Last news in Fakti

5 Април, 2023 07:20 930 9

ООН: По заповед на талибаните афганистанските жени не могат да работят

  • жени-
  • оон-
  • афганистан-
  • талибани-
  • забрана

Мисията на ООН за съдействие в Афганистан (UNAMA) съобщи, че служителките на ООН не са могли да работят в източната провинция Нангархар

ООН: По заповед на талибаните афганистанските жени не могат да работят - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Талибаните разпространиха забраната за работа на жени в неправителствени организации към мисията на Организацията на обединените нации в цялата страна, съобщи говорител на ООН във вторник, като нарече тази заповед "неприемлива".

По-рано през деня Мисията на ООН за съдействие в Афганистан (UNAMA) съобщи, че служителките на ООН не са могли да работят в източната провинция Нангархар.

"UNAMA получи информация за заповед на фактическите власти, с която се забранява работата на жените от националния персонал на ООН", заяви пред репортери говорителят на генералния секретар Стефан Дюжарик, като добави, че ООН е научила "от различни източници, че това се отнася за цялата страна".

Досега ООН беше освободена от заповедта на талибаните от декември за всички чуждестранни и местни неправителствени организации да спрат работата на женския персонал в цялата страна, засегната от кризата.

Дюжарик заяви, че все още не е получена писмена заповед, но че ООН ще проведе срещи с талибаните в сряда в Кабул, за да "потърси някаква яснота".

За ръководителя на ООН Антонио Гутериш Дюжарик каза, че "всяка подобна забрана би била неприемлива и, честно казано, немислима".

"Това е последната тревожна тенденция, която подкопава способността на организациите за помощ да достигат до най-нуждаещите се", добави той.

След забраната, обявена миналата година, няколко неправителствени организации преустановиха изцяло дейността си в знак на протест, което допълнително утежни положението на 38-те милиона граждани на Афганистан, половината от които по данни на хуманитарните организации са изправени пред глад.

След няколкодневни дискусии беше постигнато съгласие, че жените, работещи в сектора на здравната помощ, ще бъдат освободени от указа, а служителите на ООН, включително тези в сектора на помощта, никога не са били обект на забраната.

Миналия месец обаче ръководителят на UNAMA Роза Отунбаева заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че се опасява, че талибанското правителство може да разпростре забраната, наложена на жените, работещи в неправителствени организации, и върху жените от персонала на ООН.

По-рано във вторник агенцията изрази "сериозна загриженост, че жените от националния персонал на ООН са били възпрепятствани да се явят на работа в провинция Нангархар" в съобщение в "Туитър".

Откакто се върна на власт през август 2021 г. след изтеглянето на войските на САЩ и НАТО, правителството на талибаните наложи сурово тълкуване на исляма.

Властите забраниха на момичетата в тийнейджърска възраст да учат в средно училище, жените бяха изтласкани от много държавни работни места, не им беше позволено да пътуват без роднина мъж и им беше наредено да се покриват извън дома, в идеалния случай с бурка.

Освен това на жените е забранено да посещават университети и да влизат в паркове и градини.

Специалният докладчик на ООН за правата на човека в Афганистан Ричард Бенет заяви в неотдавнашна реч в Женева, че политиката на талибанските власти "може да се равнява на престъпление, свързано с преследване по полов признак".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цццжжжж

    9 4 Отговор
    Браво , страхотна демокрация въведоха американците там .

    Коментиран от #2

  • 2 Мдаа

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Цццжжжж":

    Когато руснаците искаха да ги превъзпитат, краварите пищяха че не било демократично.
  • 3 Вирус

    6 1 Отговор
    Ами да се върнат миротворците да помогнат
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Искам да изкарате статистика за това:

    9 1 Отговор
    1. Колко талибански жени са отнели децата и жилищата на мъжете си след развод през последната година!
    2. Какъв е броят на талибанките, заработващи активно в Onlyfans?
    3. Какув е броят на плеймейтките и инфлуенсърките в Афганистан?
    4. Какъв е броят на редовно пътуващите да Дубай “бизнес дами”?
  • 6 ХАХАХА

    3 0 Отговор
    Ако изгонят НПО тата с жени и без жени още по добре .Това са интриганти с пари ,които разделят обществото ,не им трябват НПО та.
  • 7 незнайко

    2 2 Отговор
    Талибаните са напреднали в ДЖЕНДЪР идеологията ! Сега умуват как да раждат деца съвкуплявайки се с КАЛАШНИК ! Опитите досега не са успешни ! Подари на ГЛУПАВИЯ напреднали технологии и той се мисли за ГОСПОД !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 човек от народа

    4 1 Отговор
    и не разбрахте ли най-после идеята !? да раждат завоеватели на Европа и да не си губят времето с друго ! това не е измислено от талибаните, а от тези , които въртят света на пръста си !
Новини по държави: