътрудничим с Черна гора като активен съюзник на НАТО, силно ангажиран с евроатлантическите ценности, включително подкрепата за Украйна, спазващ санкциите срещу Русия и бързо напредващ към членство в ЕС“, заявиха от посолството на САЩ в Подгорица в понеделник.

По време на предизборната кампания Милатович беше критикуван за близките си връзки със Сърбия и Сръбската православна църква, отбелязва ХИНА.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    2 1 Отговор
    Запомнете това лице-тоя ще подпали Балканите..!
  • 2 ПРАВИЛНО СЕ ОРИЕНТИРА

    2 1 Отговор
    Младежа.....
  • 3 И ТОЯ НЕ ЦЕПИ БАСМА

    1 3 Отговор
    На Путин.....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дими Дм.Минева

    0 0 Отговор
    От САЩ са се объркали ! Милатович не го интересува Украйна, а Черна гора и нейното Европейско бъдеще.