Last news in Fakti

5 Април, 2023 10:30 1 037 20

Доналд Тръмп влезе в историята като първия арестуван президент на САЩ

  • сащ-
  • история-
  • доналд тръмп-
  • арестуван-
  • президент

След като му бяха повдигнати 34 обвинения в престъпления, свързани с фалшифициране на бизнес документи, Доналд Тръмп се завърна в имението си Мар а Лаго и пред верните си поддръжници снощи се опита да превърне статута си на обвинен престъпник в повод за политическа битка, отбелязва „Гардиън“

Доналд Тръмп влезе в историята като първия арестуван президент на САЩ  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доналд Тръмп не се призна за виновен пред съдия в щата Ню Йорк по 34 обвинения за фалшифициране на бизнес документи и като стана първият бивш президент на САЩ в историята, който бе арестуван, информира “Вашингтон таймс“ за събитията от вчера с бившия обитател на Белия дом.

Вестникът посочва, че Тръмп се е запознал с обвиненията, свързани с плащанията на пари за купуване на мълчанието на порноактриса и “бивше зайче на „Плейбой“ преди президентските избори през 2016 г. Също така се отбелязва, че по време на краткото задържане на Тръмп са му били взети отпечатъци, но не му е била направена “снимка за спомен“, каквато се прави обичайно на обвинените в извършване на престъпление.

Като "разочарован и разстроен" описва пък “Вашингтон пост“ поведението на Тръмп в Ню Йорк и отбелязва, че след като е бил пуснат на свобода и се е завърнал в Мар а Лаго бившият президент е изригнал буквално по време на пламенна реч пред свои привърженици. Изданието допълва, че вчера бившият президент е прекарал по-голяма част деня в несвойствена за него роля. “Той беше в центъра на вниманието, но не и водещ на церемониите, той стоеше почти безмълвен, освен моментите, в които изрече "невинен" в съда, и само пускаше съобщения, изписани с главни букви в социалната си мрежа“, отбелязва вестникът.

След като му бяха повдигнати 34 обвинения в престъпления, свързани с фалшифициране на бизнес документи, Доналд Тръмп се завърна в имението си Мар а Лаго и пред верните си поддръжници снощи се опита да превърне статута си на обвинен престъпник в повод за политическа битка, отбелязва „Гардиън“.

Бившият президент пренебрегна молбата на съдията по делото да се въздържа от подстрекателска реторика, като дори се нахвърли върху дъщерята на съдията заради политическите ѝ връзки.

Доналд Тръмп пледира невинен по 34 обвинения в престъпления по дело, свързано с “плащания за мълчание“. Прокурорите го обвиниха, че е организирал плащания, за да прикрие твърдения за любовни афери преди изборите през 2016 г.

И вечерта в “мрачния за САЩ и тяхната съдебна система ден“, както го определи “Гардиън“, фаворитът за номинация от Републиканската партия за президентския вот през 2024 г. продължи кампанията си в имението Мар а Лаго. Поддръжниците му носеха шапки с надписи "Да направим Америка отново велика" и "Тръмп 2024". Облечен в син костюм, бяла риза и червена вратовръзка и застанал зад трибуна с надпис "Пратете СМС на Тръмп на 88022" сред множество американски знамена, той се представи като политически мъченик.

Под заглавие “От президент до обвиняем: Тръмп пледира невинен по 34 обвинения“ в. “Ню Йорк таймс“ информира за процеса срещу бившия президент на САЩ, обвинен в прикриване на потенциален секс скандал по време на изборите през 2016 г. Според вестника делото има далечни политически последици и отваря “пълна с опасности глава в дългия обществен живот на магната в областта на недвижимите имоти и бивш президент, който сега е изправен пред неудобната перспектива на съдебното дело“. Медията припомня, че Тръмп вече преживя два процеса за импийчмънт.

“Вашингтон екзаминър“ отрази появата на бившия президент на САЩ в съда под заглавието “Мъченикът от Мар а Лаго“ и информира, че в първата му реч след появата му в съда в Манхатън нападките му срещу властите са били примесени с предизборната риторика. Отбелязва се, че Тръмп се похвалил с постиженията си като президент и се подиграл със състоянието на страната при неговия наследник Джо Байдън.

"Бог да ви благослови всички вас. Никога не съм мислил, че подобно нещо може да се случи в Америка. Единственото престъпление, което съм извършил, е, че безстрашно защитих нашата нация от онези, които се опитват да я унищожат", каза Тръмп пред тълпата от ликуващи поддръжници. "Страната ни отива по дяволите", продължи той. Бившият президент определи годините след като приключи президентския му мандат, като "най-срамното време в историята на нашата страна".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Източна ромелия

    21 13 Отговор
    Доналд Тръмп е новия Джон Кенеди

    Коментиран от #4

  • 2 Последния Софиянец

    24 8 Отговор
    Ако спре войната оръжейната мафия ще загуби стотици милиарди.За много по малко са убивани президенти.
  • 3 Коментар

    24 9 Отговор
    Сащисаните се излагат пред цял свят.Сега са се сетили да го съдят за нещо,което е станало през 2016-та,за да го неутрализират за изборите.Обвиненията изглеждат скалъпени.
  • 4 Последния Софиянец

    19 8 Отговор

    До коментар #1 от "Източна ромелия":

    Кенеди го убиха заради няколко милиона,а тук става дума за стотици милиарди.
  • 5 реру

    13 3 Отговор
    "... "само пускаше съобщения, изписани с главни букви в социалната си мрежа“, отбелязва вестникът..."

    Имаше дори съобщения написани на български език...

  • 6 Мухаа,хаа! -

    12 13 Отговор
    Бай Дончо е следващия президент на САЩ.Стъпи ли в Бялата къща,на мнозина ще им се стъжни, а още повече ще пият от горчивата чаша.Всичко около ръкуващ се с Невидими,ще отнесе плувката в пълен размер.Няма да го подмине и клоуна.

    Коментиран от #10

  • 7 рижия клоун

    11 11 Отговор
    гледаше като тудор правешки на 10 ноември 😉
  • 8 Аде

    9 5 Отговор
    Преди ,който се противопоставяше на задколисието го разстрелваха. Модерни времена.

    Коментиран от #18

  • 9 Неразбрал

    10 10 Отговор
    Хем арестуван, хем се прибрал у дома си.
    Хайде стига с тези лъжливи и манипулационни заглавия.

    Коментиран от #12, #13

  • 10 реру

    11 5 Отговор

    До коментар #6 от "Мухаа,хаа! -":

    "Бай Дончо е следващия президент на САЩ..."

    След като загуби изборите някои много заобичаха Тръмп, понеже преди това:
    – ...
    – защитаваха Асад - плюеха Тръмп;
    – защитаваха Ким - плюеха Тръмп;
    – защитаваха Султана - плюеха Тръмп;
    – защитаваха СиДзинпин - плюеха Тръмп;
    – защитаваха Путин - плюеха Тръмп;
    – ...

    Сега пак зор да е президент и да започне голямото плюене, подигравки с перчема и т.н.
  • 11 Америка

    10 6 Отговор
    Потъва всеки ден по малко...
  • 12 Арестуван

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Неразбрал":

    Е защото има сериозно съмнение за престъпления, тоест процес ще има. Няма право да напуска страната, той и не иска - иска да е президент, за това ще има "честно американско дело" и ако демократите се на-демократят ще влезе в затвора или ще си остане във Флорида под домашен арест. Един вид е пуснат под гаранция за момента
  • 13 реру

    14 4 Отговор

    До коментар #9 от "Неразбрал":

    "Хем арестуван, хем се прибрал у дома си..."

    Взимането на отпечатъци и вписват в съответните журнали /регистри/ е АРЕСТУВАНЕ.
    В същото време е под непрекъсната охрана от SECRET SERVICE...

    Коментиран от #19

  • 14 Вълканов

    11 4 Отговор
    Страх тресе Байдън. Използува всички хватки за да спре Тръмп към власта.Предполагам, че съпротивата срещу Байдън ще ускори настроението не само срещу Байдън, но и срещу Демократите , тоест срещу Афроамериканците, които са ядрото на Демократите. Възможни са изстъпления срещу тях.
  • 15 гаджи

    7 3 Отговор
    Наближава гражданска во....... ще гледаме какво ще стане и там.
  • 16 Да се готви Путин

    2 10 Отговор
    В най-скоро време и путин!?!?!
  • 17 бай Ставри

    3 0 Отговор
    Скоро ще ви го върне тъпкано.
  • 18 Радио Ереван

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Аде":

    Не е късно.
  • 19 Неразбрал

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "реру":

    Има си процедура "арест", която включва слагане на белезници, изговаряна на фразата "You are under arrest" поради еди каква си причина и прочитане на правата "Miranda act". Може след това веднага да ти свалят белезниците и да те освободят, но вече в досието ти пише, че си бил арестуван и защо. Има си начини и това да се заличи при определени условия.
    Отпечатъци могат да се взимат по различни поводи и почти всички нямат нищо общо с това да си обвинен или арестуван.
  • 20 Артилерист

    4 5 Отговор
    Държавата на американския ВПК-на Блинкен, Нюланд, Пелоси и подобни- няма да прости на Тръмп, че публично огласи, че държавата му воюва срещу Русия в Украйна чрез украинците. С няколкократното повторение на Тръмп, че ако е президент той ще спре войната за 24часа, той всъщност обвини Байдън, като първо лице на държавата, че САЩ водят войната срещу Русия. Това отдавна е ясно на всички нормални хора, но за останалите се пускат димки от сорта, че се помага на Украйна в справедливата й кауза срещу "агресора" Русия...