Last news in Fakti

6 Април, 2023 10:10 753 6

Външните министри на Иран и Саудитска Арабия се срещнаха в Китай

  • китай-
  • саудитска арабия-
  • иран-
  • външен министър-
  • дипломация

След години на враждебност, която подхранваше конфликти в Близкия изток, Техеран и Рияд се съгласиха да сложат край на дипломатическия си разрив и отново да отворят посолствата си. Ключовото споразумение беше постигнато миналия месец с посредничеството на Китай

Външните министри на Иран и Саудитска Арабия се срещнаха в Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Външните министри на Иран и Саудитска Арабия се срещнаха в Китай, съобщава "Ройтерс".

Това бе първата официална среща на най-високопоставените дипломати на двете страни от повече от седем години и се проведе съгласно споразумение за възобновяване на отношенията между регионалните сили.

След години на враждебност, която подхранваше конфликти в Близкия изток, Техеран и Рияд се съгласиха да сложат край на дипломатическия си разрив и отново да отворят посолствата си. Ключовото споразумение беше постигнато миналия месец с посредничеството на Китай.

Кадри, публикувани в Туитър, показват принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд и неговия ирански колега Хосеин Амирабдолахян да се поздравяват, преди да седнат един до друг.

На срещата ще бъдат обсъдени обявеното миналия месец възобновяване на отношенията и договореностите за размяна на посланици.

Ролята на Пекин в пробива между Техеран и Рияд разтърси динамиката в Близкия изток, където в продължение на десетилетия Съединените щати бяха основен посредник.

Саудитска Арабия прекъсна отношенията си с Иран през 2016 г., след като посолството ѝ в Техеран беше щурмувано по време на спор между двете страни относно екзекуцията на шиитски мюсюлмански духовник от Рияд.

В резултат на това кралството поиска от иранските дипломати да напуснат страната в рамките на 48 часа, като същевременно изтегли своя персонал на посолството си от Техеран.

Двустранните отношения започнаха да се влошават година по-рано, след като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства се намесиха във войната в Йемен, където движението на хутите, подкрепено от Иран, свали правителството, поддържано от Саудитска Арабия, и превзе столицата Сана.

За Саудитска Арабия настоящото споразумение може да означава по-добра сигурност. Кралството обвини Иран за въоръжаването на хутите, които нанесоха въздушни удари с ракети и дронове срещу неговите градове и нефтени съоръжения.

През 2019 г. Рияд директно обвини ислямската република за масирана атака срещу петролните съоръжения на "Арамко", която унищожи половината от нейния петролен добив. Техеран отрече тези обвинения.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 2 Отговор
    Бай изДън пита Палачинков :
    - Ама защо при чайницит , а не при нас ❓🤔
    - Ами защото нямаме Ю-ани 😉
  • 2 да де

    10 0 Отговор
    И защо в Китай, а не в обора да не е станало нещо с бай пън?
  • 3 чалми

    0 12 Отговор
    Тези ще правят коалиция срещу ЕС - САЩ - НАТО, как и да го гледам нема да им се получи !
  • 4 Гого

    3 1 Отговор
    Тези Китайци мътят водата много. Навремето към 2016-17г съм гледал клипове в ютъб където се говореше за 2022 или 2023 годината точно не помня някъв план на Русия и Китай за удари на САЩ и Европа по море доколко е вярно не зная но факт е че хората са го обмисляли това доста отдавна

    Коментиран от #6

  • 5 ЕВРОНЮЗ

    3 0 Отговор
    Да изковем ковчега на глобалистите.. 75 % от хората на, земята искат да живеят в мир на земята на която са се родили, да се хранят с това им харесва, да се уважават и зачитат националните им интереси и култура.
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гого":

    А не си ли гледал клипове как САШтиянци кацат на Луната, на Марс ....до колко е вярно знаеш ли ❓